Ενημέρωση
- 13 Οκτωβρίου 2010 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 9744
Τα περίεργα της εποχής μας από το ΒΗΜΑ της Κυριακής..
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΛΙΑΝΟΣ | Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010
Ο αλκοολικός για να μπορέσει να θεραπευθεί πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει ότι είναι αλκοολικός.
ΙΙ. Σε νησίδα της λεωφόρου Μαραθώνος, σε έναν στύλο της ΔΕΗ υπάρχει μια αφίσα του ΚΚΕ που μας καλεί να δώσουμε το αγωνιστικό «παρών» σε μια εκδήλωση. Τίποτα ασυνήθιστο σε αυτό, δεδομένου ότι έχουν γεμίσει οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι κολόνες και οι τοίχοι με διάφορες αφίσες. Εν τούτοις, η αφίσα του ΚΚΕ έχει ενδιαφέρον διότι η πρόσκληση είναι για τις 15 Μαΐου! Κάτω από την κόκκινη αφίσα του ΚΚΕ μπήκε, εν τω μεταξύ, μια άλλη μπλε, για κάποιο θαλασσινό σαλόνι. Βέβαια, κακή η ρύπανση αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι άσχημο. Μπλε και κόκκινο ταιριάζουν και αναμειγνυόμενα δίνουν ένα μελαγχολικό μοβ.
ΙΙΙ. Ηκίνηση πολιτών «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» μάς προτείνει να αγοράζουμε προϊόντα made in Greece ώστε να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή. Σωστά. Αλλά όμως δεν μας λέει τι να κάνουμε όταν τα ξένα προϊόντα είναι σημαντικά φθηνότερα και καλύτερης ποιότητας. Είναι καθήκον μας να ενισχύουμε τον αναποτελεσματικό, αδιάφορο ή ανίκανο παραγωγό μόνο και μόνο επειδή είναι Ελληνας; Αν ναι, τότε είναι σαν να του δίνουμε ένα μαλακό μαξιλαράκι για να κοιμάται ήσυχος και να μη νοιάζεται για την παραγωγή και τους ανταγωνιστές του. Νομίζω ότι το σωστό σύνθημα θα ήταν «παράγουμε ό,τι καταναλώνουμε» και αυτό θα έπρεπε να το επιδιώκουν οι παραγωγοί.
ΙV. Η Εκθεση του Ζωντανού Πλανήτη, που συντάσσουν μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, στην εφετινή έκδοσή της συμπεραίνει πως αν οι άνθρωποι δεν σταματήσουν να υπερεκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους της Γης οι πόροι αυτοί θα έχουν εξαντληθεί σε είκοσι χρόνια και για την επιβίωση των ανθρώπων θα χρειασθεί ένα δεύτερος πλανήτης Γη. Ερωτάται: Μήπως η υπερεκμετάλλευση οφείλεται, πέραν της πλεονεξίας και σπατάλης ορισμένων, στον υπερπληθυσμό; Ο πληθυσμός της Γης πλησιάζει τα επτά δισεκατομμύρια. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι κάθε μέρα δημιουργείται μια νέα πόλη τριακοσίων χιλιάδων κατοίκων. Δεν είναι πιο απλό αντί να ψάχνουμε για μια νέα Γη να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων; Βέβαια αυτό εύκολα λέγεται αλλά δύσκολα γίνεται. Για αρχή, όμως, ας στείλουν οι περιβαλλοντολόγοι ένα αντίγραφο της έκθεσης στον Πάπα της Ρώμης, στους επικεφαλής των άλλων εκκλησιών που ευνοούν τις πολλές γεννήσεις και στους ανά τον κόσμο πολυτέκνους.
Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=123&artid=362859&dt=24/10/2010#ixzz13LfyQJpV
Ο κ. Λιανός βέβαια, δεν μας είναι άγνωστος…, τον γνωρίζουμε από το 2003 με το περίφημο άρθρο του στο "Βήμα" που διαμαρτυρόταν για τα σκανδαλώδη «προνόμια των Πολυτέκνων» και που έλεγε ότι για τις επιλογές μας (του να κάνουμε… πολλά παιδιά) δεν θέλει να πληρώνει αυτός!!! Ας το θυμηθούμε:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=114&artid=148587&dt=26/01/2003
Να σας χαιρόμαστε κύριε Καθηγητά για τις απόψεις σας…
Του απαντούσαμε τότε: …Μάθετε κ. Καθηγητά της Οικονομίας, ότι οι Πολύτεκνοι, λόγω της μεγάλης των οικογενείας πληρώνουν τους περισσότερους έμμεσους φόρους - λόγω αυξημένης κατανάλωσης – αλλά και άμεσους φόρους λόγω περισσοτέρων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π. Τα τυχόν πενιχρά επιδόματα παιδιών που υπάρχουν, προέρχονται από τη τσέπη τους και όχι από τη δική σας(!)... γιατί έχει φροντίσει το Κράτος και τα έχει πολλαπλασίως παρακρατήσει μέσω του ΦΠΑ. Είναι δηλ. μια έμμεση μερική επιστροφή του ΦΠΑ - τα επιδόματα αυτά, όπως γίνεται στους αγρότες με τον ΦΠΑ του πετρελαίου. Αλλά που να καταλάβετε εσείς; Σας αφήνει το μίσος σας κατά των παιδιών;Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι τα δικά μας παιδιά για χρόνια θα δουλεύουν και θα είναι οι αιμοδότες των ασφαλιστικών ταμείων που καταρρέουν, για να παίρνουν μερικοί που μας ειρωνεύονται την σύνταξή τους, Επίσης, για σειρά χρόνων θα προστατεύουν τα σύνορα της Πατρίδος τα παιδιά μας για να κοιμούνται ήσυχοι μερικοί στο σπίτι τους και να μας υβρίζουν.
Αν εμείς οι Πολύτεκνοι κ. Καθηγητά ζούσαμε σε μία άλλη χώρα της Ε. Ένωσης δεν θα χρειαζόταν να δουλεύουμε για να συντηρήσουμε την Οικογένεια μας… θα ζούσαμε από τα Επιδόματα που δίνουν πλουσιοπάροχα εκεί και όχι όπως εδώ ψίχουλα, για να μην μιλήσουμε για το Κράτος Πρόνοιας…
Μ. Χ.