Ενημέρωση
- 17 Οκτωβρίου 2011 // //
- Δημογραφικό
- Εμφανίσεις: 9607
Ηλεκτρονική Έκδοση
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011
Η κρίση εκτροχιάζει...την υπογεννητικότητα
«Τραγικές διαστάσεις παίρνει η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σύμφωνα με τελευταίες επίσημες μετρήσεις». Την διαπίστωση κάνει η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, αντλώντας στοιχεία από την πρόσφατη απογραφή, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Βάσει αυτών η κα. Παπακώστα, υπογραμμίζει:
-Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε από 10.934.097 το 2001 σε 10.787.690 κατοίκους σήμερα(μείωση 1,34%).
-Η κάθετη και εντεινόμενη πτώση του ΑΕΠ (ρυθμός μεταβολής -2% το 2009 και -4,5% το 2010, εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από -5% το 2011).
Η πρωτοφανής έξαρση της ανεργίας(από 6,6% τον Μάιο/2008 στο απίστευτο ποσοστό του 16,6% τον Ιούνιο/2011, δηλ. περίπου 500.000 νέοι άνεργοι μέσα σε μια 3ετία!) τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας και τα χαράτσια, που στραγγαλίζουν κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα, οδηγούν, την τελευταία 2ετία, σε ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό.
Σήμερα -ανέφερει- μεταναστεύουν νέοι επιστήμονες κατάρτισης, που αναζητούν μια θέση εργασίας στην αλλοδαπή, γεγονός, που ενισχύει την εθνική και πληθυσμιακή συρρίκνωση.
Υπεραμύνθηκε της οικογενειακής-δημογραφικής πολιτικής, της ΝΔ πλαίσιο ενός κοινωνικό-ασφαλιστικού πλαισίου, που αφορά τους εξής τομείς:
-Εργασιακή πολιτική(μειωμένο ωράριο εργασίας, γονική άδεια, άδεια μητρότητας, εξασφάλιση μητρότητας, απαγόρευση απολύσεων).
-Κοινωνικό-εκπαιδευτική πολιτική(βρεφονηπιακοί σταθμοί, απασχόληση παιδιών στο σχολείο).
-Στεγαστική πολιτική(στεγαστικά δάνεια).
-Εισοδηματική πολιτική(φορολογικές απαλλαγές).
-Ασφαλιστική πολιτική(επιδόματα μητρότητας, βοηθήματα τοκετού).
-Οικογενειακά επιδόματα τέκνων(ενίσχυση εισοδημάτων εργαζομένων, προνοιακά επιδόματα(π.χ. ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών, πολυτεκνικά επιδόματα, προνοιακό-δημογραφικό επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα-ισόβια σύνταξη, επιδόματα ΕΟΠ-ΠΙΚΠΑ).
Σχολιάζει ότι οι μέχρι τώρα Κυβέρνησεις του κυριου Παπανδρέου, με τις πολιτικές επιλογές τους, οδήγησαν και οδηγούν τη χώρα σε δημογραφικό μαρασμό.
Ζήτα να δοθούν κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων, ώστε να σημειωθεί αξιόλογη φυσική αύξηση από τη διαφορά γεννήσεων–θανάτων, η οποία, συνδυαστικά, με ένα θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο, να μπορεί να αυξάνει, ετησίως, τον συνολικό πληθυσμό με σταθερό ρυθμό.
ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ