ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αρ. Πρωτ. 30                                  Αθήνα,   9/2/2011
Προς
Τα Μέλη
της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου
της Βουλής
 
           
Κύριε Βουλευτά,  
 
δεκάδες μέλη μας αυτές τις μέρες, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους,  μας επισκέπτονται στα γραφεία μας,  διαμαρτυρόμενοι για   τα αυξημένα πρόστιμα  που προβλέπει ο ν.3843/2010 για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων  κ.λπ  χώρων, καθότι δεν προβλέπεται ουδεμία μέριμνα για τους πολυτέκνους.

 Οι πολύτεκνες αυτές οικογένειες λόγω των  αυξημένων στεγαστικών τους αναγκών,  αναγκάστηκαν να καλύψουν ημιυπαίθριους χώρους ή να αλλάξουν χρήσεις μετατρέποντας τα υπόγεια σε δωμάτια για να λύσουν άμεσα προβλήματα στέγασης των οικογενειών τους, αδυνατούν όμως να πληρώσουν τα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται στον ανωτέρω νόμο λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που πλήττει αυτές.

 

Κύριε Βουλευτά,  όπως γνωρίζετε:
 1.        α. Η παρ.1 του άρθρου 6 του ν.1910/44, όπως ισχύει σήμερα, αναφέρει:
«Πρς νγερσιν λαϊκς κατοικας δι τος πρους κα στγους πολυτέκνους παρχεται κ μρους το Κρτους οουδποτε Νομικο Προσπου Δημοσου διωτικο Δικαου, ναλγως τς ρμοδιτητος κστου, πσα σχετικ εκολα, τοι τλεια λικν, παλλαγ κ φρων. Α νω εκολαι παρχονται κα ες οκοδομικος Συνεταιρισμος πολυτκνων»
 
             β. Η Συνταγματική επιταγή της παρ. 2 του άρθρου 21, προβλέπει ειδική μεταχείριση για τις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ και η παρ. 5 του άρθρου 4  ορίζει ρητά πως οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

          

             γ. Στο νόμο 3775/ΦΕΚ122Α/21.7.2009 του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορούσε  την αλλαγή χρήσης  των ημιυπαίθριων αλλά και όλων των χώρων που άλλαξαν χρήση, περιλαμβανόταν ευνοϊκή  διάταξη για την εισφορά που καταβαλλόταν από τους πολύτεκνους ιδιοκτήτες υπολογιζόμενη στο 5% της τιμής ζώνης επί του εμβαδού του χώρου, δυστυχώς όμως η διάταξη αυτή, που αποτελούσε δημογραφικό κίνητρο, καταργήθηκε με το νόμο 3843/2010 και

 

              δ. Τη γνωστή  ευαισθησία  του  Πρωθυπουργού  μας   για   τις   πολύτεκνες οικογένειες,  που φάνηκε   με το θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό που μας απηύθυνε  με την ευκαιρία του εορτασμού της πολύτεκνης οικογένειας ότι: «…Η νέα κυβέρνηση δεν θα αρκεσθεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν

 
 2.         Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε, Κυρία Υπουργέ, όπως  στο ν/σ του ΥΠΕΚΑ:  «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται στη Βουλή αυτές τις μέρες  και ειδικότερα  στο Κεφάλαιο Στ (Διάφορα θέματα)  εισαχθεί  ξεχωριστό άρθρο προς τροποποίηση του ν.3843/2010 για τους ημιυπαίθριους κ.λπ.  χώρους. Ειδικότερα στο τέλος της παραγράφου 1.γ. του άρθρου 6 του ν. 3843/2010 να προστεθεί παράγραφος δ΄ως ακολούθως:
           «δ. Τα ειδικά πρόστιμα διατήρησης  των ημιυπαίθριων χώρων καθώς και των χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο μειώνονται  κατά  60%  όταν πρόκειται για κατοικίες που ανήκουν σε πολύτεκνους  και όταν αυτά ανήκουν σε υπερπολύτεκνους με 6 τέκνα  και άνω, δίνεται πλήρης ατέλεια».
 
             Βέβαιοι όντες ότι με ευαισθησία θα δείτε το ανωτέρω αίτημά μας,
 
 

διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

 

       Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γεν. Γραμματέας     

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                         Εμμανουήλ Χρυσόγελος

======================= 

Επιστολή - Αναφορά του βουλευτή Ηρακλείου κ.  Λ. Αυγενάκη στην κ. Υπουργό

Τι έγραψε η εφημερίδα: Ελευθερία της Λάρισας... ΕΔΩ

Πρόσφατα άρθρα