-
11 Οκτωβρίου 2011
//
-
Χρυσόγελος Μανώλης
//
-
Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
-
Εμφανίσεις: 18276
-----------
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011
Πώς απαλλάσσονται μακροχρόνια
άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι ή πολύτεκνοι που δικαιούνται απαλλαγής από το τέλος ή μειωμένης εισφοράς (0,5 ευρώ το τετραγωνικό) έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αποστείλουν sms στο 54160 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ώστε να εξαιρεθούν ή να πληρώσουν λιγότερα. Υποχρεωτικά όμως θα καταβάλουν την πρώτη δόση (θα πληρώσουν δηλαδή ολόκληρο τον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΗ) και εφόσον η αίτησή τους γίνει δεκτή, θα ληφθεί υπόψη στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδώσει η ΔΕΗ. Τυχόν επιπλέον ποσό που θα έχει καταβληθεί για το τέλος, θα συμψηφιστεί στους επόμενους λογαριασμούς. Για τη χορήγηση του μειωμένου ειδικού τέλους ή της απαλλαγής ηλεκτρονικά, η ΓΓΠΣ λαμβάνει υπόψη τα εξής:
* Πολύτεκνοι
Ο μειωμένος συντελεστής (0,5% ευρώ ανά τ.μ.) εφαρμόζεται εφόσον ο πολύτεκνος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας ο μειωμένος συντελεστής περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.
Τα τέκνα βαρύνουν, στην περίπτωση εγγάμων, τον υπόχρεο άνδρα και ως εκ τούτου για το χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων του κωδικού 003 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011.
Στις περιπτώσεις που έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 004 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 με αριθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4, τότε ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται στο ιδιοκατοικούμενο ακίνητο της συζύγου κατά το ποσοστό της.
* Ανάπηροι
Στην περίπτωση εγγάμων, τον μειωμένο συντελεστή ειδικού τέλους έχει ο κατά κυριότητα ή επικαρπία (100% ή ποσοστό) ιδιοκτήτης της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας, εφόσον ο ίδιος είναι ανάπηρος ή ο/η σύζυγος που τον βαρύνει είναι ανάπηρο πρόσωπο και δεν έχει φορολογητέο εισόδημα.
* Ανεργοι
Η απαλλαγή χορηγείται εφόσον ο άνεργος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας η απαλλαγή περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.
Για την προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά οι κωδικοί 003-004.
Η διαδικασία από τη ΔΟΥ
Οσοι από τους δικαιούχους δεν έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα ή δεν τους χορηγήθηκε απαλλαγή ή μείωση του συντελεστή από τη ΓΓΠΣ, τότε απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ, με τα εξής δικαιολογητικά:
1Για τους πολύτεκνους απαιτείται φωτοτυπία φορολογικής δήλωσης 2011, το εκκαθαριστικό του ίδιου έτους (εφόσον έχει εκδοθεί) καθώς και το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008. Από τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στον δικαιούχο του μειωμένου τέλους και ιδιοκατοικείται από αυτόν, τα τέκνα είναι προστατευόμενα, το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου είναι μέχρι 30.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσόν των 150.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000 ευρώ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.
2Για τους ανάπηρους ή τους υπόχρεους που βαρύνονται φορολογικά από ανάπηρο και οι οποίοι δικαιούνται μειωμένου συντελεστή, απαιτείται πιστοποιητικό αναπηρίας, φωτοτυπία της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους 2011 και εκκαθαριστικού καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008. Από τα στοιχεία αυτά πρέπει να προκύπτουν ότι το ακίνητο τους ανήκει, το πρόσωπο που βαρύνει τον υπόχρεο είναι ανάπηρο, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσόν των 150.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000 ευρώ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.
3Για την απαλλαγή μακροχρόνια ανέργων απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της φορολογικής δήλωσης και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, από τα οποία να προκύπτουν ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στον δικαιούχο του μειωμένου τέλους και ιδιοκατοικείται από αυτόν, το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου είναι μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο με 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, η ακίνητη περιουσία του για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσόν των 150.000 ευρώ , προσαυξημένη κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000 ευρώ καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.
Εφόσον υπάρχουν δικαιούχοι άνεργοι που δεν περιλαμβάνονται στις λίστες που θα στείλει η ΓΓΠΣ στις εφορίες, ώστε να χορηγήσουν τις απαλλαγές, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία. Για να χορηγηθεί η απαλλαγή αυτή απαιτείται ο δικαιούχος να ήταν άνεργος κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011.
* Η απαλλαγή παρέχεται για την κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία του δικαιούχου (κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου).
Αν ο δικαιούχος της απαλλαγής ή του μειωμένου συντελεστή δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του 100% του ακινήτου, τότε η απαλλαγή ή ο μειωμένος συντελεστής παρέχεται για το ποσοστό του.
Ο έλεγχος του ύψους της ακίνητης περιουσίας αφορά την αξία της περιουσίας του δικαιούχου (κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου) και όχι την αξία της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας.
============
Μόνο με SMS η απαλλαγή από το "χαράτσι" ακινήτων
Ειδοποιήστε τις Γιαγιάδες και τους Παππούδες σας στο χωριό, να πάρουν κινητό μέχρι την Κυριακή και να μάθουν να στέλνουν sms...
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ...
Ελλάς το μεγαλείο σου!!!
Στείλτε ένα sms μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, λέει το υπουργείο Οικονομικών στους πολίτες που εξαιρούνται του ειδικού τέλους ακινήτων (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι), για να γλιτώσετε το… μεγάλο χαράτσι.
Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, προκειμένου να μην επιβληθεί τέλος στους δικαιούχους απαλλαγής ή να επιβληθεί τέλος με μειωμένο συντελεστή και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, όσοι τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της απαλλαγής (περιπτώσεις I και II) πρέπει να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον αριθμό φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2011.
Η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης επίσης με γραπτό μήνυμα (sms) στο οποίο θα αναφέρει ότι η αίτηση έγινε δεκτή ή ότι έχει απορριφθεί.
Στη συνέχεια η ΓΓΠΣ παραδίδει ηλεκτρονικό αρχείο στη ΔΕΗ και στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή που δικαιούνται μειωμένο τέλος, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής.
Σε περίπτωση όπου ο δικαιούχος δεν υποβάλει γραπτό μήνυμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (2/10/2011), θα καταβάλει την πρώτη δόση και δύναται με την ίδια διαδικασία να το υποβάλει εκπρόθεσμα μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2011 και εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ μετά την έγκριση της αίτησης.
Τυχόν επίπλέον καταβληθέν ποσό θα τύχει συμψηφισμού στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι λεπτομέρειες και οι εξαιρέσεις
Στην παρ. 6 του άρθρου 52 του σχεδίου νόμου «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων - ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα - κύρωση της σύμβασης - πλαίσιο του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις», που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπονται τα εξής:
I. H επιβολή ειδικού τέλους που ισούται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:
α) Πολύτεκνο, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του Ν. 1910/1944, εφόσον τα τέκνα που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του Ν. 1910/1944 τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994, Α΄ 151), κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή
β) Πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, ανάπηρο, κατά την έννοια της περιπτώσεως θ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ (ολικώς τυφλοί και πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%).
II. Η απαλλαγή από το ειδικό τέλος για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:
α) Μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή
β) Άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι άνεργοι των περιπτώσεων α΄ και β΄ δεν απαλλάσσονται, εάν το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ο ανωτέρω μειωμένος συντελεστής τέλους της περίπτωσης I και η απαλλαγή από αυτό της περίπτωσης II δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται όπως ορίζεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 52:
1. Αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008 υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή
2. Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ καθώς και
3. Για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: εδώ
Σχόλιο ΑΣΠΕ: ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ 8 ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12000+32000=44000€ ( ΜΠΟΡΕΙ (;;;;;;;;;;;;; ) ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ Ή ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ Κ.Τ.Λ. ) ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ή ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.. ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 30001€ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ !. ΑΠΙΣΤΕΥΤO ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚO.
Εφημερίδες 27/9: εδώ
--------------
Οι εφημερίδες γράφουν 26/9:
1. http://www.aspe.gr/images/stories/efimerides/50627.pdf
2. Η εφημερίδα "Νίκη της Κυριακής" έχει , το κεντρικό της άρθρο με τίτλο: Τα Παιδιά είναι ανεπιθύμητα..,
διαβάστε το πολύ ωραίο άρθρο...
http://www.aspe.gr/images/stories/efimerides/92650.pdf
------------------------
Ρυθμίσεις κοροϊδίας και εμπαιγμού για τους πολύτεκνους με το ειδικό τέλος ακινήτων, αφού την τελευταία στιγμή τροποποιήθηκε η διάταξη στο ν/σ και απαιτεί μεταξύ των άλλων να μη ξεπερνά το οικογενειακό τους εισόδημα τις 30.000€(ανεξάρτητα από το πλήθος των παιδιών…, είτε 4 είτε 14 παιδιά το ίδιο εισόδημα!!!)
Αλλά και όσοι είναι κάτω από αυτό το ποσό(μικτά) αφού το πληρώσουν, θα τρέχουν μετά για να μαζεύουν χαρτιά για να τους επιστραφεί κάποτε…
Η επίθεση για την εξαθλίωση της πολύτεκνης οικογένειας δυστυχώς δεν έχει τελειωμό… και ακολουθεί και το κόψιμο των πολυτεκνικών επιδομάτων, από μία Κυβέρνηση με δύο Συνταγματολόγους μέσα(εν γνώσει τους ότι όλα αυτά είναι αντισυνταγματικά!)
Δείτε τις νέες ρυθμίσεις όπως τις αναγράφουν οι εφημερίδες, καθότι ουδεμία ενημέρωση μας γίνεται…
http://www.aspe.gr/images/stories/efimerides/82858.pdf
---------------
Η ΑΣΠΕ ζητάει επειγόντως συνάντηση με την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ. 222 | Αθήνα, 23/9/2011 |
Αξιότιμο
Κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και
Υπουργό Οικονομικών
Αξιότιμε Κύριε Αντιπρόεδρε.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), σας παρακαλεί θερμά να τη δεχθείτε σε ακρόαση, σε ημερομηνία και ώρα που θα καθορίσετε, για να σας ενημερώσει σε επείγοντα θέματα που απασχολούν τον Πολυτεκνικό κόσμο της χώρας που βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμό.
Διατελούμε μετά τιμής
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος
-----------
Κοινοποίηση:
Αξιότιμο
Κύριο Παντελή Οικονόμου
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
===============
Τιμωρεί περισσότερο τους πολύτεκνους η μείωση του αφορολόγητου
Του Σπύρου Δημητρέλη 23/9
Μεγαλύτερο πλήγμα επιφέρει στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους παρά στους φορολογούμενους χωρίς παιδιά, με ένα ή με δυο παιδιά η μείωση κατά 3.000 του αφορολόγητου ορίου. Πρόκειται για ένα παράδοξο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν προχθές.
Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα το αφορολόγητο όριο εισοδήματος είναι 8.000 ευρώ. Αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για φορολογούμενος που έχουν ένα παιδί, κατά 4.000 ευρώ για φορολογούμενους που έχουν δυο παιδιά και κατά 12.500 ευρώ και κατά 2.500 ευρώ για κάθε παιδί από το τέταρτο και τα επόμενα. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 8.000 ευρώ για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά, στα 10.000 ευρώ για έναν φορολογούμενο με ένα παιδί, στα 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο παιδιά και στα 20.500 ευρώ για τους φορολογούμενους με τρία παιδιά και στα 23.000 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.
Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά 3.000 ευρώ, και εφόσον ισχύσει η σημερινή πριμοδότηση των παιδιών με περισσότερο αφορολόγητο, το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς παιδιά, στα 7.000 ευρώ για φορολογούμενους με ένα παιδί, στα 9.000 ευρώ για δυο παιδιά, στα 17.500 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και στα 20.000 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.
Ο φορολογικός συντελεστής του σημερινού κλιμακίου από το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ έως και τα 12.000 ευρώ είναι 10%. Εφόσον ο ίδιος συντελεστής θα επεκταθεί και στο τμήμα του αφορολόγητου ορίου που πρόκειται να φορολογηθεί, δηλαδή στις 3.000 ευρώ από τα 5.000 έως τα 8.000 ευρώ, ο επιπλέον ετήσιος φόρος που προκύπτει για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά είναι 300 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους με ένα ή δυο παιδιά καθώς η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 10.000 και τα 12.000 ευρώ στα 8.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, σημαίνει φορολόγηση του εισοδήματος 3.000 ευρώ που πλέον θα φορολογείται, με συντελεστή 10%.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους φορολογούμενους που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Ο φορολογικός συντελεστής που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος από τα 17.500 έως τα 20.500 ευρώ (το τμήμα του εισοδήματος των τρίτεκνων που πρόκειται να φορολογηθεί με τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ) είναι 24%. Αυτό σημαίνει ότι για τον τρίτεκνο προκύπτει επιπλέον φόρος εισοδήματος 720 ευρώ, δηλαδή 420 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον φορολογούμενο χωρίς παιδιά, ή με ένα ή δυο παιδιά.
Το μειωμένο αφορολόγητο όριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012. Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πηγή:www.capital.gr
Ειδική μεταχείριση για τους ανθρώπους του έχει το ΔΝΤ. Παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Γεωργίου. Ενώ εργαζόταν στο ΔΝΤ, μεταπήδησε στην Αρχή, χωρίς όμως να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, διότι ήθελε -λέει- να συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας του για να πάρει σύνταξη!
(Και ας πιέζει το ΔΝΤ τους Ελληνες πολίτες να παίρνουν σύνταξη στα 65, στα... 75 και πάει λέγοντας.)
Αυτά αποκάλυψε στο ρ/σ ΑΝΤ1 9,72 ο τομεάρχης της Ν.Δ., Νίκος Νικολόπουλος, και όπως τόνισε, του το είπε ο ίδιος ο κ. Γεωργίου!
Σε ερώτηση του τομεάρχη, γιατί δεν παραιτήθηκε από το ΔΝΤ, ο κ. Γεωργίου δεν απάντησε. Στη συνέχεια, ο κ. Νικολόπουλος πληροφορήθηκε, εξωδίκως, ότι το ΔΝΤ έχει ειδικές μέριμνες για τους εργαζόμενους και τα στελέχη του, που μπορεί να μεγαλώνουν ανήλικα παιδιά, όπως ο κ. Γεωργίου...
Τιμωρεί περισσότερο τους πολύτεκνους η μείωση του αφορολόγητου
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μεγαλύτερο πλήγμα επιφέρει στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους παρά στους φορολογούμενους χωρίς παιδιά, με ένα ή με δυο παιδιά η μείωση κατά 3.000 του αφορολόγητου ορίου. Πρόκειται για ένα παράδοξο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν προχθές.
Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα το αφορολόγητο όριο εισοδήματος είναι 8.000 ευρώ. Αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για φορολογούμενος που έχουν ένα παιδί, κατά 4.000 ευρώ για φορολογούμενους που έχουν δυο παιδιά και κατά 12.500 ευρώ και κατά 2.500 ευρώ για κάθε παιδί από το τέταρτο και τα επόμενα. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 8.000 ευρώ για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά, στα 10.000 ευρώ για έναν φορολογούμενο με ένα παιδί, στα 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο παιδιά και στα 20.500 ευρώ για τους φορολογούμενους με τρία παιδιά και στα 23.000 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.
Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά 3.000 ευρώ, και εφόσον ισχύσει η σημερινή πριμοδότηση των παιδιών με περισσότερο αφορολόγητο, το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς παιδιά, στα 7.000 ευρώ για φορολογούμενους με ένα παιδί, στα 9.000 ευρώ για δυο παιδιά, στα 17.500 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και στα 20.000 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.
Ο φορολογικός συντελεστής του σημερινού κλιμακίου από το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ έως και τα 12.000 ευρώ είναι 10%. Εφόσον ο ίδιος συντελεστής θα επεκταθεί και στο τμήμα του αφορολόγητου ορίου που πρόκειται να φορολογηθεί, δηλαδή στις 3.000 ευρώ από τα 5.000 έως τα 8.000 ευρώ, ο επιπλέον ετήσιος φόρος που προκύπτει για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά είναι 300 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους με ένα ή δυο παιδιά καθώς η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 10.000 και τα 12.000 ευρώ στα 8.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, σημαίνει φορολόγηση του εισοδήματος 3.000 ευρώ που πλέον θα φορολογείται, με συντελεστή 10%.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους φορολογούμενους που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Ο φορολογικός συντελεστής που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος από τα 17.500 έως τα 20.500 ευρώ (το τμήμα του εισοδήματος των τρίτεκνων που πρόκειται να φορολογηθεί με τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ) είναι 24%. Αυτό σημαίνει ότι για τον τρίτεκνο προκύπτει επιπλέον φόρος εισοδήματος 720 ευρώ, δηλαδή 420 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον φορολογούμενο χωρίς παιδιά, ή με ένα ή δυο παιδιά.
Το μειωμένο αφορολόγητο όριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012. Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πηγή:
www.capital.gr