Ενημέρωση
- 24 Απριλίου 2010 // //
- Θέματα Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων
- Εμφανίσεις: 13290
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το κτήριο της Γ.Γ Μακεδονίας – Θράκης. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τα νέα κριτήρια...
που θα εφαρμοσθούν στις προσλήψεις, αλλά και στο νέο σύστημα αξιολόγησης.
Περισσότερα... εδώ
--------
Από esos.gr
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ο Κόσμος του Επενδυτή το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία προβλέπει το νέο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών (Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, Διενέργεια του διαγωνισμού,Τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών,Προϋπηρεσία, Προγραμματισμός πλήρωσης θέσεων, Προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, Μεταβατικές διατάξεις), ως εξής:
Άρθρο 1
Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
Οι κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση καλύπτονται από όσους συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στον διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), όπως ορίζεται στις επόμενες διατάξεις.
Άρθρο 2
Διενέργεια του διαγωνισμού
1. Το ΑΣΕΠ προκηρύσσει και διενεργεί κάθε δύο έτη διαγωνισμό για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα με σκοπό τον διορισμό ή την πρόσληψή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
2. Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί όσοι διαθέτουν τα ειδικά ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κατά τις διατάξεις των άρθρων 12, 13 και 14 του Ν. 1566/1985, καθώς και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια που προκύπτει κατά τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους.
3. Η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται :
α) Με βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολουθήσεως ειδικού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας, το οποίο προσφέρεται από τμήμα ΑΕΙ ή από ομάδες συνεργαζομένων τμημάτων εντός του ιδίου ΑΕΙ σε απόφοιτου ς τμημάτων που έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τα άρθρα 12,13 και 14 του Ν. 1566/1985. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται με απόφαση του οικείου ΑΕΙ που εγκρίνεται από τον υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και αξιολογείται μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνέχεια δε κάθε τέσσερα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3374/2005.
β) Με την κατοχή πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων ΑΕΙ.
γ) Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου στις επιστήμες της αγωγής.
δ) Με την κατοχή πτυχίου της Ανώτερης Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΕΤΕΜ) της πρώην ΣΕΛΕΊΈ και της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (AΣΠAlTE).
4. Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έ χουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα από το ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα από το ΔΟΑΤΑΠ σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και συνοδεύονται από βεβαίωση του ότι το γνωστικό αντικείμενό τους υπάγεται στις επιστήμες της αγωγής.
5. Οι μετέχοντες στον διαγωνισμό κατατάσσονται αρχικώς σε πίνακες κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας κατά κλάδα και ειδικότητα, οι οποίοι καταρτούνται και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από ένσταση, με την οποία όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ορθότητα της βαθμολογίας. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από τον μέσο όρο βαθμολογίας σε όλες τις θεματικές ενότητες. Οι πίνακες αναρτώνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ΑΣΕΠ, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Ακολούθως καταρτίζονται, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, οι πίνακες όσων συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση, κατά κλάδο και ειδικότητα. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από τον μέσο όρο βαθμολογίας σε όλες τις θεματικές ενότητες. Τη βαθμολογική βάση επιτυγχάνει ο υποψήφιος ο οποίος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 55 μονάδες με βαθμολογική κλίμακα από το 1 έως το 100 και λαμβάνει τουλάχιστον 50 μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα.
6. Με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο τρόπος διεξαγωγής του, ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και οριστικοποίησης των πινάκων επιτυχόντων, τα γνωστικά αντικείμενα και η εξεταστέα ύλη κατά κλάδο ή ειδικότητα, ο τρόπος επιλογής των θεμάτων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
7. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας περί ΑΣΕΠ.
Άρθρο 3
Τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ συντάσσονται από την αρχή αυτή, κατά κλάδο και ειδικότητα, οι τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους οποίους εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στον διαγωνισμό αυτό ή σε έναν από τους δύo ή και τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.
Η σειρά κατάταξης των μετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν στον διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια ως ακολούθως:
(α) Μονάδες από τον διαγωνισμό:
Υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στον διαγωνισμό ή σε έναν ή τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Εάν ο υποψήφιος συγκέντρωσε τη βαθμολογική βάση σε περισσότερους διαγωνισμούς, λαμβάνεται υπόψη εκείνος στον οποίον συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία.
(β) Ακαδημαϊκά κριτήρια:
- Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (l) έως δέκα (10) υπολογίζονται σε 0,5 μονάδες για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από τον βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτών με αναγωγή στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο.
- Η γλωσσομάθεια: δύο (2) μονάδες για την άριστη, μιάμιση (1 '12) για την πολύ καλή και μία (l) μονάδα για την καλή γνώση μίας μόνο ξένης γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν παρέχονται μονάδες για τη γνώση δεύτερης ξένης γλώσοας ή ξένης γλώσσας που αποτελεί ειδικό προσόν διορισμού. .
- Η πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ, όπως αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ή οι πιστοποιημένες δεξιότητες τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) επιπέδου 1: μία (1) μονάδα.
- Η κατοχή δεύτερου πτυχίου στις επιστήμες της αγωγής ή σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τα μαθήματα που διδάσκονται στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης ή στη διδακτική: τρεις (3) μονάδες.
- Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίστηκε ο υποψήφιος: δύο (2) μονάδες.
- Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίστηκε ο υποψήφιος, ή στις επιστήμες της αγωγής: δυόμιση (2,5) μονάδες.
- Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: τρεις (3) μονάδες.
- Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίστηκε ο υποψήφιος, ή στις επιστήμες της αγωγής: πέντε (5) μονάδες.
Η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 4 ισχύει και κατά την παρούσα διαδικασία.
Μονάδες που προκύπτουν από την κατοχή τίτλου σπουδών στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο δεν αθροίζονται, αλλά λαμβάνεται υπόψη μόνο ο τίτλος που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό μονάδων.
(γ) Πραγματική διδακτική προϋπηρεσία
- Η προϋπηρεσία από Ο έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα.
- Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα. Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα.
- Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,31 μονάδες για κάθε μήνα.
- Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα.
- Η προϋπηρεσία από 40 έως και 48 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα.
- Η προϋπηρεσία από 48 έως και 60 μήνες: 0,45 μονάδες για κάθε μήνα.
Το ανώτατο όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 17,50 μονάδες.
Λαμβάνεται υπόψη η συνολική διάρκεια της πραγματικής διδακτικής προϋπηρεσίας. Σε περιπτώσεις προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο, γίνεται αναγωγή στο εκάστοτε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας. Ο χρόνος υπηρεσίας σε δυσπρόσιτα σχολεία υπολογίζεται στο διπλάσιο.
(δ) Κοινωνικά κριτήρια
- Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω ή η πάθηση από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή σκλήρυνση κατά πλάκας ή μικροδρεπανοκυπαρική αναιμία: πέντε (5) μονάδες.
- Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω των τέκνων: πέντε (5) μονάδες.
- Η ύπαρξη περισσοτέρων από τρία (3) τέκνα που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: πέντε (5) μονάδες.
Άρθρο 4
Διορισμός και τοποθέτηση των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών
1. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κάθε έτους και αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ανακοινώνονται οι κενές οργανικές θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν, κατά κλάδο και ειδικότητα και κατά περιοχή διορισμού ή κατά δυσπρόσιτο σχολείο, που καλούνται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών να υποβάλουν δήλωση προτίμησης μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.
2. Ο διορισμός των εκπαιδευτικών διενεργείται με βάση τη σειρά τους στον τελικό πίνακα κατάταξης
εκπαιδευτικών και ης δηλωθείσες προτιμήσεις.
3. Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τίθενται στη διάθεση των οικείων περιφερειακών συμβουλίων και τοποθετούνται προσωρινά με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου σε κενές θέσεις σχολικών μονάδων της περιοχής και οριστικά κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής, οπός ορίζεται σης οικείες διατάξεις.
4. Ο χρόνος παραμονής στην περιοχή του πρώτου διορισμού ή στο σχολείο τοποθέτησης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών (3) ετών από το σχολικό έτος 2011-12.
5. Ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός υπηρετεί επί δύο (2) έτη ως δόκιμος εκπαιδευτικός προκειμένου να προετοιμασθεί για να αναλάβει πλήρως το διδακτικό και παιδαγωγικό του έργο. Η προετοιμασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εξοικείωση του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού με το εκπαιδευτικό περιβάλλον και την εισαγωγική Επιμόρφωση.
6. Για την καθοδήγηση και υποστήριξη του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού ορίζεται από τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο σε συνεργασία με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας ή, αν λόγω της ειδικότητας και του αριθμού των εκπαιδευτικών είναι αναγκαίο, της ομάδας σχολείων υπό την έννοια του άρθρου 5 του Π.Δ. 50/96 ο μέντοράς του- ο µέντορας πρέπει να έχει μεγάλη εκπαιδευτική και διδακτική εμπειρία και να υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στην ίδια σχολική µμονάδα ή την ίδια ομάδα σχολείων.
7. Το περιεχόμενο και η διάρκεια της εισαγωγικής επιμόρφωσης, τα ειδικότερα προσόντα των μεντόρων
τα ειδικότερα καθήκοντά τους, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται µε απόφαση του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
8. Στο τέλος του δεύτερου έτους, ο vεoδιοριζόµενoς εκπαιδευτικός αξιολογείται ώστε να κριθεί αν είναι ικανός να µονιµοποιηθεί. Τα όργανα, η διαδικασία και τα ειδικότερα κριτήρια μονιμοποίησης των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών, καθώς και τυχόν αναγκαίες λεπτομέρειες, καθορίζονται µε προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται µε πρόταση του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 5
Πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών
1. Αν για οιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαβαίνονται, µε αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής µμετάθεσης είναι περισσότερες από τέσσερις (4) και λιγότερες από δεκαέξι (16) και δεν δικαιολογούν τον διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού, προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί µε µμειωμένο ωράριο διδασκαλίας.
2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών σης σχολικές µμονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται µε βάση πίνακα κατάταξης, ο οποίος συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος και στον οποίο κατατάσσονται οι εκπαιδευτικοί κατά τη σειρά που έχουν στον τελικό πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη στην περιοχή όπου πραγματοποιείται η πρόσληψη.
3. Αν οι εγγεγραμμένοι στον ως άνω πίνακα δεν επαρκούν, η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών γίνεται µε βάση συμπληρωματικό πίνακα, ο οποίος συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος από το υπουργείο Παιδείας-κα στον οποίο κατατάσσονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που δεν συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση του άρθρου 2 παρ. 5 κατά τη σειρά που έχουν στον τελικό πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Για τη σειρά κατάταξης υπολογίζονται οι μονάδες του άρθρου 3.
4. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωρινού αναπληρωτή σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσλαμβάνονται, µε αίτησή τους, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
5. Η πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών στις σχολικές µμονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται µε βάση ενιαίο πίνακα ωρομισθίων που συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος κατά περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και στον οποίο κατατάσσονται οι εκπαιδευτικοί κατά τη σειρά που έχουν στον τελικό πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη στην περιoχή όπου πραγματοποιείται η πρόσληψη. Κάθε ωρομίσθιος εκπαιδευτικός εγγράφεται στον πίνακα μίας (1) μόνον περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
6. Αν οι εγγεγραμμένοι στον ως άνω πίνακα δεν επαρκούν, η πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών γίνεται µε βάση συμπληρωματικό πίνακα, ο οποίος συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος και στον οποίο κατατάσσονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που δεν συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση του άρθρου 2 παρ. 4, κατά τη σειρά που έχουν στον τελικό πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τη σειρά κατάταξης υπολογίζονται οι μονάδες του άρθρου 3.
7. Για τη ρύθμιση άλλων θεμάτων προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ισχύουν η περίπτωση δ ' της παραγράφου 45 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003 και το εδάφιο η' της παραγράφου 3 του άρθρου 17 του Ν. 1566/1985.
Άρθρο 6
Προϋπηρεσία
1. Στην παράγραφο 34α του άρθρου 6 του Ν. 3027/2002 όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του Ν. 3391/2005 προστίθεται εδάφιο ιε) ως εξής: .
Στην παράγραφο 34β του άρθρου 6 του Ν. 27/2002 προστίθεται εδάφιο νii ως εξής: « .•• το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τα ΤΕΕ του ΟΤΕΚ>,.
Άρθρο 7
Προγραμματισμός πλήρωσης θέσεων
1. Ο προσδιορισμός των κενών οργανικών θέσεων, των λειτουργικών αναγκών και των τυχόν υπεραριθμιών με σκοπό τον διορισμό μονίμων ή την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τις μεταθέσεις, τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις μονίμων εκπαιδευτικών γίνεται μέσω της διαδικασίας που ορίζεται στις επόμενες παραγράφους.
2. Σε κάθε σχολική μονάδα με ευθύνη του διευθυντή της καταγράφονται, εισάγονται στο ηλεκτρονικό σύστημα και, αν επέλθει μεταβολή, επικαιροποιούνται ο αριθμός των μαθητών κατά τμήμα, τάξη, κατεύθυνση ή άλλα ενότητα, οι οργανικές θέσεις, το ονοματεπώνυμο και το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που τις κατέχουν, ή τυχόν δεύτερη ειδικότητά τους, τα τμήματα που λειτουργούν, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ανήκουν οργανικά στη μονάδα, το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι ώρες διδασκαλίας που είναι αναγκαίες για τα λειτουργία τάξεων υποδοχής, πρόσθετης διδακτικής στήριξης, ενισχυτικής διδασκαλίας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, προαιρετικών μαθημάτων κ.λπ., η ομάδα σχολείων στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα, η δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων με δεύτερη ανάθεση και οι κενές οργανικές θέσεις που προβλέπεται ότι θα προκύψουν μέχρι τις 31 Αυγούστου του έτους πραγματοποίησης των μεταθέσεων λόγω αυτοδίκαιης αποχώρησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία.
3. Στην κλίμακα της διεύθυνσης εκπαίδευσης, τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου παρακολουθούνται με ευθύνη του διευθυντή της.
4. Τον Ιανουάριο κάθε έτους και οπωσδήποτε πριν από τον προσδιορισμό των οργανικών κενών και των λειτουργικών αναγκών καθορίζεται, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ο αριθμός των τμημάτων, τάξεων, κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων, που θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος σε κάθε σχολική μονάδα τας οικείας βαθμίδας. Η απόφαση αυτή μπορεί να τροποποιείται μόνο για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.
5. Ο προσδιορισμός των κενών οργανικών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών γίνεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης έπειτα από γνώμη του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της παραγράφου 2.
6. Σε εκπαιδευτικό που κατέχει πτυχίο, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα και σε διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, αποδίδεται δεύτερη ειδικότητα με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από αίτηση του και πρόταση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου.
7. Κατά περιοχή μετάθεσης και κατά κλάδο, προκειμένου για τους πίνακες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατά περιοχή μετάθεσης, καθώς και κατά κλάδο και ειδικότητα, προκειμένου για τους πινάκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συντάσσονται οι τελικοί πίνακες οργανικής σύνθεσης διδακτικού προσωπικού. Οι πίνακες αυτοί καταρτίζονται από τις οικείες διευθύνσεις προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη των κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων (ΚΥΣΠΕ - ΚΥΣΔΕ). Στους πίνακες καταγράφεται ο αριθμός των υπεράριθμων εκπαιδευτικών.
Κατά τη διαδικασία αυτή λαμβάνονται υπόψη:
- Τα οργανικά κενά και οι υπεραριθμίες κατά περιοχή μετάθεσης όπως αποτυπώθηκαν με τα διαδικασία τας παραγράφου 4.
- Οι θέσεις που προκύπτουν από ιδρύσεις ή προαγωγές σχολείων ή άλλη μεταβολή της οργανικότητας των σχολικών μονάδων.
- Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, που έχουν κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους κατά τον χρόνο σύνταξης των σχετικών πινάκων. Αν οι αποσπάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, τα κενά υπολογίζονται για τις μεταθέσεις του επόμενου σχολικού έτους.
8. Την ευθύνη ενημέρωσης των εμπλεκομένων και της επεξεργασίας των αναγκαίων στοιχείων έχουν οι Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τας Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 8
Προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
1. Δύο (2) από τους τρεις (3) προσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προέρχονται από τους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, ανεξαρτήτως τας σειράς που κατέχουν σε αυτούς.
2. Εκπαιδευτικός που προσλαμβάνεται από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο διατηρεί τη θέση του στον τελικό πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών.
Άρθρο 9
Μεταβατικές διατάξεις
1. Ο κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ισχύων ενιαίος πίνακας προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών παύει να τροφοδοτείται µε νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από τις 30.06.2010.
2. Κατά την περίοδο έως και το σχολικό έτος 2011¬12 οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών και οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνονται σε ποσοστό 60% από τους πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους κατά την παρ. 1 του παρόντος πίνακες υποψηφίων µε προϋπηρεσία.
3. Στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών που θα συνταχθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του πρώτου και του επόμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ εντάσσονται, κατ εξαίρεση, και α) όσοι στις 30.06.10 θα έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον εικοσιτετράμηνη (24µηνη) προϋπηρεσία, β) όσοι έχουν παιδιά µε μόνιμη αναπηρία άνω του 67% και δωδεκάμηνη (12µηνη) προϋπηρεσία και γ) οι απολυόμενοι από την ιδιωτική εκπαίδευση που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3194,2003, αλλά δεν θα έχουν πετύχει τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θεωρείται ότι έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο βαθμολογίας πενήντα (50) μονάδες, εκτός αν έχουν λάβει μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από πενήντα (50) μονάδες, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτός ο αριθμός.
4. Για τον πρώτο και τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ισχύουν Οι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος ισχύουσες διατάξεις περί παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.
5. Προϋπηρεσία που θα αποκτηθεί μετά την 1.9.2010, εκτός από εκείνη της περίπτωσης ιδ' της παραγράφου 34α του άρθρου 6 του Ν. 3027/2002, όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του Ν. 3391/2005, λαμβάνεται υπόψη μόνο εφόσον η πρόσληψη έγινε από τους εγγεγραμμένους στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣ.Ε.Π.
6. Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 του Ν. 2834/2000, οι παράγραφοι 1 έως 3 του άρθρου 62 του Ν. 1566/85 και η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του Π.Δ. 50/1996 καταργούνται
================
alfavita.gr: Πως μοριοδοτούνται τα κριτήρια του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο
Η σειρά κατάταξης των μετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν στον διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια ως ακολούθως:
(α) Μονάδες από τον διαγωνισμό:
Υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στον διαγωνισμό ή σε έναν ή τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Εάν ο υποψήφιος συγκέντρωσε τη βαθμολογική βάση σε περισσότερους διαγωνισμούς, λαμβάνεται υπόψη εκείνος στον οποίον συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία.
(β) Ακαδημαϊκά κριτήρια:
■ Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζονται σε 0,5 μονάδες για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από τον βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτών με αναγωγή στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο.
■ Η γλωσσομάθεια: δύο (2) μονάδες για την άριστη, μιάμιση (1,5) για την πολύ καλή και μία (1) μονάδα για την καλή γνώση μίας μόνο ξένης γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν παρέχονται μονάδες για τη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας ή ξένης γλώσσας που αποτελεί ειδικό προσόν διορισμού.
■ Η πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ, όπως αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ή οι πιστοποιημένες δεξιότητες τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) επιπέδου 1: μία (1) μονάδα.
■ Η κατοχή δεύτερου πτυχίου στις επιστήμες της αγωγής ή σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τα μαθήματα που διδάσκονται στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης ή στη διδακτική: τρεις (3) μονάδες.
■ Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού-έτους στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίστηκε ο υποψήφιος: δύο (2) μονάδες.
■ Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίστηκε ο υποψήφιος, ή στις επιστήμες της αγωγής: δυόμιση (2,5) μονάδες.
■ Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: τρεις (3) μονάδες. ,
■ Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίστηκε ο υποψήφιος, ή στις επιστήμες της αγωγής: πέντε (5) μονάδες.
Μονάδες που προκύπτουν από την κατοχή τίτλου σπουδών στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο δεν αθροίζονται, αλλά λαμβάνεται υπόψη μόνο ο τίτλος που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό μονάδων.
(γ) Πραγματική διδακτική προϋπηρεσία
■ Η προϋπηρεσία από 0, έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα. ■ Μ προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα.
■ Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα.
■ Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,31 μονάδες για κάθε μήνα.
■ Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα.
■ Η προϋπηρεσία από 40 έως και 48 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα.
■ Η προϋπηρεσία από 48 έως και 60 μήνες: 0,45 μονάδες για κάθε μήνα.
Το ανώτατο όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 17,50 μονάδες.
Λαμβάνεται υπόψη η συνολική διάρκεια της-πραγματικής διδακτικής προϋπηρεσίας. Σε περιπτώσεις προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο, γίνεται αναγωγή στο εκάστοτε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας. Ο χρόνος υπηρεσίας σε δυσπρόσιτα σχολεία υπολογίζεται στο διπλάσιο.
(δ) Κοινωνικά κριτήρια
■ Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω ή η πάθηση από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή σκλήρυνση κατά πλάκας ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία: πέντε (5) μονάδες.
■ Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω των τέκνων: πέντε (5) μονάδες.
------------------------
Ενώ η εφημ ΤΑ ΝΕΑ διευκρινίζουν:....
Α. Κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, τα άτομα με αναπηρία). Η ύπαρξη περισσοτέρων από τρία τέκνα και η μόνιμη αναπηρία μοριοοτείται με 5 μόρια)
===================
Τι προβλέπει το άρθρο 9 του νομοσχεδίου για τις μεταβατικές διατάξεις πρόσληψης των εκπαιδευτικών , από alfavita… εδώ==========================
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!!! |