Εκτύπωση

ΠΡΟΣ

Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα

Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο

 

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη

Υφυπουργό Δημογραφίας και Οικογένειας κα Μ. Συρεγγέλα

 

ΘΕΜΑ ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2021 & ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Με την παρούσα επιστολή μας εισηγούμαστε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών της χώρας, στο σύνολό τους, με αναλογικότητα ως προς το πλήθος των παιδιών τους. Η πρότασή μας αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για το φετινό μέριμνα – πρόθεση για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένες ομάδες που πλήττονται για διάφορους λόγους.

Να θυμίσουμε ότι οι πολύτεκνες οικογένειες

-       Δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος,

-       Δεν λαμβάνουν από το 2015 ως σήμερα το πολυτεκνικό επίδομα που ίσχυε στο παρελθόν, για να προστατεύει το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους, που καταρρέει συνεχώς,

-       Φορολογούνται όμοια με τους άγαμους και τους άτεκνους, αφού ΔΕΝ έχει νομοθετηθεί ως αφορολόγητο το ποσό των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί όπως είχε εξαγγείλει η ΝΔ στο 6ο σημείο του κυβερνητικού της προγράμματος,

-       Βλέπουν το κόστος της ζωής τους καθημερινά να αυξάνει, με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων κ.λπ., το οποίο πολλαπλασιάζεται λόγω του πλήθους των παιδιών της πολύτεκνης οικογένειας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να δοθεί στο σύνολο των πολυτέκνων οικογενειών, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων (βάσει νομολογίας δικαστηρίων που έχουν κρίνει αντισυνταγματικά τα εισοδηματικά κριτήρια σε παροχές προς τους πολύτεκνους, βλ. ΣτΕ 1095/2001 και νεώτερες, 2006, 2008 κ.λπ ), ένα ποσό αναλογικό ως προς το πλήθος των παιδιών κάθε οικογένειας, ώστε να λάβουν επιτέλους μια βοήθεια μετά από πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων βλέπουν να μην έχουν καμμία ενίσχυση από το Κράτος.

Να θυμίσουμε ότι η πολυτεκνική ιδιότητα αποδεικνύεται νομίμως, μόνο με το Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας της ΑΣΠΕ, βάσει της παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014, και όχι με βάση το πλήθος των παιδιών που αυθαίρετα δηλώνονται στην φορολογική δήλωση των φυσικών προσώπων.

 

Σε ό,τι αφορά το Επίδομα Θέρμανσης, αρκετές πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται επειδή διαθέτουν μεγάλο αυτοκίνητο (άνω των 1929 κ.εκ.) οπότε εμπίπτουν ταυτόματα στο κριτήριο πολυτελούς διαβίωσης και έτσι στερούνται το επίδομα θέρμανσης. Όπως έχουμε ξαναζητήσει, οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να εξαιρεθούν από το κριτήριο πολυτελούς διαβίωσης, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης. Δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες ζωής που διέπουν τις πολύτεκνες οικογένειες. Η αδικία ΔΕΝ μπορεί να συνεχίζεται ! 

Είναι καιρός να κάνει κάτι η Κυβέρνηση και για τις πολύπαθες πολύτεκνες οικογένειες, που αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών και εμποδίων χωρίς καμμία κοινωνική αρωγή, εδώ και πολλά χρόνια.

 

Αναμένουμε το μέρισμα που θα δοθεί φέτος, να θυμηθεί την προσφορά των πολυτέκνων σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και ο πληθυσμός θα μειωθεί δραματικά, όπως προβλέπει και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. με την απογραφή πληθυσμού που είναι σε εξέλιξη.