Ενημέρωση
- 05 Μαϊος 2010 // //
- Θέματα Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων
- Εμφανίσεις: 8518
Αποσάσματα, που αναφέρονται στους πολύτεκνους...
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: …..Η πρωτόγνωρη απομάκρυνσή σας από στοιχειώδεις και θεωρητικά κοινές για όλες τις πολιτικές ιδεολογίες κοινωνικές αρχές λάμπει δια της παρουσίας της και στην περίπτωση των πολυτέκνων και των εκπαιδευτικών με ποσοστό πάνω από αναπηρίας 67%.
Ξέρετε τι περνούν, κυρία Υπουργέ, οι πολύτεκνοι ή οι ασθενείς συμπολίτες μας προκειμένου να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους ή να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους; Ξέρετε τι θα πει να έχεις να μεγαλώσεις πάνω από τρία παιδιά και ενδεχομένως να αντιμετωπίζεις και προβλήματα υγείας; Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας που επαγγελθήκατε;
….
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ….Αγνοείτε ακόμα και τις ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές των πολύτεκνων και των αναπήρων. Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος και αυτό το έκανε η Νέα Δημοκρατία. Αφενός ως δημογραφικό κίνητρο στην περίπτωση των πολυτέκνων -που είναι αποδεδειγμένο ότι πέτυχ και αφετέρου ως κριτήριο κοινωνικής δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την αδυναμία των αναπήρων και των αναπήρων γονέων να συναγωνιστούν επί ίσους όρους τους υπολοίπους υποψήφιους εκπαιδευτικούς.
Με το νέο πολυνομοσχέδιο οι παραπάνω υποψήφιοι υποχρεώνονται σε εξετάσεις μέσω του Α.Σ.Ε.Π. και τους παρέχεται επιπλέον μοριοδότηση, η οποία καθίσταται προφανώς ανώφελη. Μοιάζει με κοροϊδία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ: …..Αλλά επειδή βλέπω ότι ο χρόνος τρέχει, πού είναι η κοινωνική ευαισθησία σε ομάδες όπως των πολυτέκνων;
Έχουμε και εμείς τα μέτρα ως γιατροί, κυρία Υφυπουργέ.
Στην πατρίδα μου τη Χαλκιδική, έχουμε πάνω από χίλιες οικογένειες πολυτέκνων. Ξέρετε ποιο είναι το επίτευγμα; Ούτε ένας νέος άνθρωπος στα ναρκωτικά. Δεν το μετράτε αυτό;
Δεύτερον, εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά με αναπηρία πάνω από 67% αυτοί κάνουν μετεκπαίδευση κάθε μέρα.
ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: ….Και δεν το λέω τυχαία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να μας απασχολήσει ότι μέσα σε αυτόν τον πίνακα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει τριάντα μήνες, άλλοι εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει είκοσι τέσσερις μήνες και έχουν επιτύχει σε ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κυρίως υπάρχουν εκείνες οι ευαίσθητες ομάδες των ανθρώπων με 65% αναπηρία και των πολυτέκνων, οι οποίοι δεν έχουν της ίδιες δυνατότητες και επί ίσοις όροις να υπαχθούν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με τους άλλους συναδέλφους τους.
Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γεγονός ότι κάποιους ανθρώπους τους αδίκησε η φύση ή η επιλογή τους να συμβάλλουν στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και να αποκτήσουν πολλά παιδιά, δεν έχει δικαίωμα και αντίστροφα έχει ηθικό χρέος η πολιτεία να μην τους στρέψει στο περιθώριο.
Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, εξαιρούνται διότι συμπεριλαμβάνονται σε πίνακες και σε καμία περίπτωση δεν βγαίνουν οι χρόνοι, δεν βγαίνουν οι αριθμοί και δεν πρόκειται να προσληφθούν………
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:…….Η θέση περί ΑΣΕΠ απαντά στο δεύτερο και την υποστηρίζουμε. Στο πρώτο δεν απαντάει, όμως. Γιατί σας είπα, κυρία Υπουργέ –και ξέρω ότι έχετε επαφή με την Ευρώπη- ότι ο Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος είναι δικός σας, σοσιαλιστής, στη Γαλλία όταν έπεσε ο δημογραφικός δείκτης, κήρυξε τη Γαλλία σε κατάσταση εθνικού συναγερμού. Πήρε δεκάδες μέτρα για να αναστρέψουν τη δημογραφική κάμψη των Γάλλων, γιατί θεώρησε ότι είναι τεράστιος εθνικός κίνδυνος για τη Γαλλία να μην γεννιούνται Γάλλοι.
Είναι δυνατόν να έρθει η Κυβέρνησή σας και το ένα και το μοναδικό μέτρο που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία υπέρ των πολυτέκνων εδώ και είκοσι χρόνια, που ήθελε να διορίζονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, να το καταργεί; Αυτό το μέτρο είχε εφαρμογή, είχε επιτυχία. Γιατί όντως είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια αναστροφή στο δείκτη, έστω και μικρή. Αυτό το ένα και μόνο μέτρο που αφορά τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους, να έρχεστε εδώ να το καταργείτε.
Εγώ αντιλαμβάνομαι –επαναλαμβάνω- την πρώτη αρχή του ΑΣΕΠ. Τη δεχόμαστε. Αλλά τι θα πούμε τώρα; Ας έχουμε Πακιστανόπουλα, Αλβανόπουλα, ό,τι άλλα παιδιά να είναι μέσα, Ελληνόπουλα, και δεν μας ενδιαφέρει; Ε, δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό. Γιατί προσέξτε πόσο ασυνεπές είναι το πολιτικό μας σύστημα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 συστάθηκε από την Ελληνική Βουλή μία Επιτροπή για το Δημογραφικό. Αυτή η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πόρισμα το οποίο έχει ψηφίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και λέει αυτό το πόρισμα -και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ- ότι θεωρούμε το δημογραφικό το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό κίνδυνο, ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το λύσουμε. Δεν έχετε κάνει τίποτα.
Και ένα σωστό που έκανε ο Καραμανλής –δεν έκανε μόνο λάθη, έκανε μερικά σωστά, ένα κάθε χρόνο- έρχεστε και το βγάζετε. Κάνετε λάθος εδώ. Ενώ, λοιπόν, εμείς σας λέμε ότι συμφωνούμε στην αρχή του ΑΣΕΠ, με το να μας χτυπάτε τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους, μας αναγκάζετε να πάμε στο όχι.
Παρατήρηση, λοιπόν, πρώτη. Πείτε ότι για λόγους εξαιρετικής εθνικής σημασίας, επειδή μας ενδιαφέρει να γεννιούνται παιδιά για τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους, θα μείνουμε στις πρόνοιες του παλαιού νόμου, να το ψηφίσουμε και με τα δύο χέρια. Αλλά αν μας χτυπάτε τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους, εκεί θα μας βρείτε απέναντι.
Πάω στο δεύτερο πυλώνα, που με ενδιαφέρει πάρα πολύ, κυρία Υπουργέ, και θέλω τη δική σας προσοχή, γιατί απ’ αυτές τις απαντήσεις θα κριθεί η στάση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στο νομοσχέδιο. Και πρέπει να σας πω ότι αντιλαμβάνομαι ότι έχετε μία άνετη πλειοψηφία και δεν σας νοιάζει τελικά αν θα ψηφίσουμε ή όχι το νομοσχέδιο, αλλά είναι δείγμα μεγάλης πολιτικής επιτυχίας για την Κυβέρνηση να μπορεί να πείθει και κάποιους εδώ πέρα μέσα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ:… Ακόμη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι και κοινωνικά άδικο. Καταργεί τη δυνατότητα διορισμού των πολυτέκνων που τους έδινε ο ν.3255/2004, ενώ η μοριοδότηση που εισάγεται είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, πέντε μόρια στα εκατόν τριάντα….
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ:… Αναφορικά με τους πολύτεκνους τώρα. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου, που είχε πει επί λέξει: «Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσεις άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία». Και συνεχίζει: «Πολιτικές οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνει και κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώ –είχε πει ο κύριος Πρωθυπουργός- ότι η προσπάθειά σας για συνέχιση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό, αρωγό και συμπαραστάτη.»
Έτσι είχε πει ο κ. Παπανδρέου, ποια είναι όμως η πρόνοια, κυρία Υπουργέ, του σημερινού νομοσχεδίου; Και οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ; Ότι καταργείται η προτεραιότητα των πολυτέκνων για τις τοποθετήσεις τους στα σχολεία, ως ειδικής κατηγορία; Ότι οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί πριμοδοτούνται με πέντε μόρια σε σύνολο εκατόν πενήντα και ότι φέτος δε θα διοριστούν πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί; Και ερωτώ: αυτή είναι η ειδική μέριμνα και ειδική πρόνοια για τους πολίτες που υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου;
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):...
Τι είδα όταν έγινα Υπουργός, τον πρώτο δύσκολο μήνα; Πεντέμισι χιλιάδες κενά. Σε τάξεις, σε μία χώρα η οποία έχει 180.000 εκπαιδευτικούς, δηλαδή έχει την μεγαλύτερη αναλογία εκπαιδευτικών ανά μαθητή σε όλη την Ευρώπη. Πέντε χιλιάδες κενά και κάθε χρόνο ένας πολύ μεγάλος αριθμός διορισμών, ο οποίος δεν εξαρτάται από τα κενά στην εκπαίδευση, ενώ η περίφημη αξιοκρατία και ο ΑΣΕΠ, τον οποίο πιστεύουμε ότι γίνονται οι προσλήψεις, απλά δεν υπήρχε.
Το 32% των επιστημόνων μπαίνει με ΑΣΕΠ. Όλοι αυτοί οι εκατό χιλιάδες νέοι –και σε αυτούς θα πρέπει να απευθυνθείτε- οι οποίοι δίνουν εξετάσεις ΑΣΕΠ και δεν ξέρουν ότι εν τέλει αυτοί που προσλαμβάνονται είναι το 32%. Πώς προσλαμβάνονταν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί;
Υπάρχουν συγκεκριμένοι πίνακες. Ο κάθε πίνακας έχει και την εξήγησή του και τους λόγους του. Αλλά πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένας πίνακας που με βάση την εμπειρία προσλαμβάνεται ένας εκπαιδευτικός που χωρίς να έχει περάσει καμία διαδικασία ΑΣΕΠ και καμία κρίση. Στον πίνακα πολυτέκνων τους οποίους απολύτως σέβομαι και βεβαίως λαμβάνεται πρόνοια την οποία θα εξηγήσω αμέσως, προσλαμβάνεται ο κάθε πολύτεκνος χωρίς καμία συμμετοχή σε κανέναν διαγωνισμό. Τον πίνακα αναπήρων με 67% προσλαμβάνονται χωρίς καμία προϋπόθεση διαγωνισμού ή άλλες κρίσεις. Οι απολυόμενοι από τα ιδιωτικά σχολεία ανεξαρτήτως του λόγου και χωρίς καμία προϋπόθεση προσλαμβάνονται στην εκπαίδευση.
Ξέρετε ποιος αποφασίζει για όλα αυτά; Ο Υπουργός. Εγώ, λοιπόν, σαν Υπουργός Παιδείας έχω πέντε πίνακες τους οποίους θα μπορούσα να μην πειράξω καθόλου. Να πω πόσοι θα μπουν από τους πολύτεκνους, πόσοι θα μπουν από τα άτομα με αναπηρία, πόσοι θα μπουν από τα ιδιωτικά σχολεία ή και να μπουν όλοι και να έχω μια προσωπική σχέση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αποσπάσεις. Ο Υπουργός Παιδείας είναι βασιλεύς των αποσπάσεων και των ρουσφετιών. Θα δώσω στοιχεία αν προκληθώ, αλλά βεβαίως τα έχω καταθέσει επανειλημμένα, τι υπογράφηκε από πλευράς αποσπάσεων από τον Υπουργό. Αυτή, λοιπόν, ήταν η δύναμη τον Οκτώβρη του 2004 του Υπουργού Παιδείας.
Μιλήσατε, κύριοι συνάδελφοι, για τον πίνακα, για τον καθένα χωριστά. Ο τελευταίος, μάλιστα, ομιλητής από το Ηράκλειο, αναφέρθηκε σε όλα τα αιτήματα των φορέων, ένα προς ένα.
Μήπως ο λόγος που είμαστε εδώ, είναι να νομοθετήσουμε τί γίνεται στο σχολείο; Μήπως είμαστε εδώ για να δούμε τί χρειάζεται ο μαθητής; Μήπως είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και όχι να μαλώσουμε για το ποιοί θα μπουν;
Εν, πάσει περιπτώσει να σας πω, ποιο είναι το πιο λυπηρό και που είναι, πραγματικά, η ανάσταση του πολυκομματισμού και μάλιστα, από ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ; Ότι απευθυνόμαστε σε όλες τις επιμέρους ομάδες. Ξέρουμε ότι όλες αυτές οι ομάδες, δεν έχουν ελπίδα. Όταν αναφέρεστε στους ωρομίσθιους –και ξέρεις ότι όταν λες «ωρομίσθιος» - είναι ακόμη και αυτός ο οποίος επελέγει χωρίς κανένα κριτήριο από τον Διευθυντή μιας μονάδας, για να κάνει δύο ώρες και ότι αναφέρεστε σε περισσότερους από τριάντα πέντε χιλιάδες ανθρώπους; Υπάρχει, ποτέ, περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι, όλοι, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα; Όχι. Όμως, είναι τόσο απλό να πολιτεύεσαι κοιτώντας την κάθε ομάδα στα μάτια τάζοντας και ουσιαστικά δημιουργώντας προσδοκίες και ξέροντας πολύ καλά, ότι σε όλα αυτά τα παιδιά, δεν λες την αλήθεια. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που θέλουν να μπουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Και έν πάσει περιπτώσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων οι οποίοι δούλεψαν δύο ή τρείς ώρες στο εκπαιδευτικό σύστημα και είναι ωρομίσθιοι ή περισσότερες, πέντε ή δέκα ώρες. Υπάρχουν, όμως και εκατό χιλιάδες νέοι άνθρωποι, οι οποίοι τελείωσαν καθηγητικές σχολές, νομικές σχολές, οικονομικές σχολές, Πολυτεχνεία, τεχνικές κάθε είδους σχολές. Έχουν δικαίωμα στις εκατόν δέκα τέσσερις ειδικότητες που υπάρχουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Και αυτοί, οι άνθρωποι δεν επελέγησαν κάποια στιγμή να γίνουν ωρομίσθιοι, ώστε να μπουν στους καταλόγους.
Ξεκίνησα με αυτό τον τρόπο, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Πρέπει να ξέρουμε, ακριβώς, ποια είναι η κατάσταση. Και, εν πάσει περιπτώσει, ναι υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια. Υπάρχουν και μεταβατικές περίοδοι. Υπάρχουν και άνθρωποι που έκαναν τη ζωή τους, τη στάθμισαν και την προγραμμάτισαν. Όλα αυτά, έχουν ληφθεί υπόψη! Αλλά, στο τέλος υπάρχει ένας στόχος. Ο στόχος είναι σαφής. Το πρώτο, που μας ενδιαφέρει είναι τα προσόντα του εκπαιδευτικού που θα μπουν στην τάξη. Είναι το ποιος είναι ο ρόλος του. Είναι το πώς αυτός ο εκπαιδευτικός θα έχει, εκείνες τις δυνατότητες, να αποδώσει με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση σήμερα γίνεται υπό τη σκιά των μέτρων που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση. Μέτρων που ήταν μια απάντηση στο καταλυτικό δίλημμα χρεωκοπία ή δημοσιονομική κάθαρση. Η επιλογή της Κυβέρνησης –και λόγω της Ευρωπαϊκής και της εθνικής κρίσης- κατέστη αυτονόητη. Αυτό, δε σημαίνει ότι δεν είναι πολύ σκληρή και πάρα πολύ δύσκολη. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η ανάγκη ενός μείγματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναπτυξιακής εστίασης σε συγκεκριμένους κλάδους με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα, η κοινωνική στόχευση στους πραγματικά αδύναμους, είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ισάξιο και αντίστοιχης αναλογίας των διλημμάτων που είχαμε και μεταπολεμικά.
Σήμερα, η γενιά μας –η γενιά, όλων, που είμαστε σ’ αυτή τη Βουλή, των περισσοτέρων- είναι, για μια γενιά, ευνοημένη σε σχέση με του γονείς μας και σε σχέση με τα παιδιά μας. Εμείς, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της δικαιοσύνης, ανάμεσα στις γενιές. Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν και οι νέοι δεν έχουν ευκαιρίες. Στις δικές μας πλάτες, πέφτει αυτή η μεγάλη ευθύνη. Και κυρίως, το πολιτικό σύστημα. Στο πολιτικό σύστημα το οποίο σήμερα επικεντρώνονται τα βέλη, ο θυμός και η οργή των πολιτών.
Αν ανατρέξει κανείς, στο περίφημο βιβλίο του Δερτιλή για την ιστορία της χώρας μέσα από τις κρίσεις λόγω δανεισμού και χρέους, με τρόμο, θα διαπιστώσει την επανάληψη των ίδιων φαινομένων, μέσα στους δυόμισι αιώνες της λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Τεράστιος δημόσιος τομέας, φτωχά αμειβόμενους, πελατειακό σύστημα, τεράστια προβλήματα διοίκησης, συνεχείς συγκρούσεις, μεγάλα δάνεια. Ζητήματα τα οποία, πραγματικά, έρχονται και επανέρχονται στο δημόσιο διάλογο.
Ήρθε η στιγμή, όλοι, να αλλάξουμε. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει. Οι πολιτικοί δεν είναι φοβισμένες σκιές οι οποίες αντιδρούν σε κάθε είδους κραυγές και σε κάθε είδους απειλές. Σκληρά μέτρα σημαίνει, σκληρές επιλογές για όλους μας. Δεν έχει καμία σημασία, αν όλοι εμείς θα επανεκλεγούμε Βουλευτές. Σημασία έχει να βάλουμε θεμέλια για κάτι άλλο, για δικαιοσύνη, για διαφάνεια, για αλληλεγγύη. Σημασία, έχει να βάλουμε τα θεμέλια για μια διαφορετική ισορροπία στη χώρα. Μια ισορροπία που θα δημιουργεί και μια ισορροπία η οποία θα δίνει οφέλη στους πολλούς. Αυτό, σημαίνει ότι θέλουμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και στο συνολικό, το δημόσιο και το ιδιωτικό, το εθνικό και το τοπικό.
Όπως συμβαίνει στην ιστορία, σε όλες τις περιόδους των αναταράξεων, οι μεγάλες αλλαγές οδηγούν και επιβάλλουν πολλές φορές αλλαγές και στην Παιδεία. Πριν δύο μήνες, τον Φεβρουάριο παρουσίασα στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο για το «νέο σχολείο». Ένα συνολικό σχέδιο αλλαγών που αφορούν την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που είναι η καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος και καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτό. Αυτό το σχέδιο είχε ένα στόχο. Εξυπηρετούσε τη δημόσια εκπαίδευση, υψηλής ποιότητας για όλους. Για αυτό το «νέο σχολείο» ο μεγάλος -ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή παιδαγωγός σήμερα- ο Αλέξης Δημαράς, είπε όταν διάβασα το σχέδιο του «νέου σχολείου»: «Είχα μελαγχολία και ικανοποίηση. Μελαγχολία, γιατί αυτά έχουν γίνει στις περισσότερες χώρες της Δύσης εδώ και δεκαετίες. Ικανοποίηση γιατί, επιτέλους, μπαίνουμε σε ένα νέο παιδαγωγικό μοντέλο στο οποίο όλοι πρέπει να δουλέψουμε.»
Μέσα σε αυτή την κρίση που ζούμε σήμερα, οφείλουμε να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του 21ου αιώνα. Οφείλουμε, να τις ξεπεράσουμε με μία πολύ σαφή και συγκεκριμένη δυσκολία ότι το σύστημα μας, είναι ένα από τα δύο κεντρικά συστήματα που έχουν μείνει στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη δυσκολία –το να διαχειρίζεσαι, ως Υπουργείο- δεκαπέντε χιλιάδες σχολεία, εκατόν ογδόντα χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ενάμισι εκατομμύριο μαθητές, με τον ίδιο τρόπο, με τους ίδιους κανόνες χωρίς να μπορούν να υπάρξουν οι ιδιαιτερότητες που διαφοροποιούν.
Ναι, κύριοι συνάδελφοι, τα σχολεία δεν είναι όλα όμοια. Δεν έχουν όλα τα σχολεία -δεν είναι στις ίδιες περιοχές- δεν έχουν όλα τα ίδια προβλήματα. Το Σύνταγμα μας είναι σαφές. Το σύστημα πρέπει να λειτουργήσει σε κεντρικό επίπεδο. Άρα, θα πρέπει -ξέροντας ότι είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε ουσιαστική αξιολόγηση και να μπεί ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση- να είμαστε αντικειμενικοί. Να έχουμε κανόνες οι οποίοι οδηγούν σε αυτό που είπαμε πολλές φορές. Το πρώτο, ο μαθητής.
Στο «νέο σχολείο» υπάρχει μια σειρά από προγράμματα και μεγάλες επιλογές οι οποίες δεν είναι νομοθετικού περιεχομένου. Είναι τα προγράμματα σπουδών –με όλη τη νέα φιλοσοφία- είναι το «ψηφιακό σχολείο» το οποίο είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχής. Τα νέα εργαλεία που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Την ίδια στιγμή και φαίνεται και μέσα αυτό το νομοσχέδιο αυτό το σχολείο πρέπει να φέρει στην επιφάνεια τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής και αυτά είναι η κοινωνική ευθύνη, η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και τα αυξημένα προσόντα πρέπει να ξεκινούν από τον εκπαιδευτικό.
Δεν είναι δυνατόν επί ώρες να ακούμε την περιγραφή του εκπαιδευτικού μέσα από την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει και όχι μέσα από τα προσόντα τα οποία έχει για να μπει στην τάξη. Το σχολείο πρέπει σήμερα, να αποτυπώνει την έννοια του προγραμματισμού. Γι’ αυτό και είναι με σαφήνεια αποτυπωμένο στην αξιολόγηση του προγραμματισμού και της υλοποίησης της επίτευξης στόχων, που πρέπει να βάζει το κάθε σχολείο και η κάθε σχολική μονάδα, τη συμμετοχή των γονέων. Τη λογοδοσία στους γονείς και την τοπική κοινωνία.
Όλα αυτά βεβαίως επιχειρούνται σε καθεστώς οικονομικής κρίσης και αυτό δεν μπορούμε να το βγάλουμε από το σχεδιασμό. Όμως μπορούμε. Διαβάζω τι είπε ο Ευάγγελος Παπανούτσος: «Η παιδεία είναι λειτούργημα και κατά κύριο λόγο πνευματικό. Σε αυτού του είδους τα έργα δεν γίνονται όλα με χρήματα. Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ανέξοδα για την παιδεία. Και οι κανόνες και η αξιοκρατία είναι ένα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε ανέξοδα».
(SS)
(3SS)
Σε αυτή τη συγκύρια θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα και όλους τους πόρους με τον καλύτερο τρόπο. Το νομοσχέδιο επιχειρεί διοικητική αναδιοργάνωση, επιχειρεί κανόνες λειτουργίας των σχολείων, καταπολέμηση κάθε σπατάλης. Και επιχειρούμε προσανατολισμό των ευρωπαϊκών πόρων σε ένα στόχο, στο νέο σχολείο που θα γίνει πραγματικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως θα γίνουν όλα αυτά; Με ποιους; Με τους εκπαιδευτικούς. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και αυτοί το αποδεικνύουν κάθε μέρα. Όσοι παραβρεθήκατε στην πρόσκληση που σας είχαμε κάνει για την καινοτομία στην εκπαίδευση όπου εκατοντάδες εκπαιδευτικοί απ’ όλη την χώρα παρουσίασαν τη δουλειά τους, θα είστε περήφανοι για το τι σημαίνει έλληνας εκπαιδευτικός, για το τι έχουν κάνει μόνοι τους οι άνθρωποι χωρίς να ζητήσουν κανένα αντάλλαγμα σε χωριά και σε πόλεις της πατρίδας μας.
Αυτοί οι εκπαιδευτικοί καλούνται σε πραγματικά δύσκολες, κοινωνικά, οικονομικά συνθήκες να χτίσουν ένα νέο μέλλον για τα παιδιά μας, να χρησιμοποιήσουν νέα εργαλεία και νέες μεθόδους. Κυρίως, όμως, χρειάζεται η ψυχή και η αρετή. Και έχω πλήρη συναίσθηση ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές δεν μπορώ να υποσχεθώ κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.
Πιστεύω, όμως, βαθιά στον έλληνα εκπαιδευτικό. Πιστεύω βαθιά στον Έλληνα εκπαιδευτικό που είναι στα βουνά, στα νησιά, εκεί που κύριε Αυγενάκη πριν από λίγο είπατε –που είστε από το Ηράκλειο- γιατί να μένει τρία χρόνια ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός; Γιατί ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός πρέπει αν αποκτήσει σχέση με το σχολείο του, γιατί πρέπει αν αποκτήσει σχέση με την Σάμο, με το Ηράκλειο, με τα σχολειά της Μακεδονίας και τα βουνά.
Ο εκπαιδευτικός, λοιπόν, αυτός στον οποίο όλοι κλείνουμε το γόνυ, είναι ο εκπαιδευτικός στον οποίο βαθύτατα πιστεύω. Σε αυτή τη νέα εποχή έχει αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας. Παίρνω λίγες επιστολές και χιλιάδες e-mails και σας διαβεβαιώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι η αγωνία των εκπαιδευτικών δεν είναι τα μόρια, η αγωνία των εκπαιδευτικών δεν είναι η αποσπάσεις. Η αγωνία των εκπαιδευτικών είναι πως θα αλλάξουν τα πράγματα στην τάξη και πως πράγματι θα μπορέσουμε να σφυρηλατήσουμε την ιερή σχέση δασκάλου και μαθητή.
Λυπάμαι που τόση ώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις το μόνο που είχαμε να ακούσουμε είναι για τα μόρια των προσλήψεων και τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα διοριστούν στο δημόσιο. Το νέο σχολείο περιλαμβάνει ένα σύνολο νομοσχεδίων. Το πρώτο που έρχεται είναι ο εκπαιδευτικός, το επόμενο είναι η νέα λειτουργία του σχολείου, το τρίτο είναι η τεχνική εκπαίδευση και η ειδική αγωγή. Και βεβαίως έρχεται μια σειρά από προγράμματα, τα οποία είναι σε εξέλιξη και όπως είχα ανακοινώσει ύψους 575.000.000 προκηρύσσονται για το ψηφιακό σχολείο, για νέα προγράμματα που αφορούν -όπως είπα- τα προγράμματα σπουδών, αλλά και το νέο υλικό.
Το σημερινό νομοσχέδιο. Νομίζω ότι για να μιλήσουμε για το νομοσχέδιο θα πρέπει να απαντήσουμε από την αρχή στο ερώτημα δίλημμα, για ποιον νομοθετούμε; Οι μαθητές που έρχονται πολλές φορές στα έδρανα, δεν μπορούν να μιλήσουν σε αυτή την τάξη, ούτε έχουν ομοσπονδίες. Εμείς, όμως, νομοθετούμε για τον μαθητή.
Για αυτό και είπα και στις επιτροπές ότι όποια πρόταση αφορά τον μαθητή και την τάξη είναι αποδεκτή. Νομοθετούμε, λοιπόν, για τον μαθητή και την τάξη; Νομοθετούμε για το μέλλον της χώρας και την παιδεία που θέλουμε;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)
Θέλω τρία λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
Η άλλη επιλογή είναι να συζητήσουμε εδώ για το ποιοι θα μπουν στην εκπαίδευση, να ορίσουμε τι σημαίνει «αδιόριστος εκπαιδευτικός», που σας διαβεβαιώ ότι κάθε φορά που αναφέρεστε σε μία ομάδα, ξεχνάτε άλλες δεκαπέντε. Γιατί, βεβαίως, υπάρχουν οι άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας 67% και δώδεκα μήνες εμπειρία, υπάρχουν και μονογονεϊκές οικογένειες, υπάρχουν και οι ανάπηροι που δεν έχουν 67% αναπηρία. Εγώ έχω συνομιλήσει με δεκάδες ομάδες.
Και όσοι επιλέγουν να απαντήσουν στο δεύτερο ερώτημα, δεν είναι αυτό το θέμα του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο απαντάει με σαφή τρόπο στα εξής θέματα: Πρώτον. Τι εκπαιδευτικό θέλουμε, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου εκπαιδευτικού. Δεύτερον. Πως επιλέγει το δημόσιο τον νέο εκπαιδευτικό. Τρίτον. Πως διαμορφώνεται η σχέση του εκπαιδευτικού με το σχολείο. Τέταρτον. Εργασιακές σχέσεις όσον αφορά πάλι στη σχέση με το σχολείο, δηλαδή αποσπάσεις, μεταθέσεις, αναπληρωτές.
Και βεβαίως υπάρχει το τεράστιο θέμα της αξιολόγησης. Θα αναφέρω πολύ επιγραμματικά. Τι εκπαιδευτικό θέλουμε; Χρειάζεται πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης και βεβαίως η ανάγκη της διδακτικής γνώσης του αντικειμένου.
Υπάρχουν παιδαγωγοί στην αίθουσα. Αυτή η συζήτηση για την επιμόρφωση και για την υποχρεωτική κατάρτιση στα παιδαγωγικά θέματα των εκπαιδευτικών ιδιαίτερα μετά το ’74 που έχουμε μαζικό άνοιγμα των καθηγητικών σχολών, αλλά και μια σειρά ειδικοτήτων στην εκπαίδευση, που δεν έχει σχέση με το παιδαγωγικό έργο, είναι το μείζον θέμα της παιδαγωγικής. Στην εκπαίδευση, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης.
Δεύτερο στοιχείο, ΑΣΕΠ. Θέλουμε ένα τρόπο εισαγωγής όλων. Θα υπάρχει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και δεν θα υπάρχει καμία εξαίρεση. Βεβαίως θα υπάρχουν μόρια για τους πολύτεκνους, αφού περάσουν τον ΑΣΕΠ. Βεβαίως θα υπάρχουν μόρια, κοινωνικά κριτήρια, για τα άτομα με αναπηρίες, αφού περάσουν τον ΑΣΕΠ. Βεβαίως, θα μετράει επιπλέον κάθε μόριο προϋπηρεσίας όποτε έγινε. Όλοι όσοι έχουν δουλέψει στην εκπαίδευση θα μετράει κάθε μόριο προϋπηρεσίας, αλλά πρώτα θα χρειάζεται πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης και δεύτερον περνάει τον ΑΣΕΠ. Αυτό είναι ένας κανόνας. Ένας πίνακας, ένας κανόνας για όλους.
Υπάρχει μεταβατική περίοδος διετίας. Και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει– θα τα πούμε και στα άρθρα- αντιμετώπιση και των εκπαιδευτικών που έχουν την 24μηνη, 30μηνη εμπειρία και οι πολύτεκνοι, που εδώ στους πίνακες και για όλους θα υπάρχει μεταβατική περίοδος. Μπορούμε, όμως, Βουλή να βάλουμε ένα στόχο; Ως έλληνες βουλευτές να πούμε ότι θα υπάρχει ένας τρόπος πρόσληψης, θα υπάρχει ένας κανόνας, θα υπάρχουν συγκεκριμένα προσόντα, γιατί μας ενδιαφέρει πως προσδιορίζουμε τον εκπαιδευτικό που μπαίνει στην τάξη.
Ο δόκιμος εκπαιδευτικός. Έχω παρουσιάσει δεκατρία συστήματα, τα πρώτα στον ΟΟΣΑ. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να μην έχει περίοδο δόκιμου εκπαιδευτικού; Θα το εφαρμόσουμε και θα σας απαντήσω και για το θέμα του μέντορα. Δεν είναι πολύ αναλυτικό ο νόμος σε αυτό το σημείο. Είναι πολύ συνειδητό, γιατί στην εκπαίδευση δεν είναι μια διαδικασία στρατιωτική. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά μοντέλα μέντορα.
Και άκουσα στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή πάρα πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Ο μέντορας μπορεί να υποστηρίζει, αλλά να μην κρίνει στο τέλος, να κρίνονται μέντορας και εκπαιδευτικός ως ομάδα, να δοκιμάσουμε 6 ή 7 μοντέλα. Είναι πράγματα τα οποία θα τα κάνουμε πρώτη φορά.
Η σχέση με το σχολείο. Παραμονή τρία χρόνια στο χώρο διορισμού. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχουν ξεσηκώσει θύελλα. Πραγματικά τα άκουσα μόνο από τον κύριο Αυγενάκη. Υπάρχει βουλευτής που διαφωνεί ότι πρέπει όταν διορίζεται ο εκπαιδευτικός να μένει στο σχολείο του τρία χρόνια; Είναι δυνατόν από την πρώτη μέρα που μπαίνει ένας εκπαιδευτικός να φεύγει με αποσπάσεις και μεταθέσεις; Στο τρίτο χρόνο θα δίνονται ιδιαίτερα μόρια. Και αυτό είναι μία σοβαρή πρόταση την οποία δεχθήκαμε από την ΔΟΕ.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα, παραδείγματος χάριν υπεραριθμία στα σχολεία. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα που έχει το θεσμό σε ένα σχολείο να υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανείς που να συμφωνεί με αυτό. Δεν θα υπάρχουν υπεραριθμίες, όπου υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί θα μετακινούνται με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
Άκουσα και πάλι από τον Συνασπισμό ότι είναι εξωφρενικό να θέλουμε να διορίσουμε με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Αλλά με τι θα διορίζουμε; Δεν θα πρέπει να ξέρουμε πόσες ειδικότητες θέλουμε; Σε ποιες περιοχές; Πόσα σχολεία έχουν ανάγκη;
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Πότε το είπαμε αυτό;
(ΑΜ)
(SM )
Λοιπόν, από το Σεπτέμβριο παρουσιάζουμε την κάρτα του κάθε σχολείου -πόσοι υπηρετούν, πόσοι μαθητές, πόσες τάξεις, ποια η κίνηση του σχολείου, πώς λειτουργεί- ώστε να γνωρίζουμε την πραγματικότητα στην εκπαίδευση.
Εργασιακές σχέσεις. Κανείς δεν είπε το εξής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: σταματάει ο διαχωρισμός ωρομισθίου και αναπληρωτή. Θα έχουν ίδια δικαιώματα. Έξι ώρες, επτά ώρες! Θα έχει ίδια δικαιώματα ο ωρομίσθιος. Σταματάει αυτή η διάκριση που δεν έπαιρναν δώρα, που δεν είχαν επιδόματα, που δεν πληρώνονταν σε περίπτωση που το σχολείο σταματούσε για λόγους του σχολείου κι όχι από δική τους υπαιτιότητα. Σταματάει αυτή η δουλεία και η ομηρία της λογικής του ωρομισθίου. Και θα προσπαθήσουμε -θα είναι η πρώτη χρονιά- να μειώσουμε στο ελάχιστο τους ανθρώπους που κάνουν τρεις και τέσσερις ώρες. Ξέρετε ότι έχουμε πάνω από δέκα χιλιάδες ωρομισθίους, στους οποίους οι διευθυντές εκπαίδευσης έσπαγαν για να παίρνει ο καθένας από τρεις ώρες και να μπαίνουν μέσα στους πίνακες; Αυτά δεν βρέθηκε κανένας τόσα χρόνια να τα καταγγείλει; Να μπαίνει σε ένα σχολείο για ένα μάθημα ένας με τρεις ώρες κι ένας με τέσσερις ώρες, να διαλύεται τοπ σχολείο για να μπαίνουν σε πίνακες;
Όσον αφορά το θέμα των μεταθέσεων και των αποσπάσεων, επειδή κι εδώ ειπώθηκαν πολλά. Το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς γιατί δεν έγιναν προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων. Έχει, λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, 60%, το οποίο είναι υπάλληλοι εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι. Το ίδιο συμβαίνει, βεβαίως και σε πάρα πολλούς φορείς του Υπουργείου, σε πανεπιστήμια, σε εθνικές σχολές. Είναι δεκαεννιά χιλιάδες οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Οι μισοί απ’ αυτούς είναι αποσπασμένοι σε διαφόρων ειδών σχολεία και οι άλλοι μισοί σε διοικητικές υπηρεσίες.
Λοιπόν, καμία απόσπαση, αν δεν υπάρχει αναπλήρωση. Φέτος, ο στόχος είναι το 50% όλων της διοίκησης να επιστρέψει πίσω στις θέσεις τους, με στόχο σε μία τριετία να καταφέρουμε, εφόσον αντιμετωπίσουμε το θέμα των διοικητικών με μετατάξεις, να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους.
Και τελειώνω με το θέμα της επιλογής, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Μην μπερδεύετε και μη συγχέετε τη συνέντευξη για την πρόσληψη με την συνέντευξη για την επιλογή στελεχών. Δεν μπορείς να πας σε επιλογή διευθυντή ή σε επιλογή σχολικού συμβούλου χωρίς συνέντευξη . Από είκοσι μόρια έγινε δεκαπέντε. Η επιλογή των στελεχών της διοίκησης, ο πρόεδρος θα περνάει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων –δεν ξέρω αν σας διέφυγε αυτό- και βεβαίως, θα μπορεί ο καθένας ηλεκτρονικά να ξέρει ακριβώς τα μόρια που έχει, όπως τα έχουμε προσδιορίσει και κάνοντας και αλλαγές, τις οποίες δεχθήκαμε μετά από τη συζήτηση στη Βουλή.
Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα της αξιολόγησης είναι ένα θέμα που συζητείται και ξανασυζητείται, νομοθετείται, ξανανομοθετείται στη χώρα. Δεν υπάρχει περίοδος προσπάθειας αλλαγής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που να μην έχει μπει το θέμα της αξιολόγησης. Η ελληνική κοινωνία και το σύνολο των εκπαιδευτικών το αποδέχεται.
Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Και έχουμε δεσμευθεί στη Βουλή -γιατί πρέπει να το παρουσιάσουμε σε ένα δίωρο, το πώς θα γίνει η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε πρώτη φάση- προγραμματισμός το Σεπτέμβριο με πέντε συγκεκριμένους στόχους, σε πέντε συγκεκριμένα επίπεδα. Αυτοί οι στόχοι θα κρίνονται από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, παρουσίαση του έργου και του προγραμματισμού στο τέλος της σχολικής περιόδου στη σχολική κοινότητα, δημοσίευσή του στο Διαδίκτυο, παρακολούθηση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, παρέμβαση άμεση στα σχολεία που έχουν μεγάλη ανάγκη. Ακολουθεί, βεβαίως, και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, γιατί ο επιθεωρητισμός πέθανε και πουθενά δεν υπάρχει η λογική της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, όπως ενός δημοσίου υπαλλήλου, ενός τραπεζικού υπαλλήλου, με μοντέλα που υπάρχουν σ’ όλες τις χώρες, αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών και πώς κάνουν τη δουλειά τους και βεβαίως, αξιολόγηση του σχολικού συμβούλου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας διαβεβαιώ ότι όλη αυτή η περίοδος ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία, γιατί υπάρχουν δεκάδες στην κυριολεξία σύλλογοι ανθρώπων, οι οποίοι κινούνται γύρω από την εκπαίδευση με τα δικά τους θεμιτά συμφέροντα και με τις δικές τους προσδοκίες. Είμαστε, όμως, απολύτως αποφασισμένοι μέσα στη συνολικότερη κρίση και στο σχολείο και στην εκπαίδευση, θα πρέπει να αλλάξουμε τα δεδομένα. Το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» θα γίνει πράξη. Το σύνθημα και η βαθειά πεποίθηση ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών της χώρας θέλουν να δουλέψουν και να παράγουν έργο για να υπηρετήσουν αυτήν την ιερή σχέση μαθητή-δασκάλου θα γίνει πράξη.
Και θέλω να πιστεύω ότι απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι θα υποστηρίξουν και θα βοηθήσουν και στο Κοινοβούλιο και στις περιοχές τους.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: ….Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Πολύτεκνοι. Αναφέρθησαν και άλλοι συνάδελφοι και η εισηγήτρια μας η κυρία Βοζεμπεργκ. Καταθέτω τα κείμενα της Ανωτάτης Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων για να σας ξαναθυμίσουμε τα επιχειρήματα τους.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Λυκουρέντζος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε αυτό το νόμο αναγνωρίζοντας την εθνικής σημασίας ανάγκη και προστασία των πολύτεκνων οικογενειών. Είναι αυτό αδίκημα, αμάρτημα. Όπως και άλλα για να απαντήσω και σε άλλο συνάδελφο ο οποίος είπε: Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Είχαμε καταθέσει στην πολιτική ηγεσία σειρά ερωτήσεων και δεν απαντούσε. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Διατήρησε το εξήντα σαράντα, 60% από το ΑΣΕΠ, 40% από τους άλλους πίνακες. Αναγνώρισε την εικοσιτετράμηνη προϋπηρεσία σ’ όσους είχαν μία επιτυχία ΑΣΕΠ και την τριαντάμηνη σε όσους δεν είχαν επιτυχία. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, εκπαιδευτικοί Με Ειδικές Ανάγκες, νόμος για την ειδική αγωγή και τη ν ίδια ώρα που λέτε ότι δεν έκαναν τίποτα και έχουν γίνει όλα αυτά, άλλος συνάδελφος είπε ότι : Πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι θα πρέπει να ισχύει μόνο η διαδικασία ΑΣΕΠ αλλά, επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν είχε κάνει τίποτα και αποσιώπησε όλα αυτά τα οποία παρουσίασε.
Επιλέξατε ως μήνυμα «Πρώτα ο μαθητής». Δεν μας εκπλήσσετε, διότι στην πραγματικότητα δεν σας ενδιαφέρει η αναγέννηση του όλου εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά η γνωστή λαϊκιστική προσέγγιση των οικογενειών, των μαθητριών και των μαθητών. Να ακούνε οι γονείς ότι νοιαζόμαστε πρώτα για το μαθητή.
Κυρία Υπουργέ, έχω την αίσθηση ότι στην Αίθουσα γίνεται ένας διάλογος κουφών, διότι τουλάχιστον από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού , διατυπώθησαν κάποιες προτάσεις, κάποιες θέσεις μας, οι οποίες είναι πολύ εύκολο να αφομοιωθούν από εσάς. Στην πρωτολογία σας τουλάχιστον, δεν κάνατε την παραμικρή παραχώρηση.
Είμαι λοιπόν, στη θέση να μιλήσω ως εκπαιδευτικός ο ίδιος και πολύτεκνος ο ίδιος, για να αρχίσουμε από τα πιο σοβαρά του νομοσχεδίου σας. Διερωτηθήκατε, τί είδους σχολείο θέλουμε επιτέλους. Θα δώσουμε μια απάντηση: Νομίζω ότι είναι πασιφανές. Θέλουμε ένα σχολείο αποτελεσματικό να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα. Θέλουμε ένα σχολείο αξιοκρατικό, τα στελέχη του -δηλαδή, η εκπαιδευτική κοινότητα- να έχει τους αρίστους εκπαιδευτικούς. Και θέλουμε και ένα σχολείο –που εσείς δεν μπορείτε να το καταλάβετε, γιατί τελείτε υπό το Δραγώνιο σύμπλεγμα- ελληνικό. Τί σημαίνει θέλουμε ένα σχολείο ελληνικό;
Θέλουμε ένα σχολείο που να δίδει ελληνική παιδεία, πρώτον. Και θέλουμε ένα σχολείο, στο οποίο να υπάρχει –γιατί σε λίγα χρόνια, μα θα είναι δεκαετία, μα θα είναι δεκαπενταετία, μα θα είναι εικοσιπενταετία- ο Έλληνας μαθητής. Άρα, λοιπόν, θέλουμε ένα ελληνικό σχολείο και ως προς το περιεχόμενό του και ως προς το ουσιώδες συστατικό του, τον Έλληνα μαθητή. Δεν θέλουμε ένα σχολείο του Μεχμέτ, του Χασάν κ.λπ.. Να υπάρχουν και αυτοί αλλοίμονο. Ελάτε όμως, που σήμερα η πληθυσμιακή πυραμίδα των μαθητών τείνει να αναστραφεί δραματικά εις βάρος των γηγενών μαθητών.
Σε λίγα χρόνια, κυρία Υπουργέ, στα δέκα παιδιά που θα έχουμε στις τάξεις μας, τα έξι θα είναι αλλοδαπά. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα αρχής για το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Τη στιγμή που η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο γηροκομείο, τη στιγμή που τα φέρετρα είναι περισσότερα από τις κούνιες, έρχεστε εσείς και τί κάνετε; Πλήττετε τον όποιο δείκτη προστασίας είχε στηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, υπέρ των τριτέκνων των πολυτέκνων και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. «Ελλιπές» θα μου πείτε, ο δείκτης προστασίας της Κυβέρνησης Καραμανλή. «Δεν ολοκλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους». Δεκτό. Έγιναν όμως, θετικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, που δεν πρέπει να παραγνωριστούν.
Εσείς τώρα αυτό το οικοδόμημα, που στήθηκε με τόσο κόπο, με θυσίες από την ελληνική πολιτεία και υπό την ασφυκτική πίεση των πολυτεκνικών και τριτεκνικών οργανώσεων, το κατεδαφίζετε εν μια νυκτί.
Θα πρέπει να σας πω, ότι δεν σας προβληματίζουν τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα παραδείγματα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ακούστε το εξής καταπληκτικό και κρίνετε μόνοι σας: Η Γαλλία αρχίζει να παίρνει ρωμαλέα μέτρα δημογραφικής ανάκαμψης, με συνεχή κίνητρα προς τους πολυτέκνους, πότε λέτε; Όταν ενοποιήθηκε η Γερμανία. Δηλαδή, ανησύχησαν τόσο πολύ οι Γάλλοι από την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, που θεώρησαν προτεραιότητα της πολιτικής τους, να είναι η τόνωση του πληθυσμού τους.
Και εμείς, κύρια Υπουργέ, βρισκόμαστε εν μέσω πληθυσμιακών βομβών γύρω μας, γιατί όλοι οι βαλκάνιοι γείτονες σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς γεννήσεων. Έχουμε απέναντί μας τον πληθυσμιακό μπαμπούλα εξ ανατολών που ακούει στο όνομα Τουρκία και εσείς το μοναδικό μέτρο που είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυβέρνησης –δεν με ενδιαφέρει, αν ήταν Νέα Δημοκρατία, όποιος ήταν, ο Καραμανλής ή μη- το κατεδαφίζετε. Και εντάσσετε στη διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π. και τους πολυτέκνους. Μάλιστα. Και τι λέτε λοιπόν; Λέτε «Δίνουμε πέντε μόρια σε σύνολο εκατόν τριάντα». Αυτή είναι η βαρύτητα που αποδίδετε στην πολυτεκνική οικογένεια. Λέτε «Δίνουμε πέντε μόρια σε σύνολο εκατόν τριάντα, στον πολύτεκνο εκπαιδευτικό, αφού επιτύχει στον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.».
Σας ερωτώ και θέλω μια απάντηση για να μιλάμε λογικά, γιατί εμείς σαν διαδικασία το Α.Σ.Ε.Π. το αποδεχόμαστε. Πείτε μου όμως: Η πολύτεκνη εκπαιδευτικός μητέρα ή ο πολύτεκνος εκπαιδευτικός πατέρας θα διαγωνιστεί επί ίσοις όροις; Θα έχει το χρόνο και το χρήμα να διαγωνιστεί με τους άλλους υποψηφίους επί ίσοις όροις γιατί τώρα υπάρχουν και τα φροντιστήρια Α.Σ.Ε.Π.. Ας μην το ξεχνάμε αυτό το πράγμα.
Άρα, λοιπόν, η αρχή εκκίνησης θα είναι διαφορετική. Θα είναι πολύ πιο πίσω ο πολύτεκνος. Έχετε συμβιώσει ποτέ μέσα σε μια πολύτεκνη οικογένεια να δείτε ο κλίμα και μόνο που επικρατεί;
Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι τίθεται σε μειονεκτική μοίρα ο πολύτεκνος εκπαιδευτικός. Επειδή ξέρετε ότι τον πλήττεται, ξέρετε ότι πλήττετε την πολύτεκνη οικογένεια, τί κάνετε; Κάνετε ένα άλλο επικοινωνιακό τρυκ του άρθρου 9 που ακούει στο όνομα «Μεταβατικές διατάξεις» οι οποίες μεταβατικές διατάξεις, είναι μια τρύπα στο νερό για τους πολυτέκνους.
Τί λένε αυτές οι μεταβατικές διατάξεις; Λένε ότι μέχρι να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. κατά το νόμο που συζητάμε σήμερα, οι πολύτεκνοι τί κάνουν; Μπαίνουν σε ένα πίνακα και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με διάφορα κριτήρια, για το ποιος θα διοριστεί, εάν βεβαίως και υπό την προϋπόθεση, ότι ο Υπουργός Παιδείας και ο Υπουργός Οικονομικών θα δεηθούν να βγάλουν μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό, τον προσδιορισμό πολυτέκνων. Εάν και όταν δεηθούν οι Υπουργοί να βγάλουν μια τέτοια Κοινή Υπουργική Απόφαση, που όπως καταλαβαίνετε μπορεί και να μην υπάρξει ποτέ.
Άρα, λοιπόν, προσφέρετε μια τρύπα στο νερό με τις μεταβατικές σας διατάξεις στους πολυτέκνους. Είναι κοροϊδία. Πάτε να τους χρυσώσετε ένα πικρό χάπι.
Θα σας πω και κάτι άλλο: Ο προηγούμενος νόμος κ. Λυκουρέντζο της Νέας Δημοκρατίας περί πολυτέκνων, έλεγε ότι ο χαρακτηρισμός του πολυτέκνου είναι μέχρι 31 Ιουλίου. Εσείς και εκεί το πήγατε και εκεί μέχρι 30 Ιουνίου. Δηλαδή, πόσο μεγάλη τιμωρία και αν μια μητέρα…
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Τί σημασία έχει;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Με ρωτάτε, τί σημασία έχει; Αν μια μητέρα, κυρία Υπουργέ, γεννήσει στις 5 Ιουλίου…
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Αν γεννήσει στις 5 Αυγούστου;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, σας λέω με βάση τις κείμενες διατάξεις και εσείς το κάνετε επί του επαχθέστερου. Τους τιμωρείτε ακόμα πιο πολύ. Δηλαδή, δεν φτάνει το μαστίγωμα των μεταβατικών διατάξεων, η κοροϊδία, τους μαστιγώνετε ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, ούτε τον ένα μήνα δεν κρατάτε. Ούτε τον ένα μήνα! Δηλαδή τόσο μεγάλη η τιμωρία.
Κοιτάξτε να δείτε, τώρα να σας πω για τριτέκνους, να σας πω για άτομα με ειδικές ανάγκες, να σας πω για μονογονεϊκές οικογένειες, τζάμπα θα χάσω τα λόγια μου. Δεν υπάρχουν αυτές οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στο λεξιλόγιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν υπάρχουν! Καταργείτε τα πάντα και λέτε: «Αφού περάσουν το διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. οι άνθρωποι αυτοί, θα τους δώσω τρία μόρια, τέσσερα μόρια, πέντε μόρια».
Βεβαίως, άκουσα τον υπαινιγμό που κάνατε για την οικονομική κρίση και διατυπώθηκε υπαινιχτικά το εξής επιχείρημα, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
(EP)
(AS)
«Ωραία -θα πει η Υπουργός- να διορίσω, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του πολυτέκνους, να διορίσω και τους τριτέκνους, να διατηρήσω το 20% επί των αναπληρωτών –επιπρόσθετα, εγώ θα πω- για τους τριτέκνους. Να διορίσω και τις μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά, ας πούμε. Να διορίσω και τους εκπαιδευτικούς με ειδικές ανάγκες. Πού θα βρεθούν τα χρήματα»; Είναι ένα εύλογο επιχείρημα αυτό.
Την λύση την έδωσε ο κ. Κακλαμάνης που είναι στην Αίθουσα. Ο κ. Κακλαμάνης το 1985 με το ν.1566, άρθρο 2, παράγραφος 7 σας δίνει τη λύση και εμείς σας το κάνουμε πρόταση. Τι έλεγε τότε ο νόμος Κακλαμάνη; Έλεγε ότι με υπουργική απόφαση είναι δυνατόν τα βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων να περνάνε από μαθητή σε μαθητή, από τάξη σε τάξη και να πληρώνουν πρόστιμο οι μαθητές ή οι γονείς, οι κηδεμόνες αυτών που δεν θα δίνουν τα βιβλία από τη μία τάξη στην άλλη. Στη Γερμανία έτσι γίνεται. Για έξι χρόνια οι Γερμανοί μαθητές έχουν τα ίδια βιβλία.
Ξέρετε τι μεγέθους οικονομία είναι αυτή, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής, με την πρόβλεψη που κάνατε το 1985; Και αυτή θα ήταν μία μεγάλη μεταρρύθμιση για σας. Τριάντα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Έτσι θα διορίζονταν οι πολύτεκνοι, θα διορίζονταν οι τρίτεκνοι, θα διορίζονταν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Γιατί δεν το κάνετε αυτό το πράγμα; Γιατί λέτε για τη σπατάλη και δεν περιορίζετε εσείς η ίδια τη σπατάλη κατ’ αυτόν τον τρόπο, που σας είπα. Αυτή θα είναι μία πραγματική μεταρρύθμιση, θα βρεθούν πόροι και θα ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Γιατί δεν το κάνετε; Σας προκαλούμε να τοποθετηθείτε επί αυτού; Για να μην ακούμε και το επιχείρημα περί οικονομικής κρίσεως, να ακούμε το επιχείρημα περί σπατάλης …
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η διάταξη ισχύει, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά θέλει υπουργική απόφαση, Πρόεδρε μου. Να βγάλει η Υπουργός την υπουργική απόφαση και να προχωρήσουμε στην πρότασή μας. Αυτό θα είναι μία ρηξικέλευθη κίνηση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η διάταξη ισχύει. Αν μπορείτε να πείσετε τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία ότι θα πρέπει να κάνουν και αυτό το έργο, τότε θα εφαρμοσθεί και η διάταξη. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι μόνο διδακτικό έργο μπορούν να κάνουν και ότι αυτοί δεν είναι δουλειά δική τους.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Η υπουργική απόφαση την οποία εσείς είπατε, κύριε Πρόεδρε, αναφέρεται σε ευθύνη μαθητών και γονέων αυτών. Δεν αναφέρεται σε εκπαιδευτικό. Εάν ο μαθητής θέλει να κρατήσει το βιβλίο …
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πρέπει κάποιοι να μαζέψουν αυτά τα βιβλία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ο μαθητής θα τα πάει και θα τα μαζεύουν. Είναι πρόνοια δική σας. Εγώ κρατώ το θετικό, ότι παροτρύνετε την Υπουργό να εκδώσει την υπουργική απόφαση. Αυτό καταλαβαίνω. Είπε ότι στη δευτερολογία της θα το πράξει. Σας βρίσκουμε χρήματα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μας ακούσετε. Τζάμπα μιλάμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ωραία, αλλά να εξασφαλίσει …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Και να σας πω γιατί δεν θα μας ακούσετε. Έχετε κάνει μία στρατηγική επιλογή. Ποια είναι αυτή η στρατηγική επιλογή του συστήματος ΠΑΣΟΚ; Και δεν λέω της Διαμαντοπούλου, για να μη φανεί …
Θέλετε να λύσετε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα μου δώσετε ενάμιση λεπτό, κύριε Πρόεδρε, όσο και οι προλαλήσαντες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν ξέω τι κάνανε οι προλαλήσαντες, εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουν γραφτεί πενήντα πέντε συνάδελφοι και πρέπει να το σεβαστούμε. Θα τηρήσουμε τον Κανονισμό, κύριε συνάδελφε.
Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ.
Κάνατε μία στρατηγική επιλογή, λοιπόν. Θέλετε να επιλύσετε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τη μετανάστευση. Κάντε το, αλλά ο ελληνικός πληθυσμός βιολογικά όλο και θα μειώνεται. Από εκεί ξεκινάνε όλα τα δεινά της Κυβέρνησής σας, που χτυπάν και πλήττουν τους πολυτέκνους, τους τριτέκνους, γενικά την πολυμελή ελληνική οικογένεια.
Μας ενόχλησε όμως και κάτι άλλο, κυρία Υπουργέ, που δεν το περιμέναμε από εσάς. Εμπαίξατε τους ανθρώπους. Η παρισταμένη Υφυπουργός σε επίκαιρη ερώτηση, που της επέβαλα, είχε πει και είχε δεσμευθεί σε αυτήν εδώ την Αίθουσα: «Εμείς θα δεχθούμε τους πολυτέκνους εκπαιδευτικούς, κ. Ροντούλη, και θα συζητήσουμε. Θα ενσωματώσουμε τα επιχειρήματά τους, θα τους ακούσουμε». Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Ούτε καν τους δεχθήκατε στο Υπουργείο.
Αφήστε δε που τα λόγια του Πρωθυπουργού της χώρας, έχουν πέσει στο κενό. Ελέχθησαν ενώπιον της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος και επικαλούμαι και τη μαρτυρία του κ. Θεοτοκάτου, προέδρου της ΑΣΠΕ. Ξέρετε τι είπε ο Πρωθυπουργός; Το έχω μπροστά μου εδώ: «Θα εφαρμόσει πολιτικές το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε. Τελείωσε και το ενάμιση λεπτό που ζητήσατε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό.
Σας παρακαλώ πολύ! Ζητήσατε ενάμιση λεπτό, σας το έδωσα. Σεβαστείτε τουλάχιστον αυτά που λέτε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όλοι οι άλλοι κοινοβουλευτικοί μίλησαν παραπάνω. Τελειώνω τώρα, κύριε Πρόεδρε.
Παράλληλα οι πολιτικές αυτές θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν. Αυτό έλεγε ο Πρωθυπουργός στην ΑΣΠΕ.
Πού καταλήξαμε; Σε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές. Χτυπάτε, λοιπόν, την πολυμελή οικογένεια, χτυπάτε την καρδιά του έθνους και γι’ αυτό ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, κύριε Πρόεδρε, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα 2, 3, 4 και 9. Να δούμε, λοιπόν, ποιοι θα είναι οι πατριώτες σε αυτήν την Αίθουσα και ποιοι θα είναι οι εθνοκτόνοι.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: …Στο νομοσχέδιο -επειδή δεν υπάρχει ο χρόνος να αναφέρω μόνο αυτό- τι κάνετε με το θέμα των πολυτέκνων; Ανέφερε ο εισηγητής μας ότι κάθε χρόνο έκανε και ένα σωστό μέτρο η Νέα Δημοκρατία. Λάθος. Ένα μέτρο σωστό έκανε στα πεντέμισι χρόνια. Το μέτρο ήταν να βάλει τους πολυτέκνους να προηγούνται στους διορισμούς καθηγητών. Επειδή όμως αυτό έφερε μέσα στο σύστημα κάποιους μη ελεγμένους από το σύστημα, έρχεται τώρα και λέει: «Παιδαγωγική επάρκεια». Από ποιον; Από τη Δραγώνα και από τη Ρεπούση. Από εκεί θα ελέγχονται. Όσοι λοιπόν, περάσουν από το πρώτο φίλτρο θα πάνε στον ΑΣΕΠ και αφού πάνε στον ΑΣΕΠ και περάσουν από κει, θα πάνε μετά στον μέντορα ο οποίος θα ελέγχει μήπως τυχόν θα τους έχει, θα τους παρακολουθεί πάνω από το κεφάλι μήπως και τυχόν ξεφύγουν από το σύστημα.ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κυρία Υφυπουργέ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είστε ψεύτες και απατεώνες, διότι εσείς η ίδια είχατε δεσμευθεί…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε ζητώ το λόγο επί προσωπικού.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα ακούσετε εμάς τώρα. Είστε ψεύτες και απατεώνες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ροντούλη, έχετε πλούσιο λεξιλόγιο. Πρέπει να ξεκινήσετε με αυτές τις λέξεις και αυτές τις φράσεις; Βοηθάει αυτό το πράγμα;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εμμένω στις θέσεις μου αυτές, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Αναλαμβάνετε την ευθύνη. Συνεχίστε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αναλαμβάνω την ευθύνη, βεβαίως.
Δεν θα πρέπει να ξεχάσετε τον εμπαιγμό που έγινε από εσάς την ίδια έναντι των πολυτέκνων εκπαιδευτικών. Εσείς μέσα σε αυτή την Αίθουσα λέγατε ότι θα μιλήσετε μαζί τους, θα τους δεχθείτε, θα συνομιλήσετε, θα αφομοιώσετε θέσεις τους στο νομοσχέδιό σας. Και τελικά ούτε καν τους δεχθήκατε. Να μην το ξεχνάμε αυτό.
Δεύτερον. Προσπαθήσατε ατυχώς, να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δήθεν αλλιώς τοποθετήθηκε ο εισηγητής του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού και άλλα είπε ο κ. Πολατίδης. Επικαλούμαι τα πρακτικά κύριε Πρόεδρε βάσει των οποίων φαίνεται, ότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε ως μία εκ των προϋποθέσεων για να ψηφίσουμε δυνητικά το νομοσχέδιο, να αρθούν οι διατάξεις που υπάρχουν για τον μέντορα.
Άρα, λοιπόν, ο συνάδελφος ο κ. Πολατίδης, όχι μόνο δεν είπε κάτι το διαφορετικό, αλλά έθιξε την ευαίσθητη χορδή όλων, λέγοντας το εξής εύλογο: Θέλετε να φέρετε μέσα στις αίθουσες κομισάριους, Σταλινικές λογικές; Εάν δεν θέλετε, αποσύρετε τις διατάξεις που αφορούν τον μέντορα, όπως σας ζήτησε και ο κ. Γεωργιάδης. Τα εσωκομματικά προβλήματα, λοιπόν, να τα ανιχνεύσετε στο δικό σας κόμμα, όχι στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, παραποιώντας δηλώσεις συνάδελφων.
Και τέλος την πολυπολιτισμικότητα εσείς και η Νέα Δημοκρατία την κάνατε πράξη. Και σας τονίζουμε και πάλι ότι η πολυπολιτισμικότητα έγινε με ευθύνη δική σας μια πραγματικότητα, αλλά τώρα υπάρχει ο κίνδυνος μέσα στις ελληνικές τάξεις, των ελληνικών σχολείων οι αλλοδαποί μαθητές να είναι περισσότεροι των γηγενών. Και αυτήν την πραγματικότητα, την τάση που δημιουργείτε, δεν θέλετε να την αποδεχθείτε.
Και δημιουργείτε το ερώτημα, σας το θέτουμε. Θέλετε ένα ελληνικό σχολείο; Εμείς θέλουμε ένα ελληνικό σχολείο, ένα σχολείο που θα προσφέρει ελληνικά γράμματα, ελληνική μάθηση, αλλά να έχει και Έλληνες μαθητές. Εσείς το παραγνωρίζετε αυτό.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου και Θρησκευμάτων κυρία Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι δεν θα τοποθετηθώ επί του ψεύδους και της απατεωνίας. Ο καθένας κύριοι συνάδελφοι χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που ομιλεί, από τα επίθετα και από τις λέξεις που επιλέγει να πει. Και τον χαρακτηρίζουν τα επίθετα και οι λέξεις που επιλέγει να πει.
Το μόνο που θέλω να πω προς αποκατάσταση της αλήθειας, επι προσωπικού, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι είδα την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας από κοινού με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.
Και βεβαίως, έχετε όλοι τα πρακτικά της επίκαιρης ερώτησης όπου εδώ απάντησα. Και βεβαίως, κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που έχετε μπροστά σας κάνει αυτό ακριβώς το οποίο εγώ υποσχέθηκα -είναι στα πρακτικά- ότι όχι μόνο δίνει την μεταβατική περίοδο των δύο ετών, αλλά στο νέο σύστημα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ εντάσσει και μοριοδοτεί ειδικά τους πολυτέκνους.
Αυτό υποσχεθήκαμε, αυτό κάνουμε. Όλα τα άλλα είναι περιττά. Είναι απλώς λόγια για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Η ελληνικά παιδεία και το ελληνικό σχολείο θα είναι ένα σχολείο όπου μπορεί να εντάξει πάρα πολλούς από τους νόμιμους μετανάστες που ζουν στο πλάι μας και που μπορούν να ενταχθούν. Και μετέχοντας της ελληνικής παιδείας να είναι και να γίνουν τελικά –εφ’ όσον πληρούν τους όρους της πολιτείας- και Έλληνες πολίτες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε ζητώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν έχετε το λόγο κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θέλω 10 δευτερόλεπτα για να αποκαταστήσω την αλήθεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν έχετε το λόγο, δεν μπορείτε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θέλω το λόγο για να τριτολογήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θέλετε τώρα να τριτολογήσετε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βεβαίως. Έχω δικαίωμα εκ του κανονισμού ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κόμματος να τριτολογήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε, κύριε Ροντούλη έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα σεβαστώ, όμως, την οικονομία του χρόνου, γιατί θέλουν να μιλήσουν και άλλοι συνάδελφοι. Εδώ πήρα το λόγο κύριε Πρόεδρε, διότι η κυριά Υφυπουργός ψεύδεται δις.
Εδώ στα χαρτιά που έχω, υπάρχει η Ένωση Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων που είδε η κυρία Υφυπουργός. Οι άνθρωποι αυτοί, οι ίδιοι και σας διαψεύδουν. Και τώρα αποδεικνύεστε εν τοις πράγμασι ψεύτες. Λένε, λοιπόν, αυτοί: «Παράλληλα διαμαρτυρόμαστε καθ’ ότι ουδεμία συνάντηση ή συζήτηση έγινε με την κυρία Υπουργό ή την κυρία Υφυπουργό, παρά τη δημόσια δεύσμευσή τους στην Βουλή.». Αυτά σας απαντούν η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων.
Να αφήσετε τα ψέματα, να αφήσετε την προπαγάνδα. Εκτίθεστε συνεχώς. Το καταθέτω στα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, διότι πρέπει να υπάρχει και ένα μνημείο Πασοκικού ψεύδους.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Γελάστε όσο θέλετε, κυρία Υφυπουργέ. Σαν δεν ντρέπεστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ροντούλη, παρακαλώ. Παρακαλώ να διαγραφούν από τα πρακτικά οι φράσεις του κ. Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν θέλω να διαγραφούν, κύριε Πρόεδρε. Δεν θέλω να διαγραφούν από το λόγο μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μα δεν έχετε το λόγο, κύριε Ροντούλη, δεν μπορείτε να μιλήσετε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν θέλω να διαγραφούν, έχω δικαίωμα να υπερασπίζομαι το λόγο μου. Βρίζουν τον εαυτό τους, γιατί λένε ψέματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Δεν μπορείτε να υβρίζετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Καθίστε κάτω κύριε Ροντούλη. Σας παρακαλώ. Ο λόγος σας είναι, όταν τον έχετε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Έχει γεμίσει ψευτιά εδώ μέσα.
......