Αρ. Πρωτ. 150 Αθήνα, 21/5/2010

 Αξιότιμους

 Κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Υπουργό Οικονομικών

Νίκης 5-7,  Τ.Κ. 101 80 Αθήνα 

 

Κύριο Ανδρέα Λοβέρδο

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πειραιώς 40, Τ.Κ. 101 82 

 

 

 Κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 101 87 

  

Αγαπητοί Κυρία και Κύριοι Υπουργοί, 

1.         Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του νόμου 3845/2010 (Φ.Ε.Κ. 65/Α/6-5-2010): «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», προβλέπεται η έκδοση Π.Δ., που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού για τη λήψη μέτρων:                                                                                     «για την προστασία των ασθενέ­στερων οικονομικών στρωμάτων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων κατά την περίοδο εφαρμο­γής του προγράμματος.

           Ειδι­κότερα, με τα παραπάνω μέτρα, λαμβάνεται μέριμνα για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των φτωχών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που διαβιούν υπό μει­ονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η ανεργία, το γή­ρας, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η απουσία εισοδήμα­τος» 

2.        Επί του προκειμένου σας είναι γνωστό ότι:

          α.        Η πολύτεκνη οικογένεια  στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται επισήμως  ως ευπαθής ομάδα πληθυσμού υπό την έννοια ότι ο κίνδυνος να περιέλθει σε κατάσταση ένδειας είναι περισσότερο αυξημένη σε σχέση με τις λοιπές οικογένειες

          β.        Η πολύτεκνη οικογένεια αναγνωρίζεται Πανευρωπαϊκά ως κοινωνικά ευπαθής ομάδα.

            γ.         Στις 2 Οκτωβρίου 2008, το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτικών Υποθέσεων επίσημα υιοθέτησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που ανακηρύσσει το 2010 ως Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της ένδειας (φτώχειας) και του κοινωνικού αποκλεισμού.

            δ.        Η μείωση του πληθυσμού μιας χώρας, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι δείκτης οικονομικής ύφεσης και όχι ανάπτυξης.

3.        Περαιτέρω το Σύνταγμα της Ελλάδος στην παρ. 2 του άρθρου 21 επιτάσσει πως: «οι Πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους», ενώ το Σ.τ.Ε. με σωρεία αποφάσεών του αποφάνθηκε ότι: «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των Πολυτέκνων αποτελεί εξυπηρέτηση  του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα» (Σ.τ.Ε. 2216/1975 – 4062/1990 – 4069/1990 – 4070/1990 – 2773/1991 – 2781/1991 κ.ά.). 

             Κύριοι Υπουργοί, 

             Με βάσει τα δεδομένα αυτά, παρακαλούμε να συμπεριλάβατε στο υπό έκδοση Π.Δ. και τους πολύτεκνους, οι οποίοι αναγνωρίζονται σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, ως ευπαθής κοινωνική ομάδα που χρήζει προστασίας, έτσι ώστε να  εξαιρεθούν από  τα μέτρα λιτότητας, διότι οι πολύτεκνοι πλήττονται αναλογικά περισσότερο από κάθε άλλον, σε εξουθενωτικό βαθμό.

              Δεν μπορεί να τίθεται στην ίδια κατηγορία ο άγαμος με τον πολύτεκνο και να θεσπίζεται αφορολόγητο όριο στην ακίνητη περιουσία το ίδιο ποσό τόσο για τον άγαμο όσο και για τον πολύτεκνο, όσα παιδιά κι αν έχει.  Ούτε είναι δυνατόν να περικόπτονται οι μισθοί και οι συντάξεις των πολυτέκνων σε ίδιο ποσοστό με τους μισθούς και τις συντάξεις των αγάμων ή ατέκνων, όταν μάλιστα υπάρχει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου υπολογίζεται το κόστος ανατροφής ενός εκάστου παιδιού σε 25–30% του προϋπολογισμού ενός ατέκνου ζευγαριού. Δεν μπορεί να χορηγούνται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας κατά το ίδιο ποσό τόσο για τον άγαμο, όσο και για τον πολύτεκνο, όταν μάλιστα αυτά τα μέτρα, σε ό,τι αφορά τους πολυτέκνους, παραβιάζουν ευθέως τις διατάξεις του Συντάγματος του άρθρου 4 και του άρθρου 21, παρ. 1, 2 και 5.

              Κύριοι Υπουργοί, 

              Κάθε μορφή στήριξης στην πολύτεκνη οικογένεια δεν είναι δημόσια δαπάνη, είναι δημόσια επένδυση. Με την ελπίδα ότι η πολύτεκνη οικογένεια δεν θα μείνει απροστάτευτη, 

 Διατελούμε με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ 

 Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας                     Ο Διευθυντής

   Βασ. Θεοτοκάτος        Εμμαν. Χρυσόγελος             Χαρ. Παύλος      

Πρόσφατα άρθρα