Απόσπασμα από τα Πρακτικά της Βουλής της 22/3/2011,για την ΟΚΕ.
( όσα μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε…)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Ν.Δ) ….Γιατί, κύριε Υπουργέ, έρχεστε να νομοθετήσετε την ΟΚΕ, αυτό το πολύ σημαντικό όργανο του οποίου η θεσμική στήριξη μας βρίσκει σύμφωνους και έρχεστε χωρίς διάλογο με την ΟΚΕ να διευρύνετε το όργανο αλλά την ίδια στιγμή με έναν τρόπο άκρως περίεργο ούτε την εισήγηση της ΟΚΕ ακούτε και την ίδια στιγμή παραβλέπετε τρεις πολύ σημαντικούς κοινωνικούς θεσμούς και εταίρους; Παραδείγματος χάρη, αγνοείτε τους πολύτεκνους. Αλήθεια, αγνοεί την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες ή οι οικογένειες γενικά στα ελληνικά πράγματα; Την ίδια στιγμή αγνοείτε το ΣΕΛΠΕ, έναν κορυφαίο επιχειρηματικό θεσμό που διευρύνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή αγνοείτε και τη ΣΥΔΑΣΕ, τον τρίτο μεγάλο συνδικαλιστικό αγροτικό συνεταιρισμό, όταν έχετε φροντίσει να βάλετε τους άλλους δυο. Αυτά είναι ύποπτες λειτουργίες και –επιτρέψτε μου να σας πω- και μεθοδεύσεις που προσπαθούν να κατευθύνουν την ΟΚΕ προς συγκεκριμένη λογική. 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ(Ν.Δ):…είναι το αίτημα της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, οι οποίοι πραγματικά, έτσι που άνοιξε τώρα η ΟΚΕ, ζητούν να ενταχθούν κι αυτοί. Έχουν άποψη, εκπροσωπούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα εκείνο της οικογένειας.
Εάν η ΟΚΕ ήταν όπως ήταν, βεβαίως δεν θα είχαν κι αυτοί το αίτημα αυτό. Όταν όμως έχετε βάλει  μέσα κάθε πικραμένο –ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση- νομίζω ότι δικαιούνται να είναι μέσα και οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων. Ούτε αυτό το καταλαβαίνετε. Δεν ξέρω τι σκοπιμότητες έχετε για όλες αυτές τις επιλογές, αλλά εν πάση περιπτώσει,…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ(ΠΑΣΟΚ): Τους πολυτέκνους, κύριε Υπουργέ, πρέπει να τους βάλετε στην ΟΚΕ. Πρέπει να εκπροσωπηθούν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ(Ν.Δ): Αυτό λέμε, κύριε Πρόεδρε. Και δεν απαντά κανείς γιατί δεν μπαίνουν, τη στιγμή που ανοίγει η ΟΚΕ και μπαίνουν οι πάντες. Μόνο η ΟΚΕ δεν χωράει; Εκεί είναι το πρόβλημα; Είναι μία –δεν θέλω να την χαρακτηρίσω- επιμονή που δεν ξέρω σε τι αποσκοπεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ(ΠΑΣΟΚ):Πριν από λίγο ακούσαμε ότι στην ΟΚΕ θα πρέπει να συμμετέχει και εκπρόσωπος των πολυτέκνων. Εδώ, λοιπόν, εγώ θα βάλω ένα άλλο θέμα, ένα θέμα που αφορά τις εργοληπτικές οργανώσεις δημοσίων έργων, την ΠΕΣΕΔΕ, η οποία ήταν μέσα στην ΟΚΕ και με το νόμο αυτό βγαίνει από την ΟΚΕ.
Δεν ξέρω, κύριε Υφυπουργέ, αν αυτό το έχετε παρατηρήσει. Η ΠΕΣΕΔΕ που είναι ο εκπρόσωπος των εργοληπτικών οργανώσεων, οι οποίες είναι χιλιάδες, προβλεπόταν με την προηγούμενη σύμβαση και τώρα δεν προβλέπεται. Βγαίνει απ’ έξω. Δεν ξέρω λοιπόν αν θα πρέπει, έστω και τώρα, να γίνει μια μικρή διόρθωση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ(Ν.Δ): Κύριε Υπουργέ, αφού κάνετε τόσο πολυπληθή την ΟΚΕ, κάντε και τη συμμετοχή των πολυτέκνων πράξη. Είναι μια δικαίωση των πολυτέκνων, που συμβάλλουν και στο δημογραφικό της χώρας. Σήμερα, που περικόπτονται τα πάντα, τουλάχιστον δώστε τους κάτι που δεν κοστίζει….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):
Η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έτεινε ευήκοα ώτα σε σχέση με τις απόψεις οι οποίες κατατέθηκαν από πλευράς των συναδέλφων, γι’ αυτό μέχρι και στο ξεκίνημα αυτής της Ολομέλειας προέβη σε μία σειρά από νομοτεχνικές αναδιατυπώσεις, κάνοντας στην ουσία αποδεκτά μία σειρά από ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
…Να ξεκινήσω από την ΟΚΕ. Ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέει ότι είναι ύποπτη, η διεύρυνση της ΟΚΕ. Μα, η διεύρυνση της ΟΚΕ είναι ισομερώς με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων από κάθε πλευρά.
Κι εγώ ήθελα να ρωτήσω τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας: Η διεύρυνση με τη συμμετοχή της Ένωσης Κεντρικών Επιμελητηρίων Ελλάδας, είναι ύποπτη, αγαπητέ συνάδελφε; Και πες μας, ποια άλλη είναι ύποπτη, που έτσι έσπευσες με αυτόν τον τρόπο να χαρακτηρίσεις τη διεύρυνση αυτή;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ(ΛΑΟΣ): Τους πολυτέκνους, γιατί δεν τους βάζετε στην ΟΚΕ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Είναι ένα ζήτημα αυτό. Εγώ το άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά.
 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βέβαια είναι ζήτημα, αλλά δεν απαντάτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Άλλο το ότι δεν συμμετέχουμε, μην χαρακτηρίζουμε, όμως, ύποπτη τη διεύρυνση. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα μας απαντήσετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κάποιοι έσπευσαν να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, σας ρωτάμε ώρες ολόκληρες και δεν μας απαντάτε γιατί δεν συμμετέχουν στην ΟΚΕ αντιπρόσωποι της ΑΣΠΕ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αν έχετε την καλοσύνη, κύριε συνάδελφε, εγώ δεν σας διέκοψα και πιστεύω ότι …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ναι, κύριε Υφυπουργέ, αλλά απάντηση δεν παίρνουμε. Καθόμαστε εδώ ώρες ολόκληρες και απάντηση δεν παίρνουμε. Θέλουμε απάντηση!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μην διακόπτετε, κύριε συνάδελφε!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Ροντούλη, θα απαντήσω σε όλα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν ήθελα να πάρω το λόγο, κύριε Πρόεδρε, αλλά ο Υφυπουργός ήταν προκλητικότατος, γιατί ενώ τον ακούμε τόση ώρα και έχουμε εύλογες αμφιβολίες σχετικά με αυτά που λέει, απαντήσεις δεν λαμβάνουμε.
Εδώ και καιρό, χρόνια μπορώ να πω, για να αναφέρω ένα παράδειγμα, οι πολύτεκνες οικογένειες ζητούν το αυτονόητο. Δηλαδή τη συμμετοχή τους στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Για ποιο λόγο το ζητούν;
Πρώτον, γιατί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος εκπροσωπεί εκατόν ογδόντα χιλιάδες οικογένειες, περίπου δηλαδή ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.
Δεύτερον, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος είναι ο επίσημος συνομιλητής της ελληνικής πολιτείας σε ζητήματα μητρότητας, ανατροφής παιδιών, οικογένειας γενικότερα.
Τρίτον, είναι δυνατόν να περνάνε από τη Βουλή μια πλειάδα νομοσχεδίων που αναφέρονται σε τρέχοντα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως και να απέχει από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, που επεξεργάζεται τα νομοσχέδια αυτά, η ΑΣΠΕ; Δεν είναι δυνατόν. Διότι τα νομοσχέδια αυτά επηρεάζουν τη ζωή, την καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας.
Και βεβαίως –να πω και έναν τέταρτο λόγο- πρέπει να υπάρχει μία αντιστοίχιση με αυτά που ισχύουν στην ευρωπαϊκή ΟΚΕ. Ξέρετε ότι στην τρίτη ομάδα της ευρωπαϊκής ΟΚΕ συμμετέχουν αντιπρόσωποι οικογενειακών συλλόγων. Εδώ γιατί δεν συμβαίνει το αυτονόητο;
Να σας πω πώς μπορεί να γίνει πάρα πολύ απλά και τελειώνω με αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι. Στη νέα συγκρότηση της ΟΚΕ υπάρχουν δύο φορείς. Υπάρχει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφορίας και το Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας. Πρόκειται για κρατικούς φορείς, κύριε Υπουργέ. Δεν μπορούν αυτοί θεσμικά, με βάση τον κανονισμό της ΟΚΕ, να συμμετέχουν στη συγκρότηση της ΟΚΕ.
Άρα, πρότασή μας είναι μία έδρα να φύγει -εφόσον αυτοί οι δύο φορείς βγουν εκτός, γιατί δεν πρέπει να συμμετέχουν- να πάει στην ΠΑΣΕΓΕΣ που περιορίσατε από πέντε έδρες σε τέσσερις και η άλλη έδρα να πάει στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Είναι πάρα πολύ απλή η πρόταση.
Να σας κάνω και μία ακόμη. Η ΚΕΔΚΕ συμμετέχει με δύο αντιπροσώπους, η Επιτροπή Περιφερειών με άλλους δύο αντιπροσώπους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, δηλαδή, συμμετέχει στην ΟΚΕ με τέσσερις αντιπροσώπους. Μπορείτε να διατηρήσετε τρεις αντιπροσώπους, δύο από την ΚΕΔΚΕ, μία από την Επιτροπή Περιφερειών και η μία έδρα να πάει στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Γιατί και οι απόδημοι Έλληνες πρέπει να συμμετέχουν στην ΟΚΕ.
Δεν μας ακούτε. Δεν απαντάτε στα ερωτήματα που θέτουμε. Ξέρετε γιατί; Τελειώνω με αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι. Γιατί το παιχνίδι το έχουν στημένο στην ΟΚΕ. Θέλουν να ξαναβγάλουν Πρόεδρο τον κ. Πολυζωγόπουλο. Είναι στημένο το παιχνίδι! Όταν κάνετε όμως τέτοια πράγματα, κύριε Υφυπουργέ, υποβαθμίζετε ένα σημαντικό όργανο διαλόγου που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική Βουλή, μέσα από την επεξεργασία των νομοσχεδίων. Να χαίρεστε τον κ. Πολυζωγόπουλο.
Στήνετε μία ολόκληρη επιτροπή, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, κατά τέτοιο τρόπο για να την ελέγχετε κομματικά. Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ. Και εις ανώτερα!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δύο κουβέντες μόνο θέλω να πω. Νομίζω ότι σε όλους τους τόνους έγινε κατανοητό ότι τείναμε ευήκοα ώτα σε πολλές προτάσεις οι οποίες υπήρξαν εδώ. Τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη διεύρυνση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής είναι ζητήματα που συζητήθηκαν και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Υπάρχουν όπως γνωρίζετε, ορισμένες ισορροπίες.
Δεν είναι δυνατόν εδώ και τώρα, είτε εγώ είτε η Κυβέρνηση, να κάνουμε αλλαγές σε μια πρόταση. Κατανοώ το ζήτημα που λέτε…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τι κάνετε; Κάντε το να τελειώνουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σχετικά με τη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων θέλω να θέσω υπόψη σας ότι στη ΟΚΕ συμμετέχουν εκπρόσωποι από τρεις διαφορετικούς φορείς. Συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτών, εκπρόσωποι των εργαζομένων και εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι ένα ζήτημα που το θέσατε, το ακούσαμε και δεν μπορούμε για τους λόγους που σας είπα…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Το θέσαμε και απάντηση δεν παίρνουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας παρακαλώ. Επικαλούμαι τον πολιτικό πολιτισμό σας. Σεβαστείτε αυτόν που μιλάει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ροντούλη, παρακαλώ μη διακόπτετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δεν είμαστε στο γήπεδο εδώ…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν είναι απάντηση αυτή τώρα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Σας είπε ότι δεν μπορεί.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Γιατί δεν το κάνετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αν θέλετε, στην εκλογική σας περιφέρεια να μιλάτε έτσι, όχι εδώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΤΖΗΣ:(Ν.Δ)
Μη σας κάνει εντύπωση η έκρηξη του κ. Ροντούλη για τους πολυτέκνους. Έχει απόλυτο δίκιο. Εκείνο που με εξέπληξε είναι η απάντησή σας. Του λέτε: «Το συζήτησαν οι εταίροι». Εδώ υπάρχει συνταγματική διάταξη, τι συζήτησαν οι εταίροι; Το άρθρο 21 του Συντάγματος λέει: «Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας». Χρειάζεται, λοιπόν, να το συζητήσουν οι εταίροι μεταξύ τους για το αν θα πρέπει να μπει πολύτεκνος στη ΟΚΕ ή όχι; Είναι υποχρέωσή σας, είναι η επιταγή σας. Κάνετε λάθος, λοιπόν.
--------------------------

Τελικά για το  άρθρο 44 έχει υποβληθεί αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας από τους Βουλευτές του ΛΑΟΣ...

ΤΕΛΙΚΑ στη ψηφοφορία που έγινε 23/3/11:

Υπέρ του άρθρου 44 ψήφισαν 154 Βουλευτές.

Κατά του άρθρου 44 ψήφισαν 111 Βουλευτές.

«Παρών» ψήφισαν 4 Βουλευτές.

Συνεπώς, το άρθρο 44 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.

 

------------------------

      Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δια του κ. Παπακωσταντίνου αρνήθηκε την ικανοποίηση του αιτήματος της ΑΣΠΕ.

           Να σημειωθεί ότι:

           1.          Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος,  δεν είχε κανένα οικονομικό κόστος για την Κυβέρνηση.

           2.        Η Κυβέρνηση μέσω αυτού του άρθρου, αύξησε  τα μέλη της ΟΚΕ και τα έκανε 60!!! Για την ΑΣΠΕ μία θέση δεν μπορούσε να υπάρξει, όταν έχει μέλη πάνω από το 10% του πληθυσμού της Ελλάδος, ενώ έβαζε την ίδια ώρα, άλλους  με πολύ λιγότερα μέλη…

                                                  ΝΤΡΟΠΗ!

 

 

Δείτε και το νεότερο έγγραφο της ΑΣΠΕ που στάλθηκε σε όλους τους Βουλευτές... ΕΔΩ

Πρόσφατα άρθρα