Εν όψη της επετείου της 1ης Νοέμβρη η οποία καθορίστηκε σαν "Ημέρα των Πολυτέκνων οικογενειών" θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κεκτημένα δικαιώματα της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας τίθενται υπό έντονη αμφισβήτηση τον τελευταίο καιρό. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση προβάλλει περισσότερο δυσβάστακτη υπό το πρίσμα της αφόρητης οικονομικής κατάστασης και υπό το βάρος του ελέγχου του ΔΝΤ. Ειδικότερα η ομάδα των 600 περίπου αδιόριστων πολύτεκνων εκπαιδευτικών ένιωσε περισσότερο να βάλλεται με την αιφνίδια αλλαγή του μέχρι πρότινος ισχύοντος νόμου και με το φάσμα της ανεργίας να ανατρέπονται δραματικά προγραμματισμοί και προϋπολογισμοί των πολυμελών οικογενειών.
(http://www.aspe.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=1&id=43&Itemid=2)
Περιμένουμε από τους πολιτικούς φορείς να σκύψουν με ενδιαφέρον πάνω στο γιγαντιαίο αυτό πρόβλημα τουλάχιστο με μία σχετική ανακοίνωση ενόψει της επετείου. Οι επιστολές που σας επισυνάπτω ελπίζω να αποσαφηνίζουν ικανοποιητικά ότι αφορά στο θέμα μας.
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ανοικτή επιστολή των
αδιόριστων πολύτεκνων εκπαιδευτικών
Αναστασοπούλου Βάσω, Πετράκη Πέτρου
και Φωτόπουλου Χρήστου.
Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κ. Κάρολο  Παπούλια.
   

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Στις 26/9/2010 ο συνάδελφος Φωτόπουλος Χρήστος δέχτηκε τηλεφωνική κλίση από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και κάποια κυρία από το προσωπικό (πιθανόν γραμματέας) του μίλησε σχετικά με την ανοιχτή επιστολή την οποία έστειλε επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό,  απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια  και τον  Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτήν την επιστολή ανέλυε το πρόβλημα που προέκυψε τους τελευταίους μήνες σχετικά με τους διορισμούς των πολυτέκνων εκπαιδευτικών και την
καταστρατήγηση των νόμων που αφορούν τα πολυτεκνικά δικαιώματα. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε ηλεκτρονικά αμέτρητες φορές στα μέλη της Εθνικής αντιπροσωπίας, σε δημοσιογράφους, κοινωνικούς φορείς, αλλά και σε φόρουμ συνάδελφων Μουσικολόγων και φυσικά στους ενδιαφερόμενους πολύτεκνους συναδέλφους, την ΑΣΠΕ και την ΠΕΝΕΠ.   
Η κυρία με την οποία συνομίλησε τον διαβεβαίωσε ότι ο κ. Παπούλιας με το αξίωμα που κατέχει δεν διαθέτει την αρμοδιότητα να επέμβει και να αλλάξει κάτι στην συγκεκριμένη περίπτωση διότι δεν νομοθετεί ο ίδιος. Του ζήτησε λοιπόν ευγενικά να σταματήσει τις αποστολές επιστολών και μηνυμάτων.
Μετά από ανταλλαγή απόψεων και διεξοδική ανάλυση των γεγονότων καταλήξαμε στο ότι πράγματι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να επιβάλλει τον διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών που υπέβαλλαν αίτηση φέτος χωρίς να γίνει αυτή αποδεκτή. Στα πλαίσια της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας ο ρόλος του Προέδρου είναι απλά συμβουλευτικός, για να εκδίδει Προεδρικά Διατάγματα μόνο μετά από υποδείξεις του Νομοθετικού  σώματος της Βουλής.                   
Δεδομένου όμως ότι αποκτήσαμε την πολυτεκνική ιδιότητα όντας εκπαιδευτικοί σε χρονική περίοδο κατά την οποία ίσχυε ο νόμος του 2004 περί διορισμού όλων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών και συγχρόνως καθορίστηκε η διετής μεταβατική περίοδος έως την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας περί διορισμού και των πολυτέκνων μέσω ΑΣΕΠ, θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 4 του Συντάγματος της Ελλάδος για παρέμβαση του Προέδρου για την τήρηση αυτής  της μεταβατικής περιόδου.     Αυτό
λοιπόν
το άρθρο του συντάγματος αναφέρει τα εξής :
«Άρθρο 43, παρ. 4.:  Με νόμους που ψηφίζονται από την Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης κανονιστικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση των θεμάτων που καθορίζονται σ' αυτούς σε γενικό πλαίσιο. Με τους νόμους αυτούς χαράζονται οι γενικές αρχές και οι κατευθύνσεις της ρύθμισης που πρέπει να ακολουθηθεί και τίθενται χρονικά όρια για τη χρήση της εξουσιοδότησης.»
Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας έρχεται σε αντίθεση με τους εξής νόμους:
1.Το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος  που ορίζει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους.
2. Την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.3260/2004 για τον διορισμό των πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων στο Δημόσιο, με την οποία αντικαταστάθηκε η παρ 6 του άρθρου 14 του ν. 2190/94, που αναφέρει ότι: «... Ποσοστό 20% των προκηρυσσομένων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά νομαρχία, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα, καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων, εφόσον υπάρχουν». Οι διορισμοί των πολυτέκνων στην δημόσια εκπαίδευση δεν ξεπέρασαν ποτέ το 10%
και φέτος ήταν 3,29%.
3.  Το άρθρο 10 του ισχύοντος  ν. 1910/1944 και του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα  3528/2007 που αναφέρουν: «… πολύτεκνοι ή τέκνα αυτών δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετούνται στον τόπο των συμφερόντων τους».
Κύριε Πρόεδρε, σε συνάντηση που είχατε με την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος στις 30/10/2009 στα πλαίσια της γιορτής της 1ης Νοεμβρίου ως ημέρας των πολυτέκνων εκφράσατε την εκτίμησή σας για τις πολύτεκνες οικογένειες, τις χαρακτηρίσατε πρωτοπόρες και διαβεβαιώσατε ότι θα είστε συμπαραστάτης  στα προβλήματά των πολυτέκνων λέγοντας επί λέξη ότι:
"Θα είμαι δίπλα σας για να επιλυθούν εκκρεμή προβλήματα, θα πρέπει να μου τα  αναφέρετε για να έχω κι εγώ μια ενημέρωση, να ξέρω κι εγώ γιατί αγωνίζεστε και ποιες είναι οι επιδιώξεις σας."  Επίσης, εκφράσατε την πεποίθηση ότι "η νέα κυβέρνηση θα δείξει την ευαισθησία που πρέπει να δείξει. Για να λυθούν τα τυχόν εκκρεμή προβλήματα και έτσι να είναι και ένα κίνητρο για όλους αυτούς που με διάφορες δικαιολογίες δεν ξεπερνούν τον αριθμό του ενός ή των δύο παιδιών
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, το δημογραφικό πρόβλημα στη γενικότερη μορφή του δεν είναι απλά ένα εθνικό ζήτημα. Οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι ειδικότερα  καταστροφικό για την οικονομία, την άμυνα και την ευημερία μίας χώρας. Ο νόμος του 2004 περί διορισμού των πολυτέκνων εκπαιδευτικών ήταν ο μόνος που επέφερε θετικό πρόσημο στις γεννήσεις στη χώρα μας, η οποία θεωρείται η 3η πλέον γερασμένη χώρα στον κόσμο. Αποτέλεσε ένα στοιχειώδες κίνητρο παρά τις ανυπόστατες συκοφαντίες και την πολεμική που δέχτηκε και δέχεται από αδίστακτες συντεχνίες, για να υπάρξουν περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες στη χώρα, χωρίς να στοιχίζει ουσιαστικά τίποτε στο ελληνικό κράτος. Εν μέσω της φοβερής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε θα μπορούσε να αποτελέσει όχι κάποια πολυτέλεια αλλά θεμελιώδες δικαίωμα για επιβίωση και αξιοπρεπή διαβίωση των νέων πολυτέκνων οικογενειών της χώρας. Ελπίζουμε  και ευχόμαστε, μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2010 την οποία έχετε ορίσει σαν χρονικό σημείο της επόμενης συνάντησης με την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, ότι το καυτό αυτό πρόβλημα θα έχει επιλυθεί και θα αποφύγουμε τη διαιώνιση μίας ακόμη ανοιχτής πληγής στην τόσο ταλαιπωρημένη κοινωνική ζωή της χώρας.

Σας ευχαριστούμε
Με τιμή
Οι αδιόριστοι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί:

Αναστασοπούλου Βάσω
Φυσική Αγωγή (ΠΕ11)
Πολύτεκνη (4 παιδιά)
Κάτοικος  Αγίου Δημητρίου

Πετράκης Πέτρος
Θεατρολόγος (ΠΕ32)
Πολύτεκνος (5 παιδιά)
Κάτοικος Πειραιά

Φωτόπουλος Χρήστος
Μουσικολόγος Α.Π.Θ. (ΠΕ16.01)
Απόφοιτος Κ.Ω.Θ.  (ΤΕ16)
Πολύτεκνος (4 παιδιά)
Κάτοικος Θεσσαλονίκης

Η Επιστολή.... ΕΔΩ

Πρόσφατα άρθρα