Ενημέρωση
- 14 Φεβρουαρίου 2010 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 8897
Αλλαγές στην παρακράτηση του φόρου και στο σύστημα των αποδείξεων
Μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με παιδιά αν δεν αλλάξει ο τρόπος που υπολογίζεται η έκπτωση για τα προστατευόμενα τέκνα
ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010
Αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον επόμενο μήνα για περισσότερους από 4.500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ διορθωτικές κινήσεις πρόκειται να αποφασιστούν εντός της εβδομάδας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της συγκέντρωσης αποδείξεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης σύσκεψης θα συζητηθούν οι προτάσεις των φορέων για το θέμα των αποδείξεων και είναι πολύ πιθανόν να συμβούν δύο πράγματα:
Πρώτον, το ποσοστό βάσει του οποίου υπολογίζεται το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι σε σχέση με το εισόδημα, να μειωθεί από 30% σε 15% ή 20% για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δηλαδή από 12.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ ή και λίγο παραπάνω.
Δεύτερον, το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν εφέτος οι φορολογούμενοι με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους να μην αναλογεί σε ολόκληρο το έτος αλλά στα εννέα ή δέκα δωδέκατα αυτού, δηλαδή να εξαιρεθούν ουσιαστικά οι πρώτοι δύο- τρεις μήνες του έτους αφού ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.
Για παράδειγμα, αν με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες κάποιος που έχει δηλούμενο εισόδημα 30.000 ευρώ και πρέπει να συγκεντρώσει εφέτος αποδείξεις 9.000 ευρώ (30.000 Χ 30%) να περιοριστεί στα 9/12, δηλαδή σε 6.750 ευρώ. Οσοι θα είναι οι μήνες που θα εφαρμοστεί ουσιαστικά το μέτρο. Αυτό ενδέχεται να συμβεί και για έναν ακόμη λόγο: Μεγάλο ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προέρχεται από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν κόβουν αποδείξεις διότι απλώς δεν είναι υποχρεωμένα για κάτι τέτοιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περίπτερα, τα ταξί και τις λαϊκές αγορές όπου και εκεί θα εγκατασταθούν ταμειακές μηχανές.
Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει παράπονα τόσο από περιπτερούχους όσο και από παραγωγούς λαϊκών αγορών, ότι από τότε που εξαγγέλθηκε το μέτρο των αποδείξεων ορισμένοι καταναλωτές στράφηκαν σε μινιμάρκετ, σουπερμάρκετ και οργανωμένα καταστήματα που εκδίδουν εκ του νόμου αποδείξεις, προ κειμένου να τις προμηθευτούν και να έχουν αφορολόγητο. Αυτό σύμφωνα με τους ίδιους θα οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό με ευθύνη του ίδιου του κράτους. Στις παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών ταμειακές μηχανές θα εγκατασταθούν μετά τον Μάρτιο του 2010 και αυτό εφόσον γίνουν οι σχετικές διαδικασίες πολύ γρήγορα.
Κερδισμένοι και χαμένοι της νέας παρακράτησης
Πάντως ανεξάρτητα από το αν κάποιος συγκεντρώσει ή όχι αποδείξεις, ο υπολογισμός της παρακράτησης του φόρου στον μισθό ή στη σύνταξη θα γίνεται βάσει της φορολογικής κλίμακας, περιλαμβανομένου και του πρώτου αφορολόγητου κλιμακίου των 12.000 ευρώ. Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόσθετη αύξηση στο ισχύον αφορολόγητο λόγω των παιδιών, δηλαδή 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 ευρώ για δύο παιδιά, 10.000 ευρώ για τρία παιδιά κ.ο.κ. Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα» στη σελ. 6, άγαμοι- έγγαμοι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 27.000 ευρώ, θα διαπιστώσουν σε ετήσια βάση μείωση παρακράτησης και ταυτόχρονα αύξηση του ονομαστικού μισθού τους από 59 ευρώ ως 236 ευρώ. Ωστόσο, όταν θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, αν δεν έχουν συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό αποδείξεων κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν την παραπάνω φορολογική ελάφρυνση, αλλά να βρεθούν με χρεωστικό εκκαθαριστικό, δηλαδή να πληρώσουν και επιπλέον φόρο.
Για παράδειγμα, έστω ένας μισθωτός με ετήσια εισοδήματα 17.000
ευρώ αναλογεί φόρος 946 ευρώ ή 236 ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με την κλίμακα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος αν δεν μειωθεί ο συντελεστής συγκέντρωσης αποδείξεων (σήμερα 30% επί των δηλωθέντων εισοδημάτων), θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 5.100 ευρώ (17.000 Χ 30%) ώστε να ισχύσει για αυτόν το αφορολόγητο των 12.000
ευρώ. Αν για κάποιον λόγο συγκεντρώσει αποδείξεις 2.000 ευρώ, δηλαδή υπολείπεται έναντι του ορίου των 3.100 ευρώ που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, θα πληρώσει φοροπρόστιμο 310 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αντί να διαπιστώσει ο εν λόγω φορολογούμενος μείωση του φόρου σε 236 ευρώ, να πληρώσει επιπλέον 74 ευρώ. Συμπέρασμα: όλοι πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις για να δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Τιμωρούνται τα προστατευόμενα παιδιά
Αντίθετα, για ετήσια εισοδήματα άνω των 29.000 ευρώ η παρακράτηση του φόρου, που θα απεικονιστεί κατά πάσα πιθανότητα στη μισθοδοσία του Μαρτίου του 2010, είναι αυξημένη από 79 ευρώ ως και 1.507. Ωστόσο μια πιο προσεκτική ματιά στον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα» αναδεικνύει το εξής: Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μικρότερη φορολογική ελάφρυνση ή αντίθετα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με τους άγαμους, και αυτό διότι τα 1.000 ευρώ που αυξάνουν το αφορολόγητο για το ένα παιδί και τα 2.000 ευρώ για τα δύο παιδιά μειώνουν το κλιμάκιο εισοδήματος βάσει του οποίου ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται πλέον στο 18% από 25% που ήταν πέρυσι.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου άγαμος ή έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί εφέτος με επιπλέον φόρο 158 ευρώ, ενώ αν είχε ένα παιδί θα επιβαρυνόταν σε σύγκριση με πέρυσι με 217 ευρώ, και αν είχε δύο παιδιά με 276 ευρώ. Αυτό αποτελεί αδικία και πρέπει οπωσδήποτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να το λάβουν σοβαρά υπόψη και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται σήμερα το αφορολόγητο για τα παιδιά. Θα πρέπει, δηλαδή, να ορίσουν ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα εκπίπτει απευθείας από το σύνολο του φόρου και όχι να προσαυξάνεται το αφορολόγητο.
Ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας