Ενημέρωση
- 08 Αυγούστου 2011 // //
- Δημογραφικό
- Εμφανίσεις: 10067
Η Ομιλία στη Βουλή του πρώην Προέδρου της κ. Δημήτρη Σιούφα
Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων με προχειρότητα
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο, όπως και η τροπολογίες που το συνοδεύουν, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι κατά τη συζήτηση που έχει γίνει, έχουν αναλυθεί οι πτυχές, οι αντιρρήσεις, οι ενστάσεις, οι συμφωνίες αλλά βεβαίως ακούστηκε και ο λόγος της Κυβέρνησης γιατί αυτή η διαδικασία προχωράει και οι ρυθμίσεις τις οποίες έχει για ποιο σκοπό επιβάλλονται.
Θα σταθώ μόνο στην τροπολογία η οποία αναφέρεται στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και θα ξεκινήσω με την πρώτη επισήμανση από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία δεν πληροφορεί τη Βουλή για το ποια θα είναι η ωφέλεια η οποία θα υπάρξει από αυτή τη διαδικασία της κατάργησης και της συγχώνευσης οργανισμών.
Δεν μπορώ, επίσης, να αντιλέξω ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες οι οποίες μικραίνουν το κράτος και το κάνουν πιο αποτελεσματικό και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά δεν μπορώ και να κατανοήσω ότι δύο χρόνια γίνεται αυτή η προσπάθεια για να εντοπισθούν οι φορείς, να έρθει μια αναλυτική πρόταση στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ώστε να τοποθετηθούμε όλοι με τρόπο υπεύθυνο απέναντι σε αυτή και να επιλέγεται η διαδικασία της με τροπολογία και με εξουσιοδοτήσεις, καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.
Δεν νομίζω ότι δεν υπήρχε ο χρόνος για να υπάρξουν όλες αυτές οι λεπτομερείς αναλύσεις, για τις οποίες σας ανέφερα. Βεβαίως, αυτό δεν είναι ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως, αλλά είχατε μια κληρονομιά από την προηγούμενη Κυβέρνηση που μελέτησε εξακόσιους και περισσότερους οργανισμούς και είχε έτοιμη την πρόταση για την οποία διακόσιοι πενήντα οργανισμοί καταργούντο ή συγχωνεύονται, μελετημένη, ολοκληρωμένη, την οποία από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης θα μπορούσατε να την είχατε κάνει πράξη και να ερχόμασταν με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο κορυφαίο ζήτημα.
Συνεπώς, η πρώτη παρατήρησή μου είναι ότι από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν φαίνεται σαφώς ποιο είναι το όφελος το οποίο προκύπτει από τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις αυτών των οργανισμών.
Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα, για το οποίο θα ήθελα την προσοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του κ. Βενιζέλου, ο οποίος επιτυχώς διετέλεσε και Υπουργός Ανάπτυξης, για να θέσω τα εξής τρία θέματα.
Αντί για Εθνικό Συμβούλιο για την Ενέργεια Επιτροπή στο ΥΠΕΚΑ
Θέμα πρώτο: Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται για δεύτερη φορά και καταργεί το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Η πρώτη φορά ήταν το 1989. Συνεστήθη πάλι το 2006 και τώρα το καταργείτε όπως θεσμοθετήθηκε και το μετατρέπετε σε μία υπηρεσία του σημερινού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κρατώντας από τον καταργούμενο νόμο του 2006 τις αρμοδιότητες, οι οποίες προεβλέποντο σε αυτόν το νόμο. Αυτό το Συμβούλιο είναι ένα εργαλείο που υπάρχει σε κάθε χώρα στον πλανήτη και περισσότερο στις ευρωπαϊκές χώρες για λόγους οικονομίας. Καταργείστε τις θέσεις, αλλά αφήστε το Συμβούλιο να είναι ανεξάρτητο από το ΥΠΕΚΑ, για να μπορεί να δίνει απαντήσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και όχι αυτό να αποτελεί μέρος του ΥΠΕΚΑ, όπου έχουν ανατεθεί εκεί τα ενεργειακά θέματα.
Η ενέργεια που είναι ένας τομέας που μπορεί να φέρει το μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων, η ενέργεια που είναι ένα ζήτημα που πρέπει να είναι στην προσοχή όλων μας για όλα τα επόμενα χρόνια, για να μην περάσουμε σε ενεργειακή πενία, μετατρέπεται σε μία απλή υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, κρατώντας όμως τις αρμοδιότητες από τον καταργούμενο νόμο. Ο κ. Βενιζέλος, που χειρίστηκε και τα ενεργειακά θέματα, το ξέρει πολύ καλά αυτό.
Αδικαιολόγητη η κατάργηση του ΙΓΜΕ και του ΕΟΜΜΕΧ
Θέμα δεύτερο: Καταργείτε το ΙΓΜΕ, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ένα φορέα για τον οποίο η πατρίδα μας πρέπει και οφείλει να είναι υπερήφανη για το έργο το οποίο κάνει. Δεν γνωρίζω καμία χώρα στον πλανήτη που να μη διαθέτει Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Το καταργούμε, για να το μετατρέψουμε σε μία υπηρεσία του σημερινού Υπουργείου Ανάπτυξης, εάν πραγματικά θα πάει εκεί, διότι και εδώ δίδετε με την τροπολογία μία προθεσμία εννέα μηνών με υπουργικές αποφάσεις, για να ρυθμιστούν όλα αυτά τα θέματα.
Θέμα τρίτο: Καταργείται ο ΕΟΜΜΕΧ, ο Εθνικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τη Χειροτεχνία, ο μοναδικός επίσης φορέας που υπάρχει στην πατρίδα μας για τα θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ώρα που υπήρχε ο κατάλογος των διακοσίων πενήντα οργανισμών που είχε φέρει η Νέα Δημοκρατία ως πρόταση -σας τον ανέφερα πριν- αλλά πρόλαβαν οι εκλογές και αυτό το σχέδιο δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, ένα σχέδιο που θα είχε αυτόματα τη συναίνεση και τη συμφωνία της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επί δύο χρόνια αυτοσχεδιάζουμε.
Εκτός από αυτή τη σοβαρή ένσταση την οποία προβάλω γι’ αυτούς τους τρεις φορείς, το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και για τον ΕΟΜΜΕΧ, θα ήθελα να θέσω στην προσοχή της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Αντιπροέδρου, του κ. Βενιζέλου, και το εξής θέμα.
Το Έθνος κινδυνεύει. Μειώνεται επικίνδυνα ο πληθυσμός
Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011. Από τα στοιχεία που δόθηκαν, προκύπτει ότι ο πληθυσμός της χώρας το 2011 ανέρχεται σε 10.787.690 κατοίκους. Την ίδια ώρα, η απογραφή του 2001 έδινε ως αριθμό απογραφέντων κατοίκων τα 10.939.771.
Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού της χώρας και σε ορισμένους νομούς μάλιστα, με δραματική μείωση, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές και όχι μόνο, είναι για εμένα και πιστεύω και για όλους μας, το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα. Βεβαίως, αυτή την ώρα προέχουν τα ζητήματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης της εξόδου από την κρίση. Οφείλουμε, όμως, το θέμα αυτό η Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει και να το βάλει στις προτεραιότητες αντιμετώπισης. Και θέλω να πω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο το ζητούσα από τον Πρόεδρο της Βουλής και από την Αίθουσα εδώ αλλά και στη Διάσκεψη των Προέδρων, ότι επανέφερα σήμερα το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, να μελετηθεί το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας. Η Διάσκεψη των Προέδρων με την αποδοχή την οποία έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Πετσάλνικος απεδέχθη ομοφώνως να μελετηθεί το δημογραφικό πρόβλημα από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά η παρέμβασή μου αυτή, πέρα από την ενημέρωση έχει και την έννοια ότι κοντά στα άλλα μείζονα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει αυτή την ώρα ο Αντιπρόεδρος να έχει κατά νου ως προτεραιότητα και αυτό το θέμα από μια συνολική μελέτη, διότι αφορά το μέλλον της ίδιας της πατρίδας μας, το μέλλον του Ελληνισμού, το μέλλον της Ελλάδος. Και είναι για εμένα, επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά, το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα της πατρίδας μας.»
------------
Η ΑΣΠΕ απλώς υπενθυμίζει: ότι έχει αναβληθεί μέχρι τώρα…, τέσσερεις φορές η περίφημη
ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ –συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομάτων -
για το Δημογραφικό!!!
Και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά, από τις απογραφές του 1951 μέχρι σήμερα, η χώρα μας εμφανίζει μείωση του πληθυσμού της. Από 10.934.097 άτομα το 2001 μειώθηκε σε 10.787.690 το 2011, δηλαδή κατά 146.407 άτομα, ενώ η στατιστική υπηρεσία προέβλεπε για το 2010 ότι ο πληθυσμός θα ανερχόταν σε 11.305.118 άτομα (δηλαδή υπολόγιζε 517.428 άτομα παραπάνω)!!!