ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Θήρα, 84700

Τηλ. Επικοινωνίας : 6972927807 

                                                                                                                         Σαντορίνη, 5/9/2011

(Δαρζέντας Χαρ.)

 

Προς

Υπουργό Παιδείας ΔΒ &Θ Γ.

Κοιν. : Βουλευτές Κυκλάδων  & ΜΜΕ

 

 ΑΦΟΡΑ : Μηχανογραφικό Δελτίο 2011/Δικό σας :Φ.251/80746/Β6

 

Κυρία Υπουργέ,

Ευχαριστούμε πολύ για την άλλη μια φορά ανάγνωση του  νόμου από την υπηρεσία σας, αλλά θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι μιλάμε αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα και έχουμε αντιληφθεί τι προβλέπει το γράμμα του νόμου. Και να μην το είχαμε αντιληφθεί πλήρως, το διαπιστώσαμε από τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όπως και να τα «διαβάσει» κάποιος.

Εμείς γνωρίζουμε καλά κάτι που εσείς αγνοείτε, κυρία Υπουργέ : Μένουμε (χειμώνα – καλοκαίρι) σε νησιά. Ξέρετε, νησί, αυτό το κομμάτι γης που έχει γύρω- γύρω θάλασσα… Και παρά το γεγονός ότι η προτεραιότητα των νησιωτών είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη, σιγά μην το σκέφτεστε όταν ψηφίζετε νόμους!!! Ό,τι και να κάνουμε, δεν είναι δυνατόν να μένει το παιδί μας στο σπίτι μας και κάθε πρωί να παίρνει  το καράβι και να πηγαίνει στη σχολή του στη Σύρο ή στη Ρόδο.

‘Έτσι, κυρία Υπουργέ,  όπου και να περάσουν τα παιδιά μας ακόμα και στο διπλανό νησί, θα αναγκαστούμε να έχουμε δεύτερη κατοικία. Και μετά το συγκεκριμένο νόμο, μπορεί και τρίτη για το τρίτο παιδί μας κοκ…

Είναι κοροϊδία, λοιπόν, να λέτε σε έναν Κυκλαδίτη – πολύτεκνο ή μη – ότι θα περάσει το παιδί του σε κάποια σχολή και δεν θα χρειαστεί να συντηρήσει και δεύτερο σπίτι! Ακόμα και σε επίπεδο Περιφέρειας.

Αυτό που εμείς σας εντοπίσαμε κι εσείς – η υπηρεσία σας -  τεχνηέντως αποφύγατε να θίξετε είναι η άνιση μεταχείριση των πολύτεκνων οικογενειών (αλλά και των τρίτεκνων και των ειδικών κατηγοριών γενικά)των Κυκλάδων ως προς το πλήθος των επιλογών τους.

Μην μας μιλάτε λοιπόν για «ίσους όρους διαγωνισμού», όταν τα δικά μας παιδιά από τις Κυκλάδες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο αστρονομικό νούμερο των οκτώ (8!!!) πανεπιστημιακών τμημάτων και μάλιστα σε διάφορα νησιά σε όλο το νότιο Αιγαίο την ίδια στιγμή που το παιδί πολύτεκνης οικογένειας από την Αττική έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ στην περιφέρειά του χωρίς να φύγει από το σπίτι του. Για βοήθειά σας προβληματιστείτε σχετικά  με τους βαθμούς εισαγωγής της κατηγορίας πολυτέκνων σε σχολές όπως η Φιλοσοφική ή το Μαθηματικό Αθηνών και στις σχολές τις περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ελπίζουμε , βέβαια ότι έχετε μηχανισμό να ελέγξετε την ορθότητα των δηλώσεων μόνιμης κατοικία ή εισοδήματος στη διαδικασία της εγγραφής στη σχολή επιτυχίας γιατί … διαφορετικά η αδικία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και η ειλικρίνεια τιμωρείται .

Δεν καταλάβατε τι ζητάμε, κυρία Υπουργέ;

Σας προτείνουμε τις παρακάτω ενέργειες :

  1. Ξαναδιαβάστε το νόμο που ψηφίσατε για τις κατηγορίες και τα δικαιολογητικά.
  2. Βρείτε και τις Κυκλάδες στο χάρτη.
  3. Ζητήστε να σας σημειώσουν που υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
  4. Συνειδητοποιείστε ότι οπουδήποτε κι αν επιτύχουν τα παιδιά μας, εμείς, οι οικογένειές τους επιβαρύνομαστε τα έξοδα δεύτερης κατοικίας και μετακινήσεων.
  5. Απαντήστε μας για «καταστρατήγηση του κοινωνικού χαρακτήρα της διάταξης».

Σας καλούμε ακόμα και τώρα να φροντίσετε ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η δικαιοσύνη και η ισονομία και να δοθούν αυτά που ισχύουν από το νόμο για τα παιδιά που κατοικούν στις Κυκλάδες και ανήκουν στις ειδικές  κατηγορίες.

Η επέκταση των δικαιώματος τους σε μία ακόμη περιφέρεια εκτός αυτής του Νοτίου Αιγαίου είναι επιβεβλημένη. Η κοινή λογική μας οδηγεί να προτείνουμε την περιφέρεια Αττικής αφού εκ των πραγμάτων υπάρχει τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση και πολλοί νησιώτες έχουν ήδη κάποια κατοικία ή συγγενείς σε αυτή την περιοχή.

Κυρία Υπουργέ,

Έχετε το θάρρος να κάνετε κοινωνική πολιτική ή έστω να αμβλύνετε τις ανισότητες που προκύπτουν από την απλή γεωγραφία; Κάντε το στηρίζοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα και τις πολύτεκνες οικογένειες!

Δεν το έχετε, αρκεστείτε στην μικροπολιτική.

Όμως μην μας εμπαίζετε άλλο. Δεν το ανεχόμαστε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Χαράλαμπος Δαρζέντας

================

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Θήρα, 84700

Τηλ. Επικοινωνίας : 6972927807

(Δαρζέντας Χαρ.) 

Προς

Υπουργό Παιδείας ΔΒ &Θ Γ.

Κοιν. : Βουλευτές Κυκλάδων  & ΜΜΕ

 

 ΑΦΟΡΑ : Μηχανογραφικό Δελτίο 2011Κυρία Υπουργέ,

Απευθύνομαι σε σας προκειμένου να παρέμβετε άμεσα ώστε να διορθωθεί η κατάφορη αδικία που γίνεται στα παιδιά που κατοικούν στο Νότιο Αιγαίο και ανήκουν σε πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες.

Με δεδομένα ότι στο Ν. Αιγαίο υπάρχουν ελάχιστα ΑΕΙ  και κανένα ΤΕΙ, μαθητής πολύτεκνης οικογένειας που κατοικεί μόνιμα στην Επαρχία Θήρας (Σαντορίνη, Θηρασιά, Ίο, Σίκινο. Φολέγανδρο, Ανάφη), έχει ελάχιστες επιλογές που μπορεί να κάνει χρήση της εύνοιας του νόμου. Άρα αυτό το προνόμιο ουσιαστικά δεν υπάρχει!!!

  Για άλλη μια φορά εμείς, οι ταλαίπωροι νησιώτες και οι πολύτεκνες οικογένειές μας εξαιρούμαστε από την εύνοια του κράτους.

Θεωρούμε ότι παραβιάζεται η συνταγματικά καθιερωμένη ισονομία μας με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας (Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία κλπ) που έχουν δεκάδες επιλογές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για να κάνουν χρήση του προνομίου που τους δίνει ο νομοθέτης.

Ζητάμε να αποκαταστήσετε άμεσα αυτή την αδικία απέναντι σε μας και τα παιδιά μας.

Σε αναμονή της απάντησής σας

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Χαράλαμπος Δαρζέντας

Πρόσφατα άρθρα