Αρ. Πρωτ. 235                 Αθήνα, 11/10/2010
Μακαριώτατο
Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος
κ. κ. Ιερώνυμο   
 
 
            Μακαριώτατε. 
            Σε   συνέχεια  του εγγράφου μας  με αριθμό πρωτοκόλλου 75/ 9-3-2010 που σας είχαμε απευθύνει και της  συγκινητικής απαντήσεως σας  που μας αποστείλατε,  για το θέμα της ενδεχόμενης   καταργήσεως του νόμου διορισμού των πολυτέκνων εκπαιδευτικών όπως διέρρεαν τότε δημοσιογραφικές πληροφορίες, επανερχόμαστε σήμερα σε εσάς και κάνουμε έκκληση προς τη Μητέρα Εκκλησία για παρέμβαση σας προς την κυρία Υπουργό Παιδείας καθότι πλέον οι νόμοι 3255/2004 και   3227/2002 που αφορούσαν τον διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών κατηργήθησαν και οι αδιόριστοι πολύτεκνοι είναι πλέον  σε απόγνωση.
 
             Μακαριώτατε,
             οι ανωτέρω νόμοι,  δυστυχώς   κατηργήθησαν  το καλοκαίρι  και αντικαταστάθηκαν από το νόμο 3848/2010,  ο οποίος  βάζει  πλέον  την πολύτεκνη μάνα - εκπαιδευτικό με 4 και άνω  ανήλικα τέκνα  να διαγωνισθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις άλλους συνυποψηφίους της, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, και αυτό  λέγεται «εξέταση με ίσους όρους»… απλώς της δίνουν μία μοριοδότηση 10 μόλις μορίων σε ένα σύνολο 130 μορίων εφόσον είναι επιτυχούσα στον ΑΣΕΠ και έχει και παιδαγωγική επάρκεια!!!
             Υποσχέθηκαν στους πολύτεκνους αδιόριστους, μεταβατικό στάδιο - προσαρμογής  2 ετών στο νέο νόμο και ότι όλοι που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού θα διορίζοντο.  Σε επίσκεψη μας  δε, στο υπουργείο ο Γενικός Γραμματέας αυτού κ. Β. Κουλαϊδής διαβεβαίωνε την ΑΣΠΕ: «ότι φέτος θα προσληφθούν τουλάχιστον οι μισοί πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στον πίνακα και οι υπόλοιποι του χρόνου…, δεν πρέπει να  ανησυχούν οι Πολύτεκνοι καθότι ο πίνακάς των θα απορροφηθεί εντός διετίας». Δυστυχώς το μεταβατικό στάδιο των 2 ετών αποδείχτηκε   εμπαιγμός και κοροϊδία…, καθότι διορίσθηκαν μόνο 108 άτομα από 650 και μάλιστα στα διάφορα σημεία της χώρας,  κατά παράβαση των νόμων και  χωρίς καμία δέσμευση για τους υπόλοιπους που είναι στους Πίνακες.
            Μακαριώτατε,
            το φαινόμενο βέβαια να αλλάζουν οι νόμοι μέρα παρά μέρα στη χώρα μας και να ορίζονται τελείως αντίθετες διατάξεις είναι δυστυχώς συχνότατο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να προγραμματίσει τελικά τη ζωή του. Δεν μπορούν δυστυχώς,  να καταλάβουν οι Κυβερνώντες μας,  ότι ένα παιδί δεν είναι τζιπ μεγάλου κυβισμού που του βάλανε φέτος τεκμήριο και όποιος θέλει το κρατάει και όποιος θέλει το πετάει!  Επίσης  οι πολύτεκνοι, δεν πρόκειται να ανεχθούνε τον δημογραφικό καιάδα που μας προτείνουν, με ή χωρίς ευεργετήματα από τους νόμους τους. Πού είναι τέλος πάντων,  η συνέπεια και η συνέχεια του Κράτους; Είναι δυνατό να συμβαίνουν στην Ελλάδα όλα αυτά, τη στιγμή που αυτή έχει ήδη γίνει ένα απέραντο Γηροκομείο και εξαιτίας αυτού η οικονομία και τα ασφαλιστικά μας ταμεία καταρρέουν;
            Μακαριώτατε,
            γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τις πολύτεκνες οικογένειες, σας παρακαλούμε να έχουμε και τη δική σας παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας, καθότι οι οικογένειες αυτές των αδιόριστων πολυτέκνων εκπαιδευτικών είναι σε απόγνωση και προσφεύγουν δικαστικώς κατά του Υπουργείου Παιδείας. Με την ευκαιρία αυτή σας κοινοποιούμε και τη συγκινητική επιστολή της Μαρίας Ε…, τέκνου πολύτεκνης οικογένειας που βιώνει αυτό το πρόβλημα της αδιοριστίας των γονέων της.
 
Συνημμένο: 1
 

Με σεβασμό

Για την ΑΣΠΕ,

 
        Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
 
 
 
Βασίλειος  Θεοτοκάτος                                           Εμμανουήλ Χρυσόγελος
 
 
  
================================
           
Αθήνα 10/10/2010
 
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,
 
Ως τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, που είναι μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ) παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ και να αναθέσω σε εσάς τον πνευματικό μου Πατέρα μέρος της σκυτάλης για τη διευθέτηση του προβλήματος των πολύτεκνων οικογενειών που προέκυψε από την τροποποίηση των νόμων  3255/2004 και 3027/2002 βάση της οποίας μόλις το 3,29% των διορισθέντων εκπαιδευτικών είναι πολύτεκνοι.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα γονείς πολύτεκνων οικογενειών να μείνουν άνεργοι και συνεπώς ανήμποροι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πολυμελούς οικογένειας τους, ενώ οι λίγοι που συμπεριλαμβάνονταν στο 3,29% διορίσθηκαν μακρυά από τον τόπο συμφέροντος που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, δηλαδή μακρυά από την οικογένεια και το σπίτι τους. Με τι βοήθημα τώρα κάποιος θα διατηρήσει μια οικογένεια με πολλά παιδιά; Εφόσον η Πίστη μας και επακόλουθα και η Εκκλησία περιλαμβάνει στις αρχές της τη δημιουργία οικογένειας με βάση το Θέλημα του Θεού και όχι τις δικιές μας επιθυμίες, έχετε χρέος όπως εμείς προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι στις βουλές του Κυρίου, έτσι και εσείς ως Εκκλησία, αντιπρόσωποι του Θεού στη γη, να προσπαθήσετε να μας στηρίξετε. Δεν ζητάμε λεφτά, αλλά το δικαίωμα που μας αναλογεί στην εργασία ώστε να τα κερδίσουμε δίκαια σύμφωνα με ισχύοντα κοινωνικά και συνταγματικά κριτήρια. Ειδικότερα, θα βρείτε πληροφορίες στα επισυναπτόμενα έγγραφα και παραπομπές όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα γεγονότα και οι αλλαγές σχετικά με τους διορισμούς των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.
Εσείς λοιπόν με την δύναμη που ο Θεός σας δίνει αφενός μέσα από την προσευχή σας και αφετέρου διαμέσου του εκ Θεού ισχυρού σας αξιώματος στην ιεραρχία της Εκκλησίας, ζητάμε να ασκήσετε τις απαραίτητες πιέσεις στην Κυβέρνηση για να ανακτήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας στην εργασία ώστε να ευχαριστήσουμε το Θεό, εμείς φροντίζοντας κατά Θεό τις οικογένειές μας και εσείς βοηθώντας τους πιστούς του Κυρίου μας όπως ο ρόλος σας επιβάλλει. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε εσάς γιατί είστε άξιος εμπιστοσύνης σε αντίθεση με όλους τους άλλους οι οποίοι χρησιμοποιούν αποπλανητικές εφήμερες τακτικές για να συγκαλύψουν τα γεγονότα και να «ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας» και περιμένουμε από εσάς τη δυνατή και με αποτέλεσμα παρέμβασή σας.
 Μετά τιμής,
Ε… Μαρία
Φοιτήτρια τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πρόσφατα άρθρα