ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αρ. Πρωτ. 299

                               Αθήνα, 29/11/2010

Αξιότιμη

Κυρία Τίνα Μπιρμπίλη

Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αμαλιάδος 17, Τ.Κ. 115 23  Αμπελόκηποι 

 

 

            Κυρία   Υπουργέ,  γνωρίζοντας:

1.         Την ευαισθησία  τη δική σας για τις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και αυτή  του  Πρωθυπουργού  μας   για   τις    πολύτεκνες οικογένειεςπου επιβεβαιώθηκε και πάλι με το χαιρετισμό που μας απηύθυνε  κατά την ημέρα εορτασμού της πολύτεκνης οικογένειας στις 31/10: «…Οφείλω προσωπικά και οφείλουμε ως κοινωνία να ανταμείψουμε την πολύτεκνη οικογένεια για την προσφορά της, να τη στηρίξουμε, και να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί ως θεσμός.». 

2.         Ότι εισάγεται  προς ψήφιση τροπολογία στη Βουλή, στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, για τους ημιυπαίθριους χώρους  στο σχέδιο Νόμου «Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας…  και άλλες διατάξεις», 

           και βάσει των ακολούθων νομοθετικών διατάξεων: 

α.         Της παρ.1 του άρθρου 6 του ν.1910/44, όπως ισχύει σήμερα, που αναφέρει:

             «Πρς νγερσιν λαϊκς κατοικας δι τος πρους κα στγους πολυτέκνους παρχεται κ μρους το Κρτους οουδποτε Νομικο Προσπου Δημοσου διωτικο Δικαου, ναλγως τς ρμοδιτητος κστου, πσα σχετικ εκολα, τοι τλεια λικν, παλλαγ κ φρων. Α νω εκολαι παρχονται κα ες οκοδομικος Συνεταιρισμος πολυτκνων» .

β.         Της  Συνταγματικής επιταγής του άρθρου 21, που προβλέπει ειδική μεταχείριση για τις πολύτεκνες οικογένειες.

γ.         Του  νόμου 3775/ΦΕΚ122Α/21.7.2009 του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορούσε  την αλλαγή χρήσης  των ημιυπαίθριων αλλά και όλων των χώρων που άλλαξαν χρήση και στον οποίο περιλαμβανόταν ευνοϊκή  διάταξη για την εισφορά που καταβαλλόταν από τους πολύτεκνους ιδιοκτήτες υπολογιζόμενη στο 5 % της τιμής ζώνης επί του εμβαδού του χώρου, πλην όμως δυστυχώς η διάταξη αυτή, που αποτελούσε δημογραφικό κίνητρο, καταργήθηκε με το νόμο 3843/2010. 

           Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε, όπως προστεθεί  6η παράγραφος στη εισαγόμενη προς ψήφιση τροπολογία στη Βουλή προς τροποποίηση του ν.3843/2010 για τους ημιυπαίθριους κ.λπ  χώρους,  καθότι πολλές πολύτεκνες οικογένειες λόγω των  αυξημένων στεγαστικών των αναγκών  αναγκάστηκαν να καλύψουν ημιυπαίθριους χώρους ή να αλλάξουν χρήσεις μετατρέποντας τα υπόγεια σε δωμάτια για να λύσουν άμεσα προβλήματα στέγασης τους οικογενειών τους, αδυνατούν όμως να πληρώσουν τα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται στον ανωτέρω νόμο καθώς δεν προβλέπεται ουδεμία μέριμνα για αυτούς. 

           Για αυτούς τους λόγους να προστεθεί η κάτωθι  6η  παράγραφος  στην  τροπολογία που εισάγεται ως ακολούθως:

« …  6.  Στο τέλος της παραγράφου 1.γ. του άρθρου 6 του   ανωτέρω νόμου,  προστίθεται η ακόλουθη  παράγραφος: 

         δ. Τα ειδικά πρόστιμα διατήρησης  των ημιυπαίθριων χώρων καθώς και των χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο μειώνονται  κατά  60%  όταν πρόκειται για κατοικίες που ανήκουν σε πολύτεκνους  και όταν αυτά ανήκουν σε υπερπολύτεκνους με 6 τέκνα  και άνω, δίνεται πλήρης ατέλεια». 

         Βέβαιοι όντες ότι με ευαισθησία θα δείτε το ανωτέρω δίκαιο αίτημά μας,   διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ 

       Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γεν. Γραμματέας 

        Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                  Εμμανουήλ Χρυσόγελος

====================================

 Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η παράταση για τους ημιυπαίθριους… χωρίς καμία μέριμνα για τους πολύτεκνους!

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η δίμηνη παράταση για τις αιτήσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, που αποστέλλονται ταχυδρομικά.

Η παράταση προβλέπεται σε τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, εποπτεία και βελτίωση του θεσμού του Τεχνικού Ελέγχου οχημάτων» που κατάθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα, σύμφωνα με τη ρύθμιση προβλέπεται:

- Η αύξηση του αριθμού των δόσεων και της χρονικής διάρκειας πληρωμής του προστίμου διατήρησης των χώρων. Για τα ακίνητα κατοικίας σε δέκα δόσεις, εντός 30 μηνών και για τα ακίνητα άλλης χρήσης, σε οκτώ δόσεις εντός 32 μηνών.

- Η διατήρηση των χώρων δεν μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, για τους διατηρούμενους χώρους δεν τροποποιούνται τα δημοτικά τέλη.

-Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται.

- Οι χώροι που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ειδικά ως προς τον φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν προ της τακτοποίησής τους.

- Η αλλαγή της χρήσης του ακινήτου που επέρχεται με την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3843/2010 δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των τελών του ν. 25/1975 και του άρθρου 25 του ν. 1828/1989, όπως ισχύει.

 Δυστυχώς, πλην του Βουλευτού του  ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Αστέριου Ροντούλη και τον οποίο ευχαριστούμε, ουδείς άλλος έθεσε το θέμα που μας απασχολούσε…, ενώ όλοι είχαν ενημερωθεί. 

Απόσπασμα από τα Πρακτικά της 1/12/2010

  ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ:

 . ..Έρχομαι στο θέμα των ημιυπαίθριων, κύριε Πρόεδρε. Με τον προηγούμενο νόμο, το ν. 3775/2009 του κυρίου Σουφλιά, το πρόστιμο, η εισφορά για τους ημιυπαίθριους μειωνόταν κατά 50% σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ήταν πολύτεκνος. Έγινε η τροποποίηση του νόμου Σουφλιά από το νόμο της κυρίας Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους, αγαπητοί συνάδελφοι, και η βασική διαφορά των δύο νομοθετημάτων ήταν ότι το ευεργέτημα αυτό για τους πολυτέκνους έπαψε να ισχύει.Εμείς λοιπόν προτείνουμε το ευεργέτημα αυτό, δηλαδή της μείωσης κατά 50% όσον αφορά το πρόστιμο διατηρησιμότητας των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων, να το επαναφέρει η Κυβέρνηση και ζητάμε την επαναφορά της μείωσης αυτής για τους εξής λόγους:

Πρώτον, διότι το άρθρο 21 του Συντάγματος ορίζει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει η πολύτεκνη οικογένεια να προστατεύεται και να έχει μια ειδική μεταχείριση.

Δεύτερον, διότι ο αξιότιμος Πρωθυπουργός της χώρας, απευθυνόμενος με χαιρετισμό στις πολύτεκνες οικογένειες, δήλωσε ότι θα πρέπει να τις συνδράμουμε, να τις στηρίξουμε, να τους δώσουμε κίνητρα περαιτέρω ανάπτυξής τους και τέλος πάντων να τις συγχαρούμε για την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

Τρίτον και κυριότερο, το ζητάμε και αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί θεωρούμε ότι κάποιος πολύτεκνος πατέρας ή μητέρα που χρησιμοποιεί ως  δωμάτια το υπόγειο του σπιτιού του ή κλείνει έναν ημιυπαίθριο χώρο, δεν το πράττει για λόγους πολυτελείας. Το πράττει γιατί θέλει να στεγάσει -να το πω απλά- την οικογένειά του, για να ικανοποιήσει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογενείας.

 Άρα λοιπόν πώς καλούμε τους ανθρώπους αυτούς να καταβάλλουν πραγματικά δυσβάσταχτα πρόστιμα διατηρησιμότητας, όταν ζώντας μέσα και βιώνοντας μια τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να το πράξουν;

 Ζητάμε λοιπόν την επαναφορά της ευεργετικής διάταξης του νόμου Σουφλιά περί μείωσης στο 50% του προστίμου διατηρησιμότητας ημιυπαίθριων χώρων για τους πολυτέκνους…..

                      Για να διαβάσετε ολόκληρα τα Πρακτικά της 1/12/2010... ΕΔΩ

 

Πρόσφατα άρθρα