-  Το Δελτίο Τύπου  ΕΔΩ

-  Σχετικά με την Ημερίδα ΕΔΩ

-  Φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Α.Σ.Π.Ε. σήμερα 9/11/19 η Ημερίδα για την «Οικογενειακή και δημογραφική Πολιτική στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής» με συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων των δήμων της Αττικής. Παρευρέθησαν και απηύθηναν χαιρετισμό οι κ.κ. Π. Θεοδωρικάκος Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Πατούλης Περιφερειάρχης, Γ. Αμίτσης καθηγητής ΠΑΔΑ και Β. Θεοτοκάτος Πρόεδρος ΑΣΠΕ. Ακολούθησαν εισηγήσεις από τα μέλη της Ε.Ε. της Α.Σ.Π.Ε. με τα ακόλουθα θέματα:

- Οικογενειακή και δημογραφική πολιτική σε επίπεδο Δήμων. Δείτε ΕΔΩ

- Καλές πρακτικές από Δήμους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δείτε ΕΔΩ

- Αντιμετώπιση του φαινομένου της χαμηλής γεννητικότητας και ενίσχυση της Οικογένειας στην Ελλάδα. Δείτε ΕΔΩ

- Οι θέσεις της Α.Σ.Π.Ε. για τα μέτρα άμεσης ανάγκης από τους Δήμους. Δείτε ΕΔΩ

- Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τους φιλικούς προς την οικογένεια Δήμους. Δείτε ΕΔΩ

 

Ο Υπουργός κ. Π. Θεοδωρικάκος απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Ξέρετε πολύ καλά, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η στήριξη της οικογένειας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, δεν μπορεί παρά να είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της πολιτικής.

Σήμερα η Ελλάδα αιμορραγεί. Οι νέες οικογένειες μετά βίας κάνουν δύο παιδιά, πολλά εκ των οποίων φεύγουν στο εξωτερικό γιατί η Ελλάδα δεν τους προσφέρει όσα ονειρεύονται.

Από το 2011 και μετά για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός συρρικνώνεται. Από τα 11,1 εκατ. ο πληθυσμός πέρυσι έπεσε στα 10,7 εκατ. Και σύμφωνα με τους ρυθμούς αυτούς το 2050 θα είμαστε μόνο 8,9 εκατ. Έλληνες στη χώρα μας. (στοιχεία Διακομματικής της Βουλής).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σήμερα η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην ΕΕ. Μόλις 1,38 παιδιά ανά ζευγάρι με τον μέσο όρο να βρίσκεται στο 1,6, ενώ για να μη μειώνεται ο πληθυσμός έπρεπε να είναι στο 2,1 παιδιά ανά ζευγάρι.

Η εξέλιξη αυτή υπονομεύει το μέλλον το έθνους.

Γι' αυτό λέμε ότι εσείς οι πολύτεκνοι, εκτός των άλλων, επιτελείτε έργο εθνικό και σηκώνεται ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος έναντι των λοιπών συμπατριωτών μας.

Η αποσπασματική επιδοματική πολιτική και τα κάθε λογής φιλοδωρήματα δεν λύνουν το πρόβλημα. Μπορεί προσωρινά να ανακουφίζουν αλλά δεν αντιστρέφουν τη δημογραφική τάση.

Η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία του λαού, η ασφάλεια για το μέλλον που μπορεί να νιώσει κάθε πολίτης, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δημογραφική τάση.

Η ΝΔ από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ως πρώτο της μέλημα έχει τη βελτίωση της οικονομίας και τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές για όλους τους Έλληνες και θα διαλύσει την αβεβαιότητα για το αύριο.

Θεσπίσαμε από 1/1/2020 την ενίσχυση κάθε οικογένειας με 2.000 € για κάθε παιδί που γεννιέται.

Αυξάνουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Μειώσαμε τον ΦΠΑ στα βρεφικά είδη από 24% στο 13%.

Συνεργαζόμενοι με το υπουργείο Εργασίας αυξήσαμε κατά 30.000 φθάνοντας στους 155.000 τους δικαιούχους με voucher παιδικών σταθμών με σκοπό να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

Στόχος μας είναι:

  1. Η ελεύθερη επιλογή από τη μητέρα πότε θα πάρει την άδεια λοχείας της.
  2. Να αυξηθεί η άδεια λοχείας στις μονογονεϊκές οικογένειες.
  3. Να επεκτείνουμε το χρόνο προστασίας λοχείας για ενδεχόμενη απόλυση από τους 18 στους 24 μήνες.
  4. Σταδιακή εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής αγωγής και ενίσχυση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, ώστε να μπορούν οι μητέρες να εργάζονται.
  5. Επιδίωξή μας, που όμως σχετίζεται με την πορεία των δημοσιονομικών, είναι να επαναφέρουμε τα ποσά που ο ΣΥΡΙΖΑ περιέκοψε πέρυσι για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Αυτοί οι πέντε άξονες είναι βασικοί στην πολιτική της ΝΔ.

Ωστόσο υπάρχουν αιτήματα που η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος θέτει στις συναντήσεις που κατά καιρούς έχουμε.

Toν επιδιωκόμενο στόχο, με τη μορφή κινήτρου, για την επαναφορά του 20% στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, κάτι που σας αφαιρέθηκε και το δικαιούσθε.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να πει όχι στο αίτημά σας για καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ.

Μόλις εκλεγεί η νέα ΚΕΔΕ θα συζητήσω το αίτημά σας να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να λαμβάνουν αποφάσεις οικονομικής στήριξης των οικογενειών που αποκτούν τέταρτο και άνω παιδί.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το δημογραφικό είναι εθνικό πρόβλημα, και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Υπό τις σημερινές συνθήκες η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας αποτελεί εθνικό χρέος.»

 

 Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

 



Αθήνα, 11/11/2019
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνομοσπονδίας μας, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την ενεργοποίηση της Περιφέρειας και των Δήμων στον τομέα της οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής.

Στην ημερίδα είχαν προσκληθεί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, εκπρόσωποι των Δήμων της Αττικής, καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο αποτελεί τον Επιστημονικό Σύμβουλο της ΑΣΠΕ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από μεγάλο αριθμό Δήμων της Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής κα Δήμητρα Νάνου και Σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΑΣΠΕ κ. Νίκος Φωτόπουλος.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της ΑΣΠΕ κ. Βασίλειο Θεοτοκάτο, από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη και από τον Καθηγητή κ. Γαβριήλ Αμίτση, Διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στα μέτρα της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των οικογενειών που αποκτούν παιδιά.

Σχετικά με το πάγιο αίτημα της ΑΣΠΕ για μια ρητή διάταξη στον Κώδικα των Δήμων, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, να ενισχύουν οικονομικά όσους αποκτούν το 4ο ή επόμενο παιδί, ανέφερε: «Μόλις εκλεγεί η νέα ΚΕΔΕ θα συζητήσω το αίτημά σας να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να λαμβάνουν αποφάσεις οικονομικής στήριξης των οικογενειών που αποκτούν τέταρτο και άνω παιδί.».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες – παρουσιάσεις από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΣΠΕ με την εξής θεματολογία:

α) Δημογραφικό πρόβλημα, πολύτεκνες οικογένειες και ο ρόλος των Ο.Τ.Α.: Δρ. Δημήτριος Σταμούλης, Αντιπρόεδρος Α.Σ.Π.Ε.

β) Καλές πρακτικές από τους Δήμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: κα Δήμητρα-Ινές Αγγελή, Γεν. Γραμματέας Α.Σ.Π.Ε., Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για την οικογένεια και το παιδί.

γ) Μέτρα οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής που προτείνεται να εφαρμόσουν οι Ο.Τ.Α.: Δρ. Γεώργιος Πιερράκος, Αν. Γενικός Γραμματέας Α.Σ.Π.Ε, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

δ) Αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και ενίσχυση της οικογένειας: κ. Θωμάς Γιαννιώτης, Ταμίας Α.Σ.Π.Ε., Οικονομικός Διευθυντής Ο.Τ.Α.

ε)  Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των φιλικών προς την οικογένεια Δήμων (στο οποίο η ΑΣΠΕ είναι εθνικός συντονιστής): Ευδοξία Σαρμπίνη, Αν. Ταμίας Α.Σ.Π.Ε.

Στα συμπεράσματα της Ημερίδας, αναδείχθηκε η αποφασιστική σημασία των Δήμων στην ανάγκη για άμεση και ολοκληρωμένη διαμόρφωση ενός Εθνικού Πλαισίου Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Ο θεσμικός ρόλος της ΑΣΠΕ ως φορέας προώθησης της ευημερίας της Οικογένειας σε εθνικό επίπεδο μπορεί να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στο συντονισμό μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής.

Η ανάσχεση της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, προϋποθέτει την άσκηση ενεργών πολιτικών όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και Δήμους. Η πολύ θετική ανταπόκριση από την ηγεσία της Περιφέρειας της Αττικής και από σημαντικό ποσοστό των αιρετών Δημοτικών Αρχών των Δήμων της Αττικής που παρακολούθησαν την ημερίδα, είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι και ελπίζουμε να γίνει η απαρχή σημαντικών και συνεχιζόμενων πολιτικών δράσεων, ώστε οι πόλεις να γίνουν φιλικές προς την οικογένεια, να στηρίζουν τις οικογένειες που αποκτούν παιδιά και να υλοποιούν την ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Η ημερίδα αποτελεί το πρώτο βήμα για την προώθηση ενός πολυεπίπεδου διαλόγου μεταξύ της ΑΣΠΕ, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής, το αποτέλεσμα του οποίου ελπίζουμε ότι θα είναι ορατό στις οικογένειες των Δήμων της Αττικής και στους πολύτεκνους γονείς, των οποίων η κοινωνική προσφορά αναγνωρίστηκε από το σύνολο των ομιλητών. 


Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

 

 

Πρόσφατα άρθρα