Ενημέρωση
- 16 Ιουλίου 2010 // //
- Νόμοι - Αποφάσεις
- Εμφανίσεις: 31397
Ερώτηση - Απάντηση από εφημερίδα, για το ασφαλιστικό στρατιωτικού... ΕΔΩ
=====================
Διευκρινίσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31-12-2010 ΠΗΓΗ: ΔΟΕ
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
ΜΕΧΡΙ 31-12-2010
Με αφορμή ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010, καθώς και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για όσες και όσους θέλουν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο υπηρεσίας ώστε να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Καμία ενέργεια και καμία δήλωση δεν απαιτείται να γίνει γι αυτούς που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Από τον υπηρεσιακό του φάκελο φαίνεται πότε θεμελίωσε κάποιος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επιμονή σε αντίθετη άποψη δείχνει είτε άγνοια της ασφαλιστικής νομοθεσίας είτε υποκρύπτει οικονομική σκοπιμότητα από επιτήδειους διαφόρων γραφείων.
2. Η εξαγορά των αναγνωριζόμενων υπηρεσιών που προβλέπει ο Ν. 3865/2010 δηλ., στρατιωτική θητεία, πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί (1 χρόνος για το πρώτο παιδί και 2 χρόνια για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο), ο χρόνος σπουδών και ο χρόνος άδειας άνευ αποδοχών ανατροφής παιδιών είτε απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε για την προσαύξηση της σύνταξης, δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι 31-12-2010. Όποτε και να γίνει, αν ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31-12-2010, θα υπολογιστεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.
π.χ μητέρα δύο ανηλίκων τέκνων που συμπληρώνει μέχρι 31-12-2010 23 χρόνια υπηρεσίας για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (25ετία) και να μπορεί να αποχωρήσει σε ηλικία 50 ετών, θα χρειαστεί να εξαγοράσει 2 έτη πλασματικού χρόνου για τα παιδιά. Η αναγνώριση αυτή δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι 31-12-2010. Μπορεί να γίνει όποτε θελήσει και θα θεωρηθεί ότι θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010. Αν δε ζητήσει όμως ποτέ αναγνώριση αυτού του πλασματικού χρόνου, θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 ,οπότε τότε θα απαιτείται η συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, εφόσον κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας υπήρχε ανήλικο παιδί.
Τρίτεκνος πατέρας που συμπληρώνει μέχρι 31-12-2010 18 έτη υπηρεσίας, χρειάζεται 2 έτη για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ( 20ετία) και να μπορεί να αποχωρήσει από το 2011 και μετά σε ηλικία 52 ετών με 21 όμως έτη υπηρεσίας.
Μπορεί να ζητήσει εξαγορά τουλάχιστον 2 ετών στρατιωτικής θητείας ή πλασματικού χρόνου για τα παιδιά. Η αίτηση για εξαγορά μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της σταδιοδρομίας του και να θεωρείται ότι θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010.
Διευκρινίζουμε ότι το δικαίωμα της ανηλικότητας των παιδιών με 25ετία για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως και το δικαίωμα της τριτεκνίας με 20ετία ισχύει και για τους δύο γονείς δημοσίους υπαλλήλους με τη διαφορά ότι τα δικαιώματα αυτά για τους πατέρες υπαλλήλους έχουν εφαρμογή από 1-1-2011 και μετά με τα όρια ηλικίας που προβλέπει ο Ν. 3865/2010.
Μπαλάγκας Γιάννης
Ειδικός συνεργάτης ΔΟΕ.
------------------------------------------------------------
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ κάντε κλικ: ΕΔΩ
===============================
Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων :
21 ερωτήσεις - 21 απαντήσεις 17/09/2010 - 10:46
ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων : 21 ερωτήσεις - 21 απαντήσεις
Περισσότερα:... ΕΔΩ Από εφημ ΒΗΜΑ και alfavita
------------------------------------------
Τι σημαίνει θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο μέχρι 31/12/2010;
24/07/2010
Οσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, στον νόμο 3847/2010 (παρ. 7) προβλέπεται πως συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 από τους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνταξιοδοτούνται με βάση τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, ΦΕΚ 210/Α’) ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.
Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών που προβλέπονται για κάθε κατηγορία. Σε πολλές περιπτώσεις η θεμελίωση του δικαιώματος δεν σημαίνει ταυτόχρονα και δυνατότητα συνταξιοδότησης του εργαζομένου, «κλειδώνει» όμως το δικαίωμά του για συνταξιοδότηση μέχρι την πλήρωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων. Ετσι ο εργαζόμενος μπορεί σε μετέπειτα χρόνο να κάνει χρήση του υπό αίρεση δικαιώματός του.
Παραδείγματα:
1. Εργαζόμενη που έχει προσληφθεί στο Δημόσιο το 1980 έχει παιδί που γεννήθηκε το 1985. Η ίδια γεννήθηκε το 1955. Πώς και πότε θεμελίωσε δικαίωμα συνταξιοδότησης και πότε μπορεί να αποχωρήσει;
Η παραπάνω εργαζόμενη θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης κατά τον χρόνο που συμπληρώνει 15 έτη υπηρεσίας. Επομένως το 1995 θεμελίωσε δικαίωμα συνταξιοδότησης , αφού είχε παιδί ανήλικο. Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα που απέκτησε κατά τον χρόνο θεμελίωσης δεν μπορεί να αλλάξει από τις όποιες αλλαγές υπάρξουν στη συνέχεια (ενηλικίωση παιδιού κ.λπ.).
Για να καταβληθεί η σύνταξη στην εργαζόμενη θα πρέπει να συμπληρωθεί χρόνος υπηρεσίας 16,5 ετών και ηλικία 43,5 ετών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η ίδια εργαζόμενη μπορεί επίσης να συνταξιοδοτηθεί εφόσον συμπληρώσει 23,5 συντάξιμα έτη (από τα οποία 16,5 στο Δημόσιο), ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Συμπέρασμα:
Η θεμελίωση του δικαιώματος επήλθε στο παράδειγμά μας με τη συμπλήρωση της 15ετίας. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως επίσης και τα συντάξιμα χρόνια που απαιτούνται για συνταξιοδότηση και στην περίπτωση που η σύνταξη χορηγείται χωρίς όριο ηλικίας «κλειδώνουν», με βάση αυτό που ισχύει κατά τον χρόνο θεμελίωσης του δικαιώματος.
2. Εργαζόμενος έχει προσληφθεί στο Δημόσιο το 1975 και έχει και δύο χρόνια στρατιωτικής θητείας. Πότε θεμελιώνει δικαίωμα και ποια χρονιά μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Ο παραπάνω εργαζόμενος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 25 ετών στο Δημόσιο. Στα 25 έτη συνυπολογίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, που αναγνωρίζεται με εξαγορά στη συγκεκριμένη περίπτωση (η 25ετία δεν έχει συμπληρωθεί μέχρι 31/12/1997), επομένως εάν αναγνωρίσει τη στρατιωτική θητεία ο εργαζόμενος, που είναι σωστή επιλογή, θεμελιώνει δικαίωμα το 1998 (συμπλήρωση 25ετίας). Εάν δεν αναγνωρίσει τη στρατιωτική θητεία του, το δικαίωμα θεμελιώνεται το 2000.
Ο εργαζόμενος εφόσον θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 1998 παίρνει σύνταξη σε ηλικία 60,5 ετών ή παίρνει σύνταξη με συνολικά 32,5 συντάξιμα έτη (από τα οποία τα 25 στο Δημόσιο) χωρίς όριο ηλικίας. Εάν ο εργαζόμενος δεν αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας, οπότε θεμελιώνει το δικαίωμά του το 2000, για να πάρει σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσει ηλικία 61,5 ετών ή να συμπληρώσει συνολικά 33,5 συντάξιμα έτη, οπότε παίρνει σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.
3. Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν συντρέχουν η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας με τη συμπλήρωση των συντάξιμων ετών;
Οταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει τα απαιτούμενα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος συντάξιμα χρόνια (ή χρόνια ασφάλισης) «κλειδώνει» όπως είπαμε αυτό το δικαίωμά του, με βάση το όριο ηλικίας που προβλέπεται κατά τον χρόνο θεμελίωσης του δικαιώματος.
Επομένως όταν δεν έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται, απλώς περιμένει, προκειμένου να πάρει σύνταξη, να συμπληρώσει αυτό το όριο. Το ίδιο ακολουθείται και στην περίπτωση συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Οποτε συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια που προβλέπονται μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.
4. Ποιες υπηρεσίες συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το Δημόσιο;
Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις:
1. Για προσληφθέντες μέχρι 31/12/1982, οι χρόνοι που συνυπολογίζονται για θεμελίωση του δικαιώματος είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.
2. Για τους προσληφθέντες από 1/1/1983 και μετά, για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος συνυπολογίζονται όλοι οι χρόνοι, αρκεί να υπάρχει 5ετής υπηρεσία στο Δημόσιο για να συνταξιοδοτηθεί ο εργαζόμενος από αυτό.
5. Με ποιες προϋποθέσεις συνταξιοδοτούνται όσοι συμπληρώνουν 15ετία;
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, άνδρες και γυναίκες, που έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1992 και συμπληρώνουν 15 έτη υπηρεσίας μπορούν να παραιτηθούν. Η σύνταξη στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται στο 65ο έτος της ηλικίας.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και θέλουν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους έχουν τη δυνατότητα:
α. Να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα που τους αναλογεί
β. Να συνεχίσουν την ασφάλισή τους για υγειονομική περίθαλψη
γ. Να λάβουν σύνταξη στο 65ο έτος, η οποία θα είναι αναπροσαρμοσμένη με τις αυξήσεις που θα έχουν χορηγηθεί στις συντάξεις του Δημοσίου για όλη την περίοδο.
ΠΗΓΗ:http://www.alfavita.gr/artro.php?id=5928
===========================================================
Επίσης δείτε από Εφημερίδες:
Πώς-πότε στη σύνταξη οι γυναίκες |
17/07/2010 |
ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ 50ού ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ |
Με το ένα χέρι δίνουν και με το άλλο παίρνουν από τις γυναίκες |
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 17/7/2010, Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ |
Οι μητέρες με ανήλικο τέκνο ευνοούνται, συγκυριακά, ως προς τη θεμελίωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, αλλά επιβαρύνονται εάν κάνουν... χρήση αυτών των ορίων και βγουν με πρόωρη σύνταξη. Μετά το 2012 οι επιπτώσεις διευρύνονται. «Πιάνουν» και τα όρια ηλικίας. |
Με το νέο Ασφαλιστικό επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα και τα ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, Τύπου) η πρόβλεψη -που ανέκαθεν ίσχυε στο Δημόσιο- για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μόνο με την ανηλικότητα του παιδιού και τα ελάχιστα ασφαλιστικά όρια. Δεν απαιτείται δηλαδή να συνυπάρχει και η τρίτη προϋπόθεση, αυτή της ηλικίας (50ό έτος) για έξοδο ή θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ετσι, με τις δύο προϋποθέσεις η μητέρα θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο όριο ηλικίας που προβλέπεται κατά τη χρονιά που συμπληρώνει τις δύο άλλες προϋποθέσεις (ανήλικο και έτη ασφάλισης). Και εξέρχεται στη σύνταξη με τη συμπλήρωση του ενδιάμεσου μεταβατικού ορίου ή όποτε επιθυμεί μεταγενέστερα, χωρίς καμία επίπτωση ως προς τα όρια ηλικίας. |
Οι σημερινές 45άρες |
Κοντολογίς, μια γυναίκα που είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, έχει ανήλικο και τουλάχιστον 5.500 ένσημα μπορεί να βγει σε μειωμένη σύνταξη στο 50ό έτος (και πλήρη στο 55ο), έστω και αν φέτος είναι 45 ή 47 ετών. Κατοχυρώνει το φετινό (ισχύον) έτος ηλικίας. Επίσης, μια γυναίκα που έχει 5.200 ένσημα και παιδί 17 ετών μπορεί να κατοχυρώσει το 57ο έτος για πλήρεις αποδοχές (και 52 για μειωμένες), όρια ηλικίας που προβλέπονται το 2011 και μπορεί να εξέλθει στη σύνταξη όποτε συμπληρώσει αυτό το όριο ή αργότερα όποτε το επιθυμεί. |
Παρακράτηση 6% |
Ουσιαστικά, οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικο προσομοιάζουν με αυτές του Δημοσίου για μια μεταβατική περίοδο (2010-12) αλλά γενικότερα καθίστανται δυσμενέστερες: α) ως προς το ποσοστό σύνταξης, αφού επιβάλλεται παρακράτηση 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου και 30% για την 5ετία (στο Δημόσιο και ορισμένα ειδικά Ταμεία, στα οποία έως τώρα προβλεπόταν πέναλτι 2,8% έως 4,5% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου, αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα καθώς το αυξημένο πέναλτι ισχύει εδώ και δύο χρόνια) και β) όλα τα όρια ηλικίας αυξάνουν δραστικά έως και 15 έτη και ήδη από το 2013 θα ισχύει το 65ο έτος ως γενικό όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και για τις γυναίκες. |
Κατά συνέπεια, όποια μητέρα-εργαζόμενη στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν συμπληρώσει την προσεχή διετία τα ελάχιστα έτη ασφάλισης που προβλέπονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (συνήθως 15 έτη στα Ταμεία του Τύπου, 18,3 στο ΙΚΑ και έως 20 ή 25 έτη στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο) και ταυτόχρονα δεν έχει ανήλικο (ή δεν αποκτήσει νέο τέκνο) υπάγεται αυτοδικαίως στις γενικές διατάξεις και συνταξιοδοτείται αναποδράστως στο 65ο έτος της ηλικίας. |
Διαφορετικά, αν μια μητέρα δεν έχει τα απαιτούμενα ένσημα μπορεί να εξαγοράσει τον χρόνο ανατροφής των παιδιών της (1 έτος για το πρώτο τέκνο και από δύο πλασματικά χρόνια για κάθε ένα για τα δύο επόμενα παιδιά της, συνολικά 5 έτη για την τρίτεκνη) και να κατοχυρώσει το μεταβατικό -ευνοϊκότερο εν σχέσει με τα γενικά- όριο ηλικίας και να κατοχυρώσει συνταξιοδότηση πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρεις αποδοχές στο 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης αναγνωρίζοντας πλασματικά χρόνια. Ειδικά το 2011 δεν μπορεί αυτά να είναι πάνω από 4, αυξάνονται όμως στα 5 έτη το 2012, τα 6 έτη το 2013 και 7 συνολικά έτη το 2014. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί η περίοδος της λοχείας (300 ημερομίσθια ή ένας χρόνος), η ανεργία (έως 300 ημέρες), τα έτη σπουδών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και οι μεταλυκειακές σπουδές και τα ΙΕΚ (απαιτείται η κτήση πτυχίου ή τίτλου σπουδών), η εκπαιδευτική άδεια κ.ά. |
Το διπλό τρικ |
Σε κάθε περίπτωση, το «κόλπο» του νέου Ασφαλιστικού βρίσκεται στην 40ετία. Με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης (μαζί με τα πλασματικά) επενεργεί το πέναλτι του... μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης. Για παράδειγμα, με 35 έτη η σύνταξη πέφτει στο 45,85% και μάλιστα στο σύνολο των αποδοχών στη διάρκεια του εργασιακού βίου, όχι επί της καλύτερης 2ετίας ή 5ετίας που γνωρίζαμε έως τώρα, ενώ στα 39 έτη είναι 54,6%. Αντιθέτως, στα 40 έτη αυξάνεται στο αξιοπρεπές 60% χωρίς να υπολογίζεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Και από αυτό το πέναλτι δεν τη... γλιτώνει κανείς, έστω και αν φτάσει στα 65 έτη. Το ποσοστό αναπλήρωσης δεν έχει σχέση με την ηλικία ή τις αποδοχές, παρά μόνο με τα έτη παραμονής στην ασφάλιση. |
Εάν δε κάποιος βγει στη σύνταξη κάτω των 65 ετών και με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης υπάρχει διπλό πέναλτι, αφ' ενός ο μειωμένος συντελεστής αναπλήρωσης (σύνταξης) και αφ' ετέρου το πέναλτι πρόωρης εξόδου (μείον 6% για κάθε χρόνο). * |
Εμαθες τα νέα, μητέρα; Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ |
Στο πυρ το εξώτερον έστειλε τις μητέρες η κυβέρνηση, φορτώνοντάς τες 15 χρόνια εργασιακού βίου. |
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το Δημόσιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή και που πλέον είναι νόμος του κράτους, ανατρέπει τα εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, καθώς και τα ΝΠΔΔ. Οι 14 κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν τις γυναίκες (αλλά και τους άνδρες που πλέον αποκτούν δικαιώματα λόγω παιδιών), είναι: |
1. Δεν θίγεται όποια θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2010. |
2. Για όσους έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά, αρκεί η συμπλήρωση 20ετίας φέτος, το 2011 πρέπει να έχουν συμπληρώσει 21 χρόνια, το 2012 τα 23 χρόνια και το 2013 τα 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του χρόνου πρόσληψης. |
3. Γονείς με ανίκανα παιδιά που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.1997 πρέπει να συμπληρώσουν το 55ο έτος ηλικίας. |
4. Δεν απαιτείται οι άνδρες να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι για να επωφεληθούν και αυτοί, όπως και οι γυναίκες, της 25ετούς θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης. |
Πλασματικά χρόνια |
5. Αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος (εκτός των άλλων, όπως πτυχίου) μέχρι 5 χρόνια για έχοντες μέχρι 3 παιδιά. Δηλαδή 1 πλασματικός χρόνος για 1 παιδί, 3 πλασματικά για 2 παιδιά και 5 για 3 παιδιά. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχει συμπληρωθεί 15ετής πραγματική δημόσια υπηρεσία. |
6. Καταργήθηκε η διάταξη της συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους έχουν 3 παιδιά και άνω. |
7. Προσληφθέντες μεταξύ 1.1.1983 και 31.12.1992, δηλαδή όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.1998 και μετά, και έχουν ανήλικα παιδιά, συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος με 25ετή υπηρεσία από το 2013 και μετά. Το 2011 αν έχει συμπληρωθεί 25ετία η συνταξιοδότηση απαιτεί 52ο έτος ηλικίας και το 2012 στο 55ο έτος. |
Για γυναίκες και άνδρες (μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης) με ανίκανα (αναπηρία τουλάχιστον 67%) παιδιά ή ανίκανο σύζυγο για συνταξιοδότηση, με 25ετία απαιτείται 50ό έτος ηλικίας. Οι λοιποί, άνδρες και γυναίκες, παίρνουν σύνταξη στο 65ο έτος από το 2013. Το 2011 συνταξιοδοτούνται στο 61ο έτος και το 2012 στο 63ο έτος έναντι του 58ου σήμερα. |
Με μειωμένη στα 60 |
8. Υπάλληλοι που θέλουν να φύγουν με μειωμένη σύνταξη μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό το 2013, αλλά με μείωση 1/200 του ποσού αυτής ανά μήνα που υπολείπεται της έναρξης καταβολής και μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. |
9. Προσληφθέντες μετά την 1.1.1983 και συμπλήρωση 36ετίας το 2011 απαιτείται το 58ο έτος ηλικίας. Το 2012 απαιτείται 37ετία στο 59ο έτος, το 2013 να έχει 38ετία στο 60ό έτος, το 2014 να έχουν συμπληρωθεί 39 έτη υπηρεσίας και επίσης το 60ό έτος και το 2015 τα 40 έτη επίσης στο 60ό έτος. |
Ηλικιακό όριο το 58ο |
10. Προσληφθέντες μετά την 1.1.1983 που αποχωρούσαν με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, τώρα τίθεται ηλικιακό όριο το 58ο το 2011, το 59ο το 2012 και το 60ό το 2013, αλλά και σταδιακή αύξηση των ετών υπηρεσίας στα 40 μέχρι το 2015 (επιβάρυνση 1 έτος κάθε χρόνο). |
11. Κερδίζουν δύο χρόνια οι γυναίκες του Δημοσίου που υπάγονται στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, καθώς θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 60ό αρχικώς. Περιορίζεται κατά ένα χρόνο στο 54ο έτος (από 55ο έτος αρχικά) από το 2011 η ηλικία συνταξιοδότησης, για το 2012 αυξάνει κατά 2 έτη (αντί 2,5 ετών) στο 56ο έτος (αντί 57,5 ετών), το 2013 στο 58ο (αντί 60ού). |
12. Από το 2011 οι ενήλικες άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες δεν θα παίρνουν τη σύνταξη των αποβιωσάντων γονέων, πλην ανίκανων και όσων σπουδάζουν. |
13. Περικόπτονται οι συντάξεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στις θυγατέρες, καθώς αυστηροποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, αν το μηνιαίο πραγματικό ακαθάριστο εισόδημα, εκτός από την κύρια και επικουρική σύνταξη, δεν υπερβαίνει το 30πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (34 ευρώ), χορηγείται το 100% της σύνταξης, αν το εισόδημα είναι πάνω από το 30πλάσιο και μέχρι 40πλάσιο περικόπτεται κατά 1/3, αν είναι μεταξύ 40πλάσιου και 50πλάσιου περικόπτεται κατά 1/2, μεταξύ 50πλάσιου και 60πλάσιου κατά 3/4 και κόβεται τελείως αν υπερβαίνει το 60πλάσιο. |
14. Κατ' εξαίρεση οι ενήλικες άγαμες θυγατέρες που αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από γονείς (εντάσσονται και όσες κατατάχθηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας ή στο Πυροσβεστικό) που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μέχρι 31.12.1982, δικαιούνται σύνταξης εφόσον πληρούν αθροιστικά τρεις προϋποθέσεις: δεν έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου, δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή επίσης μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου αναγόμενο σε ετήσια βάση και στις 31.12.2010 να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους. Η σύνταξη αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του Δημοσίου. |
Ασφαλιστικό: τα 13+1 SΟS |
17/07/2010 - 08:45 |
Ανατροπή στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων |
ΤΑ 14 σημεία- φωτιά του νέου ασφαλιστικού τοπίου τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» μαζί με τη δημοσίευση ολόκληρου του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου (μαζί με τις τροπολογίες και τις προσθήκες) όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. |
Οσον αφορά το νέο Ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα αρχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων ώστε να αποσαφηνιστεί ποιοι ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες δεν θίγονται από τις ανατροπές. Η φιλοσοφία και των δύο νομοσχεδίων είναι ότι οι Ελληνες θα εργάζονται περισσότερο και θα παίρνουν μικρότερες συντάξεις. Με το νέο ασφαλιστικό τοπίο ανατρέπονται τα ισχύοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού τους. Οι αλλαγές θα αρχίσουν από την 1.1.2011 ενώ από την 1.8.2010 θα ισχύσει ο νέος ΛΑΦΚΑ (εισφορά συνταξιούχων). |
Τι ισχύει για ΔΕΚΟ, τράπεζες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες |
1 Το 2015 όλοι θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60 ετών με 40 έτη ασφάλισης, στα οποία θα μπορούν να συνυπολογίσουν έως 7 πλασματικά έτη, ή στα 65 για πλήρη και στα 60 για μειωμένη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Εξαίρεση αποτελούν οι απασχολούμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα οι οποίοι έως το 2017 θα μεταφερθούν στα 60 (από 55). Από το 2011 αρχίζει η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απαιτούμενων για συνταξιοδότηση ετών ασφάλισης. Υστερα από τις οριακές διορθώσεις που έγιναν στη Βουλή, για παράδειγμα, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα απαιτούνται 10.800 |
ημέρες για την έξοδο, ενώ όριο ηλικίας μένει το 58ο έτος (αρχικά προβλέπονταν 11.100 ημέρες και το 59ο έτος). Στα Ειδικά Ταμεία και στα Ταμεία Τύπου το 2011 θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και όριο της ηλικίας παραμένει το 58ο έτος. Μέχρι το 2015 η έξοδος θα γίνεται υποχρεωτικά με 40 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Για τους ασφαλισμένους με 37 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως Ταμείου, διατηρείται το καθεστώς και το 2011, και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται από το 2012 μέχρι να φτάσουν τα 40 έτη. Οι γυναίκες με 33,3 έτη ασφάλισης (10.000 ένσημα) θα μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη στο 56ο έτος (58ο ολόκληρη) το 2011. Θα είναι η τελευταία χρονιά που επιτρέπεται κάτι τέτοιο, αφού στο μέλλον θα απαγορεύεται η έξοδος με μειωμένη σύνταξη και 10.000 ένσημα (φέτος το όριο είναι το 57ο για πλήρη και αναπροσαρμόζεται στο 58ο το 2011 κ.ο.κ. μέχρι το 60ό έτος) και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (νέο ασφαλιστικό καθεστώς). Εως το 2013 αυξάνονται και τα όρια για τις μητέρες ανηλίκων. Απαραίτητες είναι και οι παρακάτω διευκρινίσεις: |
- Δεν θίγονται όσες έχουν 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,3 συντάξιμα έτη) με ανήλικο έως 31-12-2010, οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 50ό έτος για μειωμένη και στο 55ο για πλήρη. |
- Επίσης δεν θίγονται όσοι έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης έως 31-12-2011 (παραμένει το 58ο έτος). |
- Οσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 (Δημόσιο, ΔΕΚΟ κ.λπ.) δεν θίγονται από τις νέες διατάξεις. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης. |
2 Οι συντάξεις για την περίοδο ασφάλισης από 1/1/2011 θα υπολογίζονται με νέους, χαμηλούς συντελεστές, δηλαδή 2% σε όσα Ταμεία έχουν υψηλότερο συντελεστή (π.χ. πρώην ΤΕΒΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.ά.). Από 1/1/2011 θα εφαρμόζονται και οι νέοι συντελεστές υπολογισμού της αναλογικής- ανταποδοτικής σύνταξης (0,80- 1,50 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης) τόσο για τους πρωτοασφαλιζόμενους (στο σύνολο του εργασιακού βίου) όσο και για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά (μεικτός τρόπος υπολογισμού). |
3 Από την 1η Αυγούστου 2010 αρχίζει η παρακράτηση του νέου ΛΑΦΚΑ. Οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλονται στους συνταξιούχους μειωμένες λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης (κλιμακωτά 3% για σύνταξη 1.400- 1.700 ευρώ, 4% από 1.700,01- 2.000 ευρώ, 5% από 2.000,01- 2.300 ευρώ, 6% από 2.300,01- 2.600 ευρώ, 7% από 2.600,01- 2.900 ευρώ, 8% από 2.900,01- 3.200 ευρώ, 9% από 3.200,01- 3.500 ευρώ και 10% για συντάξεις πάνω από 3.500,01 ευρώ). |
4 Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως 4 ετών πλασματικού χρόνου ασφάλισης τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Από το 2014 τα έτη θα είναι επτά, ενώ για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας η εισφορά (20% για ασφαλισμένο στον ιδιωτικό τομέα) θα υπολογίζεται με βάση τον (τρέχοντα) μισθό του προηγούμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης, αλλά θα καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% την περίοδο 2011 - 2014 και κατά 50% κατά τα επόμενα χρόνια. Τα 7 πλασματικά έτη θεωρούνται «αντίδοτο» στις μεγάλες ανατροπές που επιφέρει το νέο Ασφαλιστικό. Διευκρινίζεται ότι: |
- Οσα πλασματικά έτη εξαγοράζονται θα είναι για την προσαύξηση της σύνταξης και όσα δεν εξαγοράζονται είναι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. |
- Χρήση των πλασματικών χρόνων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι έχουν πάνω από 12 συντάξιμα πραγματικά χρόνια. Τα πλασματικά έτη δεν θα είναι μόνο για να συμπληρώσουν την 40ετία. Δηλαδή μπορούν να έχουν 20 έτη και να προσθέσουν έως 7 πλασματικά κ.ο.κ. 5 Το 2015 αρχίζει να ισχύει ο θεσμός της βασικής σύνταξης την οποία θα εγγυάται το κράτος για όλους τους πολίτες (πλην των Ταμείων ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που θα την καταβάλλουν από ίδιους πόρους). Το ύψος της βασικής- την οποία θα δικαιούνται ολόκληρη όσοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη- έχει οριστεί στα 360 ευρώ για φέτος. Για να χορηγηθεί στους ανασφάλιστους θα ισχύουν σωρευτικά πλαφόν εισοδήματος στα 5.040 ευρώ το ατομικό και στα 10.080 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και μόνιμη διαμονή 15 ετών μεταξύ 15ου και 65ου έτους ηλικίας. |
Το πλήρες κείμενο το νέου ασφαλιστικού νόμου του υπουργείου Εργασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www. hellenicparliament. gr/ΝomothetikoΕrgo/Ρsifisthenta-Νomoschedia? law-id=dc6b107e-da79-4751-9150-83d3ac08e663 |
Εξίσωση σε 3 χρόνια ανδρών- γυναικών. Τι ισχύει για τους ένστολους |
6 Εξίσωση εντός τριών ετών (2011- 2013) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Οι μητέρες ανηλίκων οι οποίες στα 25 χρόνια υπηρεσίας θεμελιώνουν δικαίωμα και στα 50 παίρνουν σύνταξη θίγονται περισσότερο αφού η ηλικία συνταξιοδότησης το έτος 2011 αυξάνεται στα 52, το 2012 στα 55 και το 2013 στα 65. Παρέχεται η δυνατότητα, στις μητέρες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης έως 5 έτη ως εξής: για τα τρία πρώτα παιδιά- ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για καθένα από τα επόμενα. Η αύξηση από 5 έως και 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών και μητέρων ανηλίκων, από το 2011 έως το 2013, που απασχολούνται στο Δημόσιο, θεωρείται ακραία ανατροπή. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31.12.2010. Για τους νέους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν μετά την 1.1.1993, έτσι κι αλλιώς, δεν αλλάζει τίποτε διότι έχουν ενιαίο όριο συνταξιοδότησης το 65ο έτος της ηλικίας. Οριστικά από τις επερχόμενες ανατροπές δεν θίγονται και όσοι έχουν 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και έχουν προσληφθεί πριν από την 1.1.1983: |
- Οσοι θεμελιώνουν έως τις 31.12.2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (μητέρες με 15- 17,5 έτη, μητέρες με ανήλικο και 25ετία και τρίτεκνοι με 20ετία). |
- Οι πριν από το 1983 ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) με ειδικές μεταβατικές διατάξεις (εξάμηνα και έτη υπηρεσίας). |
- Οι πριν από το 1983 έγγαμες με 24,5 έτη υπηρεσίας που έχουν θεμελιώσει σήμερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα. |
7 Ολοι οι προσλαμβανόμενοι για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1-1-2011 και μετά καθώς και οι στρατιωτικοί υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ. |
8 Καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. |
9 Θεσπίζεται εισφορά αλληλεγγύης (νέος ΛΑΦΚΑ) από 1.8.2010 για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (κύρια σύνταξη) με κλιμάκωση από 3% έως 10%. |
10 Για τους ένστολους με το νομοσχέδιο καταργείται η διάταξη της θεμελίωσης και καταβολής σύνταξης με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ενώ αυξάνονται με τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου από 20 σε 25 τα έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, τα οποία απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και καταβολής σύνταξης των στρατιωτικών που υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες (π.χ. ιπτάμενοι, πυροτεχνουργοί, ΕΚΑΜ, ΤΕΕΜ, κ.λπ.). Οι μη έχοντες θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2014 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου υποχρεούνται να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία οι μεν πρώτοι μέχρι να συμπληρώσουν 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή το 60ό έτος της ηλικίας τους και οι δε δεύτεροι 5 επιπλέον έτη, εφόσον έχουν υπηρετήσει 15 έτη στις ειδικές υπηρεσίες, ειδάλλως παραμένουν πέραν των 5 ετών και τα υπόλοιπα έτη που χρειάζονται για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που θα ισχύουν κάθε φορά (δηλαδή από 1 έως 15 έτη). Στους στρατιωτικούς αναγνωρίζεται μάχιμη πλασματική υπηρεσία πέντε ετών. Η αναγνώριση προϋποθέτει την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου. Παράλληλα θα προσμετρώνται και τα έτη σπουδών σε ανώτατες σχολές. Εξάλλου προχθές προστέθηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) που έχει καταταγεί μέχρι 31-12-1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά προσαυξάνεται κατά τρία έτη με την καταβολή από τις προβλεπόμενες εισφοράς για τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. |
11 Εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια θα τεθούν για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών, οι οποίες λαμβάνουν τη σύνταξη των γονέων τους. Οπως προβλέπεται, οι προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν για τις ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής: |
- Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου, όπως ισχύει κάθε φορά. |
- Να μην έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο κατώτατο όριο. |
- Να μη λαμβάνουν άλλη σύνταξη και να μην έχουν ασφαλιστεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης. |
- Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους. - Η σύνταξή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του Δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. |
12 Προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος θα πρέπει να έχουν παρέλθει από την τέλεση του γάμου τρία έτη για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και πέντε έτη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. |
13 Επεκτείνονται και στο Δημόσιο οι περιορισμοί στο ποσό της σύνταξης των επιζώντων συζύγων, εκτός των αναπήρων, που λαμβάνουν και σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται. Στις περιπτώσεις που στη σύνταξη συμμετέχουν ανάπηρα ή ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, το ποσό που περικόπτεται από τη σύνταξη του επιζώντος συζύγου επιμερίζεται στα παιδιά σε ίσα μέρη. Ταυτόχρονα επεκτείνεται το δικαίωμα καταβολής δύο συντάξεων από το Δημόσιο, στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τις διατάξεις του Κώδικα και δικαιούνται και εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη από το Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή η μία εκ των δύο συντάξεων, κατόπιν επιλογής τους, καταβάλλεται μειωμένη κατά 75%, όπως ισχύει και για τους λοιπούς συνταξιούχους του Δημοσίου που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. |
14 Αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης με βάση το οποίο υπολογίζεται η προσαύξηση της σύνταξης για τα έτη υπηρεσίας πέραν του 35ου και μέχρι του 40ού για όσους έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μέχρι 31-12-1992. |
ΙΚΑ:Στις 22 Ιουλίου το επίδομα άδειας |
Το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΙΚΑ θα καταβληθεί στις 22 Ιουλίου 2010, μαζί με τη σύνταξη μηνός Αυγούστου. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από το ΙΚΑ. |
Δικαιούχοι του επιδόματος άδειας είναι: |
α) όλοι οι συνταξιούχοι, εκτός από τους συνταξιούχους λόγω γήρατος οι οποίοι δεν θα έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 β) οι επιδοματούχοι του εξωιδρυματικού (παραπληγικού) επιδόματος Το ποσό του επιδόματος που αφορά την κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 200 ευρώ μεικτά. Στις περιπτώσεις που το ποσό της κύριας σύνταξης είναι μικρότερο των 400 ευρώ, το ποσό του επιδόματος άδειας θα είναι ίσο με το μισό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης. Το μεικτό ποσό των 200 ευρώ χορηγείται στην κύρια σύνταξη η οποία, μαζί με τυχόν προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών, επίδομα απόλυτης αναπηρίας, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας, υπολογιζόμενη σε 12μηνη βάση, δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.500 ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτού το ποσού, το επίδομα μειώνεται αναλόγως. |
Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων το επίδομα άδειας θα καταβληθεί μόνο στη μεγαλύτερη σύνταξη. Στους διπλοσυνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ το επίδομα θα καταβληθεί μηχανογραφικά από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εφόσον έχει επιλεγεί ως φορέας από τον οποίο γίνεται η κράτηση παροχών ασθένειας. |
* Στους διπλοσυνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΓΑ το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα χορηγήσει μηχανογραφικά το επίδομα άδειας στην καταβαλλόμενη από το Ιδρυμα σύνταξη. |
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο 17 Ιουλίου 2010 |
Τι αλλάζει στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου |
16/07/2010 |
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ |
Με τον νέο νόμο επέρχεται εξίσωση εντός τριών ετών (2011- 2013) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Οι μητέρες ανηλίκων οι οποίες στα 25 χρόνια υπηρεσίας θεμελιώνουν δικαίωμα και στα 50 έπαιρναν σύνταξη είναι οι μεγάλες χαμένες, αφού η ηλικία συνταξιοδότησης το 2011 αυξάνεται στα 52, το 2012 στα 55 και το 2013 στα 65. Με προσθήκη στο παρά πέντε παρέχεται στις μητέρες ανηλίκων η δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης έως 5 έτη ως εξής: για τα τρία πρώτα παιδιά ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για καθένα από τα επόμενα. |
Τα νέα όρια ηλικίας Από 1-1-2011 θεσπίζονται τα ακόλουθα όρια ηλικίας για όσους προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992: |
1 Για όσους έχουν ανήλικο παιδί ή τρία τουλάχιστον παιδιά και συμπληρώσουν την 25ετία το 2011, το 52ο έτος της ηλικίας, για όσους συμπληρώσουν την 25ετία το 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ο και για όσους συμπληρώσουν την 25ετία από το έτος 2013 και μετά το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος. |
2 Το 50ό έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο. |
3 Το 61ο έτος για όσους υπαλλήλους δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, το οποίο αυξάνεται στο 63ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012, και στο 65ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από το έτος 2013 και μετά. |
4 Εξομοιώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη και ορίζεται στο 56ο το 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013. |
5 Προβλέπεται ότι για άνδρες και γυναίκες υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί από 1-1-1983 και μετά ο προβλεπόμενος σήμερα χρόνος υπηρεσίας των 35 ετών που απαιτείται προκειμένου να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας καθώς και ο προβλεπόμενος χρόνος των 37 ετών που απαιτείται προκειμένου να αποχωρήσουν από την υπηρεσία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2015 στα 40 έτη υπηρεσίας, το δε όριο ηλικίας των 58 ετών αυξάνεται για το 2011 στο 59ο και από το 2012 και εφεξής στο 60ό. Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ισχύουν και γι΄ αυτούς που συμπληρώνουν τα 37 έτη υπηρεσίας από το 2011 και μετά. |
6 Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και οι στρατιωτικοί συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. |
7 Ορίζεται ότι εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων που έχουν διοριστεί μέχρι 31-12-1982 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-1998 και μετά, ως προς την αποχώρηση από την υπηρεσία χωρίς όριο ηλικίας. |
8 Εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1-1-1993. |
9 Εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (65ο έτος) ανδρών και γυναικών που έχουν προσληφθεί μέχρι 31-12-1992 και οι οποίοι έχουν συνολική υπηρεσία 15 έτη. |
10 Μειώνεται κατά πέντε έτη, από το 55ο στα 50ό έτος, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά. |
11 Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών και γυναικών υπαλλήλων που έχουν υπαχθεί στον θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων υπό καθεστώς Δημοσίου διαμορφώνεται από 1-1-2011 στο 55ο έτος, αυξανόμενο κατά 2 έτη για κάθε ημερολογιακό έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους. Μειώνεται κατά δύο έτη, από 60ό στο 58ο, το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ. |
Η σύνταξη θα υπολογίζεται όπως στον ιδιωτικό τομέα |
ΑΛΛΑΓΕΣ στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, με καθιέρωση και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασικής και αναλογικής σύνταξης, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα, φέρνει ο νέος νόμος. Ταυτόχρονα οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης όπως ισχύουν κάθε φορά για τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά σε ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου. |
Οι συντάξεις χηρείας Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας προκειμένου να δικαιούται σύνταξη ο επιζών σύζυγος θα πρέπει να έχουν παρέλθει από την τέλεση του γάμου τρία έτη για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και πέντε έτη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. |
Παράλληλα επεκτείνονται και στο Δημόσιο οι περιορισμοί στο ποσό της σύνταξης των επιζώντων συζύγων, εκτός των αναπήρων, που λαμβάνουν και σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται. Στις περιπτώσεις που στη σύνταξη συμμετέχουν ανάπηρα ή ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, το ποσό που περικόπτεται από τη σύνταξη του επιζώντος συζύγου επιμερίζεται στα παιδιά σε ίσα μέρη. |
Ολοι οι νέοι στο ΙΚΑ Βασική διάταξη του νέου νόμου είναι ότι οι προσλαμβανόμενοι για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1-1-2011 και μετά τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, καθώς και οι στρατιωτικοί που κατατάσσονται από 1-1-2011 και μετά υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάγονται από 1-1-2011 και όσοι υπηρέτησαν οπλίτες ή εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης (ΟΠΥ ή ΕΠΥ) και μετά κατατάχθηκαν σε Σώματα Ασφαλείας ή στο Πυροσβεστικό Σώμα ή διορίστηκαν στο Δημόσιο. |
Πηγή: Ηλίας Π. Γεωργάκης – ΤΑ ΝΕΑ, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ: http://www.aspe.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1206&Itemid=2 |