Αθήνα, 30.3.2020

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ


ΠΡΟΣ τους Αξιότιμους 


Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη


Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Οικονομικών


Κύριο Γιάννη Βρούτση
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο
Υφυπουργό Οικονομικών


Κυρία Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου
Υφυπουργό Πρόνοιας


Θέμα: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΣΩΝ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

 
Αξιέπαινη η προσπάθειά σας να ενισχύσετε με ένα ποσό (800 ευρώ ή άλλο) τις κατηγορίες των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα λόγω ανάγκης προστασίας από τον κορωνοϊό.


Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι επιβεβλημένο να λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των παιδιών σε κάθε οικογένεια που θα είναι δικαιούχος της έκτακτης βοήθειας, αφού είναι προφανές ότι δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες οι άγαμοι και οι έγγαμοι, ούτε έχουν ίδια έξοδα οι πολύτεκνοι έναντι των λοιπών οικογενειών με παιδιά.


Επομένως, ζητούμε να δοθεί ένα πρόσθετο ποσό αναλόγως δημοσιονομικής δυνατότητας για κάθε οικογένεια με βάση το πλήθος των προστατευόμενων τέκνων τους.


Επιπλέον, σε εφαρμογή της ειδικής μέριμνας που επιτάσσει το άρθρο 21 του Συντάγματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, επιπροσθέτως του ανωτέρω ποσού για κάθε παιδί, θα πρέπει να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό σε κάθε πολύτεκνη οικογένεια.


Στο απευκτέο σενάριο της μείωσης μισθών που αναφέρεται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας ως πιθανό, είναι προφανές ότι πρέπει επίσης να ακολουθηθεί η ανωτέρω λογική και όχι ο παραλογισμός της οριζόντιας περικοπής.

 
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πολύτεκνος ορίζεται βάσει του Ν. 3454/2006 ως ο έχων συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και η πολυτεκνική ιδιότητα αποδεικνύεται ΜΟΝΟ με πιστοποιητικό που εκδίδει η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, όπως ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 67 του Ν. 4316/2014, τον οποίο είχε εισάγει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ως αρμόδιος, τότε Υπουργός.

 

Για την ΑΣΠΕ


        Ο Πρόεδρος                                 Η Γενική Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος                        Δήμητρα-Ινές Αγγελή

Πρόσφατα άρθρα