ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

             Αρ. πρωτ. 375                                                                                                                  Αθήνα, 7/10/2014

Αξιότιμο

Κύριο Ανδρέα Λοβέρδο                                                                                                   ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ - ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

 

Θέμα: Απόδειξη της πολυτεκνικής ιδιότητας – Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

 ΣΧΕΤ.    α.Η υπ’ αριθμ. 367/29-9-2014  ομοία μας

             β. Η υπ’ αριθμ.  369/30-9-2014  ομοία μας

             γ. Το από 1/10/2014 Δελτίο Τύπου  της ΑΣΠΕ

   

Κύριε Υπουργέ. 

1.         Η Πολιτεία αναγνωρίζουσα την προσφορά των πολυτέκνων οικογενειών στην κοινωνία και τη συμβολή τους στην άμβλυνση της υπογεννητικότητας που απειλεί με ολοκληρωτικό αφανισμό τη χώρα μας εξ αιτίας της δημογραφικής καθίζησης που αυτή υπέστη, παρέχει ειδική προστασία στις οικογένειες αυτές με ειδική Συνταγματική διάταξη, αφού στην παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος που ορίζεται ρητά πως:

«Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος»

Περαιτέρω το Σ.τ.Ε. και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με  σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως: 

 «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

(Δ.Ε. Αθηνών: 2762/1998, 2764/1998, 2767/1998, 2160/1989, 2161/1989 κ.α.).

(Σ.τ.Ε.: 2216/1975, 4062/1990, 4069/1990, 4070/1990, 2773/1991, 2781/1991, κ.ά.).

2.         Με τα παραπάνω δεδομένα, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί τις πολύτεκνες οικογένειες της χώρας, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ τις 200.000 και στην οποία, από της ιδρύσεώς της το έτος 1931, η πολιτεία της ανέθεσε την απονομή της πολυτεκνικής ιδιότητας, αποστολή την οποία εκτελεί σύννομα και απαρέγκλιτα, εν όψει εκδόσεως εκ μέρους σας της Υπουργικής Αποφάσεως με την οποία ρυθμίζονται οι μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών, σάς διατύπωσε ορισμένες σύννομες και τεκμηριωμένες προτάσεις και ειδικότερα:

α.        Με την παραπάνω α’ σχετική σας επισήμαινε πως θα πρέπει απαραιτήτως να εφαρμοσθεί το εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006  (ΦΕΚ 75/Α/7-4-2006), το οποίο ορίζει ρητά: 

«Η ιδιότητα του πολύτεκνου αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό της οικογενειακής του κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος».

Με την ίδια επιστολή σάς επισήμανε πως σε διαφορετική περίπτωση είναι απολύτως βέβαιο πως θα εμφανίζονται ως πολύτεκνοι άτομα τα οποία δεν έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα και σας κατέστησε απολύτως σαφές ότι για να χαρακτηρισθεί κάποιος πολύτεκνος, δεν αρκεί να έχει μόνο πολλά παιδιά, όσα και εάν είναι αυτά αριθμητικά (4, 6, 8 κ.λπ. ή τρία στις ειδικές περιπτώσεις για γονέα χωρίς σύζυγο ή λόγω αναπηρίας) αλλά στα πρόσωπα των παιδιών πρέπει να συνυπάρχουν ορισμένες ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις (επιμέλεια των παιδιών κ.ά) όπως αυτές περιγράφονται λεπτομερώς στις ισχύουσες νομικές διατάξεις (Ν. 3454/2006), προκειμένου να απονεμηθεί η πολυτεκνική ιδιότητα.

β.         Με την β’ σχετική η ΑΣΠΕ, σάς πρότεινε όπως στο τέλος της τροπολογίας, προστεθεί η παράγραφος:

«Τα ανωτέρω για τις Περιφέρειες δεν ισχύουν για την περίπτωση των δικαιούμενων μετεγγραφής κατοίκων  νησιωτικών περιοχών,  που μετεγγράφονται στην κοντινότερη αντίστοιχη σχολή  του τόπου κατοικίας των ή εκεί  που έχει άλλη  κατοικία η οικογένεια  ή σπουδάζει άλλο παιδί  αυτής.»

και περαιτέρω σάς πρότεινε στην Υπουργική Απόφαση να προστεθεί χωριστό άρθρο ως κατωτέρω:

«Οι επιτυχόντες που ανήκουν στην περίπτωση  α),  του άρθρου 53 του ν.4264/2014 των ετών: 2010, 2011, 2012 και 2013 που ζήτησαν  Μεταφορά θέσης και δεν έλαβαν  μέχρι τώρα, κατ` εξαίρεση των ανωτέρω  δίνεται  και σε αυτούς Μεταφορά της θέσης φοίτησης των,  εφαρμοζομένων των λοιπών ως άνω διατάξεων και για αυτούς» δεδομένου ότι ο αριθμός των παιδιών αυτών ανέρχεται σε 723 και εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί κατά πολύ.

            Τους τεκμηριωμένους λόγους για τους οποίους η ΑΣΠΕ πρότεινε τις παραπάνω ρυθμίσεις αναφέρονται λεπτομερώς στις α’  και β’  σχετικές.

γ.         Με Δελτίο Τύπου στις 1/10/2014, η ΑΣΠΕ διαμαρτυρήθηκε έντονα και κατήγγειλε δημόσια την απαράδεκτη μεθόδευσή σας, δεδομένου ότι αγνοήσατε παντελώς τις επισημάνσεις μας για το θέμα αυτό, που ζητούσαμε συνάντηση μαζί σας από τις αρχές του Θέρους, τις οποίες παντελώς αγνοήσατε.

3 α.     Το ότι οι προτάσεις της ΑΣΠΕ είναι σύννομες και τεκμηριωμένες αποδεικνύεται περίτρανα από τις υπ’ αριθμ. 126/2009 και 884/2014 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, τις οποίες σάς επισυνάπτουμε στην παρούσα, προς ενημέρωσή σας.

·         Με την υπ’ αριθμ. 126/2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Τμήμα 2 –Ακυρωτικός Σχηματισμός), ακυρώθηκε απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΑΣΕΠ και δικαιώθηκε πολύτεκνη μητέρα, επειδή σε σχετικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τη θέση της κατέλαβε άτομο που επικαλέστηκε δήθεν την πολυτεκνική ιδιότητα με την προσκόμιση μόνο του πιστοποιητικού οικογενειακής καταστάσεως, χωρίς την προσκόμιση και του πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας της ΑΣΠΕ, ενώ η τοποθετηθείσα δεν είχε την πολυτεκνική ιδιότητα.

·         Με την υπ’αριθμ. 884/2014 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Ακυρωτικός Σχηματισμός –Τμήμα ΙΑ) ακυρώθηκε απόφαση του ΑΣΕΠ και δικαιώθηκε πολύτεκνος σε σχετικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που είχε προσληφθεί ως πολύτεκνο άτομο με την προσκόμιση μόνο πιστοποιητικού οικογενειακής καταστάσεως, χωρίς την προσκόμιση και πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας της ΑΣΠΕ, ενώ ο τοποθετηθείς δεν είχε την πολυτεκνική ιδιότητα και προήρχετο από οικογένεια με δύο μόνο παιδιά.

  β.       Συναφείς επί του προκειμένου είναι και οι υπ’ αριθμ. 37/2010  και 332/2012 Γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ., τις οποίες σάς επισυνάπτουμε.  

4.        Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά διερωτώμεθα πώς επιτρέπετε σε καρεκλοκένταυρους Συμβούλους σας να σας παγιδεύουν  και να λαμβάνετε αποφάσεις οι οποίες τελικώς εκθέτουν το Υπουργείο σας και εσάς προσωπικά, ως Υπουργό που γνωρίζει καλλίτερα παντός άλλου και τους ισχύοντες νόμους της πολιτείας και πολύ περισσότερο το Σύνταγμά της.

           Κύριε Υπουργέ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αθαν. Κυριαζής την  1η Οκτωβρίου (ημέρα που ψηφιζόταν η τροπολογία των Μετεγγραφών) σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στην πρωινή εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον Αντέννα, ισχυρίσθηκε απαντώντας  στους δημοσιογράφους,  όταν του είπαν ότι δέχονται πολλά τηλέφωνα (στον Αντέννα) με παράπονα και διαμαρτυρίες από περυσινούς, για το 10%,  αλλά και παλαιοτέρων ετών φοιτητές,  που τους αποκλείουν από τις φετινές Μετεγγραφές..,  απάντησε ο κ. Κυριαζής: «Όσοι πέρυσι φοιτητές, ζήτησαν Μεταφορά θέσης και ικανοποιούσαν το εισοδηματικό όριο των 9.000€ το κατά κεφαλήν εισόδημα… πήραν όλοι(!),  γιατί λοιπόν δεν έκαναν πέρυσι αίτηση αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα, δεν ξέρω γιατί δεν έκαναν;…»  Αυτό προφανώς κ. Υπουργέ,  είναι ψευδέστατο και προκλητικό για αυτά τα παιδιά, καθότι χαρακτηρίζει τους 723 πολύτεκνους ψεύτες και  ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται!…  Τον αριθμό των 723 οι υπηρεσίες του υπουργείου μας τον γνώρισαν εγγράφως και όλοι αυτοί ικανοποιούσαν το εισοδηματικό κριτήριο των 9.000€ και παρόλα αυτά δεν έλαβαν και ας ήταν και παιδιά από υπερπολύτεκνες οικογένειες με 7, 9 ακόμη και 13 αδέλφια!!!  

           Επειδή δεν έχετε κανένα απολύτως έρεισμα, ούτε θεσμικό, ούτε νομικό, ούτε ηθικό να παρανομείτε σε βάρος της τάξης των πολυτέκνων, σάς παρακαλούμε να υιοθετήσετε τις παραπάνω προτάσεις της ΑΣΠΕ για την αποκατάσταση της νομιμότητας, εκτός και εάν σκοπεύετε να εμπλέξετε τις πολύτεκνες οικογένειες σε δικαστικούς αγώνες για τη δικαίωσή τους,

 Συνημμένα:

α. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

β. Οι Γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ.

 

διατελούμε με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος 
 
=====
 

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Αρ. πρωτ. 386                                                                                Αθήνα, 8/10/2014 

Αξιότιμο

Κύριο  Αθαν.  Κυριαζή                                                                 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Γενικό Γραμματέα

Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

Ενταύθα 

            Κύριε Γενικέ. 

            Σε συνέχεια της  επείγουσας επιστολής μας,  με αρ. πρωτ.  366/29-9-2014  προς εσάς και καθώς καμία απάντησή σας δεν λάβαμε μέχρι τώρα, σάς κοινοποιούμε:

1.         Χθεσινή επιστολή μας προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Α. Λοβέρδο με αρ. πρωτ. 375/7-10-2014 περί του τρόπου απόδειξης της πολυτεκνικής ιδιότητας στις Μετεγγραφές των φοιτητών στην υπό έκδοση Υ.Α των Μετεγγραφών. 

2.         Την απάντηση του κ. Λοβέρδου στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή Ν. Νικολόπουλου από 2-9-2014 που περιλαμβάνεται πίνακας (σελ 4 και 5  από 12/8/2014 της Δ/νσης Διοικ. Υποστήριξης του Υπουργείου σας-http://www.aspe.gr/images/stories/Diafora/9007900.pdf), που δείχνει επισήμως τον αριθμό των 723 πολυτέκνων φοιτητών που δεν ικανοποιήθηκε η αίτηση Μεταφοράς θέσης τους πέρυσι, παρότι ικανοποιούσαν το εισοδηματικό όριο των 9.000€… ώστε να μην εκτίθεστε στις τηλεοράσεις και για αυτά που είπατε στην πρωινή εκπομπή του Αντέννα την 1/10/2014: «Όσοι πέρυσι φοιτητές, ζήτησαν Μεταφορά θέσης και ικανοποιούσαν το εισοδηματικό όριο των 9.000€ το κατά κεφαλήν εισόδημα… πήραν όλοι(!),  γιατί λοιπόν δεν έκαναν πέρυσι αίτηση αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα, δεν ξέρω γιατί δεν έκαναν;»

 Διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ 

       Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος

 --------

                                                                              Προσοχή

Θα πρέπει οι επιτυχόντες πολύτεκνοι,  σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 με το προβλεπόμενο από το άρθρο 53 του Ν. 4264/2014 ποσοστό 10% και εφόσον  επιθυμούν να μεταγραφούν, να υποβάλλουν εμπρόθεσμα αίτηση μεταφοράς θέσης εισαγωγής κατά τη διαδικασία που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση.  Αυτό  κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να θεμελιωθεί το έννομο συμφέρον κάθε ενός εκ των ενδιαφερομένων και εν συνεχεία, σε περίπτωση απορριπτικής αποφάσεως, να καταστεί δυνατή η προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων. 
==== 
 

Καταργήθηκαν μας λέγανε οι Ειδικές Κατηγορίες Εισαγωγής υποψηφίων. Καλέ μόνο για πολύτεκνους λέγαμε... ΕΔΩ. Το ΣτΕ βεβαίως εδώ σιωπά, αφού δεν είναι αυτοί πολύτεκνοι! Δεν τολμούν ούτε τα στατιστικά με τη βαθμολογία να δώσουν στη δημοσιότητα!...     

 ---

Τι είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, τον ΑΣΕΠ, τα κενά και τις μετεγγραφές φοιτητών...(σχόλιο Γ.Γ ΑΣΠΕ)


Πρόσφατα άρθρα