Δελτίο Τύπου

2014: Ευρωπαϊκό Έτος της Οικογένειας;

Βρυξέλλες, 18 Οκτώβρη 2010 

Η Συνομοσπονδία των Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COFACE), προέτρεψε τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να ανακηρύξουν το 2014 ως Ευρωπαϊκό Έτος της Οικογένειας, το οποίο συμπίπτει με την 20ή επέτειο του Διεθνούς Έτους της Οικογένειας. Αυτή η έκκληση έγινε κατά τα τελευταία στάδια της ευρωπαϊκής διάσκεψης για τις οικογένειες, που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους στο Υπουργείο Εξωτερικών (Egmont Palace) στις Βρυξέλλες, με την υποστήριξη του βέλγου Υπουργού Οικογενειακής Πολιτικής και εντός του πλαισίου του Ευρωπαϊκού Έτους (2010) για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. 

Ο Πρόεδρος της COFACE, απευθύνθηκε στο ακροατήριο, το οποίο απαρτιζόταν από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, των ευρωπαϊκών ΜΚΟ, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών ηγετών, παρουσία της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Πάολα του Βελγίου. «Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 είναι ζωτικής σημασίας για την αυξανόμενη επιρροή της COFACE κατά τη διάρκεια της θητείας της, σε μια στιγμή κατά την οποία είμαστε πεπεισμένοι ότι η στήριξη της οικογένειας είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν. Ο δεύτερος στόχος του συνεδρίου μας είναι να εξετάσει την οικογενειακή διάσταση των ευρωπαϊκών πολιτικών μέσω των συζητήσεων που υποστηρίζονται από μαρτυρίες βίντεο, παρουσιάσεις από ειδικούς της οικογενειακής πολιτικής και εισφορές από οικογενειακές οργανώσεις που δρουν σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να καθιερώσουν μια κίνηση για μια Ευρώπη που προάγει την κοινωνική ένταξη», ανέφερε ο Πρόεδρος της COFACE  Yves Roland-Gosselin. 

«Με έχει πραγματικά και αληθινά εντυπωσιάσει η τριπλή προσέγγιση της COFACE, η οποία προωθεί τις υπηρεσίες, το χρόνο και τους πόρους, σαν τους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες της κάθε πολιτικής για την οικογένεια», δήλωσε ο υφυπουργός Melchior Wathelet. «Ως εκπρόσωπος για την βελγική προεδρία της ΕΕ και του βέλγου Υπουργού Οικογενειακής Πολιτικής, μπορώ μόνο να εκφράσω τη χαρά μου που το βασικό μήνυμα σε αυτό το συνέδριο είναι ότι οι οικογένειες αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον της Ένωσης. Σε συνεργασία με τους Ούγγρους ομολόγους μας που θα πάρουν τη σκυτάλη στους μήνες που έρχονται, κάνουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες θα παραμείνουν στο επίκεντρο των πολιτικών ανησυχιών. Γι’ αυτό προκειμένου να επιτευχθεί μια αποτελεσματική διακυβέρνηση στην ΕΕ, τι καλύτερη θέση θα ήταν από αυτή της οικογένειας-πυρήνα για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ιθαγένειας; », πρόσθεσε ο υπουργός. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, László Andor, ήταν επίσης παρών στη διάσκεψη και έλαβε μέρος στη σταθερή δέσμευση της Επιτροπής σχετικά με την οικογενειακή πολιτική. «Είμαι υπέρ των ισχυρών, κοινωνικών, πολυδιάστατων πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό η αρχή καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές κατά τη διάρκεια της θητείας μου, γιατί πιστεύω ότι η πολιτική δράση δεν θα πρέπει να κατέβει στο παιχνίδι με αφηρημένες ιδέες. Περιλαμβάνει ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών μας - αυτούς τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που είναι άμεσα - ή έστω και εμμέσα - πλήττονται από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κρίσης. », δήλωσε ο Επίτροπος Andor. «Ευχαριστώ την COFACE που με καλέσε σε αυτή τη διάσκεψη και τους συγχαίρω για την επιλογή του θέματος. Είμαι πεπεισμένος ότι όλα τα μέλη της COFACE συμμερίζονται τις ανησυχίες μου και ότι μαζί θα καταφέρουμε να αναδείξουμε σημαντικά θέματα.». 

Ο Ούγγρος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Μίκλος Soltész, επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της χώρας του προς τις οικογένειες. «Η ουγγρική προεδρία θα είναι μια Προεδρία που θα προσθέσει στην πρόοδο των βέλγων συναδέλφων μας. Θα καταστήσουμε τις οικογένειές μας το επίκεντρο, τονίζοντας κυρίως το δημογραφικό πρόβλημα», επέμεινε ο Υπουργός Solesz. «Όχι μόνο θα στηρίξουμε την πρωτοβουλία της COFACE να καταστήσει το έτος 2014, το Ευρωπαϊκό Έτος για την οικογένεια, αλλά εμείς θα την υπερασπιστούμε επίσης με θέρμη κατά τη διάρκεια της Προεδρία μας".

"Μπορώ ήδη να σας πω ότι στην Ουγγαρία, το έτος 2011 θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στις οικογένειες. Έχουμε προγραμματίσει τη διεξαγωγή φόρουμ εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα θέματα της αναπηρίας και των φροντιστών της οικογένειάς και σκοπεύουμε επίσης να έχουμε μια διαδραστική πλατφόρμα, η οποία θα ασχοληθεί με τα θέματα αυτά. Σχεδιάζουμε να συγκεντρωθούν όλοι οι 27 υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με την οικογενειακή πολιτική, προκειμένου να καταρτίσουν ένα σχέδιο γνωμοδότησης σχετικά με τα δημογραφικά θέματα. Θα επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας εδώ για να καλέσω την COFACE να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την COFACE για τη διάσκεψη αυτή και για το ότι μας υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ΕΕ λαμβάνει υπόψη της την οικογενειακή διάσταση σε όλες τις πολιτικές της ».

Στην  COFACE, ως γνωστό συμμετέχει και η ΑΣΠΕ.



Τι ζητά η COFACE από την ΕΕ;

1. Οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να παρέχουν στις οικογένειες που ζουν στην ΕΕ, τις υπηρεσίες και τα δικαιώματα που απαιτούνται για μια αρμονική οικογενειακή ζωή.

2. Πρέπει να υπάρχει επαρκής και κατάλληλη ποιότητα περίθαλψης και υπηρεσιών, κοντά στο σπίτι και κατ 'οίκον υπηρεσίες για τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα, προκειμένου να διατηρηθεί η ευημερία και η ποιότητα ζωής όλων των εξαρτώμενων ατόμων και των οικογενειών τους.

3. Η προστασία των νοικοκυριών-καταναλωτών θα πρέπει να εξεταστεί από τη σκοπιά του οικογενειακού κυττάρου, όντας ένας «καταναλωτής - μονάδα», με ειδικές ανάγκες, όπως οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης, κακής διατροφής, απρεπείς συνθήκες στέγασης κ.λπ.

4. Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών θα πρέπει να ενεργούν σαν «καταλύτες» για την αυξημένη κοινωνική ένταξη των οικογενειών. Επιπλέον, η υποστήριξη της υπεύθυνης γονικής μέριμνας είναι το κλειδί για την πλήρη υλοποίηση της ανάπτυξης και της εκπαίδευσης του παιδιού.

 

 

 

 


 

 

Περισσότερες πληροφορίες :  

-  Στην ιστοσελίδα της Coface (programme, workshops, mini-documentaires, good practices, publications,…):

http://coface-eu.org/en/European-Year-2010/for-COFACE/EU-Family-Conference/

-  The Home Page of the Ministry of State for Family Policy: www.lesfamilles.be

Πρόσφατα άρθρα