Ενημέρωση
- 10 Απριλίου 2008 // //
- Άρθρα Περιοδικού
- Εμφανίσεις: 7937
Συμπεράσματα του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πολυτέκνων
Αλεξανδρούπολη, 12/13 Σεπτεμβρίου 1998
Αρθρογράφος: Μαρία Κασσιώτου-Παναγιωτοπούλου, Καθηγήτρια
H Α.Σ.Π.Ε. και ο Κεντρικός Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού 'Έβρου οργάνωσαν, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 1998, στην Αλεξανδρούπολη, το 50 Πανελλήνιο Συνέδριο Πολυτέκνων, με θέμα "Οικογένεια και δημογραφικό" υπό την αιγίδα 10υ Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ευλόγησε ο Σεβασμιότατος. Απευθύνοντας το χαιρετισμό του σι0υς συνέδρους διατύπωσε σημαντικές διαπιστώσεις και σκέψεις του αλλά και παραινέσεις για στήριξη των πολυτέκνων και θετική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για τους πολυτέκνους αλλά και η ιδιαίτερη ευαισθησία του ακρίτα Ιεράρχη στα καίρια θέματα του Ελληνισμού.
Οι σύνεδροι είχαν την τιμή να δεχθούν ζωντανούς τους χαιρετισμούς του Νομάρχη 'Έβρου, των βουλευτών κ.κ. Δημοσχάκη και Κηπουρού, του Αρχηγού του Δ' Σώματος Στρατού, του Διοικητού της Μεραρχίας, των Διοικητών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, του Προέδρου ΕΛΜΕ Αλεξανδρουπόλεως και της εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο χαιρετισμός του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, με τον οποίο μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΑΣΠΕ κ. Φωτόπουλος αντήλλαξε αναμνηστικά δώρα.
Αναγνώστηκαν επίσης τα αποσταλέντα χαιρετιστήρια μηνύματα του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Μητροπολίτου Ξάνθης και άλλων εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων. Η πρώτη ομιλήτρια κ. Βαρβάρα Καλογεροπούλου - Μεταλληνού, Φιλόλογος και Δρ. θεολογίας, τόνισε τον κοινοτικό και αγαπητικό χαρακτήρα της οικογένειας, η οποία πρέπει να είναι καρπός επίγνωσης, υπευθυνότητας, συνεργατικότητας και αγάπης. Με τις προϋποθέσεις αυτές, κατά την ομιλήτρια, η γυναίκα και ο άνδρας δημιουργούν νέες συνθήκες λειτουργίας της οικογένειας, έτσι ώστε να βιώσουν την ουσιαστική ισότητα.
Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και ο κίνδυνος διάλυσης του κοινωνικού ιστού.
Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ευρωβουλευτής κ. Αντώνιος Τρακατέλλης τόνισε την αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού της Ευρώπης και τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού κυρίως για την περιφέρεια, σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, τις κοινωνικές ασφαλίσεις και την αγορά εργασίας.
Επειδή η ουσία του δημογραφικού προβλήματος και τα θέματα των πολυτέκνων δεν αντιμετωπίζονται μόνο με εκκλήσεις, πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η τόλμη και φαντασία των ενδιαφερομένων για πραγματοποίηση μιας σειράς από δράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη θέσπιση οικονομικών και θεσμικών κινήτρων, ώστε να ενισχυθούν οι πολύτεκνες οικογένειες και να αντιμετωπισθεί σωστά 10 δημογραφικό πρόβλημα.
Ο κ. Αλέξανδρος Κακαβούλης, Αναπλ. Καθηγητής Ψυχολογίας και Αγωγής 10υ Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσιάζοντας τις μορφές της οικογένειας καθώς και τη δομή και λειτουργία της, τόνισε τη σημασία της ποιότητος των σχέσεων του ανδρογύνου: οι συνεχείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας μέσα σ' ένα δομημένο πλαίσιο, της δίνουν την ταυτότητά της και βοηθούν τη λειτουργία της, δηλαδή τη σύνθεση των δραστηριοτήτων των μελών της. Ο βαθμός πραγμάτωσης των λειτουργικών παραμέτρων από την οικογένεια προσδιορίζει την επιτυχία της αποστολής της.
Ευχάριστη ήταν η διαπίστωση του κ. Καθηγητή ότι η Ελληνική οικογένεια, και ιδιαίτερα η πολύτεκνη, διαθέτει θετικά στοιχεία δομής και λειτουργίας και βασίζεται στις αξίες του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού. Η ύπαρξη εξάλλου μεγάλων οικογενειών θεωρήθηκε ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, διότι πολλές ανθρώπινες υπάρξεις σημαίνουν πολλές ανθρώπινες σχέσεις, άρα και ελπίδα θετικής δράσης για την κοινωνία.
Με τον προσδιορισμό των εννοιών "παράδοση" και "επιβίωση του 'Έθνους" ασχολήθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Κοζάνης, Δρ. Θεολογίας κ. Γεώργιος Τσακαλίδης. Ο ομιλητής τόνισε ότι η καλλιέργεια της γνήσιας παράδοσης είναι προϋπόθεση της επιβίωσης, η δε απεμπόλησή της οδηγεί στη δουλεία. Επίσης επεσήμανε τη σημασία της ισχυροποίησης της οικογένειας με στόχο τη διατήρηση ή ανάκτηση της ελευθερίας και τη συντήρηση του έθνους.
Σε αντίθεση με τη δυτική πολιτισμική επιρροή και τις νέες μορφές οικογένειας, όπου επικρατεί ο εγωκεντρισμός και ο ανθρωποκεντρισμός, η πολύτεκνη οικογένεια ενσυνείδητα επιλέγει τη συνέχιση της μακραίωνης παράδοσης με τα θεανθρώπινα ορθόδοξα στοιχεία της: τη συνδημιουργία με το Θεό, την εν αγάπη γονική αυθεντία, το ασκητικό πνεύμα, την αλληλοβοήθεια, τη συλλογική εργασία, τη φιλοξενία κ.λ.π. 'Έτσι, κατά τον Δρα Τσακαλίδη, μεγάλη είναι η προσφορά των πολυτέκνων που αποτελούν πάντοτε δυνάμεις αντοχής, όπως απέδειξε επιστολή μελλοθάνατου πολύτεκνου Ποντίου αιχμαλώτου, η ανάγνωση της οποίας κατασυγκίνησε το ακροατήριο.
Την οικονομία της Ελληνικής οικογένειας παρουσίασε με άφθονα συγκεκριμένα στοιχεία ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών , κ. Απόστολος Κωστόπουλος.
Υπογράμμισε ότι το πέρασμα από τη βιομηχανική στην τεχνολογική οικονομία, μαζί με την ποιοτική ευημερία των λαών, την απόλαυση νέων αγαθών και υπηρεσιών, έφερε σύγχυση και αβεβαιότητα καθώς και την ανάπτυξη νέων προσδιοριστικών φαινομένων: παγκοσμιοποίηση, πληροφόρηση, νέες οικονομικές εξελίξεις.
Αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ελληνικής οικογένειας, υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η σημασία του πρώτου οικονομικού συντελεστή, δηλαδή του ανθρώπου και της οικονομίας της οικογένειας, διότι αυτό προκαλεί κοινωνικές αναταράξεις και εντάσεις, που φθάνουν ως τη βία και τον αποκλεισμό.
Κατά τον ομιλητή, η σημασία της οικονομίας της οικογένειας υστερεί σε αναγνώριση λόγω ελλείψεως προβολής ή λόγω παρουσίασης μόνο των αρνητικών στοιχείων. Τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται δραστηριοποίηση των οικογενειών για την αντιμετώπιση των νέων προσδιοριστικών φαινομένων της οικονομίας και παρουσίασε σειρά προτάσεων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εγκαίρως, ώστε να μην πληρώσει η ελληνική οικογένεια το τίμημα της παγκοσμιοποίησης.
Ο πολυβραβευμένος λογοτέχνης και δημοσιογράφος κ. Κώστας Σαρδελής, παρουσιάζοντας την ομιλία του στην ολοένα και πιο σημαντικά καταλυτική επίδραση των μέσων ενημέρωσης στο οικογενειακό αξιακό πλαίσιο, αξιολόγησε την προσφορά τους και ιδιαίτερα εκείνην της τηλεόρασης: γνώσεις επιφανειακές και σχηματικές χαμηλού επιπέδου στοχεύουν στην κερδοσκοπία και εξαπατούν τους θεατές.
Χαρακτηρίζοντας τους νεαρούς κυρίως θεατές "δούλοις εν ελευθερία" του προπαγανδιστικού μέσου των άθεων υλοφρόνων συστημάτων (καπιταλισμού και σοσιαλισμού), υπέδειξε μέσα και μέτρα αντίστασης, ώστε τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα η τηλεόραση-να βελτιωθούν και να μην επηρεάζουν την ποιότητα και τον αριθμό των μελών της ελληνικής οικογένειας.
Την εκπλήρωση της υπέρτατης αποστολής της οικογένειας, δηλαδή τη διάπλαση της προσωπικότητας του ολοκληρωμένου ανθρώπου και υπεύθυνου πολίτου ανέλυσε η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, τ. Γεν. Γραμ. Ισότητας, Φιλόλογος κ. 'Ήρα Βαλσαμάκη-Ράλλη.
Αφού τόνισε τη μεγάλη συμβολή της οικογένειας στη διατήρηση των κοινωνικά αποδεκτών πατροπαράδοτων αξιών και αρχών καθώς και τη σημασία των προτύπων που βιώνονται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, παρουσίασε τη δυνατότητα παρέμβασης της οικογένειας, ώστε να εξουδετερωθούν αρνητικές επιρροές και κίνδυνοι του ευρύτερου περιβάλλοντος (σχολείου, φίλων, κ.λ.π.).
Ως ιδιαίτερα σημαντικός υπογραμμίστηκε ο ρόλος της οικογένειας στην επιτυχή σχολική φοίτηση, στην επιλογή επαγγέλματος και στο γάμο, καθ' όλη δηλαδή τη δύσκολη πορεία προς την ολοκλήρωση της προσωπικότητας των νέων. Επιδιώκονται η εμμονή στις αρχές της εντιμότητας και της ειλικρίνειας, η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση και τέλος η ωριμότητα για τη δημιουργία νέας οικογένειας.
Κατά την ομιλήτρια, αν όλες οι οικογένειες έχουν ανάγκη στήριξης, η πολύτεκνη οικογένεια έχει πολλαπλάσιες ανάγκες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο σχολικής φοίτησης των παιδιών. Με ενδιαφέρον ακούστηκε η έκκληση της κυρίας Βαλσαμάκη-Ράλλη προς τους υπευθύνους, να λάβουν μέτρα στήριξης σε τομείς που ταλαιπωρούν οικονομικά τις πολύτεκνες οικογένειες, αναφέροντας για παράδειγμα την εκμάθηση ξένων γλωσσών και τη φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Θεόδ, Μυλωνάς, Αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ελληνικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι η διαφοροποίηση των παιδευτικών στρατηγικών κάθε ελληνικής οικογένειας είναι ανάλογη με την κοινωνική της ιστορία και την κοινωνική της κατάσταση και ότι έχει άμεση σχέση με την επίδοση των μαθητών, παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που πραγματοποίησε με τους φοιτητές του.
Διέκρινε δύο ειδών βασικές τακτικές γονέων και αντίστοιχες αντιδράσεις των παιδιών:
Οι γονείς της μιας κατηγορίας εμφανίζουν το μέλλον εξαρτώμενο από τα ίδια ω παιδιά, αλλά εμμέσως θέτουν ως στόχο τις σπουδές και το πτυχίο. τα παιδιά τους αισθανόμενα ότι εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την επιδίωξη υψηλών στόχων συμμετέχουν στο σχεδιασμό κατάλληλων μέτρων για ορθές επιλογές, προερχόμενες δήθεν , κατά τους γονείς, από την ελεύθερη θέλησή τους. Η βοήθεια που προσφέρεται σε τέτοιους μαθητές έχει πάντα στόχο τη διεύρυνση των πνευματικών και μορφωτικών τους ενδιαφερόντων .
Στην ελεγχόμενη αυτή παιδευτική παρέμβαση ο ομιλητής αντιπαρέθεσε την έλλειψη κάθε αίσθησης παιδαγωγικών μεθόδων από γονείς που εμφανίζουν υποτονική επιθυμία για σπουδές των παιδιών εξαιτίας της διαπίστωσης ότι "δεν τα καταφέρνουν". 'Έτσι δεν έχουν όνειρα αλλά με σκεπτικισμό θέτουν ως στόχο τη "δουλειά". Τα αρνητικά δεδομένα του παρόντος παραλύουν το σχεδιασμό του μέλλοντος εκ μέρους των γονέων, Οι οποίοι μεταβιβάζουν την αδυναμία τους ως "πρόβλημα" στο παιδί.Δεν προσφέρεται βοήθεια για διεύρυνση των ενδιαφερόντων του αλλά μόνο κριτική στο επίπεδο εκμάθησης των μαθημάτων. Οι τιμωρίες φθάνουν μέχρι και το "ξύλο" με αποτέλεσμα ο φόβος να κυριαρχεί στο παιδί.
Tα συμπεράσματα της έρευνας του κ. Καθηγητή ενδιέφεραν εξαιρετικά τους συνέδρους, Οι οποίοι του έθεσαν πολλές ερωτήσεις εξειδικέυοντας τις διαπιστώσεις του.
Ο κ. Φωτάκης, από το τμήμα Δημογραφίας της Διευθύνσεως V της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Βρυξέλλες), σκιαγράφησε τις πιθανολογούμενες δραστηριότητες των οργάνων της υπό διεύρυνση Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Οι οποίες στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων , στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και στον ευρύ κοινωνικό διάλογο. Οι χώρες-μέλη θα χρηματοδοτούνται για να συμμετέχουν με εκπροσώπους από μη κυβερνητικές οργανώσεις, που όμως θα διαθέτουν εμπειρίες ώστε να είναι ικανές για συνεργασία με αντίστοιχες άλλων κοινοτικών εταίρων. Ο ομιλητής ανέπτυξε, παρουσιάζοντας στοιχεία, τα αίτια του χαμηλού δείκτη γονιμότητας και τη διαφορά του ύψους του μεταξύ των βόρειων αγροτικών και των νότιων αστικών περιοχών της Ελλάδος. Διαπιστώνοντας ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν είναι φιλικό για τους πολύτεκνους, παρατήρησε ότι οι πλουσιοπάροχες κοινοτικές παροχές (επιδόματα κ.λ.π.) δε θεωρούνται πλέον λύσεις του προβλήματος γιατί προκαλούν μόνο πολιτική φθορά. Σημαντική για το σχεδιασμό των μελλοντικών προγραμμάτων δράσης των πολυτέκνων οργανώσεων ήταν η παρουσίαση από τον ομιλητή των νέων σταθερών στην οργάνωση της Ε.Ε.
α. ΟΙ Βρυξέλλες είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων β. Το κεντρικό κράτος χάνει την υπευθυνότητα σε πολλούς τομείς και ενισχύονται οι περιφέρειες γ. Ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερο πρωτοβουλίες.
'Έχοντας αυτά υπόψη τους κοινωνικές οργανώσεις, όπως οι πολύτεκνοι, θα πρέπει, κατά τον κ.Φωτάκη, να στοχεύουν προς τους υπευθύνους του μέλλοντος δηλ. τον ιδιωτικό τομέα, την ενισχυμένη περιφέρεια και ω υπερεθνικά κέντρα. Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Φωτάκης επεσήμανε την ιδιαίτερη δυσκολία των ελλήνων εκπροσώπων σε διεθνείς συναντήσεις και ανταλλαγές εμπειριών, καθώς υπάρχει διαφορά νοοτροπιών. τα δίκαια και τα προβλήματα των Ελλήνων δε γίνονται κατανοητά λόγω ενσυνείδητης αρνητικής τοποθετήσεως των ξένων αλλά, κυρίως, λόγω επικοινωνιακών δυσκολιών.
Η εφέτης κ. Ελένη Μαραμαθά Σακελλαρίου παρουσίασε το νομικό πλαίσιο προστασίας της οικογένειας και τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας να προσαρμόσει τη σχετική νομοθεσία της στη σύγχρονη πραγματικότητα χωρίς να συγκρουσθεί με ω παραδοσιακά ήθη.
Ξεκινώντας από το ελληνικό Σύνταγμα διαπίστωσε ότι τα θεσπιζόμενα κοινωνικά δικαιώματα εφαρμόζονται μόνον εφόσον ο νομοθέτης αποφασίσει να υλοποιήσει τις σχετικές διατάξεις. Με πλαίσιο δράσης την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, την ισότητα των δύο φύλων και την προστασία της οικογένειας, κατά την ομιλήτρια, το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο του Αστ. Κώδικα υιοθέτησε κανόνες με χαρακτηριστική ελαστικότητα και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των νέων κοινωνικών συνθηκών .
Παρουσιάζοντας διεξοδικά τις επελθούσες αλλαγές κατά τη δεκαετία '80-'90 και τις συνέπειές τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε θέματα οικογένειας και παιδιών η ελληνική νομοθεσία είναι φιλελεύθερη, δείχνει σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και κατοχυρώνει την ισότητα των μελών της οικογένειας καθιστώντας ω συνυπεύθυνα. Ανάμεσα στα πρακτικά μέτρα που υπάρχουν ή πρέπει να ενισχυθούν, η ομιλήτρια ανέφερε την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων και την ανάγκη λειτουργίας κοινωνικών υπηρεσιών στην έδρα κάθε πρωτοδικείου για την επικουρία των δικαστηρίων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πρόνοιας.
Ο φιλόλογος καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος κ. Σαράντος Καργάκος παρουσίασε τα προβλήματα της υπογεννητικότητας ως κίνδυνο νέου παιδομαζώματος, οφειλόμενο μεταξύ άλλων στην αστικοποίηση, τη μετανάστευση, την ελλιπή επιχορήγηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά κυρίως την κρατική αδυναμία για μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική, άρα και για μακροχρόνιο προγραμματισμό προστασίας της οικογένειας. Διευρύνοντας τον όρο πολυτεκνία με την έννοια της καλλιτεκνίας πρότεινε σειρά παρεμβατικών μέτρων με στόχο την αύξηση των γεννήσεων αλλά και τη σωστή ανατροφή των παιδιών.
Ξεκίνησε από την πρόωση δημιουργίας ειδικού φορέα (Υπουργείου) με αρμοδιότητα επί θεμάτων οικογένειας, δημογραφίας και πληθυσμιακής ενίσχυσης συνοριακών περιοχών , τις οποίες ο ομιλητής χαρακτήρισε αχίλλεια πτέρνα του ελληνισμού. οι προτεινόμενες αρμοδιότητες του φορέα αυτού θα είναι:
- προώθηση της ιδέας της πολυτεκνίας-καλλιτεκνίας μέσω της ενημέρωσης και η ανταμοιβή των πολιτών που προσφέρουν στην καταπολέμηση της νοοτροπίας της αγαμίας, - παρέμβαση στον τομέα της εργασίας με κατοχύρωση ως κανονικά εργάσιμου του χρόνου ανατροφής τέκνων, - εξασφάλιση εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας, - δημιουργία πλαισίου προστασίας της νεολαίας από τις απειλές κατά του παραδοσιακού τρόπου ζωής και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, - οργάνωση του χώρου κατοικίας, - ελάφρυνση οικογενειών από φορολογικά βάρη, - ενίσχυση των ιδίων των πολυτέκνων και όχι των πολυτεκνικών συλλόγων, - αποτελεσματική εκπαιδευτική πολιτική και υποτροφίες σε καλούς μαθητές, - ανακούφιση του δημογραφικού προβλήματος με υιοθεσία και εκπαίδευση των αδέσποτων παιδιών.
Ο κ. Καργάκος χαρακτήρισε μορφή αθανασίας την τήρηση της θείας εντολής για δημιουργία νέων ανθρώπων και εξέφρασε την ευχή να εφαρμοσθούν κάποτε τα μέτρα που πρότεινε.
Ο κ. Γεώργιος Παύλος, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συσχέτισε την έννοια ελληνισμός με την πρακτική δημογραφία. Χρησιμοποιώντας εντυπωσιακά αφηρημένη φιλοσοφική σκέψη τόνισε ότι πέρα από οποιαδήποτε πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνισμού είναι εξίσου αναγκαίο να ξανασκύψουμε στις πηγές της πνευματικής ιδιοσυστασίας του λαού μας.
Ο καθηγητής έκαμε έκκληση να αναβιώσουμε τον "Ελληνικό Τρόπο", διότι αυτό θα δώσει νέες δυνάμεις στον τόπο και μόνον έτσι θα αντιμετωπισθούν με πολύ πιο πλούσιο και γόνιμο τρόπο τα προβλήματα χωρίς κίνδυνο εφαρμογής ιδεολογικού πρακτικισμού.
Συνοψίζοντας πρότεινε η Δημογραφία να περιφρουρήσει την ιδιοσυστασία του ανθρώπου ως πρόσωπο, ως συμπαντική και υπερσυμπαντική οντότητα. Ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω κ. Βασίλειος Θεοι0Κάι0ς, Πρόεδρος της Α.Σ.Π.Ε. παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύοντα την έλλειψη αξιόπιστης δημογραφικής πολιτικής εκ μέρους της πολιτείας, με αποτέλεσμα την αριθμητική υπεροχή των θανάτων σε σύγκριση με τον αριθμό των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια.
Απαρίθμησε τα λίγα συγκεκριμένα μέτρα που κατά καιρούς αποφασίστηκαν υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών από διάφορους κρατικούς φορείς καθώς και τη συνολική ή τμηματική κατάργηση ορισμένων απ' αυτά.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποσπασματικά μέτρα και η αβεβαιότητα για τη συνέχισή τους αποκαρδιώνουν τους νέους. Η αιφνίδια εξάλλου κατάργηση ορισμένων πλεονεκτημάτων καταστρέφει και τα λίγα θετικά αποτελέσματα της περιόδου εφαρμογής τους.
Ο ομιλητής καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα έχασαν τον καθολικό χαρακτήρα τους και κατήντησαν μόνο επιδότηση αναξιοπαθούντων.
Κάλεσε τέλος τους υπευθύνους να χαράξουν μια νέα πολιτική απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα και να αναβαθμίσουν το ρόλο της πολύτεκνης οικογένειας με τη θέσπιση μόνιμων και καθολικών γενναίων μέτρων υπέρ αυτής ικανών να αναστρέψουν τη μείωση της υπογεννητικότητας και να συμβάλουν στη μελλοντική ευημερία του τόπου.
Ο 1, Υπουργός Κ. Σι. Παπαθεμελής, βουλευτής Θεσσαλονίκης, ανέλυσε λεπτομερώς τα δημογραφικά δεδομένα στη γεωπολιτική τους διάσταση και παρουσίασε τους κινδύνους που προδιαγράφουν για τις πολιτικές εξελίξεις στον ελληνικό χώρο και τις γειτονικές του περιοχές. Αναφέρθηκε σε παλαιότερες και νεότερες ιστορικές στιγμές και υπογράμμισε μικρές, συχνά άγνωστες ή απόρρητες λεπτομέρειες, που εξηγούν τη σημερινή κατάσταση σε τομείς κρίσιμους για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων .
Ο κ. Υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διατήρηση της "ψυχής του Ελληνισμού" καλώντας τους συνέδρους να βοηθήσουν στην εδραίωση της ομόνοιας και της εγρήγορσης μεταξύ των Ελλήνων. Τέλος, υπογράμμισε την ιδιαίτερα μεγάλη προσφορά των πολυτέκνων προς την πατρίδα και διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του θα συνεχίσει να στηρίζει την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Προ της λήξεως των εργασιών του συνεδρίου κλήθηκε στο βήμα ο μαχόμενος δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Παπαδόπουλος ο οποίος, αφού δήλωσε τη συμπαράστασή του στους πολύτεκνους, συνεχάρη τους συνέδρους και τους ομιλητές καθώς και τους διοργανωτές για την αρτιότητα του Συνεδρίου και το υψηλό επίπεδο παρουσίασης των θεμάτων των δημογραφικών εξελίξεων και της πολύτεκνης οικογένειας.
Τον κ. Παπαδόπουλο διαδέχθηκε στο βήμα ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου, κ. Φωπάδης.
Με ειλικρίνεια ομολόγησε ότι, σε σύγκριση με την προσφορά των πολυτέκνων, είναι λίγα όσα έγιναν για την προστασία τους και ότι ο δρόμος για παλινόρθωση της οικονομίας μας περνά από την αύξηση των γεννήσεων και γι' αυτό η πολιτεία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές θεώρησε απαραίτητη τη λήψη ειδικών μέτρων και ανέφερε ως παράδειγμα τη Θράκη, όπου δημιουργείται η Τεχνούπολις - Κέντρο έρευνας και Τεχνολογίας - έργο που θα δώσει εργασία και θα συντελέσει στην αύξηση των γεννήσεων.
Προτού κλείσει με προσευχή τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος τόνισε σε σύντομη παρέμβασή του τη στήριξη που η Εκκλησία προσφέρει στους πολύτεκνους καθώς και τη σημασία του θεσμού της ενορίας και την προσφορά των ιερέων στο δύσκολο αγώνα των οικογενειών.
Ανέφερε ακόμα την κοινοβιακή ζωή των μοναστηριών ως πρότυπο βίου για τις ενδοοικογενειακές στιγμές, παρατηρώντας ότι και η προς τα έξω εικόνα της πολύτεκνης οικογένειας πρέπει να βελτιωθεί, κυρίως ως προς την παρουσίαση της από τα μέσα ενημέρωσης. Ο Σεβασμιότατος, τελειώνοντας, συνόψισε και πάλι τα αιτήματα των πολυτέκνων καλώντας τους εκπροσώπους της πολιτείας να ανταποκριθούν θετικά σ' αυτά.
Οι σύνεδροι είχαν την τιμή να δεχθούν ζωντανούς τους χαιρετισμούς του Νομάρχη 'Έβρου, των βουλευτών κ.κ. Δημοσχάκη και Κηπουρού, του Αρχηγού του Δ' Σώματος Στρατού, του Διοικητού της Μεραρχίας, των Διοικητών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, του Προέδρου ΕΛΜΕ Αλεξανδρουπόλεως και της εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο χαιρετισμός του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, με τον οποίο μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΑΣΠΕ κ. Φωτόπουλος αντήλλαξε αναμνηστικά δώρα.
Αναγνώστηκαν επίσης τα αποσταλέντα χαιρετιστήρια μηνύματα του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Μητροπολίτου Ξάνθης και άλλων εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων. Η πρώτη ομιλήτρια κ. Βαρβάρα Καλογεροπούλου - Μεταλληνού, Φιλόλογος και Δρ. θεολογίας, τόνισε τον κοινοτικό και αγαπητικό χαρακτήρα της οικογένειας, η οποία πρέπει να είναι καρπός επίγνωσης, υπευθυνότητας, συνεργατικότητας και αγάπης. Με τις προϋποθέσεις αυτές, κατά την ομιλήτρια, η γυναίκα και ο άνδρας δημιουργούν νέες συνθήκες λειτουργίας της οικογένειας, έτσι ώστε να βιώσουν την ουσιαστική ισότητα.
Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και ο κίνδυνος διάλυσης του κοινωνικού ιστού.
Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ευρωβουλευτής κ. Αντώνιος Τρακατέλλης τόνισε την αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού της Ευρώπης και τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού κυρίως για την περιφέρεια, σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, τις κοινωνικές ασφαλίσεις και την αγορά εργασίας.
Επειδή η ουσία του δημογραφικού προβλήματος και τα θέματα των πολυτέκνων δεν αντιμετωπίζονται μόνο με εκκλήσεις, πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η τόλμη και φαντασία των ενδιαφερομένων για πραγματοποίηση μιας σειράς από δράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη θέσπιση οικονομικών και θεσμικών κινήτρων, ώστε να ενισχυθούν οι πολύτεκνες οικογένειες και να αντιμετωπισθεί σωστά 10 δημογραφικό πρόβλημα.
Ο κ. Αλέξανδρος Κακαβούλης, Αναπλ. Καθηγητής Ψυχολογίας και Αγωγής 10υ Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσιάζοντας τις μορφές της οικογένειας καθώς και τη δομή και λειτουργία της, τόνισε τη σημασία της ποιότητος των σχέσεων του ανδρογύνου: οι συνεχείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας μέσα σ' ένα δομημένο πλαίσιο, της δίνουν την ταυτότητά της και βοηθούν τη λειτουργία της, δηλαδή τη σύνθεση των δραστηριοτήτων των μελών της. Ο βαθμός πραγμάτωσης των λειτουργικών παραμέτρων από την οικογένεια προσδιορίζει την επιτυχία της αποστολής της.
Ευχάριστη ήταν η διαπίστωση του κ. Καθηγητή ότι η Ελληνική οικογένεια, και ιδιαίτερα η πολύτεκνη, διαθέτει θετικά στοιχεία δομής και λειτουργίας και βασίζεται στις αξίες του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού. Η ύπαρξη εξάλλου μεγάλων οικογενειών θεωρήθηκε ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, διότι πολλές ανθρώπινες υπάρξεις σημαίνουν πολλές ανθρώπινες σχέσεις, άρα και ελπίδα θετικής δράσης για την κοινωνία.
Με τον προσδιορισμό των εννοιών "παράδοση" και "επιβίωση του 'Έθνους" ασχολήθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Κοζάνης, Δρ. Θεολογίας κ. Γεώργιος Τσακαλίδης. Ο ομιλητής τόνισε ότι η καλλιέργεια της γνήσιας παράδοσης είναι προϋπόθεση της επιβίωσης, η δε απεμπόλησή της οδηγεί στη δουλεία. Επίσης επεσήμανε τη σημασία της ισχυροποίησης της οικογένειας με στόχο τη διατήρηση ή ανάκτηση της ελευθερίας και τη συντήρηση του έθνους.
Σε αντίθεση με τη δυτική πολιτισμική επιρροή και τις νέες μορφές οικογένειας, όπου επικρατεί ο εγωκεντρισμός και ο ανθρωποκεντρισμός, η πολύτεκνη οικογένεια ενσυνείδητα επιλέγει τη συνέχιση της μακραίωνης παράδοσης με τα θεανθρώπινα ορθόδοξα στοιχεία της: τη συνδημιουργία με το Θεό, την εν αγάπη γονική αυθεντία, το ασκητικό πνεύμα, την αλληλοβοήθεια, τη συλλογική εργασία, τη φιλοξενία κ.λ.π. 'Έτσι, κατά τον Δρα Τσακαλίδη, μεγάλη είναι η προσφορά των πολυτέκνων που αποτελούν πάντοτε δυνάμεις αντοχής, όπως απέδειξε επιστολή μελλοθάνατου πολύτεκνου Ποντίου αιχμαλώτου, η ανάγνωση της οποίας κατασυγκίνησε το ακροατήριο.
Την οικονομία της Ελληνικής οικογένειας παρουσίασε με άφθονα συγκεκριμένα στοιχεία ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών , κ. Απόστολος Κωστόπουλος.
Υπογράμμισε ότι το πέρασμα από τη βιομηχανική στην τεχνολογική οικονομία, μαζί με την ποιοτική ευημερία των λαών, την απόλαυση νέων αγαθών και υπηρεσιών, έφερε σύγχυση και αβεβαιότητα καθώς και την ανάπτυξη νέων προσδιοριστικών φαινομένων: παγκοσμιοποίηση, πληροφόρηση, νέες οικονομικές εξελίξεις.
Αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ελληνικής οικογένειας, υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η σημασία του πρώτου οικονομικού συντελεστή, δηλαδή του ανθρώπου και της οικονομίας της οικογένειας, διότι αυτό προκαλεί κοινωνικές αναταράξεις και εντάσεις, που φθάνουν ως τη βία και τον αποκλεισμό.
Κατά τον ομιλητή, η σημασία της οικονομίας της οικογένειας υστερεί σε αναγνώριση λόγω ελλείψεως προβολής ή λόγω παρουσίασης μόνο των αρνητικών στοιχείων. Τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται δραστηριοποίηση των οικογενειών για την αντιμετώπιση των νέων προσδιοριστικών φαινομένων της οικονομίας και παρουσίασε σειρά προτάσεων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εγκαίρως, ώστε να μην πληρώσει η ελληνική οικογένεια το τίμημα της παγκοσμιοποίησης.
Ο πολυβραβευμένος λογοτέχνης και δημοσιογράφος κ. Κώστας Σαρδελής, παρουσιάζοντας την ομιλία του στην ολοένα και πιο σημαντικά καταλυτική επίδραση των μέσων ενημέρωσης στο οικογενειακό αξιακό πλαίσιο, αξιολόγησε την προσφορά τους και ιδιαίτερα εκείνην της τηλεόρασης: γνώσεις επιφανειακές και σχηματικές χαμηλού επιπέδου στοχεύουν στην κερδοσκοπία και εξαπατούν τους θεατές.
Χαρακτηρίζοντας τους νεαρούς κυρίως θεατές "δούλοις εν ελευθερία" του προπαγανδιστικού μέσου των άθεων υλοφρόνων συστημάτων (καπιταλισμού και σοσιαλισμού), υπέδειξε μέσα και μέτρα αντίστασης, ώστε τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα η τηλεόραση-να βελτιωθούν και να μην επηρεάζουν την ποιότητα και τον αριθμό των μελών της ελληνικής οικογένειας.
Την εκπλήρωση της υπέρτατης αποστολής της οικογένειας, δηλαδή τη διάπλαση της προσωπικότητας του ολοκληρωμένου ανθρώπου και υπεύθυνου πολίτου ανέλυσε η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, τ. Γεν. Γραμ. Ισότητας, Φιλόλογος κ. 'Ήρα Βαλσαμάκη-Ράλλη.
Αφού τόνισε τη μεγάλη συμβολή της οικογένειας στη διατήρηση των κοινωνικά αποδεκτών πατροπαράδοτων αξιών και αρχών καθώς και τη σημασία των προτύπων που βιώνονται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, παρουσίασε τη δυνατότητα παρέμβασης της οικογένειας, ώστε να εξουδετερωθούν αρνητικές επιρροές και κίνδυνοι του ευρύτερου περιβάλλοντος (σχολείου, φίλων, κ.λ.π.).
Ως ιδιαίτερα σημαντικός υπογραμμίστηκε ο ρόλος της οικογένειας στην επιτυχή σχολική φοίτηση, στην επιλογή επαγγέλματος και στο γάμο, καθ' όλη δηλαδή τη δύσκολη πορεία προς την ολοκλήρωση της προσωπικότητας των νέων. Επιδιώκονται η εμμονή στις αρχές της εντιμότητας και της ειλικρίνειας, η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση και τέλος η ωριμότητα για τη δημιουργία νέας οικογένειας.
Κατά την ομιλήτρια, αν όλες οι οικογένειες έχουν ανάγκη στήριξης, η πολύτεκνη οικογένεια έχει πολλαπλάσιες ανάγκες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο σχολικής φοίτησης των παιδιών. Με ενδιαφέρον ακούστηκε η έκκληση της κυρίας Βαλσαμάκη-Ράλλη προς τους υπευθύνους, να λάβουν μέτρα στήριξης σε τομείς που ταλαιπωρούν οικονομικά τις πολύτεκνες οικογένειες, αναφέροντας για παράδειγμα την εκμάθηση ξένων γλωσσών και τη φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Θεόδ, Μυλωνάς, Αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ελληνικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι η διαφοροποίηση των παιδευτικών στρατηγικών κάθε ελληνικής οικογένειας είναι ανάλογη με την κοινωνική της ιστορία και την κοινωνική της κατάσταση και ότι έχει άμεση σχέση με την επίδοση των μαθητών, παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που πραγματοποίησε με τους φοιτητές του.
Διέκρινε δύο ειδών βασικές τακτικές γονέων και αντίστοιχες αντιδράσεις των παιδιών:
Οι γονείς της μιας κατηγορίας εμφανίζουν το μέλλον εξαρτώμενο από τα ίδια ω παιδιά, αλλά εμμέσως θέτουν ως στόχο τις σπουδές και το πτυχίο. τα παιδιά τους αισθανόμενα ότι εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την επιδίωξη υψηλών στόχων συμμετέχουν στο σχεδιασμό κατάλληλων μέτρων για ορθές επιλογές, προερχόμενες δήθεν , κατά τους γονείς, από την ελεύθερη θέλησή τους. Η βοήθεια που προσφέρεται σε τέτοιους μαθητές έχει πάντα στόχο τη διεύρυνση των πνευματικών και μορφωτικών τους ενδιαφερόντων .
Στην ελεγχόμενη αυτή παιδευτική παρέμβαση ο ομιλητής αντιπαρέθεσε την έλλειψη κάθε αίσθησης παιδαγωγικών μεθόδων από γονείς που εμφανίζουν υποτονική επιθυμία για σπουδές των παιδιών εξαιτίας της διαπίστωσης ότι "δεν τα καταφέρνουν". 'Έτσι δεν έχουν όνειρα αλλά με σκεπτικισμό θέτουν ως στόχο τη "δουλειά". Τα αρνητικά δεδομένα του παρόντος παραλύουν το σχεδιασμό του μέλλοντος εκ μέρους των γονέων, Οι οποίοι μεταβιβάζουν την αδυναμία τους ως "πρόβλημα" στο παιδί.Δεν προσφέρεται βοήθεια για διεύρυνση των ενδιαφερόντων του αλλά μόνο κριτική στο επίπεδο εκμάθησης των μαθημάτων. Οι τιμωρίες φθάνουν μέχρι και το "ξύλο" με αποτέλεσμα ο φόβος να κυριαρχεί στο παιδί.
Tα συμπεράσματα της έρευνας του κ. Καθηγητή ενδιέφεραν εξαιρετικά τους συνέδρους, Οι οποίοι του έθεσαν πολλές ερωτήσεις εξειδικέυοντας τις διαπιστώσεις του.
Ο κ. Φωτάκης, από το τμήμα Δημογραφίας της Διευθύνσεως V της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Βρυξέλλες), σκιαγράφησε τις πιθανολογούμενες δραστηριότητες των οργάνων της υπό διεύρυνση Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Οι οποίες στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων , στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και στον ευρύ κοινωνικό διάλογο. Οι χώρες-μέλη θα χρηματοδοτούνται για να συμμετέχουν με εκπροσώπους από μη κυβερνητικές οργανώσεις, που όμως θα διαθέτουν εμπειρίες ώστε να είναι ικανές για συνεργασία με αντίστοιχες άλλων κοινοτικών εταίρων. Ο ομιλητής ανέπτυξε, παρουσιάζοντας στοιχεία, τα αίτια του χαμηλού δείκτη γονιμότητας και τη διαφορά του ύψους του μεταξύ των βόρειων αγροτικών και των νότιων αστικών περιοχών της Ελλάδος. Διαπιστώνοντας ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν είναι φιλικό για τους πολύτεκνους, παρατήρησε ότι οι πλουσιοπάροχες κοινοτικές παροχές (επιδόματα κ.λ.π.) δε θεωρούνται πλέον λύσεις του προβλήματος γιατί προκαλούν μόνο πολιτική φθορά. Σημαντική για το σχεδιασμό των μελλοντικών προγραμμάτων δράσης των πολυτέκνων οργανώσεων ήταν η παρουσίαση από τον ομιλητή των νέων σταθερών στην οργάνωση της Ε.Ε.
α. ΟΙ Βρυξέλλες είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων β. Το κεντρικό κράτος χάνει την υπευθυνότητα σε πολλούς τομείς και ενισχύονται οι περιφέρειες γ. Ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερο πρωτοβουλίες.
'Έχοντας αυτά υπόψη τους κοινωνικές οργανώσεις, όπως οι πολύτεκνοι, θα πρέπει, κατά τον κ.Φωτάκη, να στοχεύουν προς τους υπευθύνους του μέλλοντος δηλ. τον ιδιωτικό τομέα, την ενισχυμένη περιφέρεια και ω υπερεθνικά κέντρα. Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Φωτάκης επεσήμανε την ιδιαίτερη δυσκολία των ελλήνων εκπροσώπων σε διεθνείς συναντήσεις και ανταλλαγές εμπειριών, καθώς υπάρχει διαφορά νοοτροπιών. τα δίκαια και τα προβλήματα των Ελλήνων δε γίνονται κατανοητά λόγω ενσυνείδητης αρνητικής τοποθετήσεως των ξένων αλλά, κυρίως, λόγω επικοινωνιακών δυσκολιών.
Η εφέτης κ. Ελένη Μαραμαθά Σακελλαρίου παρουσίασε το νομικό πλαίσιο προστασίας της οικογένειας και τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας να προσαρμόσει τη σχετική νομοθεσία της στη σύγχρονη πραγματικότητα χωρίς να συγκρουσθεί με ω παραδοσιακά ήθη.
Ξεκινώντας από το ελληνικό Σύνταγμα διαπίστωσε ότι τα θεσπιζόμενα κοινωνικά δικαιώματα εφαρμόζονται μόνον εφόσον ο νομοθέτης αποφασίσει να υλοποιήσει τις σχετικές διατάξεις. Με πλαίσιο δράσης την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, την ισότητα των δύο φύλων και την προστασία της οικογένειας, κατά την ομιλήτρια, το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο του Αστ. Κώδικα υιοθέτησε κανόνες με χαρακτηριστική ελαστικότητα και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των νέων κοινωνικών συνθηκών .
Παρουσιάζοντας διεξοδικά τις επελθούσες αλλαγές κατά τη δεκαετία '80-'90 και τις συνέπειές τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε θέματα οικογένειας και παιδιών η ελληνική νομοθεσία είναι φιλελεύθερη, δείχνει σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και κατοχυρώνει την ισότητα των μελών της οικογένειας καθιστώντας ω συνυπεύθυνα. Ανάμεσα στα πρακτικά μέτρα που υπάρχουν ή πρέπει να ενισχυθούν, η ομιλήτρια ανέφερε την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων και την ανάγκη λειτουργίας κοινωνικών υπηρεσιών στην έδρα κάθε πρωτοδικείου για την επικουρία των δικαστηρίων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πρόνοιας.
Ο φιλόλογος καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος κ. Σαράντος Καργάκος παρουσίασε τα προβλήματα της υπογεννητικότητας ως κίνδυνο νέου παιδομαζώματος, οφειλόμενο μεταξύ άλλων στην αστικοποίηση, τη μετανάστευση, την ελλιπή επιχορήγηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά κυρίως την κρατική αδυναμία για μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική, άρα και για μακροχρόνιο προγραμματισμό προστασίας της οικογένειας. Διευρύνοντας τον όρο πολυτεκνία με την έννοια της καλλιτεκνίας πρότεινε σειρά παρεμβατικών μέτρων με στόχο την αύξηση των γεννήσεων αλλά και τη σωστή ανατροφή των παιδιών.
Ξεκίνησε από την πρόωση δημιουργίας ειδικού φορέα (Υπουργείου) με αρμοδιότητα επί θεμάτων οικογένειας, δημογραφίας και πληθυσμιακής ενίσχυσης συνοριακών περιοχών , τις οποίες ο ομιλητής χαρακτήρισε αχίλλεια πτέρνα του ελληνισμού. οι προτεινόμενες αρμοδιότητες του φορέα αυτού θα είναι:
- προώθηση της ιδέας της πολυτεκνίας-καλλιτεκνίας μέσω της ενημέρωσης και η ανταμοιβή των πολιτών που προσφέρουν στην καταπολέμηση της νοοτροπίας της αγαμίας, - παρέμβαση στον τομέα της εργασίας με κατοχύρωση ως κανονικά εργάσιμου του χρόνου ανατροφής τέκνων, - εξασφάλιση εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας, - δημιουργία πλαισίου προστασίας της νεολαίας από τις απειλές κατά του παραδοσιακού τρόπου ζωής και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, - οργάνωση του χώρου κατοικίας, - ελάφρυνση οικογενειών από φορολογικά βάρη, - ενίσχυση των ιδίων των πολυτέκνων και όχι των πολυτεκνικών συλλόγων, - αποτελεσματική εκπαιδευτική πολιτική και υποτροφίες σε καλούς μαθητές, - ανακούφιση του δημογραφικού προβλήματος με υιοθεσία και εκπαίδευση των αδέσποτων παιδιών.
Ο κ. Καργάκος χαρακτήρισε μορφή αθανασίας την τήρηση της θείας εντολής για δημιουργία νέων ανθρώπων και εξέφρασε την ευχή να εφαρμοσθούν κάποτε τα μέτρα που πρότεινε.
Ο κ. Γεώργιος Παύλος, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συσχέτισε την έννοια ελληνισμός με την πρακτική δημογραφία. Χρησιμοποιώντας εντυπωσιακά αφηρημένη φιλοσοφική σκέψη τόνισε ότι πέρα από οποιαδήποτε πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνισμού είναι εξίσου αναγκαίο να ξανασκύψουμε στις πηγές της πνευματικής ιδιοσυστασίας του λαού μας.
Ο καθηγητής έκαμε έκκληση να αναβιώσουμε τον "Ελληνικό Τρόπο", διότι αυτό θα δώσει νέες δυνάμεις στον τόπο και μόνον έτσι θα αντιμετωπισθούν με πολύ πιο πλούσιο και γόνιμο τρόπο τα προβλήματα χωρίς κίνδυνο εφαρμογής ιδεολογικού πρακτικισμού.
Συνοψίζοντας πρότεινε η Δημογραφία να περιφρουρήσει την ιδιοσυστασία του ανθρώπου ως πρόσωπο, ως συμπαντική και υπερσυμπαντική οντότητα. Ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω κ. Βασίλειος Θεοι0Κάι0ς, Πρόεδρος της Α.Σ.Π.Ε. παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύοντα την έλλειψη αξιόπιστης δημογραφικής πολιτικής εκ μέρους της πολιτείας, με αποτέλεσμα την αριθμητική υπεροχή των θανάτων σε σύγκριση με τον αριθμό των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια.
Απαρίθμησε τα λίγα συγκεκριμένα μέτρα που κατά καιρούς αποφασίστηκαν υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών από διάφορους κρατικούς φορείς καθώς και τη συνολική ή τμηματική κατάργηση ορισμένων απ' αυτά.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποσπασματικά μέτρα και η αβεβαιότητα για τη συνέχισή τους αποκαρδιώνουν τους νέους. Η αιφνίδια εξάλλου κατάργηση ορισμένων πλεονεκτημάτων καταστρέφει και τα λίγα θετικά αποτελέσματα της περιόδου εφαρμογής τους.
Ο ομιλητής καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα έχασαν τον καθολικό χαρακτήρα τους και κατήντησαν μόνο επιδότηση αναξιοπαθούντων.
Κάλεσε τέλος τους υπευθύνους να χαράξουν μια νέα πολιτική απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα και να αναβαθμίσουν το ρόλο της πολύτεκνης οικογένειας με τη θέσπιση μόνιμων και καθολικών γενναίων μέτρων υπέρ αυτής ικανών να αναστρέψουν τη μείωση της υπογεννητικότητας και να συμβάλουν στη μελλοντική ευημερία του τόπου.
Ο 1, Υπουργός Κ. Σι. Παπαθεμελής, βουλευτής Θεσσαλονίκης, ανέλυσε λεπτομερώς τα δημογραφικά δεδομένα στη γεωπολιτική τους διάσταση και παρουσίασε τους κινδύνους που προδιαγράφουν για τις πολιτικές εξελίξεις στον ελληνικό χώρο και τις γειτονικές του περιοχές. Αναφέρθηκε σε παλαιότερες και νεότερες ιστορικές στιγμές και υπογράμμισε μικρές, συχνά άγνωστες ή απόρρητες λεπτομέρειες, που εξηγούν τη σημερινή κατάσταση σε τομείς κρίσιμους για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων .
Ο κ. Υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διατήρηση της "ψυχής του Ελληνισμού" καλώντας τους συνέδρους να βοηθήσουν στην εδραίωση της ομόνοιας και της εγρήγορσης μεταξύ των Ελλήνων. Τέλος, υπογράμμισε την ιδιαίτερα μεγάλη προσφορά των πολυτέκνων προς την πατρίδα και διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του θα συνεχίσει να στηρίζει την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Προ της λήξεως των εργασιών του συνεδρίου κλήθηκε στο βήμα ο μαχόμενος δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Παπαδόπουλος ο οποίος, αφού δήλωσε τη συμπαράστασή του στους πολύτεκνους, συνεχάρη τους συνέδρους και τους ομιλητές καθώς και τους διοργανωτές για την αρτιότητα του Συνεδρίου και το υψηλό επίπεδο παρουσίασης των θεμάτων των δημογραφικών εξελίξεων και της πολύτεκνης οικογένειας.
Τον κ. Παπαδόπουλο διαδέχθηκε στο βήμα ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου, κ. Φωπάδης.
Με ειλικρίνεια ομολόγησε ότι, σε σύγκριση με την προσφορά των πολυτέκνων, είναι λίγα όσα έγιναν για την προστασία τους και ότι ο δρόμος για παλινόρθωση της οικονομίας μας περνά από την αύξηση των γεννήσεων και γι' αυτό η πολιτεία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές θεώρησε απαραίτητη τη λήψη ειδικών μέτρων και ανέφερε ως παράδειγμα τη Θράκη, όπου δημιουργείται η Τεχνούπολις - Κέντρο έρευνας και Τεχνολογίας - έργο που θα δώσει εργασία και θα συντελέσει στην αύξηση των γεννήσεων.
Προτού κλείσει με προσευχή τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος τόνισε σε σύντομη παρέμβασή του τη στήριξη που η Εκκλησία προσφέρει στους πολύτεκνους καθώς και τη σημασία του θεσμού της ενορίας και την προσφορά των ιερέων στο δύσκολο αγώνα των οικογενειών.
Ανέφερε ακόμα την κοινοβιακή ζωή των μοναστηριών ως πρότυπο βίου για τις ενδοοικογενειακές στιγμές, παρατηρώντας ότι και η προς τα έξω εικόνα της πολύτεκνης οικογένειας πρέπει να βελτιωθεί, κυρίως ως προς την παρουσίαση της από τα μέσα ενημέρωσης. Ο Σεβασμιότατος, τελειώνοντας, συνόψισε και πάλι τα αιτήματα των πολυτέκνων καλώντας τους εκπροσώπους της πολιτείας να ανταποκριθούν θετικά σ' αυτά.