Αρ. Πρωτ. 168      Αθήνα, 15/6/2010
Αξιότιμη
Κυρία Τίνα Μπιρμπίλη
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Αμαλιάδος 17, Τ.Κ. 115 23 Αμπελόκηποι
 
 
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
 
η Συνομοσπονδία μας, που εκπροσωπεί όλες τις πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα αλλά μεριμνά και για τις ανάγκες όλων των οικογενειών, σας απευθύνει την παρούσα επιστολή εξ αφορμής της 18ης άτυπης Ευρωπαϊκής συνόδου των Υπουργών αρμοδίων για θέματα στέγασης και ενέργειας, στο Τολέδο της Ισπανίας την 21η Ιουνίου 2010.
 
Ως η αρχαιότερη και μεγαλύτερη οικογενειακή Οργάνωση στην Ελλάδα, με εμπειρία στις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών, ιδιαιτέρως δε των πολυτέκνων, παραθέτουμε τις εξής διαπιστώσεις:
 
1.         Οι υψηλού κόστους οικίες μεσαίου μεγέθους σε συνδυασμό με τις αριθμητικά λίγες υπηρεσίες παιδικής μέριμνας συμβάλλουν σημαντικά στην καθυστέρηση λήψεως αποφάσεων δημιουργίας οικογένειας από τους νέους. Σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες δημογραφικές προκλήσεις, η επαρκής κάλυψη των στεγαστικών αναγκών αναλόγως του μεγέθους κάθε οικογένειας αποτελεί αποφασιστικό κριτήριο για τους νέους, με επίπτωση στο μέλλον της κοινωνίας.
 
2.         Η οικογένεια είναι η πρωταρχική πηγή ανατροφής και εκπαίδευσης του παιδιού, κάτι που καθιστά το σπίτι του σημαντικό μέρος της πρώιμης προσαρμογής και της κοινωνικοποίησής του. Η οικογενειακή αγκαλιά είναι το μέρος όπου αναπτύσσονται οι πρώτοι συναισθηματικοί δεσμοί και διαμορφώνεται η αρχική γνωσιακή βάση του παιδιού. Γονείς κάθε εισοδηματικού επιπέδου με μικρά παιδιά και εφήβους πρέπει να είναι σε θέση να τους παρέχουν επαρκή εσωτερικό και περιβάλλοντα χώρο για να έχουν προϋποθέσεις επιτυχίας στο Σχολείο και στην κοινωνία. Έτσι άλλωστε ορίζεται διεθνώς το δικαίωμα στην επαρκή στέγαση.
 
3.         Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι προφανές ότι έχουν ιδιαιτέρως αυξημένες στεγαστικές ανάγκες. Η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών μεταφράζεται, στην περίπτωση των στεγαστικών αναγκών, σε υποχρέωση της Πολιτείας να καλύπτει με κάθε πρόσφορο τρόπο τις απαιτήσεις σε ζωτικό χώρο καθενός παιδιού χωριστά, καθώς και στην υποχρέωση δίκαιης κατανομή του οικονομικού βάρους που προβλέπεται για την ακίνητη περιουσία. Το Ελληνικό πλέγμα νόμων στο σημείο αυτό είναι απαράδεκτα ασθενικό, καθώς με τον καινούργιο φορολογικό νόμο αλλά και με το δικό σας νόμο περί ημιυπαίθριων χώρων, καμία πρόνοια δε λαμβάνεται βάσει πλήθος προστατευόμενων τέκνων, κατά παράβαση του άρθρου 21 του Συντάγματος περί της οφειλόμενης ειδικής μέριμνας του Κράτους για τις πολύτεκνες οικογένειες.
 
4.         Ένας αυξανόμενος αριθμός ενηλίκων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ηλικιωμένων γονέων που ζουν σε στεγαστικές συνθήκες ακατάλληλες από πλευράς μοναξιάς, ανασφάλειας, περιορισμένης ευκολίας πρόσβασης και μειωμένης αυτονομίας, χρειάζονται υποστήριξη και φροντίδα. Η γενικευμένη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης αλλά ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι ανάμεσα στις πιο γερασμένες χώρες του κόσμου με στοιχεία του ΟΗΕ, απαιτεί τη λήψη δέσμης μέτρων για να αποφευχθεί το φαινόμενο της διαβίωσης ηλικιωμένων σε ακατάλληλο περιβάλλον. Οι οικογένειες πολύ συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας και φροντίδας, όταν δεν υπάρχουν υπηρεσίες παροχής της απαραίτητης μέριμνας για την τρίτη ηλικία. Η επιτακτική αυτή ανάγκη διαμορφώνει περαιτέρω στεγαστικές απαιτήσεις, καθώς η οικογένεια εξ ορισμού σφυρηλατεί τους δεσμούς που ενώνουν τις γενιές. Η μορφοποίηση προϋποθέσεων διαγεννεακής αλληλεγγύης, η οποία θα αποτελέσει σύντομο πολιτικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναπόφευκτες συνέπειες στις στεγαστικές προδιαγραφές που θέτει κάθε οικογένεια.
 
5.         Πολλές έρευνες ψυχολογικές έχουν δείξει ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά παιδιών έχει ρίζες και στη στερημένη από πλευράς απαραίτητου χώρου παιδική ηλικία, την αποκοπή από το φυσικό περιβάλλον ελλείψει φυσικού περιβάλλοντος σε λογική απόσταση από το σπίτι, ενώ η μόλυνση αποτελεί ένα ακόμη παράγοντα παιδικών ασθενειών, ενίοτε δε και θνησιμότητας.
 
Οι οικογένειες έχουν ανάγκη από πολιτικές που θα συγκεκριμενοποιηθούν σε επίπεδο Κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα διασφαλίζουν ένα οικονομικά ανεκτό και ποιοτικό περιβάλλον διαβίωσης. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε πολιτικές που θα περιλαμβάνουν πρόνοιες για τη φροντίδα των ιδιαίτερων αναγκών των παιδιών, των βρεφών, των ενηλίκων, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία, σε τρόπο ώστε αφενός μεν να περιφρουρείται η αξιοπρέπεια και η αυτονομία τους, αλλά επίσης να υπηρετείται και το προσωπικό τους συμφέρον από πλευράς φυσιολογικής ανάπτυξης και απομάκρυνσης του κινδύνου κοινωνικού τους αποκλεισμού.
 
Στο τρέχον κλίμα οικονομικής ανασφάλειας, το κόστος της αγοράς ή ενοικίασης σπιτιού αποτελεί αιμορραγία για τον προϋπολογισμό μιας οικογένειας, απειλώντας οικογένειες χαμηλού συνολικού εισοδήματος με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ποιότητα διαβίωσης μέσα στο σπίτι, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας κινδυνεύουν να αποτελέσουν προνόμιο για υψηλά εισοδήματα μόνο. Το ενοίκιο, σύμφωνα με την έρευνα κοινωνικής κατάστασης 2009 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί ήδη το 20% με 30% του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ σε μερικές χώρες φτάνει ήδη το 40%. Σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος θέρμανσης το χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι λόγω των θερμικών απωλειών των μέτριας κατασκευής σπιτιών, εκτινάσσει το στεγαστικό κόστος σε τέτοιο ύψος που αποστερεί την οικογένεια από σημαντικούς πόρους που θα έπρεπε να κατευθύνει σε θέματα υγείας, παιδείας, σωστής διατροφής κ.λπ.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, καλείστε ως αρμόδια Υπουργός της χώρας, και σε συνεργασία με τους ομολόγους σας των λοιπών Κρατών – μελών, να προσδιορίσετε μια στεγαστική πολιτική, η οποία να υπηρετεί αποτελεσματικά το φιλόδοξο στόχο της αντιμετώπισης των οικιστικών αναγκών και της πρόσβασης σε χαμηλού κόστους στέγαση με μέτρα όπως:
-          επαρκής παροχή στέγης προς ενοικίαση (π.χ. μέσω επενδύσεων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, με επιδοτούμενο άτοκο στεγαστικό δανεισμό κ.λπ.) έτσι ώστε οι χαμηλού εισοδήματος οικογένειες, με προτεραιότητα τις πολύτεκνες, να έχουν δυνατότητα αξιοπρεπούς στέγασης σε χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης οικίες με συνολικό μηνιαίο κόστος τέτοιο που να μην εξοντώνει οικονομικά την οικογένεια,
-          παροχή χρηματοδότησης για αγορά ή ανακαίνιση ενεργειακά βελτιωμένων οικιών,
-          ενίσχυση της πρόνοιας αναφορικά με τη συστέγαση πολύτεκνων και υπερπολύτεκνων οικογενειών, ηλικιωμένων ατόμων, εφήβων, ανηλίκων, και μικρών παιδιών.
 
 
Κυρία Υπουργέ,
 
η Συνομοσπονδία μας θεωρεί ότι η ποιότητα της ζωής κάθε οικογένειας είναι ο δείκτης πολιτισμού και δημοκρατίας μιας σύγχρονης κοινωνίας. Έχουμε από χρόνια κάνει προτάσεις στο θέμα αυτό που για λόγους οικονομίας του χώρου δεν τις επαναλαμβάνουμε εδώ. Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά στο γραφείο σας, πριν ή μετά την επιστροφή σας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ελπίζουμε να αποτελέσει ορόσημο για μια στροφή σε οικιστικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές περισσότερο φιλικές προς την οικογένεια και ιδιαίτερα την πολύτεκνη οικογένεια, που προσφέρει ανθρώπινους πόρους, αναντικατάστατους για την επιβίωση κάθε κοινωνίας.
 
Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει ληφθεί ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από την Συνομοσπονδία των Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COFACE) στην οποία έχουμε ενεργό συμμετοχή, με την αποστολή σχετικών επιστολών σε όλες τις Κυβερνήσεις των Κρατών – μελών, ώστε ολόκληρη η Ευρώπη να θέσει το θέμα στη βάση των φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών. Η συνάντησή μας για τα θέματα αυτά και η σχετική ανταπόκρισή σας, όπως πιστεύουμε, θα τύχει δημοσιεύσεως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Εν αναμονή απαντήσεώς σας για τον καθορισμό της συναντήσεώς μας,

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

        Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας                 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                       Εμμανουήλ Χρυσόγελος    

 
 
 
Αρ. Πρωτ. 167      Αθήνα, 15/6/2010
 
Αξιότιμη
Κυρία Τίνα Μπιρμπίλη
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Αμαλιάδος 17, Τ.Κ. 115 23 Αμπελόκηποι
 
 
 
Κοινοποίηση
Κύριο ΖΕΡΒΟ Αρθούρο
Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο
ΔΕΗ ΑΕ
Χαλκοκονδύλη 30, 104 32  Αθήνα
 
 
 
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
 
τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε αύξηση τιμολογίου καταναλώσεως ηλεκτρικού ρεύματος και για τις ειδικές κατηγορίες καταναλωτών όπως οι πολύτεκνες οικογένειες.
 
Σε μια περίοδο που η αύξηση των έμμεσων φόρων δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες πλήττονται αναλογικά περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, όπως για παράδειγμα από την αύξηση του ΦΠΑ, τους φόρους στα αυτοκίνητα, το φόρο στα καύσιμα κ.λπ., θεωρούμε αδιανόητο να γίνει αύξηση και στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος των πολυτέκνων.
 
Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν σχεδόν γονατίσει από το βάρος των φόρων που με άδικο τρόπο επιρρίπτεται σε αυτούς χωρίς πρόνοιες για απαλλαγές βάσει πλήθους προστατευόμενων τέκνων, κάτι που αντιβαίνει στις Συνταγματικές επιταγές περί ίσης μεταχείρισης των Ελλήνων πολιτών αλλά και του άρθρου 21 περί ειδικής μέριμνας του Κράτους για τις πολύτεκνες οικογένειες.
 
Κυρία Υπουργέ,
 
γνωρίζοντας την κοινωνική σας ευαισθησία αλλά και τη γενικότερη θετική σας στάση στα θέματα που αφορούν την αξιοπρεπή οικογενειακή διαβίωση, κάνουμε έκκληση για άμεση παρέμβασή σας προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ να σταματήσει αμέσως κάθε απόπειρα για αύξηση των τιμολογίων των πολυτέκνων, για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
 
Εν αναμονή της απαντήσεώς σας για την οποία θα γνωστοποιήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο στις 180.000 και πλέον Πολύτεκνες οικογένειες – μέλη μας,
 

Διατελούμε μετά τιμής

Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                          Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Πρόσφατα άρθρα