Ενημέρωση
- 29 Νοεμβρίου 2012 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 9117
Από τη συνέντευξη τύπου για τις αποφάσεις του Γιουρογκρούπ
Κράλογλου: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για ανάγκη να επαναπροσδιορισθεί η κοινωνική πολιτική, να είναι στοχευμένη, να έχει αποτέλεσμα και θέλω να ρωτήσω ένα μέτρο όπως για παράδειγμα συζητιέται που αφορά στην κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για τα προστατευόμενα τέκνα συνάδει με τις προσπάθειες να έχουμε κοινωνική συνοχή;
Στουρνάρας: Βεβαίως διότι αυτό δινόταν ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης της οικογένειας και θα αντικατασταθεί από στοχευμένη δαπάνη για παιδιά η οποία θα εξαρτάται από κοινωνικά κριτήρια. Μάλιστα ο κ. Τσακλόγλου που είναι εκ των θεωρητικών που έχουνε συλλάβει αυτήν την ιδέα, ίσως αν θέλει να σας πει λίγα λόγια παραπάνω. Δεν θα μας κάνει τον τεχνοκράτη μόνο.
Τσακλόγλου: Η φτωχοί με ένα παιδί αξίζουν την βοήθεια μας;
Δημοσιογράφος: Όλοι την αξίζουν.
Τσακλόγλου: Ευχαριστώ πολύ.
Δημοσιογράφος: Αλλά πώς …… (δεν ακούγεται)
Τσακλόγλου: Είμαστε σε μία οικονομία η οποία βρίσκεται με πάρα πολύ λίγους πόρους να πετύχει πάρα πολλά πράγματα, άρα νομίζω ότι το σημαντικώτερο από όλα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Αυτή τη στιγμή με τις απαλλαγές για παιδιά οι οποίες δινόντουσαν εκείνοι οι οποίοι ωφελούντουσαν ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν καταθέσει φορολογική δήλωση και ήταν από ένα σημείο και πάνω. Δεν είναι οι πλέον αναξιοπαθούντες της κοινωνίας.
Δημοσιογράφος: ……(δεν ακούγεται)
Τσακλόγλου: Αφήστε με να ολοκληρώσω. Το δεύτερο είναι το ότι τα επιδόματα που δινόντουσαν μέχρι στιγμής, τα οικογενειακά, δεν ήταν κάτι το οποίο ήταν συνάρτηση των αναγκών, ήταν απλώς πολυτεκνικά επιδόματα. Οι πολύτεκνοι οι οποίοι είναι πτωχοί θα λάβουν και τώρα επιδόματα και μάλιστα πιο υψηλά. Οι πολύτεκνοι όμως οι οποίοι βρίσκονται στο πιο πάνω μέρος της κατανομής πράγματι αυτοί δεν θα ωφεληθούν. Εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν πάρα πολύ κιόλας είναι νοικοκυριά με ένα ή δύο παιδιά και ενδεχομένως και με τρία ακόμα που βρίσκονται στο πολύ κάτω μέρος της κατανομής.
Δημοσιογράφος: Θα αντισταθμίσετε τις απώλειες από τις κατά …… (δεν ακούγεται)
Τσακλόγλου: Προφανώς και δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.
Δημοσιογράφος: …… (δεν ακούγεται)
Τσακλόγλου: Τι εννοείτε αν το συνολικό ποσό είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις:
Γνωρίζετε περίπου πόσες ήταν οι περικοπές που κάναμε; 13,5 δισεκατομμύρια. Προφανώς δεν ισχύει αυτό το πράγμα.
Στουρνάρας: Νομίζω ότι το καλύψαμε εκτός αν υπάρχει κι’ άλλη ερώτηση.
Παρατηρήσεις:
► «και θα αντικατασταθεί από στοχευμένη δαπάνη για παιδιά η οποία θα εξαρτάται από κοινωνικά κριτήρια» Ο Υπουργός εννοεί στοχευμένη = μειωμένη για τριτέκνους και πολυτέκνους, και κοινωνικά κριτήρια = εισοδηματικά κριτήρια.
► «εκ των θεωρητικών που έχουνε συλλάβει αυτήν την ιδέα,……… τον τεχνοκράτη» Μα στ’ αλήθεια ξοδεύθηκε πολύ φαιά ουσία για μια τέτοια πρωτότυπη ιδέα που αντιστρατεύεται τις επιταγές του Συντάγματος για την τήρηση του οποίου η Κυβέρνηση ορκίσθηκε, αλλά κυρίως επιτείνει δραματικά το δημογραφικό κατήφορο της χώρας. Αλλά το καθηγητικό κατεστημένο (βλέπε Πανάρετος, Ματσαγγάνης, Λιανός κ.α.) αδυνατεί να εφαρμόσει τη θεωρία στην πράξη. Και ο Υπουργός καμαρώνει για την ιδέα !!! να κοπεί και να μειωθεί το επίδομα των τριών και άνω παιδιών προκειμένου να δοθεί και στις οικογένειες κάτω των τριών τέκνων. Κύριε Υπουργέ εδώ θα παραδεχόμαστε τον κάθε Τσακλόγλου, να στύψει το μυαλό του να βρει τους πόρους για τις οικογένειες με ένα και δύο τέκνα από περικοπές σπατάλης και όχι από ενισχύσεις άλλων οικογενειών. Και θα τον χειροκροτούσαμε ακόμη περισσότερο αν πρότεινε τη βουλευτική και τις λοιπές αποζημιώσεις που καταβάλλονται να δίνονταν ολόκληρο το ποσό σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, τα 2/3 σε όσους έχουν εισόδημα από 12.001 μέχρι 18.000 ευρώ και το 1/3 σε όσους έχουν εισόδημα από 18.001 μέχρι 36.000 ευρώ, όρια που τέθηκαν για τους πολύτεκνους. Αλλά που τέτοια κότσια.
► «Αφήστε με να ολοκληρώσω. Το δεύτερο είναι το ότι τα επιδόματα που δινόντουσαν μέχρι στιγμής, τα οικογενειακά, δεν ήταν κάτι το οποίο ήταν συνάρτηση των αναγκών, ήταν απλώς πολυτεκνικά επιδόματα» Ουδέν σχόλιο – ήταν απλώς οδοντόκρεμες.
► Συμπέρασμα, οι θεωρητικοί – τεχνοκράτες αποφασίζουν και οι Υπουργοί Στουρνάρας και Βρούτσης εκτελούν. Ορισμένοι δε (άτομα και κυβερνήσεις) τρίβουν τα χέρια τους για την επιτάχυνση του δημογραφικού κατήφορου..