Ενημέρωση
- 03 Οκτωβρίου 2011 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 7756
ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΘΙ
Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Δικηγόρου
Αντιπροέδρου Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει δημοψήφισμα για τους τρόπους επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και την εντεινόμενη οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με το άρθρο 44 του ισχύοντος Συντάγματος της χώρας, είναι δυνατό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να προκηρύσσει δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα επίσης προκηρύσσονται και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ .Καστανίδης μιλώντας στη Βουλή είπε πως το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του Ελληνικού λαού εν όψει της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.
Σε προσπάθεια υλοποίησης αυτής της «απειλής» ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο στη Βουλή με τις ψήφους της Κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η εισηγήτρια Μαρία Κυριακοπούλου ανακοινώθηκε ότι υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και τόνισε ότι το νομοσχέδιο διευρύνει την άμεση και συμμετοχική δημοκρατία ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως να μην υποβιβάζουν την κρίση του ελληνικού λαού.
Πάνω σ’ αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες είναι καλό να κάνουμε μερικές διαπιστώσεις και να συναγάγουμε ορισμένα συμπεράσματα.
Αν κανείς επιθυμεί να μην υποβαθμίζει και υποβιβάζει την κρίση του Ελληνικού λαού οφείλει παρόμοια νομοσχέδια να έχει φέρει προς επιψήφιση στα πρώτα μετά την μεταπολίτευση χρόνια και όχι εσπευσμένα και ευκαιριακά.
Στα χρόνια που πέρασαν υπήρξαν ζητήματα που ο λαός θα μπορούσε κυρίαρχα με δημοψηφίσματα να αποφανθεί για ζητήματα που είχαν άμεση σχέση με το μέλλον του και την πορεία της χώρας. Όμως ο λαός αγνοήθηκε.
Υπήρχαν ζητήματα όπως η είσοδος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ στην Ε.Ε. η τέλεση ή μη των Ολυμπιακών αγώνων στη χώρα μας, η υπαγωγή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, το ζήτημα των ταυτοτήτων και της κάρτας του πολίτη, η νομιμοποίηση των αμβλώσεων ,ο χωρισμός εκκλησίας και Πολιτείας κ.α. που όφειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προκηρύξει σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος, Δημοψήφισμα.
Εάν η Κυβέρνηση ήθελε να λάβει υπ’ όψιν του τη βούληση του Ελληνικού Λαού όφειλε προ της προσφυγής σε δανεισμό στο Δ.Ν.Τ. και της υπογραφής του μνημονίου να καλέσει το λαό σε δημοψήφισμα αφού τον ενημερώσει προηγουμένως γιατί η κατάσταση της οικονομίας της χώρας βρέθηκε σ’ αυτά τα χάλια.
Σήμερα η επίκληση προσφυγής σε δημοψήφισμα ομοιάζει με απειλή προς το λαό. Επιθυμεί να μεταφέρει στο λαό την ύστατη μάλιστα στιγμή τις ευθύνες για την καταστροφή της οικονομίας και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.
Άκουσα και προσωπικά τον κ. Υπουργό των Εσωτερικών να μιλάει από το βήμα της Βουλής κι ένοιωσα πως με ένα αυστηρό ύφος απειλούσε να μας δείρει λες κι εμείς «σπάσαμε το βάζο».
Η τακτική του εκφοβισμού μπορεί να αποτελέσει κακής ποιότητας μηχανισμό με συνέπειες για την πολιτική ζωή της χώρας.
Ένας λαός απληροφόρητος ,χωρίς εξηγήσεις γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί εκείνοι που έκαναν καταχρήσεις του δημόσιου πλούτου παραμένουν ατιμώρητοι, γιατί δεν έχουν επιστραφεί τα κλεμμένα γιατί οι υπεύθυνοι των σκανδάλων και των ζημιών του Ελληνικού Δημοσίου κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι, δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη στήριξης της όποιας κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Τις συσσωρευμένες ευθύνες της η κυβέρνηση δεν μπορεί να μετακυλήσει με ένα ναι ή με ένα όχι που θα θελήσει να αποσπάσει με εκβιασμό.
Σίγουρα ο λαός θα πρέπει να ερωτάται για ζητήματα κρίσιμα για τα θέματα της χώρας μας, πάντα όμως έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής.
Σήμερα όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δύο ενδεχόμενα υπάρχουν ή ο λαός εγκρίνει την οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης και την πολιτική της ή με ένα όχι τις απορρίπτει και μοιραία η χώρα οδηγείται σε εκλογές.
Εξαρτάται μ’ αυτό το δημοψήφισμα τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Οι αλλεπάλληλες αλλαγές κυβερνητικής πολιτικής τα πισωγυρίσματα, οι αυτοσχεδιασμοί και οι κινήσεις υπό την πίεση της τρόικας έχει φέρει το λαό σε κατάσταση απελπισίας και απόγνωσης .
Σίγουρα ότι κι αν αποφασίσει σε ένα ενδεχόμενο δημοσίευμα δεν θα είναι προϊόν ψύχραιμης και ήρεμης σκέψης.
Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε δεινή θέση από την αδιέξοδη πολιτική της και από την προσπάθεια που καταβάλει για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Ακόμη η πρόταση από τον Υπουργό Εσωτερικών για διενέργεια δημοψηφίσματος αποδεικνύει τον πανικό που διακατέχει τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική τους συνεχίζει να είναι αναποτελεσματική και αδιέξοδη.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο λαός χρειάζεται περισσότερο σεβασμό και περισσότερη υπευθυνότητα στο χειρισμό κυβερνητικών ευθυνών ,ο φόβος που αφειδώς σπέρνεται δεν πρόκειται να φέρει καλούς καρπούς.