Πόσα θα χάσουν οι εκπαιδευτικοί το τελευταίο τρίμηνο του έτους (2011); των Γιώργου Πολάκη και Γιώργου Τζωρτζακάκη

Οι παρακάτω υπολογισμοί θα πρέπει να ειδωθούν ως πρόχειροι αλλά συνιστούν μια πρώτη προσπάθεια να κατανοήσουμε τις δραματικές συνέπειες που έχουν οι φετινές (και άμεσες) ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στους μισθούς μας.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τι έχει μειωθεί στο μισθό Σεπτεμβρίου ανά περιοχή και ανάλογα με τους εκκαθαριστές. Σε γενικές γραμμές οι μειώσεις κυμαίνονται από 90-140 ευρώ, εκτός των λίγων περιπτώσεων που δεν έγινε καμιά μείωση τον Αύγουστο. Από τον Οκτώβριο όμως η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει δραματικά και προς το χειρότερο.

Ας δούμε συνολικά από πού χάνουμε:
• Μείωση αφορολόγητου στα 8000 ευρώ από 12.000 ευρώ - Συνέπεια: αύξηση φόρου κάθε μήνα περίπου 35-40 ευρώ επιπλέον. Αναδρομικά από 1.7.11 (του χρόνου με το εκκαθαριστικό της εφορίας οι υπόλοιποι 6 μήνες)
• Εισφορά 2% επί των ακαθάριστων υπέρ ανέργων. Αναδρομικά από την αρχή του έτους
• Μείωση του κινήτρου απόδοσης. 50 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα-αναδρομικά από την 1.7.11
• Εισφορά 1% ταμείου πρόνοιας επί των ακαθάριστων από 1.7.11 (ενδεχόμενα από αρχή έτους-δεν είμαστε σίγουροι ακόμα)
Ο παρακάτω πίνακας αναφέρεται σε εκπαιδευτικό ο οποίος έχει 2000 ευρώ ακαθάριστα (με αρκετά χρόνια υπηρεσίας και 2 παιδιά ανήλικα). Πήραμε αυτό το παράδειγμα για να είναι πιο εύκολοι οι υπολογισμοί

Αρχικά θα υπολογίσουμετις μηνιαίες απώλειες και στη συνέχεια τις οφειλόμενες από τα αναδρομικά που φαίνεται ότι θα μοιραστούν σε 3 δόσεις (ακολουθώντας την κατανομή της εισφοράς υπέρ ανέργων που ορίζεται νομοθετικά ότι θα μοιραστεί στους 3 τελευταίους μήνες του έτους)

Υποθέτουμε στο παράδειγμα μας ότι στο μισθό Σεπτεμβρίου έγινε μείωση μόνο για το μειωμένο αφορολόγητο 3 μηνών. Δηλαδή 40 ευρώ περίπου το μήνα επί 3. Καμιά άλλη μείωση. Σε κάποιες περιοχές ακολουθήθηκαν άλλες παραλλαγές αλλά κατέληγαν σε παρόμοιες μειώσεις οπότε μένουμε σε αυτό το σενάριο. Επίσης υποθέτουμε ότι η εισφορά 1% ταμείου πρόνοιας είναι αναδρομικά από 1.7.11 και όχι από την αρχή τους έτους. Παίρνουμε δηλαδή το καλύτερο σενάριο.
Κάθε μήνα από εδώ και στο εξής θα χάνουμε περίπου 130-140 ευρώ καθαρά υπολογίζοντας τις κανονικές απώλειες του μεσοπρόθεσμου (μείον 50 ευρώ το κίνητρο απόδοσης 2% εισφορά στις ακαθάριστες, 1% εισφορά στις ακαθάριστες, αύξηση φόρου κατά 40 περίπου ευρώ το μήνα)

Σημειώνουμε ότι οι παρακάτω υπολογισμοί αφορούν εκπαιδευτικό που λαμβάνει 2000 ευρώ ακαθάριστα. Αρκετοί όμως παίρνουν λιγότερα από αυτό. Άρα οι μειώσεις για αυτούς θα είναι λίγο μικρότερες, χωρίς όμως μεγάλες αλλαγές.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό απαιτούμε από τη ΔΟΕ να ασχοληθεί ΑΜΕΣΑ, φτιάχνοντας τουλάχιστον αναλυτικότερους πίνακες για τις μειώσεις για ενημέρωση των συναδέλφων. Περιμένουμε από τη ΔΟΕ να ασχοληθεί με το θέμα αυτό τουλάχιστον με την ίδια ταχύτητα, με την οποία οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ βγάζουν ενημερωτικά δελτία μετά τις συνεδριάσεις. Απαιτούμε από τη ΔΟΕ να ξεκινήσει άμεσα λογικές συντονισμού με τους άλλους κλάδους του δημοσίου, οι οποίοι θα έχουν παρόμοιες αν όχι περισσότερες μειώσεις για να πολεμήσουμε την κυβερνητική πολιτική. Χωρίςμέτωπο του δημόσιου τομέα, χωρίς αντιπαράθεση με τη λογική που εκπορεύεται από την κυβέρνηση (να χρεώσει στην εργαζόμενη κοινωνία τα σπασμένα της κρίσης και όχι όσοι τη δημιούργησαν και κερδοσκόπησαν τα προηγούμενα χρόνια), τόσο ο καθένας μας θα αναλογίζεται πως θα τα βγάλει πέρα μόνος του, περιμένοντας στωικά την επόμενη περικοπή. Επίσης η έμφαση της ΔΟΕ (και ειδικά της ΠΑΣΚ) στο ‘ενιαίο μισθολόγιο’ αποδεικνύεται λάθος (τυχαίο;;) γιατί πριν ακόμα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο θα έχουμε τρομακτικές απώλειες της τάξης των 250 ΕΥΡΩ (και πλέον) για τους 3 τελευταίους μήνες του έτους!

Τέλος αναφέρουμε και τον κεφαλικό φόρο που θέσπισε η κυβέρνηση (άλλη μια προσφορά στον κόσμο της εργασίας!) και είναι 1% για εισοδήματα μέχρι 20.000 και 2% από 20.001-50.000. Ως εισοδήματα δε νοούνται μόνοι μισθοί αλλά όλες οι λοιπές φορολογητέες απολαβές, όπως προκύπτουν από το εκκαθαριστικό του 2010. Αυτό σημαίνει άλλα 170-200 ευρώ για ένα εκπαιδευτικό που δεν έχει άλλες απολαβές, πληρωτέα τέλος Σεπτέμβρη πιθανότατα! Για ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών διπλάσια επιβάρυνση φυσικά

Υ.Γ1. Μήπως φταίει ο άσπλαχνος υπουργός οικονομικών (όπως για προβλήματα στην παιδεία φταίει η ανοργανωσιά του υπουργείου παιδείας); Αναρωτιόμαστε ως πότε οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές θα χτυπούν το σαμάρι (πρόσωπα) αντί για το γάιδαρο (κυβερνητική πολιτική)


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗΣ  

------------- 

 Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΣΤΟ 13% Ο ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ «ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ» • ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ακριβότερο το φαγητό από 1η Σεπτέμβρη για Ελληνες

Φθηνότερα θα κοστίζει το φαγητό για τον τουρίστα που θα φοράει... βραχιολάκι, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ενισχύσει τον τουρισμό εισαγωγής, ενώ βάζει τέλος στα σενάρια αναβίωσης των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών.

Φθηνότερο φαγητό για τους τουρίστες με βραχιολάκι Φθηνότερο φαγητό για τους τουρίστες με βραχιολάκι Ο αυξημένος συντελεστής φορολόγησης 23% από 13% στην εστίαση θα ισχύσει κανονικά από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια περί μη εφαρμογής του μέτρου, που είχαν διαρρεύσει τελευταία από την ίδια την κυβέρνηση. Θα υπάρξουν όμως δύο εξαιρέσεις:

1 Παραμένει στο 13% ο ΦΠΑ για το φαγητό που συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα «all inclusive», που κλείνουν οι tour operators από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα. Αφορά ουσιαστικά τους ξένους, αλλά και τους Ελληνες τουρίστες που κλείνουν μέσω ξένου τουριστικού πρακτορείου πακέτα διακοπών, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες: διαμονή (εντάσσεται σε ΦΠΑ 6,5%), φαγητό, ποτό (ΦΠΑ 23%) κ.λπ. Πρόκειται για τους γνωστούς τουρίστες με τα βραχιολάκια που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια σε τουριστικές μονάδες. Το φαγητό των πακέτων αυτών θα συνεχίσει να υπόκειται σε ΦΠΑ 13%. Το μέτρο, πάντως, εκτιμάται ότι θα θίξει τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, τα οποία δεν θα απολαύουν της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς και τους Ελληνες που χωρίς τα βραχιολάκια θα αρχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% για το φαγητό τους από την 1η Σεπτεμβρίου.

2 Διατήρηση στο 13% και για τα μικτά καταστήματα, όπου κυριαρχεί η πώληση συσκευασμένων τροφίμων. Δηλαδή, αν σε ένα κατάστημα πωλούνται συσκευασμένα τρόφιμα και μαγειρεμένα τρόφιμα, όταν ο τζίρος του καταστήματος κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά την πώληση των πρώτων, τότε θα επιβάλλεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%. Εντούτοις, τα εστιατόρια, είτε για επιτόπια κατανάλωση είτε για ντελίβερι, θα πωλούν τα μαγειρεμένα τρόφιμα με 23% ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου έναντι 13% μέχρι 31 Αυγούστου. Η διαδικασία καθορισμού των περίπου 137 μικτών δραστηριοτήτων που θα συνεχίσουν να υπάγονται στο 13% βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ΦΠΑ που εντέλει θα ισχύσει θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Είναι προφανές ότι τα δύο μέτρα και σταθμά για το ΦΠΑ στην εστίαση θα προκαλέσουν αλαλούμ στην αγορά, πέρα από το ότι θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για ορισμένους κλάδους του τουρισμού εντός Ελλάδας. Αν και χθες το βράδυ παράγοντες του υπουργείου επιχείρησαν να μαζέψουν το όλο θέμα, λέγοντας πως ο ΦΠΑ 13% θα παραμείνει για διατροφή που συνοδεύει το δωμάτιο ξενοδοχείου, χωρίς όμως να δώσουν και πάλι σαφείς εξηγήσεις.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι μπορεί τα πάντα να συζητούνται, αλλά «τίποτα δεν αναστέλλεται και δεν ανακόπτεται» ως προς τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου όσο διεξάγεται η συζήτηση για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα νομοθετηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι «3» διευκρινίσεις που έδωσε αφορούν:

1. Βάζει τέλος στα όποια σενάρια αναβίωσης των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. Και παραπέμπει τους επιτηδευματίες στο φορολογικό έλεγχο που θα γίνει αυστηρότερος και θα εντατικοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, της καταγραφής της περιουσίας, του ηλεκτρονικού χρήματος και των μηχανισμών είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ.

2. Συζητά μείωση του ΦΠΑ, με πιθανότατο το σενάριο περιορισμού του στο 20% και 10% από 23% και 13% αντίστοιχα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις επιχειρήσεις σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσής του.

3. Αναστολή του πόθεν έσχες και σε άλλες, πλην των ακινήτων, παραγωγικές -όπως τις χαρακτήρισε- επενδύσεις, για να αναφερθεί στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Επίσης, έθεσε και το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας πως θα το εξετάσουν συνδυαστικά με τους φόρους, δεδομένου ότι η μείωση των εισφορών προκαλεί αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Ν.Δ.: Πολίτες β' κατηγορίας οι Ελληνες

Για νέο «κατόρθωμα» κατηγορεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο η Ν.Δ. με αφορμή τον ΦΠΑ εστίασης. «Κατηγοριοποίησε τους Ελληνες ως πολίτες β' κατηγορίας τιμωρώντας τους να πληρώνουν ΦΠΑ 23%, σε αντίθεση με τους τουρίστες από το εξωτερικό, που θα απολαμβάνουν ΦΠΑ κατά 10 μονάδες χαμηλότερο, δηλαδή 13%», δήλωσε ο αν. τομεάρχης Οικονομικών Γιάννης Βρούτσης. «Οι υποκριτικές, μάλιστα, προθέσεις του περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο χώρο της εστίασης αποδείχτηκαν απατηλές. Αφού όχι μόνο δεν αναστέλλει την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δημιουργεί νέους φορολογικούς λαβύρινθους, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος στις επιχειρήσεις».

------------

Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΠΟΛΥΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Πόσα, πότε και τι θα πληρώσουν 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι

Μέσα στον Σεπτέμβρη η καταβολή της πρώτης δόσης, ενώ στο τέλος του έτους έρχεται και το δεύτερο «χτύπημα» με ΕΤΑΚ, ΦΑΠ

Το σημείωμα με την ένδειξη «εξαιρετικώς επείγον» βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πρόβλημα παρουσιάζεται για όσους οφείλουν να πληρώσουν χωρίς να έχουν λάβει την επιστροφή φόρου από τις δηλώσεις του 2010. Πρόβλημα παρουσιάζεται για όσους οφείλουν να πληρώσουν χωρίς να έχουν λάβει την επιστροφή φόρου από τις δηλώσεις του 2010. Οι υπηρεσίες εισηγούνται την άμεση αποστολή περίπου 2,5 εκατομμυρίων «πολυεκκαθαριστικών» με τα οποία ισάριθμα νοικοκυριά θα καλούνται να πληρώσουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους πέντε φόρους:

1.Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβληθεί σε όλους όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και θα υπολογιστεί με συντελεστές από 1% έως 4%.

2.Το τέλος επιτηδεύματος που θα βαρύνει με 300 ευρώ όλους τους επαγγελματίες που έχουν ενεργοποιήσει βιβλία και στοιχεία.

3.Την έκτακτη εισφορά στα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 1.929 κυβικών και ηλικίας έως και 10 ετών.

4.Την έκτακτη εισφορά στις πισίνες.

5.Την έκτακτη εισφορά στα σκάφη αναψυχής με μήκος άνω των έξι μέτρων.

Το πράσινο φως δόθηκε και η βεβαίωση αυτών των φόρων θα γίνει με ημερομηνία 31/08/2011, κάτι που σημαίνει ότι οι περίπου 2,5 εκατομμύρια παραλήπτες θα κληθούν να πληρώσουν την 1η δόση μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ετσι οι Ελληνες φορτώνονται με πρόσθετους φόρους 1,82 δισεκατομμυρίων ευρώ λίγες ημέρες πριν ανέβει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Περιθώρια για «δεύτερες σκέψεις» δεν φαίνεται να υπάρχουν, καθώς η «μαύρη τρύπα» στο σκέλος των εσόδων δύσκολα θα περιοριστεί έως το τέλος του έτους κάτω από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τα πρόσθετα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το «πολυεκκαθαριστικό» θα αποτελέσει το πρώτο και μεγαλύτερο από τα «χτυπήματα» που θα καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών στα ελληνικά νοικοκυριά μέχρι το τέλος του έτους. Επίκειται:

*Η αποστολή του «λογαριασμού» για το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΑΠ του 2010 και του ΦΑΠ του 2011. Η ταχυδρόμηση -τουλάχιστον για τους δύο πρώτους- προγραμματίζεται να γίνει προς το τέλος του έτους ώστε τα έσοδα (ύψους τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ) να υπολογιστούν μέσα στη χρήση του 2011 (σχετικό ρεπορτάζ στην «Οικονομία»).

*Η αποστολή ειδοποιητηρίων στους 890.000 οφειλέτες που χρωστούν έως και 150.000 ευρώ ο καθένας. Οι οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ τα ειδοποιητήρια θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για ένταξη στο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

*Η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που φέτος θα είναι αυξημένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Προγραμματίζεται τα ειδοποιητήρια να αποσταλούν τον Νοέμβριο, «ώστε να υπάρξει και μια χρονική απόσταση με τα πολυεκκαθαριστικά του Σεπτεμβρίου» όπως επισημαίνει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Από την επεξεργασία που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στα φορολογικά δεδομένα των Ελλήνων, προέκυψε ότι υποχρέωση καταβολής ενός ή περισσότερων εκ των πέντε φόρων που ενσωματώνει το «πολυεκκαθαριστικό» έχουν περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, η διαδικασία πληρωμής έχει ως εξής:

*Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του συνολικού ποσού. Βεβαίωση του φόρου γίνεται με ημερομηνία 31/08/2011, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

*Η εξόφληση του ποσού πρέπει να γίνει σε έξι δόσεις. Καθεμιά από τις δόσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

*Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, προβλέπεται έκπτωση 5%.

Ακόμη και αν κάποιο από τα 2,5 εκατ. νοικοκυριά αμφισβητήσει το ύψος του φόρου, η βεβαίωση και η είσπραξη του φόρου δεν αναστέλλονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να αμφισβητήσουν το εκκαθαριστικό; Καταρχήν, όλοι οι άνεργοι. Το υπουργείο Οικονομικών διά της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Επίσης, δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Ετσι, λογικά, όσοι από τους ανέργους παραλάβουν ειδοποιητήριο, πρέπει να προσέλθουν στις εφορίες για να το αμφισβητήσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να αντιμετωπίσει άλλο ένα θέμα. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που οφείλουν να πληρώσουν φόρο με βάση το «πολυεκκαθαριστικό» περιμένουν επιστροφή φόρου, η οποία δεν τους έχει ακόμη αποδοθεί. Ετσι, θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του «πολυεκκαθαριστικού» έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την ίδια ώρα η εφορία θα τους χρωστάει χρήματα. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο τέθηκε το ζήτημα, υποστήριξε ότι θα υπάρξει διαδικασία συμψηφισμού, η οποία όμως θα προϋποθέτει επίσκεψη του φορολογούμενου στη ΔΟΥ.

Πάντως η σχετική απόφαση που δόθηκε την Παρασκευή δεν προβλέπει καμία διαδικασία συμψηφισμού και μένει να φανεί αν το υπουργείο θα αναγκαστεί να επανέλθει με νέα απόφαση.

===========================================

Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Υπολογίστε το τελικό ποσό

Χαράτσια από 120 ευρώ κατ' ελάχιστον έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ θα δείξουν τα πολυεκκαθαριστικά του Σεπτεμβρίου.

Οι 2,5 εκατομμύρια παραλήπτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το ύψος του εισοδήματος αλλά και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Για να γίνει ο τελικός λογαριασμός, θα εφαρμοστούν οι ακόλουθοι κανόνες:

*Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν βιβλία και στοιχεία θα πληρώσουν το ποσό των 300 ευρώ ανεξάρτητα από το αν έχουν εισόδημα ή όχι. Ετσι, θα υπάρξουν άνθρωποι χωρίς εισόδημα οι οποίοι παρ' όλα αυτά θα παραλάβουν εκκαθαριστικό.

*Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με συντελεστές 1-4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι άνεργοι. Επειδή όμως ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα περυσινά εισοδήματα, κινδυνεύουν να παραλάβουν εκκαθαριστικό όσοι έχουν χάσει φέτος τη δουλειά τους αλλά πέρυσι δούλευαν κανονικά. Ολοι αυτοί πρέπει να σπεύσουν στην εφορία για να αποδείξουν ότι δεν εργάζονται.

*Για τα «χαράτσια» που προκύπτουν από τα τεκμήρια (σε Ι.Χ. με κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών, σκάφη, πισίνες κ.λπ.) θα χρησιμοποιηθούν (ευτυχώς για τους φορολογούμενους, τα τεκμήρια που δηλώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα οποία είναι μειωμένα έως και 60-70% σε σχέση με αυτά που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα γλιτώσουν όσοι έχουν σκάφη αναψυχής μικρότερα των έξι μέτρων και όσοι έχουν αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών τα οποία όμως είναι ηλικίας άνω των 10 ετών.

Στα παραδείγματα που επεξεργάστηκε η «Κ.Ε.» προκύπτει η συνολική επιβάρυνση ανά περίπτωση. Ζευγάρι με εισόδημα 53.000 ευρώ (35.000 ευρώ του συζύγου και 18.000 ευρώ της συζύγου) και ένα Ι.Χ. 2.000 κυβικών θα πληρώσει 1.150 ευρώ. Αλλο ζευγάρι με οικογενειακό εισόδημα 80.000 ευρώ και ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών τόσο για το σύζυγο όσο και για τη σύζυγο, θα πληρώσει 2.995 ευρώ. Αν μάλιστα υπάρχουν και πισίνες ή σκάφη αναψυχής όπως φαίνεται στο τρίτο παράδειγμα, ο λογαριασμός μπορεί να ανέβει ακόμη και στα 4.645 ευρώ.

Ρίξτε απλά μια ματια στους πίνακες.

Πρόσφατα άρθρα