Ενημέρωση
- 20 Μαρτίου 2008 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 9480
Για τις Μετεγγραφές Φοιτητών από Εσπερινά Λύκεια και ΤΕΕ…
Λόγοι συνείδησης με υποχρεώνουν να επανέλθω στο θέμα των «Μετεγγραφών» με τους φοιτητές που προέρχονται από ΤΕΕ και εσπερινά Λύκεια. Ως εκπρόσωπος πολυτεκνικών συλλόγων αλλά κυρίως ως Διευθυντής εσπερινού ΕΠΑΛ – ΤΕΕ(που τελευταία είμαι) έρχομαι σε άμεση επαφή με αυτά τα παιδιά, ακούω την αγωνία τους, τις διαμαρτυρίες των, τα παράπονα για το άδικο της υπόθεσης που ξεκίνησε πέρυσι με την Γνωμοδότηση 120/2007 του ΝΣΚ και εγώ πλέον δεν μπορώ να σιωπήσω… γιατί εάν σιωπήσω και οι λίθοι κεκράξονται!
Έχω επτά παιδιά από τα οποία τέσσερα ήδη είναι φοιτητές σε ΑΕΙ που εισήχθησαν από ημερήσια Γενικά Λύκεια τα άλλα είναι μικρότερα… άρα δεν μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει ότι διαμαρτύρομαι γιατί θίγονται κεκτημένα των παιδιών μου.
Την περίοδο αυτή σε πολλές οικογένειες με φοιτητές, επικρατεί αναστάτωση γιατί κάποια ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας επικαλούμενα το έγγραφο 50493/Ε5/16-5-2007 του Ειδικού Γραμματέα ΥΠΕΠΘ κ. Κ. Σούτσα επιχειρούν την κατάργηση του δικαιώματος της μετεγγραφής των πολυτέκνων, τριτέκνων αλλά και αυτών που ζητούν μετεγγραφή για οικονομικούς λόγους, που ως απόφοιτοι των ΤΕΕ και των Εσπερινών Λυκείων εισάγονται σε αυτά.
Είναι γνωστό ότι όταν τον Οκτώβριο του 2004 οι πολύτεκνοι διαμαρτύρονταν για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο θέμα των Μετεγγραφών των φοιτητών με το νόμο 3282/2004 …τότε διατυμπανιζόταν προς όλες τις κατευθύνσεις από τα πιο επίσημα χείλη, ότι δεν αλλάζει τίποτα στον νόμο για αυτούς…ότι ίσχυε συνεχίζει να ισχύει.
Και πράγματι στην Εισηγητική Έκθεση του ν. 3282 πουθενά δεν φαίνεται να είχε τέτοια πρόθεση ο νομοθέτης, να περιορίσει δηλαδή τις υπάρχουσες μέχρι τότε ευεργετικές διατάξεις για αυτούς, αφού στην 1 παρ.β αναφέρει: «…Από τη βασική αυτή αρχή εισάγονται μόνο (2) εξαιρέσεις που αφορούν τους γονείς και τα τέκνα των πολυμελών οικογενειών και των θυμάτων της τρομοκρατίας. Η πρώτη εξαίρεση λαμβάνει υπόψη τη συνταγματική υποχρέωση του Κράτους να προστατεύει την οικογένεια, και ιδίως την πολυμελή. Ταυτόχρονα η εξαίρεση επεκτείνεται πέρα από το μέχρι σήμερα ισχύοντα περιορισμό της πολύτεκνης οικογένειας και στις πολυμελείς οικογένειες που έχουν (3) τουλάχιστον τέκνα…».
Ένα χρόνο μετά η παρ. 4 του άρθρου 14 του νόμου 3404/2005 αντικατέστησε την παρ. 11 του άρθρου 1 του ν. 3282 που αναφέρει:
«11. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται για τους φοιτητές και σπουδαστές που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με μερικές διατάξεις ή με προσαύξηση των μορίων εισαγωγής τους ή ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις. Εφαρμόζονται μόνο για όσους εισάγονται στα Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ της χώρας με βάση τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών και σπουδαστών που εισάγονται ως υπαγόμενοι στην ειδική κατηγορία όσων προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και στις περιπτώσεις της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού»
Αναφέρει πουθενά για ΤΕΕ ή για Εσπερινά Λύκεια; ή μήπως εισάγονται αυτοί με προσαύξηση μορίων ...
Έχω να παρατηρήσω ακόμη,
1) Για τα Εσπερινά Λύκεια:
Οι διατάξεις (όχι μόνον δεν είναι ευεργετικές, αλλά αντίθετα) είναι δυσμενείς: Ανά150 εισακτέους σε μία Σχολή από τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια αντιστοιχεί 1 εισακτέος στην ίδια αυτή Σχολή από τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια (ενώ η αντιστοιχία φοιτώντων μαθητών σε Ημερήσια - Εσπερινά είναι αντίστοιχα 60 ή 70 προς 1 περίπου).
Η ύλη είναι ελάχιστα μικρότερη (και όχι σε όλα τα μαθήματα), εφόσον η διδακτική ώρα στα Εσπερινά είναι κατά 5΄(οι πρώτες ώρες)και κατά 10΄(οι τελευταίες ώρες) μικρότερη από τη διδακτική ώρα των Ημερησίων.
Εισάγονται με Πανελλαδικές εξετάσεις, εξετάζονται και αυτοί κανονικότατα σε 6 μαθήματα (2 Γενικής Παιδείας και 4 Κατεύθυνσης), όπως και οι μαθητές των Ημερησίων. Υπάρχει Κεντρική Επιτροπή Εσπερινών Γενικών Λυκείων (που αποτελείται από τον ίδιο αριθμό μελών με την αντίστοιχη των Ημερησίων), συνεδριάζει την ίδια περίοδο με την Κεντρική Επιτροπή των Ημερησίων και ορίζει τα θέματα. Τα θέματα σε αρκετά μαθήματα συμβαίνει να είναι αυξημένης δυσκολίας (και σε σχέση με τα αντίστοιχα των Ημερησίων: αρκετά δυσκολότερα και από αυτά ορισμένες φορές).
Οι πάσης φύσεως ανάγκες οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς στα Εσπερινά. Είναι, κατά κανόνα, οικογενειάρχες 30, 40 ή 50 ετών. Είναι πολύτεκνοι οικογενειάρχες. Ζουν και εργάζονται στον τόπο κατοικίας τους, συντηρούν τις πολύτεκνες οικογένειές τους και, φυσικά, είναι αδύνατον να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι έφηβοι – μέλη πολύτεκνων οικογενειών . Το μεροκάματο του πατέρα ή και της μάνας ακόμη δεν αρκεί , φυσικά, να συντηρήσει μια οικογένεια 7 ή 8 ατόμων (άλλοι ορφανοί σπουδάζουν και εργάζονται για να βοηθήσουν τα άλλα αδέλφια) . Πώς είναι δυνατόν να απομακρυνθούν από τον τόπο τους;
2) Επιπροσθέτως για τα ΤΕΕ:
και αυτοί εισάγονται με Πανελλαδικές εξετάσεις, υπάρχει επίσης Κεντρική Επιτροπή εξετάσεων… Να σημειωθεί επίσης ότι οι διατάξεις εισαγωγής των αποφοίτων του Β΄ κύκλου ΤΕΕ στα ΤΕΙ δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ευεργετικές διατάξεις ή ευεργετικής μεταχείρισης καθότι η βάση εισαγωγής του 10 σ’ αυτούς ισχύει από το 2001... σε αντίθεση με τα Γενικά Λύκεια που μπήκε μόλις πριν δύο χρόνια!
ή
μήπως τα παιδιά των ΤΕΕ είναι παιδιά… ενός κατώτερου Θεού;
είναι δυνατόν να είχε τέτοια πρόθεση ο νομοθέτης… την στιγμή που βάζει ευεργετική διάταξη ακόμη και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης;
Για ποια επίσης αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ισότιμης κλπ συζητάμε τότε; … αυτό μου θυμίζει το έτος 1982, που όταν απολυόμουν των τάξεων του στρατού, το απολυτήριο μου έγραφε (και γράφει):
Γραμματικές γνώσεις: απόφοιτος Δημοτικού
Τεχνικές γνώσεις: Πτυχιούχος Ε. Μ. Πολυτεχνείου… γιατί ήμουν λέει πτυχιούχος ΤΕΛ!.
Επιτέλους ας σοβαρευτούμε…
Να σημειωθεί επίσης, ότι ουδέποτε στο παρελθόν με τους προγενέστερους νόμους 3282/04 ή 1966/91, αντιμετωπίζονταν διαφορετικά στο θέμα των μετεγγραφών οι προερχόμενοι από τα ΤΕΕ ή από τα εσπερινά Λύκεια, τώρα το θυμήθηκαν; Τόσα χρόνια παίρνουν κανονικά Μετεγγραφές, τι μεσολάβησε τώρα; Για αυτό ευθύνονται οι Πολύτεκνοι;
Όμως, πάνω από κάθε είδους Γνωμοδοτήσεις…είναι το Σύνταγμα της Ελλάδος, που με το άρθρο 21 προβλέπει : «… οι πολύτεκνοι έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος» αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει κρίνει, ότι: «… η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στους νόμους δεν ισχύει, λόγω του δημογραφικού προβλήματος». Αλήθεια μήπως κάποιοι προτίθενται να ζητήσουν την αλλαγή του παραπάνω άρθρου του Συντάγματος;
Είναι προφανές ότι κάποιοι στα ΤΕΙ, διαπνεόμενοι από αντιπολυτεκνική διάθεση προσπαθούν να μην εφαρμόσουν το νόμο εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες (αφού μέσω αυτής, οι Μετεγγραφές στα ΤΕΙ περιορίζονται τουλάχιστον κατά το 1/3), πέρυσι λόγω προεκλογικής περιόδου έκαναν πίσω, τώρα φοβάμαι… για αυτό πρέπει το γρηγορότερο να κάνει παρέμβαση o κ. Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
6/1/2008
Χρυσόγελος Μανώλης
Ηλεκτρολόγος Μηχ. ΕΜΠ
Διευθυντής 1ου εσπερινού ΕΠΑΛ - ΤΕΕ Περιστερίου
==============================
πρ. Γεν. Γραμματέας ΑΣΠΕ
Ναυσικάς 27 Ραφήνα - Τηλ.6973965536