"Ελλάς εναντίον Πολυτέκνων ..."

Είμαστε εκπαιδευτικοί εγώ και η σύζυγος μου με 7 παιδιά που έχουμε προσφύγει από το 1999 κατά του Ελληνικού δημοσίου,  διεκδικώντας τα οικογενειακά επιδόματα του δημοσίου που δεν μας εχορηγούντο και στους δύο συζύγους από το 1987 και μετά… ακούστε λοιπόν και θαυμάστε  για  την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας!

Το  2001  βγαίνει η 6014 απόφαση του τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών  που  μας επιδικάζει  περίπου 5,5 εκατομμύρια  δραχμές… το  2003 βγαίνει η 4063 τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και εκεί που ετοιμαζόμασταν το 2004  να τα εισπράξουμε από την υπηρεσία μας,  βλέπουμε…  Αναίρεση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών  εναντίον μας,  ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας(!)   με αριθμό κατάθεσης δικογράφου 9065/2004…  έκτοτε έχουν περάσει 4 ολόκληρα χρόνια, και ενώ περιμέναμε να συνεδριάσει το αρμόδιο τμήμα να βγάλει επιτέλους την απόφαση… πεθαίνει τελευταία  ο Πρόεδρος αυτού(!!!)… και όπως με πληροφορούν  η διαδικασία ξεκινάει πάλι από την αρχή!

Κύριε Πρωθυπουργέ, τα σχόλια δικά σας… και αυτά βεβαίως  από μία Κυβέρνηση με  ευαισθησία για το δημογραφικό!   Εμείς βεβαίως αν αργήσουμε  και μία μέρα να πληρώσουμε στην  Εφορεία,  ξέρετε τι μας περιμένει...   Και για να λύσω και την απορία  σας,  μα είναι δυνατόν με  7 (προστατευόμενα) παιδιά να πληρώνεις φόρο; Ακούστε λοιπόν: 

 Πριν μερικά χρόνια πήγαινα στην Εφορεία,  στο Υπουργείο Οικονομικών  και διαμαρτυρόμουν γιατί είχα μεγάλες επιστροφές φόρου άνω των 500.000 δρχ. τότε και αργούσαν να μου τα επιστρέψουν …γιατί έπρεπε να γίνει και 2ος έλεγχος. Μετά από λίγο το ΠΑΣΟΚ άλλαξε το νόμο, έφερε τον  σημερινό άθλιο φορολογικό νόμο που θεωρεί τεκμήριο για περεταίρω φορολόγηση το 4ο παιδί… και έτσι άρχισα σιγά- σιγά να πληρώνω φόρο (αντί επιστροφής) χωρίς να αλλάζουν τα εισοδήματα μου … αντιθέτως ο αριθμός των παιδιών μου αύξαινε!     

 Αποτέλεσμα το:

2000 πήραμε  πίσω                     687.378   δρχ,       

2001 πήραμε  πίσω                     290.160   δρχ ,

2002  πληρώσαμε συνολικά      1.283.549   δρχ,

2003  πληρώσαμε    »                     3.250   Ευρώ,

2004  πληρώσαμε    »                     3.600   Ευρώ, 

2005  πληρώσαμε    »                     4.021   Ευρώ,

2006  πληρώσαμε    »                      5.245   Ευρώ,

2007  πληρώσαμε συνολικά              6.252   Ευρώ  και ας έχουμε 7 παιδιά!!!         

Να σημειωθεί ότι: αν  είχαμε  10 παιδιά ( με τα ίδια εισοδήματα) θα πληρώναμε φόρο 5.052 Ευρώ!

Αυτό κ. Πρόεδρε, είναι το φορολογικό μας σύστημα…  Αν κάποιος δε  υπολογίσει και τους  έμμεσους φόρους που πληρώνει με το ΦΠΑ (με την αγορά των πολλών προϊόντων, λόγω της μεγάλης του οικογένειας) μπορεί να καταλάβει εύκολα, πόσο  ο πολύτεκνος  γδέρνεται  από την Εφορεία.

 Ο πολύτεκνος λοιπόν, τα επιδόματα που παίρνει από το Κράτος είναι… δικά του χρήματα (ο ΦΠΑ που του έχει παρακρατηθεί από τις πολλές αγορές της οικογενείας του και μέρος αυτών  του επιστρέφονται  πίσω).

Κύριε Πρόεδρε, αν ζούσαμε  σε μία άλλη χώρα της Κοινότητας δεν θα χρειαζόταν να δουλεύουμε από τα πολλά επιδόματα των παιδιών που ισχύουν εκεί ….εδώ κάνουμε  2η     και 3η δουλειά για να πληρώνουμε την Εφορεία!.

Αυτό που μας πειράζει όμως κυρίως, είναι το ειρωνικό ύφος και ο εμπαιγμός που υφιστάμεθα από την εξουσία…   

                                                                                                                      

Ραφήνα 20/2/2008

Χρυσόγελος Μανώλης

Ηλεκτρολόγος Μηχ. ΕΜΠ

Πρόσφατα άρθρα