Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Πρόσκληση:
Ημερομηνία - Ώρα
10/10/2012 10:00
Χώρος Συνεδρίασης
Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151)
Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ιδρύματα παιδικής προστασίας, που απειλούνται με διακοπή λειτουργίας. 2. Πολύτεκνη και Τρίτεκνη Οικογένεια. Τα μέλη της Επιτροπής έχουν κληθεί να ενημερώσουν ο κ. Γεώργιος Παπαδάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», καθώς και οι κ.κ. Βασίλειος Θεοτοκάτος και Εμμανουήλ Χρυσόγελος, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.), αντιστοίχως. Στη συνεδρίαση θα παραστεί η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κυρία Ευτυχία Μπέκου – Μπαλτά.
Μέλη επιτροπής, οι Βουλευτές: κ. Παπακώστα-Σιδηροπούλου Αικατερίνη,  κ. Αμμανατίδου - (Πασχαλίδου)  Ευαγγελία , κ. Χριστοφιλοπούλου  Παρασκευή (Εύη), κ. Χρυσοβελώνη  Μαρίνα, κ. Καραμανλή  Άννα, κ. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, κ. Κικίλιας  Βασίλειος, κ. Πλακιωτάκης  Ιωάννης, κ. Δριτσέλη  Παναγιώτα, κ. Σταμπουλή  Αφροδίτη, κ. Ματθαιόπουλος  Αρτέμιος, κ. Ρεπούση Μαρία, κ. Μανωλάκου Διαμάντω.
Παρευρέθη και ο κ. Κυριαζίδης Δημήτριος
Επίσης για λίγο παρευρέθη και ο Υφυπουργός  Εργασίας,  κ. Ν. Παναγιωτόπουλος.
------------------
 

Τοποθέτηση Γ. Γραμματέα ΑΣΠΕ(Μ. Χρυσόγελου):

Κυρία Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε, να μας προσκαλέσετε στην Επιτροπή σας.

Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του Προέδρου μας, που δεν παρίσταται γιατί αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας τελευταία.

Εμείς οι πολύτεκνοι θεωρούμε ότι η Δημογραφική Κρίση που βιώνει το Έθνος μας είναι εξ΄ ίσου σοβαρή, αν όχι σοβαρότερη από την Οικονομική, αφού πραγματικά «καίει τις ρίζες του Ελληνισμού». Η συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού είναι η βασική αιτία των προβλημάτων της οικονομίας μας και των ασφαλιστικών  μας ταμείων. 

Το δημογραφικό είναι ένας από τους βασικούς λόγους που  φρενάρει το ρυθμό  ανάπτυξης της οικονομίας μας, καθώς ένας γερασμένος πληθυσμός δεν έχει τη δυναμική που έχει ένας νεότερος σε ηλικία. 

Ο κος Μπούζεκ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  επισκεπτόμενος την Ελλάδα πριν 2 χρόνια, από το βήμα της Ελληνικής Βουλής  τόνισε:  ότι  η επίλυση του δημογραφικού, ίσως είναι η βέλτιστη λύση για να ξεπεράσετε την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεστε σήμερα…

Μετά από πολλά χρόνια, πέρυσι είχε προγραμματισθεί επί τέλους, στη Βουλή συζήτηση για το Δημογραφικό…, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ε.. αυτή η συζήτηση αναβλήθηκε 4 διαδοχικές φορές και ακόμη δεν πραγματοποιήθηκε!

Κυρίες και Κύριοι, η Ελλάδα δημογραφικά χάνεται… τα παιδιά μας είναι άνεργα και μεταναστεύουν, πώς να κάνουν οικογένειες; Ο δείκτης γεννήσεων έχει πάρει την κατρακύλα και πάλι…, το 2010 οι συνολικές γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν περίπου 95.000, ενώ το 2011 περίπου στις 75.000  συνολικά(Ελλήνων και αλλοδαπών).

Η πολύτεκνη οικογένεια στις μέρες μας είναι σε διωγμό… και οι οικογένειες μας αντί να τιμούνται από την Πολιτεία τιμωρούνται και εμπαίζονται…

Τι να πρωτοπούμε:

 

-           Για το Φορολογικό..,  Ακούστε

 

Το 2011 ο πολύτεκνος με 4 προστατευόμενα τέκνα για εισόδημα 26.000 ευρώ πλήρωσε φόρο 130 ευρώ και εφέτος πλήρωσε 20,5 φορές περισσότερο, δηλ. 2.680 ευρώ, πλέον 520 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης και άλλα 500 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος εάν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, εκτός από το Χαράτσι της ΔΕΗ  και όλη την λοιπή εξοντωτική φορολόγηση του. Του χρόνου - σύμφωνα με αυτά που διαρρέονται, θα είναι άλλες 10 φορές πάνω, σε σχέση με του 2011! Δηλαδή θα φορολογείται ο πολύτεκνος με 4,7,14 κλπ. παιδιά το ίδιο με τον άγαμο ή με τον ένα ή 2 παιδιά!!!

Έτσι υλοποιεί η Κυβέρνηση την διάταξη του άρθρου 4 του Συντάγματος, που ορίζει ότι: « Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» και του άρθρου 21 παρ. 2 που ορίζει:                 « Πολύτεκνες οικογένειες…  δικαιούνται ειδικής φροντίδας από το Κράτος»;.

 

Τα παιδιά μας, τα κάνουν τεκμήριο διαβίωσης, αν είναι δυνατόν!

 

Η πρόταση της ΑΣΠΕ, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ανέκαθεν ήταν: Το οικογενειακό εισόδημα να διαιρείται διά του αριθμού των μελών της οικογένειας (δηλ. γονέων και τέκνων) και το προκύπτον εισόδημα να φορολογείται ατομικώς. Παράδειγμα: οικογενειακό εισόδημα 30.000 : 6 (πατέρας, μητέρα, τέσσερα τέκνα)ίσον 5.000 ευρώ για τον καθένα. Αυτό το εισόδημα θα φορολογείται ξεχωριστά για το κάθε μέλος της οικογένειας. 

 

-          Για τα επιδόματα πολυτέκνων,

 

                σύμφωνα με αυτά που διαρρέονται και πάλι, καθότι ουδεμία επίσημη ενημέρωση έχουμε, αυτά από δημογραφικά, γίνονται προνοιακά, κοινωνικά  και ουσιαστικά καταργούνται. Θα τα παίρνουν ως επί το πλείστον οι φοροδιαφεύγοντες και οι Μουσουλμάνοι. Γίνεται δε αυτό, παρά την πληθώρα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει κρίνει ότι η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, για την χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, είναι αντισυνταγματική και πως τα πολυτεκνικά επιδόματα δεν είναι κοινωνικά ή προνοιακά επιδόματα, αλλά αποτελούν κίνητρο δημογραφικό για να αποκτήσουν τα νέα ζευγάρια πολλά παιδιά. Να σημειωθεί ότι τα επιδόματα των πολυτέκνων προέρχονται κυρίως, από τους ίδιους τους πολύτεκνους, είναι μία έμμεση μερική επιστροφή ΦΠΑ λόγω των πολλαπλών αγορών, που πραγματοποιούν οι πολυμελείς οικογένειές τους. Για να ξέρουμε και το κόστος, γιατί ποσά συζητάμε αυτή τη στιγμή το επίδομα είναι 44 ευρώ για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών και 102 ευρώ η ισόβια σύνταξη. Τα δε ποσά που καταβάλλονται για τους πολυτέκνους από τον ΟΓΑ είναι περίπου 19.000.000 το δίμηνο για τα πολυτεκνικά επιδόματα και άλλα περίπου 34 εκατομμύρια και οι τιμητικές συντάξεις.

 

Να αναφερθώ και στα κριτήρια που ανακοινώθηκαν για τη χορήγηση του λεγομένου επιδόματος  θέρμανσης που  τιμωρούνται οι πολύτεκνοι…, δεδομένου ότι  όσοι έχουν από 4 παιδιά και άνω εξομοιώνονται με όσους έχουν τρία. Δηλ. ένας πολύτεκνος με 7 ή 17 παιδιά έχει το ίδιο εισοδηματικό όριο, για τη χορήγηση του παραπάνω επιδόματος, με αυτόν που έχει τρία!!! Είναι δυνατόν;

 

Αυτό είναι παρόμοιο με το περυσινό Χαράτσι της ΔΕΗ που λέει 30.000 εισδηματικό όριο για τα 4 ή τα 14 παιδιά του πολύτεκνου, και το οποίο ακόμη δεν έχει διορθωθεί και έτσι με 7 παιδιά κάποιος και 30.001 € πληρώνει κανονικά το χαράτσι της ΔΕΗ, σήμερα!

 

Να αναφερθώ στην έκπτωση κατά 80% στα πρόστιμα αυθαιρέτων  των Μουσουλμάνων, ενώ σε αυτά των πολυτέκνων  δεν χορηγήθηκε καμία έκπτωση.

 

Δεν συνιστούν αυτά ρατσισμό κατά των πολυτέκνων;.

 

-          Για τις μετεγγραφές των φοιτητών μας…

 

                Είναι δυνατό κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε μια τέτοια εποχή δεινής κρίσεως, οι πολύτεκνοι  να καταδικάζονται και να μην μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αφού αδυνατούν να διατηρούν  δεύτερο και τρίτο σπίτι και το Υπουργείο Παιδείας δεν δίνει λύση και δεν επαναφέρει το θεσμό των μετεγγραφών για τα παιδιά των πολυτέκνων, που ίσχυσε επί 32 χρόνια, χωρίς να δημιουργηθεί ποτέ ζήτημα για αυτά. Αυτά βεβαίως δεν έχουν να κάνουν με καμία Τρόικα και με κανένα οικονομικό κόστος...

                Η ΑΣΠΕ εξ αρχής ζητούσε το αυτονόητο, να ισχύει δηλαδή ότι ίσχυε μέχρι τον περασμένο και αλήστου μνήμης Μάιο του 2011. Δηλαδή να εγγράφονται-μετεγγράφονται σε αντίστοιχη Σχολή του τόπου κατοικίας τους, όσοι πολύτεκνοι είχαν προηγουμένως επιτύχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Και εκείνο που θα έπρεπε  να προστεθεί είναι να καλύπτονται οι λόγω μετεγγραφής κενές θέσεις από τους επόμενους κατά σειρά επιτυχίας, η δε διαδικασία να ολοκληρώνεται πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

                Με τον τρόπο αυτό αφενός οι πολύτεκνοι θα εισάγονται με τα ίδια κριτήρια με τους λοιπούς υποψηφίους αφού προηγουμένως θα έχουν επιτύχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις και αφετέρου οι Επαρχιακές Σχολές δεν θα υπολειτουργούν αφού οι όποιες κενές λόγω των μετεγγραφών θέσεις θα καλύπτονται άμεσα από τους επιλαχόντες. 

 

                Ακούστε τώρα γιατί οι πολύτεκνοι διαμαρτύρονται φέτος…

Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  του ΕΜΠ,  πέρυσι είχε 29 θέσεις πολυτέκνων για 126 υποψήφιους,  φέτος μόλις  19 θέσεις για 781 υποψήφιους! 

-              Η Σχολή Πολιτικών  Μηχανικών   του ΕΜΠ,  πέρυσι είχε 15 θέσεις πολυτέκνων για 95 υποψήφιους,  φέτος μόλις  11 θέσεις για 775 υποψήφιους!

-              Η Σχολή Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, πέρυσι είχε 20 θέσεις για 200 υποψήφιους, φέτος 11 για 1241 υποψήφιους!

-              Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, πέρυσι είχε 30 θέσεις για  211 υποψήφιους, φέτος 22 για 1598 υποψήφιους! 

-              Η Ιατρική του ΕΚΠΑ πέρυσι είχε 19 θέσεις για 75 πολύτεκνους υποψήφιους, φέτος 15 για 610 υποψήφιους! 

-              Η Σχολή Δασολογίας του ΑΠΘ,  πέρυσι είχε 15 θέσεις πολυτέκνων για 114 υποψήφιους, φέτος 7 για 501 υποψήφιους!

                Αντίστοιχα ποσοστά, παρατηρούνται και σε άλλες κεντρικές Σχολές…

                Το εξοργιστικό είναι ότι αυτή η μείωση των θέσεων των πολυτέκνων στις Σχολές των  Σχολές των μεγάλων πόλεων, σερβιρίστηκε  από το Υπουργείο ως αύξηση(!), ενώ η αλήθεια είναι ότι η όποια αύξηση δίνεται σε Σχολές της Επαρχίας.., με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται το πνεύμα της συνταγματικής προστασίας για τους πολύτεκνους. 

                Πέρυσι κάποιοι λασπολόγησαν κατά των παιδιών μας,  λόγω των γνωστών μέτρων που έλαβε η κυρία Διαμαντοπούλου…, αλλά όταν φέτος παρουσιάσθηκαν πολύ  χειρότερα αποτελέσματα από τους εισαγομένους Μουσουλμάνους, και ομογενείς στα ΑΕΙ και μάλιστα στην πλειονότητα αυτών, ουδείς από αυτούς ενοχλήθηκε…

Να σημειωθεί επίσης ότι όσα παιδιά διαγράφηκαν πέρυσι από τις Σχολές και προσέφυγαν στα δικαστήρια, ακόμη τα δικαστήρια δεν έχουν βγάλει απόφαση και ταλαιπωρούνται …

                Το Υπουργείο Παιδείας, δυστυχώς, συνεχίζει  να αντιμετωπίζει με ρατσισμό και τους πολύτεκνους φοιτητές αλλά και τους αδιόριστους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, αφού όχι μόνο δεν  επαναφέρει το  νόμο για το διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, αλλά ούτε τους βάζει στο 20% των τριτέκνων, ώστε να μπορούν να εργασθούν τουλάχιστον ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι…

                Κυρίες και Κύριοι  βουλευτές,

ερωτούμε οι πολύτεκνοι ευθύνονται για το κατάντημα του Κράτους; Μήπως νομίζουν κάποιοι, ότι οι  «πολύτεκνοι τα έφαγαν»;;

                Είναι ρητές οι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού που έγιναν πρόσφατα, ότι θα επαναφέρει άμεσα, από τον πρώτο κιόλας Προϋπολογισμό της χώρας, τα πολυτεκνικά επιδόματα στο ύψος που ήταν το 2009, θεωρώντας ότι «η Ελλάδα δεν γεννάει γερνάει και ότι η ενίσχυση των πολυτέκνων δεν είναι σπατάλη, είναι επένδυση στο μέλλον του τόπου».

Θα πρέπει, να  παύσει η Κυβέρνηση να θέτει στην ίδια κατηγορία τους πολυτέκνους με τους αγάμους, αφού σε όλα τα μέτρα, που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ο πολύτεκνος έχει την ίδια μεταχείριση με τους αγάμους (περικοπές μισθών, δώρων, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, χαράτσια κ.λπ.) και σε αυτό ζητάμε τη βοήθεια της Επιτροπής σας.

Σας ευχαριστώ.

 
Σχετικό Βίντεο(από το μέσο αυτού και μετά)

----

Σχόλιο Γ. Γραμματέα ΑΣΠΕ,  για τη συμμετοχή του στην συζήτηση της επιτροπής Ισότητας  της Βουλής, για την Πολύτεκνη Οικογένεια:

Εξ αρχής  η ΑΣΠΕ είχε τις αντιρρήσεις της,  αν πρέπει να συμμετάσχει ή όχι στη συζήτηση  της επιτροπής,  μήπως αυτό ληφθεί ως άλλοθι…., αφού ήμασταν  βέβαιοι, ότι θα ομιλούσαμε εις ώτα μη ακουόντων.

 

Επικράτησε η σκέψη να συμμετάσχουμε,  αφού θα ήταν παρόντα όλα τα κόμματα της Βουλής και να κάνουμε μια γενική τοποθέτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τελευταία την πολύτεκνη οικογένεια.

 

Δυστυχώς απατηθήκαμε..., καθότι ο αρμόδιος υφυπουργός  που παρέστη για λίγα λεπτά, αντί να απαντήσει σε αυτά που καταγγείλαμε ,  ή να μας δώσει επιτέλους μια επίσημη απάντηση για  το τι σκέπτονται να πράξουν με τα πολυτεκνικά επιδόματα…, ήλθε να μας παραπονεθεί για την δήθεν «χυδαία» προσωπική επίθεση που του έκανε λέει  η ΑΣΠΕ!!!

 

Η ΑΣΠΕ ουδέποτε έκανε τέτοια επίθεση, έβγαλε  απλώς ένα Δελτίο Τύπου στις   27/8/2012(όντως σκληρό, χρησιμοποιώντας όμως δικές του εκφράσεις),  αλλά πέραν αυτού, τίποτα άλλο.  Δυστυχώς οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ζουν στον κόσμο τους και δεν έχουν αντιληφθεί…  σε τι εξαθλίωση,  έχουν οδηγήσει τις πολύτεκνες οικογένειες.

 

Άλλος δε βουλευτής παρέστη, για να κάνει προσωπική  επίθεση  κατά συλλόγου μέλους της ΑΣΠΕ , που προχώρησε σε μία απεγνωσμένη κίνηση διαμαρτυρίας στην εκλογική του περιφέρεια, η οποία δηλώνει ακριβώς  στο που μας έχουν οδηγήσει…

 

Αφού δε αποχωρήσαμε και έκλεισαν οι πόρτες(ακούγεται στο βίντεο...), συζήτησαν πρόταση, για  μετεγγραφή φοιτητών, που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία…, η οποία δεν είναι δυνατό να διαπιστώνεται λέει από τα δικαστήρια, αλλά ο(η) παθών(ούσα) θα το λέει στο φυσικό φορέα που βρίσκεται, δηλαδή στον Πρόεδρο της Σχολής που σπουδάζει, θα επικοινωνεί αυτός με τον Πρύτανη της άλλης σχολής και θα δίνεται αυτόματα η μετεγγραφή! Στο άκουσμα βέβαια αυτής της πρότασης, κάποιοι βουλευτές του Σύριζα, προς τιμή τους  αντέδρασαν...  

 

Βεβαίως υπήρξαν και Βουλευτές που μας στήριξαν και τους ευχαριστούμε.

Το θέμα είναι όμως,  θέλουμε σήμερα  στην  Ελλάδα να γεννιούνται Ελληνόπουλα  και να έχουμε  Πολύτεκνες Οικογένειες ή το Δημογραφικό θα το λύσουμε  με τους λαθρομετανάστες;;;  

 

 Και σε αυτό  το σοβαρό θέμα, δυστυχώς ουδεμία φωνή ακούστηκε και ουδεμία απάντηση πήραμε…

 
 Να σημειωθεί επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, μας ενημέρωσε η Πρόεδρος ότι μέχρι την Πέμπτη(ήταν Τετάρτη η συζήτηση), αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον κ. Υπουργό Παιδείας μια ρύθμιση για αυτούς που συμμετείχαν στις πανελ. Εξετάσεις του 2011…  

 

Μανώλης Χρυσόγελος

Πρόσφατα άρθρα