Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου |
Ενημέρωση
Δημογραφικό έγκλημα σε εξέλιξη Γ.Μαρίνος(το Βήμα)/Άρθρο Κ.Χολέβα (Κ.Δημοκρατία}/Άρθρο Γ Πιπερόπουλου
- 11 Δεκεμβρίου 2012 // //
- Δημογραφικό
- Εμφανίσεις: 8727
Αντί ενός απλού, σταθερού, αποτελεσματικού κατά της φοροδιαφυγής και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με τις επαγγελίες και των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων, φαίνεται ότι προωθείτο το ακριβώς αντίθετο. Εστω κι αν η επακολουθήσασα κατακραυγή οδήγησε σε βελτιωτική αναθεώρηση. Πάντως, αντί απλού, θα έχουμε ένα ακόμη πιο περίπλοκο, προς μεγάλη χαρά των φοροτεχνικών, στους οποίους αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε, και ακόμη μεγαλύτερη χαρά όσων εφοριακών υποκύπτουν στον πειρασμό να γίνονται εκείνοι πλουσιότεροι αντί του κράτους. Για σταθερό σύστημα ούτε λόγος να γίνεται, αφού ακόμη και λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μεταβάλλονται κάθε τόσο οι προβλέψεις του. Και καθώς θα καταστεί αναπόφευκτα δυσεφάρμοστο, θα χρειαστεί σύντομα να τροποποιηθεί, αποτρέποντας συν τοις άλλοις κάθε σκέψη για παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες γίνονται μόνο αν υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα. Αποτελεσματικό αποκλείεται να είναι προς ανακούφισιν των φοροφυγάδων. Οσο για την υπόσχεση ότι θα είναι δικαιότερο, μόνο παρεμπιπτόντως το προσπαθεί καθώς επιδιώκει να εισπράξει περισσότερους φόρους από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αλλά γίνεται ακόμη πιο άδικο για τα σίγουρα υποζύγια, τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκορύφωμα αυτής της φορολογικής λαίλαπας η πρόθεση να καταργήσει κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις που ισχύουν ως σήμερα για τους έχοντες τέκνα και ιδιαίτερα για τους πολυτέκνους.
Ο εισηγητής αυτής της ηρώδειας έμπνευσης φέρεται ειπών ότι πολλά τέκνα έχουν μόνο οι πλούσιοι, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δυστυχώς η ιδιότητά του ως καθηγητή επιβεβαιώνει τη ρήση του Μπίσμαρκ ότι η ανάθεση πολιτικών λύσεων σε καθηγητές οδηγεί σε καταστροφή. Γιατί προωθείται κατάργηση του ισχύοντος σημαντικού αφορολόγητου ποσού υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών, που ήταν υψηλότερο όσο περισσότερα παιδιά έχουν, και με ταυτόχρονη μείωση του επιδόματος προς τις πολύτεκνες μητέρες. Παράδειγμα: γονέας με τέσσερα προστατευόμενα παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 2.680 ευρώ ενώ ως τώρα πλήρωνε για το ίδιο εισόδημα μόνο 130 ευρώ! Οι ακόμη πιο πολύτεκνοι εξοντώνονται. Και πολύτεκνα είναι κυρίως τα φτωχότερα στρώματα - παγκοσμίως μάλιστα.
Αυτή η ανάλγητη και παράλογη σκέψη σε βάρος των πολυτέκνων (διευκρινίζω ότι δεν έχω τέκνα) θα φέρει σε αδιέξοδο τις οικογένειές τους. Και δείχνει να αγνοεί το ότι κάθε άλλη δαπάνη μπορεί να περικοπεί (π.χ., σε αυτοκίνητα, ρουχισμό, διασκέδαση, ταξίδια, διακοπές κτλ.) εκτός από τον αριθμό των τέκνων. Εκτός αν τα σφάξεις!
Ο νομοθέτης με τα ανωτέρω παραβιάζει και το άρθρο 21 του Συντάγματος που προβλέπει ότι «οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος» και ότι «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, αποτελεί υποχρέωση του κράτους». Αυτό το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο, δηλαδή το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη με τον γηραιότερο πληθυσμό χώρα στον κόσμο. Το 20% του πληθυσμού της (2.141.786) είναι άνω των 65 ετών με τάση ραγδαίας επιδείνωσης. Με τα νέα μέτρα η υπογεννητικότητα θα αυξηθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς και η Ελλάδα θα καταντήσει η πρώτη χώρα γερόντων στον κόσμο. Προς μεγάλη χαρά των υπερμάχων της εισροής μεταναστών, που ήδη κάλυπταν τις θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν υπήρχε προ μνημονίου ζήτηση από Ελληνες. Η πληθυσμιακή αυτή αλλοίωση θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτόπιση των Ελλήνων από τους μετανάστες (μουσουλμάνους κατά κανόνα που γεννοβολούν ασταμάτητα) και πολύ σύντομα ίσως θα γίνουν πλειοψηφία μέσα στη χώρα μας ή «τμήματά» της, όπως συνέβη στη Σερβία, τμήμα της οποίας βίαια αποσπάστηκε για να αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητο πια μουσουλμανικό Κοσσυφοπέδιο. Η κυρίως μουσουλμανική Αλβανία διά στόματος του προέδρου Μπερίσα ήδη ανακοίνωσε έμμεσα τη διεκδίκηση της ελληνικής Ηπείρου. Αυτά.
--
---
Άρθρο του Κ. Χολέβα από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της 11.12.2012.
Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ
Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Γράφονται και λέγονται διάφορα για την πιθανότητα να φορολογηθούν οι πολύτεκνοι κατά τρόπο άδικο. Διερωτάται ο απλός πολίτης αν τελικά τα παιδιά θα αποτελέσουν τεκμήριο για επιβάρυνση ή για μείωση της φορολογίας. Τα επιδόματα και τα άλλα δικαιώματα που είχαν μέχρι σήμερα τρίτεκνοι και πολύτεκνοι βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού των αρμοδίων. Ελπίζω να επιληφθεί προσωπικά του θέματος ο Πρωθυπουργός με τη γνωστή εθνική ευαισθησία του και να δώσει λύσεις που δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω δημογραφική συρρίκνωση. Το Έθνος χρειάζεται περισσότερα παιδιά. Δεν έχουμε περιθώριο για μεγαλύτερη δημογραφική αιμορραγία.
Το 1993 η τότε Βουλή απετελείτο από τρία κόμματα. Τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό της Αριστεράς, στον οποίο συστεγάζονταν το ΚΚΕ και η λεγόμενη «Ανανεωτική Αριστερά» . Ένα από τα λίγα θέματα, στα οποία συμφώνησαν τα τρία κόμματα, ήταν η έκδοση ενός πολυσέλιδου και πλούσιου σε διαπιστώσεις πορίσματος για το Δημογραφικό μας πρόβλημα. Για την ανάγκη αυξήσεως του ρυθμού γεννητικότητας, για τις συνέπειες της υπογεννητικότητας και της γηράνσεως του πληθυσμού, για τους εθνικούς και κοινωνικούς κινδύνους που επαπειλούνται και για τα αποτελεσματικά μέτρα που έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες..Καλό θα ήταν αυτό το τρικομματικό πόρισμα της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να το διαβάσουν όλοι οι βουλευτές μας και κυρίως οι προτείνοντες νέα μέτρα για τη φορολογία και τα επιδόματα.
Η υπογεννητικότητα εκφράζεται με τη μείωση του δείκτη γεννήσεων ανά γυναίκα (σε αναπαραγωγική ηλικία) κάτω από το 2,1 που είναι το όριο αντικαταστάσεως των γενεών Οι δύο γονείς κάποτε θα πεθάνουν και πρέπει να αφήσουν πίσω τους τουλάχιστον δύο παιδιά κατά μέσο όρο. Άλλος τρία, άλλος ένα, αυτό σημαίνει μέσος όρος. Στη χώρα μας ο δείκτης αυτός επισήμως είναι 1,3 παιδιά ανά γυναίκα , αλλά φοβούμαι ότι ανεπισήμως είναι ακόμη χαμηλότερος. Αντιστοίχως η γήρανση του πληθυσμού εκφράζεται με την αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων άνω των 65 ετών και τη μείωση του ποσοστού των παιδιών κάτω των 14 ετών. Στην Τουρκία και στις ισλαμικές χώρες της Βορείου Αφρικής υπάρχει σφύζων νεανικός πληθυσμός. Η Ευρώπη αντιθέτως γερνάει και η Ελλάδα σε λίγο θα κρατά τα σκήπτρα της γήρανσης.
Οι εθνικοί κίνδυνοι είναι άμεσοι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήδη βλέπουν το πρόβλημα με την ελάττωση των στρατευσίμων, όταν Τούρκοι και Αλβανοί χαίρουν άκρας δημογραφικής υγείας. Η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα Κοινωνικά Ταμεία δεδομένου ότι με το ισχύον αναδιανεμητικό σύστημα κάθε γενεά εργαζομένων χρηματοδοτεί τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Όταν οργανώθηκε το ΙΚΑ από Αμερικανούς Αναλογιστές (1950) η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν 14 προς 1. Σήμερα η αναλογία αυτή προσεγγίζει το 2 προς 1. Ποιος θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές συντάξεις αν δεν αυξήσουμε τη γεννητικότητα; Και πώς θα αυξήσουμε τη γεννητικότητα αν δεν δώσουμε φορολογικά κίνητρα και δίκαια επιδόματα στους τρίτεκνους και πολύτεκνους;
Η Γαλλία στη δεκαετία του 1980 ανέστρεψε τη δημογραφική της συρρίκνωση και βελτίωσε τη γεννητικότητα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κίνητρα για το τρίτο παιδί. Η σύγχρονη οικονομική κρίση στη χώρα μας δεν αποτελεί δικαιολογία για να αδρανήσουμε στον τομέα αυτό. Αν δεν φροντίσουμε το δημογραφικό μέλλον μας θα δούμε κι άλλα σχολεία να κλείνουν, δασκάλους να μην έχουν δουλειά και δεκάδες τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας να χάνουν τους πελάτες τους, τα παιδιά.
Προσωπικά πιστεύω ότι η σοβαρότερη συνέπεια της υπογεννητικότητας και της γήρανσης είναι η ψυχολογική. Μία κοινωνία που γερνά δεν έχει διάθεση για πρωτοβουλίες, για νέα επιτεύγματα, για την αναζήτηση της ελπίδας και του οράματος. Περισσότερα παιδιά σημαίνουν περισσότερο χαμόγελο για την Ελλάδα!
Κ.Χ. 6.12.2012
-----------
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις