Ενημέρωση
- 14 Ιουλίου 2009 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 7590
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα
της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Θέματα του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης
Άρθρο 1
Ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση ή μετονομασία εργαστηρίων ΤΕΙ
1. Κάθε εργαστήριο ανήκει σε Τμήμα Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) και η λειτουργία του διέπεται από εσωτερικό κανονισμό. Τα εργαστήρια ιδρύονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου του οικείου ΤΕΙ και σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) του Τμήματος. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο εσωτερικός κανονισμός του εργαστηρίου, το Τμήμα στο οποίο ανήκει το εργαστήριο, το αντικείμενο έρευνας και οι σκοποί του.
2. Η κατάργηση, συγχώνευση ή μετονομασία εργαστηρίων ΤΕΙ γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της ΓΣ του Τμήματος που ανήκει το εργαστήριο. Σε περίπτωση κατάργησης, τα όργανα και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου κατανέμονται με απόφαση της ΓΣ του Τμήματος σε αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν σε αυτό.
Άρθρο 2
Σκοποί εργαστηρίων ΤΕΙ
1. Τα εργαστήρια των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) έχουν ως αποστολή την ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στα ΤΕΙ, την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των μελών του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) στον τομέα της έρευνας, τη δημιουργία σταθερών ερευνητικών πυρήνων, τη συγκέντρωση εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο πλαίσιο ομάδων ερευνητών, την υποβοήθηση της ανάπτυξης των Κέντρων Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) και την υποστήριξη διαδικασιών αξιολόγησης και ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ειδικότερα, τα εργαστήρια αυτά έχουν ιδίως ως σκοπό:
α) Τη διεξαγωγή έρευνας για την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
β) Τη δημιουργία θεωρητικής, επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής για την αρτιότερη διδασκαλία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων που είναι σχετικά με τα ερευνητικά αντικείμενα των εργαστηρίων.
γ) Την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας και έρευνας για μεταπτυχιακούς σπουδαστές στο πλαίσιο των ερευνητικών αντικειμένων των εργαστηρίων.
δ) Την ανάπτυξη νέων ερευνητικών προγραμμάτων για τη μεθοδολογική και επιστημονικο-τεχνική καλλιέργεια των πεδίων που είναι σχετικά με τη φύση των εργαστηρίων.
ε) Την κάλυψη των αναγκών της έρευνας και διδασκαλίας του προγράμματος σπουδών στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Τμημάτων ΤΕΙ και Τμημάτων Πανεπιστημίων σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου αυτού.
στ) Τη σύνδεση και κάθε μορφής συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι τους συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με αυτούς των εργαστηρίων.
ζ) Τον συντονισμό των σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων σε όλους τους επιμέρους ερευνητικούς χώρους και τη λειτουργική διασύνδεσή τους από επιστημονική και διοικητική άποψη.
2. Το έργο που εκτελείται από τα εργαστήρια αυτά υποστηρίζεται από τις συναφείς υπηρεσίες του Δημοσίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και κοινωφελή ιδρύματα.
Άρθρο 3
Διευθυντής εργαστηρίου ΤΕΙ
1. Κάθε εργαστήριο διευθύνεται από διευθυντή που είναι μέλος ΕΠ της βαθμίδας του καθηγητή του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου και ανήκει στο οικείο Τμήμα. Ο διευθυντής ορίζεται με απόφαση της ΓΣ του Τμήματος. Αν υπάρχουν περισσότεροι καθηγητές, η ΓΣ του Τμήματος εκλέγει έναν από αυτούς ως διευθυντή του εργαστηρίου. Η θητεία του οριζόμενου ή εκλεγόμενου διευθυντή είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί με απόφαση της ΓΣ του Τμήματος. Για τον ορισμό, την εκλογή ή την ανανέωση της θητείας του διευθυντή κάθε εργαστηρίου εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του οικείου ΤΕΙ.
2. Σε περίπτωση που στο οικείο Τμήμα δεν υπάρχει καθηγητής, ως διευθυντής του εργαστηρίου ορίζεται ή εκλέγεται αναπληρωτής καθηγητής κατά την ίδια ως άνω διαδικασία και με συγκρότηση της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής και από αναπληρωτές καθηγητές. Στην περίπτωση αυτή, η θητεία του διευθυντή λήγει με απόφαση της ΓΣ του Τμήματος, με την οποία η διεύθυνση του εργαστηρίου ανατίθεται σε μέλος ΕΠ που έχει διοριστεί στο μεταξύ στη βαθμίδα του καθηγητή του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου και ανήκει στο οικείο Τμήμα.
3. Κατά τα λοιπά, ως προς τα κριτήρια και τη διαδικασία εκλογής διευθυντή εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του π.δ. 46/1989 (ΦΕΚ Α΄ 21).
Άρθρο 4
Έσοδα εργαστηρίων ΤΕΙ
Τα έσοδα κάθε εργαστηρίου προέρχονται από: α) την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων, που πραγματοποιούνται για ίδιο λογαριασμό ή λογαριασμό τρίτων, β) τη διάθεση ερευνητικών και εν γένει επιστημονικών προϊόντων και γ) τις κληρονομιές, δωρεές και κληροδοσίες που καταλείπονται στο οικείο ΤΕΙ για τους σκοπούς του εργαστηρίου. Η διαχείριση των εσόδων των εργαστηρίων ΤΕΙ γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), από τον οποίο αποδίδεται προς το οικείο ΤΕΙ μέρος των εσόδων, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 7 της 679/22.8.1996 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 826).
Άρθρο 5
Γνωστικά αντικείμενα μελών ΕΠ των ΤΕΙ
1. Αν η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης (ΓΣΕΣ) του οικείου Τμήματος, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 2 του ν. 3685/2008 (ΦΕΚ Α΄ 139), διαπιστώσει ότι στην πράξη διορισμού υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μέλους ΕΠ δεν αναφέρεται το γνωστικό αντικείμενο της κατεχόμενης θέσης του μέλους αυτού, προβαίνει υποχρεωτικά στον καθορισμό του γνωστικού αντικειμένου της θέσης του στο ενιαίο γνωστικό αντικείμενο ή σε ένα από τα αυτοτελή γνωστικά αντικείμενα του οικείου Τομέα ή, αν δεν υπάρχουν Τομείς, του οικείου Τμήματος, στο οποίο ανήκει το μέλος αυτό, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
2. Ο καθορισμός γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση της ΓΣΕΣ του οικείου Τμήματος μετά από προηγούμενη έγγραφη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου μέλους ΕΠ, λήψη υπόψη των απόψεών του και εισήγηση της ΓΣ του Τομέα, στον οποίο ανήκει το μέλος ΕΠ, εφόσον υπάρχει Τομέας. Το ενδιαφερόμενο μέλος ΕΠ μπορεί να υποβάλει γραπτώς τις απόψεις του εντός τασσόμενης εύλογης προθεσμίας από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης, με την οποία ενημερώνεται για την ανάγκη καθορισμού του γνωστικού αντικειμένου της κατεχόμενης θέσης του. Η μη υποβολή των απόψεων του ενδιαφερομένου εντός της τασσόμενης προθεσμίας δεν κωλύει την πρόοδο της διαδικασίας.
3. Η ΓΣΕΣ του οικείου Τμήματος προβαίνει στον καθορισμό του ελλείποντος γνωστικού αντικειμένου μετά από συνεκτίμηση του συνολικού ερευνητικού, διδακτικού και επιστημονικού έργου του ενδιαφερόμενου μέλους ΕΠ και τις ανάγκες που προκύπτουν από το ισχύον πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος. Το γνωστικό αντικείμενο που καθορίζεται δεν επιτρέπεται να είναι ευρύτερο από το ενιαίο γνωστικό αντικείμενο ή ένα από τα αυτοτελή γνωστικά αντικείμενα του Τομέα ή, αν δεν υπάρχουν Τομείς, του Τμήματος, στο οποίο ανήκει το μέλος αυτό.
4. Για το γνωστικό αντικείμενο που καθορίζεται εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του οικείου ΤΕΙ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Υπηρεσίας (ΚΥ) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ενημερώνει σχετικά το μητρώο υπηρετούντων μελών ΕΠ του άρθρου 3 της 38913/Β1/23-4-2007 απόφασης της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 608).
5. H διαδικασία μετατροπής ή αλλαγής των γνωστικών αντικειμένων των υπηρετούντων, κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, μελών ΕΠ στο ενιαίο γνωστικό αντικείμενο ή σε ένα από τα αυτοτελή γνωστικά αντικείμενα κάθε Τομέα ή, αν δεν υπάρχουν Τομείς, κάθε Τμήματος γίνεται με διάταγμα που εκδίδεται κατ’ ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 23 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69).
Άρθρο 6
Δικαιώματα αποχωρούντων μελών ΕΠ – Ομότιμοι καθηγητές ΤΕΙ
1. Στην παράγραφο 2 του Κεφαλαίου Ζ΄ του άρθρου 20 του ν. 1404/1983 (ΦΕΚ Α΄ 173), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 2916/2001 (ΦΕΚ Α΄ 114), προστίθενται εδάφια ως εξής: «Μέλη ΕΠ των ΤΕΙ, που αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, διατηρούν την ιδιότητα του μέλους τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής υποψήφιων διδακτόρων και την ιδιότητα του μέλους επταμελούς εξεταστικής επιτροπής για τελική αξιολόγηση και κρίση διδακτορικών διατριβών, τις οποίες έχουν πριν την αποχώρησή τους. Διατηρούν επίσης τις θέσεις σε διοικητικά συμβούλια νπδδ ή σε κάθε είδους επιτροπές, στις οποίες είχαν διορισθεί ως μέλη ΕΠ πριν την αποχώρησή τους, συνεχίζουν να συμμετέχουν σε όσα ερευνητικά προγράμματα συμμετείχαν πριν από αυτή και μπορούν να ορίζονται ως μέλη εισηγητικών επιτροπών για την κρίση μελών ΕΠ. Τέλος μπορούν να παραδίδουν μεταπτυχιακά μαθήματα και να διδάσκουν σε ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης».
2. Η παράγραφος 3 του Κεφαλαίου Ζ΄ του άρθρου 20 του ν. 1404/1983, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 2916/2001, αντικαθίσταται ως εξής: «Η Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης (ΣΕΣ), ύστερα από πρόταση τουλάχιστον τριών (3) μελών ΕΠ του οικείου ΤΕΙ απονέμει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή σε όσα μέλη ΕΠ της βαθμίδας του καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά τους».
Άρθρο 7
Ενιαίες θέσεις μελών ΕΠ των ΤΕΙ
1. Οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις ΕΠ του άρθρου 23 του ν. 1404/1983 των βαθμίδων του καθηγητή, του αναπληρωτή καθηγητή, του επίκουρου καθηγητή και του καθηγητή εφαρμογών, όπως έχουν κατανεμηθεί στα Τμήματα των ΤΕΙ και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και κατέχονται από μέλη ΕΠ ή παραμένουν κενές, θεωρούνται ενιαίες, ανήκουν στα Τμήματα και κατανέμονται στους Τομείς.
2. Το πρώτο εδάφιο της περιπτώσεως α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 17 του ν. 1404/1983, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 2916/2001 και συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 3404/2005 (ΦΕΚ Α΄ 260), αντικαθίσταται ως εξής: «Οι Αναπληρωτές Καθηγητές, που έχουν διανύσει τριετή προϋπηρεσία στη βαθμίδα που υπηρετούν, και οι Επίκουροι Καθηγητές μετά τη μονιμοποίησή τους έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μέχρι δύο φορές, που απέχουν τουλάχιστον τρία έτη μεταξύ τους, την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή αντίστοιχα».
3. Η έναρξη της διαδικασίας εξέλιξης στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, του Αναπληρωτή Καθηγητή ή του Καθηγητή γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους ΕΠ.
Άρθρο 8
Πλήρωση – Προκήρυξη θέσεων μελών ΕΠ των ΤΕΙ
Στο τέλος της παράγραφος 6 του άρθρου 16 του ν. 1404/1983, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του ν. 2916/2001, προστίθενται εδάφια ως εξής: «Η προκήρυξη των ως άνω θέσεων γίνεται εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους από την ημερομηνία που η θέση παρέμεινε κενή. Εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους από την έγκριση της σχετικής πίστωσης προκηρύσσονται επίσης οι θέσεις που εγκρίνονται στο πλαίσιο του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγραμματισμού των ΤΕΙ. Μετά την παρέλευση του έτους, εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί η προκήρυξη της θέσης, η σχετική πίστωση ακυρώνεται αυτοδικαίως. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται σε Τμήμα και σε βαθμίδα και γνωστικό αντικείμενο που αποφασίζει η Συνέλευση του οικείου ΤΕΙ, ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου της Σχολής και γνώμη της ΓΣ του Τμήματος».
Άρθρο 9
Διορισμός – Κρίση κωλυόμενων μελών ΕΠ των ΤΕΙ
1. Η περίπτωση ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 1404/1983, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Ο διορισμός, κατόπιν εκλογής ή εξέλιξης, και η μονιμοποίηση μελών ΕΠ γίνονται με πράξη του Προέδρου του οικείου ΤΕΙ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από έλεγχο νομιμότητας από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ και έγγραφη παροχή της πίστωσης, κατά τις κείμενες διατάξεις. Κατά της πράξης του Προέδρου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση της πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή από την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, για τον έλεγχο της νομιμότητας της προσβαλλόμενης πράξης. Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί επίσης, αυτεπαγγέλτως, εντός ενός (1) έτους, να ελέγξει τη νομιμότητα της πράξης του Προέδρου. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη νομιμότητας σε οποιονδήποτε από τους ανωτέρω ελέγχους, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ακυρώνει την πράξη του Προέδρου και αναπέμπει την υπόθεση στο οικείο ΤΕΙ, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία από το σημείο που παρουσιάζεται η έλλειψη νομιμότητας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της 89650/Β2/13-8-2007 απόφασης της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1466)».
2. Για την μετατροπή των θέσεων μελών ΕΠ που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2916/2001 εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του οικείου ΤΕΙ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν η κρίση που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του παραπάνω άρθρου δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω νομίμου κωλύματος που προβλέπεται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και που συντρέχει στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου, η κρίση πραγματοποιείται μετά την άρση του κωλύματος και ανεξαρτήτως της προθεσμίας που προβλέπεται στο ανωτέρω εδάφιο.
Άρθρο 10
Εκπαιδευτικές άδειες μελών ΕΠ των ΤΕΙ
Το Κεφάλαιο Δ΄ του άρθρου 20 του ν. 1404/1983, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 1 και την περίπτωση ε΄ του άρθρου 3 του ν. 2621/1998 (ΦΕΚ 136 Α΄) και με το Κεφάλαιο Δ΄ του άρθρου 4 του ν. 2916/2001, αντικαθίσταται ως εξής:
«Δ. Εκπαιδευτικές άδειες
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους υπηρεσίας τα μέλη ΕΠ των ΤΕΙ δικαιούνται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια ως ακολούθως:
1. Κάθε μέλος ΕΠ δικαιούται εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις αποδοχές μέχρι δώδεκα μήνες μετά τη συμπλήρωση έξι χρόνων υπηρεσίας στο ίδιο ΤΕΙ ή μέχρι έξι μήνες μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων υπηρεσίας. Η εκπαιδευτική άδεια δεν εγκρίνεται όταν περιορίζεται στο διάστημα των θερινών ή άλλων διακοπών, εγκρίνεται όμως όταν διάστημα διακοπών περιλαμβάνεται στο συνολικό πολύ μεγαλύτερης διάρκειας χρόνο της ζητούμενης άδειας ή όταν αναφέρεται σε συγκεκριμένο ερευνητικό ή άλλο εκπαιδευτικό έργο που γίνεται αποδεδειγμένα σε χρόνο διακοπών.
2. Σκοπός της εκπαιδευτικής άδειας είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων του αδειούχου με τη συμμετοχή του σε ερευνητικό ή εκπαιδευτικό έργο άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή επιστημονικού φορέα της χώρας ή του εξωτερικού. Για το διάστημα παραμονής και εργασίας του σε ΑΕΙ ή επιστημονικό φορέα του εξωτερικού και κατά ανώτατο όριο για οκτώ μήνες καταβάλλονται διπλές αποδοχές και εφόσον δεν μισθοδοτείται από το ΑΕΙ ή το ίδρυμα του εξωτερικού.
3. Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται, εφόσον: α) το ενδιαφερόμενο μέλος ΕΠ έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρία έτη υπηρεσίας σε ΤΕΙ, από τα οποία τουλάχιστον δύο έτη στο ΤΕΙ που υπηρετεί κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης, και β) δεν παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος κατά τη διάρκεια της απουσίας του αδειούχου, λαμβανομένου υπόψη και του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγραμματισμού του ιδρύματος. Ο συνολικός αριθμός των μελών ΕΠ του Τμήματος, τα οποία σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή απουσιάζουν με άδεια της οποίας η διάρκεια είναι μεγαλύτερη του ενός μήνα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/7 του συνολικού αριθμού των μελών ΕΠ του Τμήματος.
4. Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους ΕΠ, με απόφαση του Προέδρου του οικείου ΤΕΙ μετά από εισήγηση του Συμβουλίου του ΤΕΙ και γνώμη του Τμήματος στο οποίο ανήκει το μέλος αυτό. Το αργότερο δύο μήνες μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής άδειάς του, το μέλος ΕΠ υποβάλλει έκθεση για τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής άδειας στη ΓΣ του οικείου Τμήματος, η οποία προβαίνει στην αξιολόγησή της. Οι αποφάσεις για τη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας και για την αξιολόγηση της έκθεσης κοινοποιούνται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και τις υποχρεώσεις των αδειούχων καθορίζονται σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του οικείου ΤΕΙ.»
Άρθρο 11
Παραρτήματα ΤΕΙ
1. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 26 του ν. 3549/2007 που αφορά στην πρόσληψη ερευνητών ως επισκεπτών καθηγητών στα Πανεπιστήμια εφαρμόζεται αναλόγως και στα ΤΕΙ.
2. Η παράγραφος 6 του άρθρου 5 του ν. 1404/1983, όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 25 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ Α΄ 296), αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Παράρτημα ΤΕΙ είναι η εκπαιδευτική μονάδα που:
α) έχει έδρα σε απόσταση μεγαλύτερη από τριάντα (30) χιλιόμετρα από την έδρα του ΤΕΙ και
β) περιλαμβάνει το πολύ δύο (2) Σχολές ή μέχρι τέσσερα (4) ανεξάρτητα Τμήματα.
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Παραρτήματος είναι δυνατή η εκχώρηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στο Διευθυντή του, ή στον Προϊστάμενο του Τμήματος, όταν το Παράρτημα περιλαμβάνει ένα Τμήμα, με ανάλογες ρυθμίσεις στον εσωτερικό κανονισμό του ΤΕΙ».
Άρθρο 12
Σύσταση νέων θέσεων ΕΠ και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΠ) σε ΤΕΙ/ΑΣΠΑΙΤΕ
1. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συνιστώνται οι αναγκαίες οργανικές θέσεις για το διορισμό μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΠ) στο πλαίσιο του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγραμματισμού, όπως προβλέπεται στο ν. 3549/2007.
2. Οι συνιστώμενες θέσεις κατανέμονται στα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με βάση τη δυναμικότητα και τις πραγματικές ανάγκες κάθε ιδρύματος, λαμβανομένου υπόψη του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγραμματισμού του.
Άρθρο 13
Διάρκεια εξαμήνων ΤΕΙ
1. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, κάθε εξάμηνο διαρκεί για τα ΤΕΙ τουλάχιστον δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας που καλύπτουν έναν ελάχιστο αριθμό πιστωτικών μονάδων. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 3549/2007.
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 16 του ν. 3549/2007 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν. 1404/1983, στα Α.Ε.Ι. κάθε μάθημα εξετάζεται στο τέλος του εξαμήνου στο οποίο διδάχθηκε και επιπλέον στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.»
Άρθρο 14
Εκλογή Αναπληρωτή Προϊσταμένου Τμήματος ΤΕΙ
1. Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος αναδεικνύεται ταυτόχρονα και με την ίδια διαδικασία που προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθρου 12 του ν. 1404/1983 για τον Προϊστάμενο του Τμήματος.
2. Οι Αναπληρωτές Προϊστάμενοι Τμημάτων ΤΕΙ, που έχουν οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν. 1404/1983, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την πραγματοποίηση των πρώτων, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εκλογών για την ανάδειξη του Προϊσταμένου του Τμήματος και του αναπληρωτή του.
Άρθρο 15
Επιστημονικοί, Εργαστηριακοί Συνεργάτες και Εκπαιδευτικοί Ειδικών Μαθημάτων (ΕΕΜ) ΤΕΙ
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 19 του ν. 1404/1983, όπως τροποποιήθηκε με το Κεφάλαιο Γ΄ του άρθρου 4 του ν. 2916/2001 και συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ Α΄ 267), αντικαθίσταται ως εξής: «Με τους όρους του παρόντος άρθρου, που διέπουν την πρόσληψη και την ανάθεση διδακτικού έργου σε Επιστημονικούς ή Εργαστηριακούς Συνεργάτες ή Εκπαιδευτικούς Ειδικών Μαθημάτων (ΕΕΜ) ΤΕΙ, μπορεί να ανατεθεί διδακτικό έργο μόνο για εξειδικευμένα μαθήματα μέχρι τεσσάρων εβδομαδιαίων ωρών ως υπερωριακή απασχόληση σε μόνιμους ή συμβασιούχους υπαλλήλους του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ύστερα από άδεια της υπηρεσίας τους, καθώς και σε συνταξιούχους του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα».
Άρθρο 16
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΡΔΙΠ) και Εργαστηριακοί Συνεργάτες Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ
1. Στα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ και στις ειδικότητες «Ειδικός Οινογνωσίας-Γευσιγνωσίας», «Γευσιγνωσία Τροφίμων» και «Οργανοληπτικός Έλεγχος» προσλαμβάνεται Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΡΔΙΠ), τα μέλη του οποίου επιτελούν εφαρμοσμένο εργαστηριακό διδακτικό έργο, που συνίσταται στη διεξαγωγή εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων στο πεδίο εφαρμογής του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος.
2. Οι θέσεις ΕΡΔΙΠ κλιμακώνονται στις βαθμίδες Α΄, Β΄ και Γ΄ με κατώτερη βαθμίδα την Γ΄, ανάλογα με τα προσόντα, που καθορίζονται ως ακολούθως:
α) Βαθμίδα Γ΄
αα) Οκταετής, στο αντικείμενο της θέσης, επαγγελματική δραστηριότητα.
ββ) Διετής τουλάχιστον διδακτική εμπειρία.
β) Βαθμίδα Β΄
αα) Δεκαετής, στο αντικείμενο της θέσης, επαγγελματική δραστηριότητα.
ββ) Τετραετής τουλάχιστον διδακτική εμπειρία.
γ) Βαθμίδα Α΄
αα) Δωδεκαετής, στο αντικείμενο της θέσης, επαγγελματική δραστηριότητα.
ββ) Επταετής τουλάχιστον διδακτική εμπειρία.
γγ) Δημοσιεύματα περιεχομένου συναφούς με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.
3. Εκτός των άλλων προσόντων, για την εκλογή συνεκτιμώνται τίτλοι ή πιστοποιητικά σπουδών, εφόσον σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παραγράφου 31 του άρθρου 3 του ν. 3027/2002 (ΦΕΚ Α΄ 152) και των άρθρων 2, 3 και 4 του π.δ. 35/2003 (ΦΕΚ Α΄ 36).
4. Για την κάλυψη διδακτικών ή άλλων αναγκών των ΤΕΙ στις ειδικότητες της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού μπορεί να προσλαμβάνεται σε θέση Εργαστηριακού Συνεργάτη προσωπικό που έχει τα προσόντα μελών ΕΡΔΙΠ Β΄ και Γ΄ βαθμίδας. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 4, 5, 6 και 9 του άρθρου 19 του ν. 1404/1983, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, εφαρμόζονται αναλόγως και για το προσωπικό της κατηγορίας αυτής, και ειδικότερα η μεν παράγραφος 1 για όσους διαθέτουν τα προσόντα των τακτικών μελών ΕΡΔΙΠ Β΄ και Γ` βαθμίδας, η δε παράγραφος 2 για όσους έχουν τουλάχιστον ένα από τα προσόντα αυτά ή τριετή τουλάχιστον επαγγελματική δραστηριότητα.
Άρθρο 17
Συγχώνευση, μετονομασία και άλλες μεταβολές των Τμημάτων ΤΕΙ
1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 ν. 1404/1983, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 3027/2002 και συμπληρώθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν. 3549/2007, αντικαθίσταται ως εξής: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών και, όταν πρόκειται για σύσταση ή κατάργηση θέσεων, και του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και, εκτός των περιπτώσεων ίδρυσης ΤΕΙ, και της Συνέλευσης του οικείου ΤΕΙ, μπορεί να ιδρύονται, να καταργούνται ή να κατατέμνονται ΤΕΙ, Παραρτήματα, Σχολές ή Τμήματα ή να συγχωνεύονται ή να μετονομάζονται ΤΕΙ.».
2. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 4 του ν. 1404/1983 αναριθμούνται σε 5 και 6 αντίστοιχα και προστίθενται παράγραφοι 3 και 4 που έχουν ως εξής:
«3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΣΑΤΕ και απόφαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ, μετά από εισήγηση των Συμβουλίων των οικείων Τμημάτων, μπορεί να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομάζονται ή να συγχωνεύονται Παραρτήματα, Σχολές ή Τμήματα του ΤΕΙ. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζονται και οι προβλεπόμενες κατευθύνσεις των συγχωνευόμενων Τμημάτων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
4. Με τη ίδια διαδικασία μπορεί Τμήματα των ΤΕΙ, στα οποία ο αριθμός των κατ’ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα για πέντε (5) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη, να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομάζονται ή να συγχωνεύονται υποχρεωτικά με άλλο Τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου που λειτουργεί στο ίδιο ΤΕΙ. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία αυτή, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Τ.Ε., να διακόπτεται υποχρεωτικά η λειτουργία και να αναστέλλεται η εισαγωγή και εγγραφή νέων σπουδαστών στα Τμήματα αυτά. Στην περίπτωση αυτή, με την ίδια υπουργική απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα των σπουδών, των εγγεγραμμένων σπουδαστών, του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και του Ε.Τ.Π. των οικείων Τμημάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής».
3. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του ν. 1404/1983, που προστέθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 7 του ν. 3194/2003, προστίθεται περίπτωση ε΄ ως εξής: «ε) Ειδικά σε περίπτωση που σε ένα ΤΕΙ μία Σχολή παραμείνει με ένα Τμήμα μετά τη διαδικασία συγχώνευσης που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 του ν. 1404/1983, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το εναπομείναν Τμήμα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του με την ονομασία "Σχολή". Ο Προϊστάμενος του Τμήματος ονομάζεται "Διευθυντής" και συμμετέχει στο Συμβούλιο του ΤΕΙ με τις αρμοδιότητες του Διευθυντή Σχολής. Εκτός από τον Προϊστάμενο του Τμήματος δεν εκλέγεται άλλος Διευθυντής Σχολής».
Άρθρο 18
Καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ
Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων νεοϊδρυόμενων Τμημάτων ΤΕΙ καθορίζονται με τα διατάγματα ίδρυσής τους. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του ΣΑΤΕ, μπορεί να καθορίζονται επίσης και τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ήδη υφιστάμενων Τμημάτων ΤΕΙ, στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού επαγγελματικά δικαιώματα με διατάγματα, που προβλέπονται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983.
Άρθρο 19
Συνεργασία μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων
1. Τμήματα των ΤΕΙ μπορούν να συνεργάζονται με αντίστοιχα και ομοειδή Τμήματα Πανεπιστημίων, που έχουν την έδρα τους στην ίδια περιφέρεια, για την από κοινού διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ή άλλων συστατικών στοιχείων του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, και ιδίως για την παρακολούθηση παραδόσεων, σεμιναρίων, φροντιστηριακών ασκήσεων ή εργαστηρίων, την πρακτική άσκηση, την εκπόνηση διπλωματικών ή πτυχιακών εργασιών και τη διενέργεια των εξετάσεων, με την ισότιμη συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών.
2. Για τη συνεργασία συνάπτεται προγραμματική σύμβαση, που εγκρίνεται από το Συμβούλιο του ΤΕΙ και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, μετά από πρόταση των οικείων ΓΣ των συνεργαζόμενων Τμημάτων, και η οποία κοινοποιείται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την προγραμματική σύμβαση ρυθμίζονται τα θέματα που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση της συνεργασίας σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών, και ιδίως η διάρκεια και το αντικείμενο της συνεργασίας, η αμοιβαία ακαδημαϊκή και διοικητική υποστήριξη, η αμοιβαία αναγνώριση της βαθμολογίας των μαθημάτων, στα οποία συμμετέχουν επιτυχώς οι φοιτητές και σπουδαστές, η μνεία της συνεργασίας μεταξύ των οικείων Τμημάτων στους τίτλους σπουδών που χορηγεί καθένα από αυτά.
Άρθρο 20
Καθηγητές Εφαρμογών
1. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 1404/1983, αντικαθίσταται ως εξής :
«Προϋπόθεση για εκλογή σε θέση μέλους ΕΠ είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. »
2. Οι περιπτώσεις Αα και Αβ της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του ν. 1404/1983, αντικαθίστανται ως εξής :
«Α. Καθηγητή Εφαρμογών ΤΕΙ
α) τρία τουλάχιστον έτη επαγγελματικής δραστηριότητας αντίστοιχης του επιπέδου σπουδών σε αντικείμενο σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται ή ισόχρονης εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή συμμετοχής με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων σε κάθε περίπτωση, με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται. Η ανωτέρω επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι ένα χρόνο διδακτικό έργο σε Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ ή ομοταγή Ιδρύματα του εξωτερικού.
β) συναφή προς το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται επιστημονική δραστηριότητα που τεκμαίρεται από ικανότητα εφαρμογής επιστημονικών γνώσεων και τεχνολογικών μεθόδων ή εκτέλεση τμήματος ή ολοκληρωμένων ερευνητικών έργων, η οποία αποδεικνύεται από πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους.»
3. Οι διατάξεις των ως άνω παραγράφων ισχύουν για την εκλογή σε θέσεις Καθηγητών Εφαρμογών που προκηρύσσονται από 01.01.2014 και στο εξής.
Άρθρο 21
Καθηγητές Εφαρμογών στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής (Κ.Ξ.Γ.Φ.Α.)
1.Οι Καθηγητές Εφαρμογών προσωποπαγών θέσεων που εντάχθηκαν σε θέσεις Καθηγητή Εφαρμογών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 1 του ν. 2621/1998 και τοποθετήθηκαν στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής (ΚΞΓΦΑ), σύμφωνα με την περίπτωση αα΄ στοιχείο στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2916/2001, εφόσον καλύπτουν ειδικότητες ή γνωστικά αντικείμενα που ανήκουν σε Τμήματα και πληρούν τις προϋποθέσεις επιλογής σε θέσεις ΕΠ βαθμίδας Καθηγητή Εφαρμογών ή Επίκουρου Καθηγητή, εκτός της επαγγελματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 1404/1983, όπως ισχύει, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μέχρι δύο φορές την ένταξή τους σε κενές οργανικές θέσεις ΕΠ μετά από κρίση από το Εκλεκτορικό Σώμα του Τμήματος, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ν. 1404/1983, όπως ισχύει. Η σχετική αίτηση περιλαμβάνει μία προτίμηση τμήματος και υποβάλλεται στις Γραμματείες των Τμημάτων του ιδίου ΤΕΙ, που από πλευράς ειδικότητας ή γνωστικού αντικειμένου έχουν συνάφεια με τα επιστημονικά προσόντα του ενδιαφερόμενου. Οι διατάξεις του στοιχείου ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 16 εφαρμόζονται αναλόγως στην περίπτωση αυτή.
2. Καθηγητές Εφαρμογών προσωποπαγών θέσεων που εντάχθηκαν σε θέσεις Καθηγητή Εφαρμογών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 1 του ν. 2621/1998 και τοποθετήθηκαν στο ΚΞΓΦΑ, σύμφωνα με την υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2916/2001, εφόσον είχαν τον τίτλο του Επίκουρου Καθηγητή και τις αντίστοιχες αποδοχές της βαθμίδας αυτής πριν τη δημοσίευση του ν. 2621/1998 και διδάσκουν υποχρεωτικά ή κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα που περιέχονται στα τρέχοντα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων ΤΕΙ, μπορούν με αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, προς το Συμβούλιο του οικείου ΤΕΙ να ζητήσουν τη μετατροπή της θέσης τους άνευ άλλης διαδικασίας σε προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή ΕΠ που θα ανήκει στο ΚΞΓΦΑ. Η απόφαση του Συμβουλίου ΤΕΙ διαβιβάζεται στον Πρόεδρο του ΤΕΙ, που εκδίδει διαπιστωτική πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα μέλη ΕΠ που κατέχουν τις νέες αυτές προσωποπαγείς θέσεις εξακολουθούν να μετέχουν στα όργανα διοίκησης των ΚΞΓΦΑ και στο εκλεκτορικό σώμα εκλογής Διεύθυνσης ΚΞΓΦΑ. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 για την κατηγορία αυτή των εκπαιδευτικών εφαρμόζονται όσα ισχύουν για τους λοιπούς Επίκουρους Καθηγητές των ΤΕΙ με προσωποπαγή θέση.
Άρθρο 22
Θέματα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
Στο ν. 1404/1983 προστίθεται άρθρο 28Α , το οποίο έχει ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Θέματα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
1. Στις περιπτώσεις υπαγωγής του έργου της υλοποίησης ανέγερσης και λειτουργίας κτιριακών έργων και υποδομών, μονάδων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) στις διατάξεις του ν. 3389/2005 (ΦΕΚ Α' 232), η ανώνυμη εταιρία Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ΑΕ ή ο εκάστοτε αρμόδιος Δημόσιος Φορέας, ασκούν στην Επικράτεια τις αρμοδιότητες της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, πάσης φύσεως συντήρησης, τεχνικής και κάθε άλλης διαχείρισης και διάθεσης των ανεγερθέντων κτιρίων, φύλαξης, ασφάλισης και λειτουργίας των εν λόγω κτιριακών μονάδων, τις οποίες δύναται να αναθέτουν περαιτέρω στην Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που προβλέπεται από το άρθρο 1 του παραπάνω νόμου.
2. Στις περιπτώσεις υπαγωγής του έργου της υλοποίησης κτιριακών μονάδων των ΤΕΙ στις άνω διατάξεις του ν. 3389/2005, και καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων σύμπραξης και των παρεπομένων αυτών συμφώνων, αναστέλλεται η εφαρμογή κάθε διάταξης νόμου, με την οποία παραχωρούνται σε άλλα πρόσωπα ή φορείς, πλην της ΟΣΚ ΑΕ ή του εκάστοτε αρμόδιου Δημόσιου Φορέα, αρμοδιότητες που παρέχουν στα πρόσωπα αυτά τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην υλοποίηση του έργου ή να τροποποιούν τη σκοπούμενη λειτουργία και χρήση του, όπως αυτές προβλέπονται στις συμβάσεις σύμπραξης και τα παρεπόμενα αυτών σύμφωνα. Τα κτηριολογικά προγράμματα και κτηριοδομικά πρότυπα, των υπό ανέγερση μονάδων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, εγκρίνονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις υποβαλλόμενες κάθε φορά προτάσεις της ΟΣΚ ΑΕ. Επίσης το πολεοδομικό γραφείο της ΟΣΚ ΑΕ, έχει αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης της κατά νόμο απαραίτητης οικοδομικής αδείας για τις ως άνω περιπτώσεις.
3. Κατά το χρόνο ισχύος των συμβάσεων σύμπραξης και των, τυχόν, παρεπομένων συμφώνων του ν. 3389/2005, δεν θίγονται οι αρμοδιότητες σχετικά με τη στήριξη της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας των κτιριακών αυτών μονάδων που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις, καθώς και η τυχόν, προβλεπόμενη σε αυτές παροχή λοιπών υπηρεσιών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω συμβάσεις σύμπραξης και στα παρεπόμενα σύμφωνα.
4. Στις παραπάνω περιπτώσεις, η κυριότητα των ακινήτων δεν δύναται να μεταβληθεί για όσο χρόνο ισχύει η οικεία σύμβαση σύμπραξης και τα παρεπόμενα αυτής σύμφωνα. Για την υπαγωγή ενός τέτοιου έργου στις διατάξεις του ν. 3389/2005 με φορέα υλοποίησης την ΟΣΚ ΑΕ, απαιτείται η υποβολή του σχετικού αιτήματος προς την Διυπουργική Επιτροπή Σ υμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα να συνοδεύεται από απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ περί ανάθεσης της αρμοδιότητας στην ΟΣΚ ΑΕ καθώς επίσης υποχρεωτικώς αναφέρεται το ακίνητο επί του οποίου θα ανεγερθούν οι κτιριακές υποδομές. Η ΟΣΚ ΑΕ προγραμματίζει, κατανέμει και ομαδοποιεί τις υποβληθείσες αιτήσεις των ΤΕΙ και καθορίζει την προτεραιότητα υλοποίησης αυτών.
5. Η ισχύς, κάθε άλλης διάταξης νόμου προβλέπουσα αντίθετα των ανωτέρω, δεν εφαρμόζεται από της δημοσιεύσεως του παρόντος καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ισχύος των συμβάσεων σύμπραξης και των παρεπομένων αυτών συμφώνων.»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Θέματα ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης
Άρθρο 23
Προγραμματισμός θέσεων Ειδικού Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και ΕΤΠ
Θέσεις Ειδικού Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) των Πανεπιστημίων, καθώς και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΠ) των ΤΕΙ, που κενώνονται για οποιαδήποτε αιτία, επαναπροκηρύσσονται εφόσον η πρόταση για την προκήρυξη ή πλήρωση των θέσεων υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την ημερομηνία που η θέση παρέμεινε κενή.
Άρθρο 24
Αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας μελών Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και ΕΠ
1. Στα μέλη του Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων που εκλέγονται ως μέλη ΕΠ των ΤΕΙ, καθώς και στα μέλη ΕΠ των ΤΕΙ που εκλέγονται ως μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία που είχαν διανύσει στο ίδρυμα προέλευσής τους και συνυπολογίζεται για την καταβολή των προσαυξήσεων που προβλέπονται από την παράγραφο 4 του άρθρου 36 και την παράγραφο 3 του άρθρου 37 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ Α΄ 297).
2. Με την επιφύλαξη των περιορισμών μετακίνησης που τυχόν προβλέπονται από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, στην περίπτωση που μέλος ΔΕΠ κεντρικού Πανεπιστημίου εκλεγεί ως μέλος ΔΕΠ περιφερειακού Πανεπιστημίου ή ως μέλος ΕΠ περιφερειακού ΤΕΙ ή μέλος ΕΠ κεντρικού ΤΕΙ εκλεγεί ως μέλος ΔΕΠ περιφερειακού Πανεπιστημίου ή ως μέλος ΕΠ περιφερειακού ΤΕΙ , η πίστωση της θέσης του μεταφέρεται από το τμήμα προέλευσης στο τμήμα υποδοχής. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 25 του ν. 3549/2007 καθώς και του άρθρου 8 του παρόντος νόμου. Για τη μεταφορά της πίστωσης εκδίδεται σχετική βεβαιωτική πράξη της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εκκρεμείς διαδικασίες εκλογής εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου αυτής, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί η σχετική πράξη διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, κεντρικά Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ νοούνται τα Ιδρύματα που εδρεύουν στους νομούς Αττικής ή Θεσσαλονίκης και περιφερειακά Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ νοούνται τα Ιδρύματα που εδρεύουν εκτός των νομών Αττικής ή Θεσσαλονίκης.
Άρθρο 25
Λήψη αποφάσεων Συγκλήτου Πανεπιστημίου και Συνέλευσης ΤΕΙ
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση συνεδρίασης ή η λήψη απόφασης Συγκλήτου Πανεπιστημίου ή Συνέλευσης ΤΕΙ επί δύο διαδοχικές φορές για τα ίδια θέματα της ημερήσιας διάταξης, οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά λαμβάνονται από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ. Η αδυναμία συνεδρίασης ή λήψης απόφασης διαπιστώνεται με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Πρύτανη ή Προέδρου, ο οποίος συγκαλεί άμεσα το Πρυτανικό Συμβούλιο Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο ΤΕΙ για τη λήψη απόφασης επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της μη δυνάμενης να πραγματοποιηθεί συνεδρίασης της Συγκλήτου ή Συνέλευσης αντίστοιχα.
Άρθρο 26
Κατατακτήριες εξετάσεις
Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 3404/2005, που προστέθηκαν με την παράγραφο 1 του άρθρου 26 του ν. 3467/2006 (ΦΕΚ Α΄ 128), αντικαθίστανται ως εξής: «Επιτρέπεται η πλήρωση των κενών θέσεων της κατηγορίας υποψήφιων για κατάταξη πτυχιούχων ΤΕΙ, που τυχόν προκύπτουν μετά από διενέργεια ενιαίων κατατακτηρίων εξετάσεων, από επιτυχόντες της κατηγορίας πτυχιούχων Πανεπιστημίου. Επίσης επιτρέπεται η πλήρωση των κενών θέσεων της κατηγορίας υποψήφιων για κατάταξη πτυχιούχων Πανεπιστημίων, που τυχόν προκύπτουν μετά από διενέργεια ενιαίων κατατακτηρίων εξετάσεων, από επιτυχόντες της κατηγορίας πτυχιούχων ΤΕΙ. Αν υπάρχουν περισσότεροι επιτυχόντες από την αυτή κατηγορία με την ίδια συνολική βαθμολογία, για την πλήρωση των κενών θέσεων και για την αποφυγή της υπέρβασης του ποσοστού των κατατάξεων, λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του νόμου αυτού.».
Άρθρο 27
Απολύσεις λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετούς υπηρεσίας
Απολύσεις λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετούς υπηρεσίας κατά το άρθρο 155 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων νπδδ, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ Α΄ 26), για τους βοηθούς, επιστημονικούς συνεργάτες, επιμελητές, τα μέλη ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων και τα μέλη ΕΤΠ των ΤΕΙ πραγματοποιούνται στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται το σχετικό όριο ηλικίας και της τριακονταπενταετούς υπηρεσίας.
Άρθρο 28
Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.)
1. Στην παραγράφου 4 του άρθρου 5 του ν. 3685/2008 διαγράφονται οι λέξεις «μόνιμο» και «μόνιμα».
2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3685/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η διαχείριση των εσόδων και εξόδων των Π.Μ.Σ. γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) και τα έσοδα κατανέμονται ως εξής:»
3. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3685/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) 25% για κάλυψη λειτουργικών εξόδων του ιδρύματος που αφορούν το Π.Μ.Σ. οι κατηγορίες των οποίων ορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου Ειδικής Σύνθεσής ή της Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης και».
4. Καταργείται το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 3685/2008, όπως ίσχυε με την προσθήκη του άρθρου 24 του ν. 3696/2008 (ΦΕΚ Α΄ 177)
Κεφάλαιο Γ΄
Λοιπές διατάξεις
Άρθρο 29
Θέματα Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ)
1. Στο άρθρο 8 του ν. 3374/2005 (ΦΕΚ Α΄ 189) καταργείται η παράγραφος 7 και προστίθεται νέα παράγραφος 7 που έχει ως εξής: «7. Οι δαπάνες μετακίνησης για την εκτέλεση των καθηκόντων των μελών της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης (ΕΕΑ) (αντίτιμο εισιτηρίων συγκοινωνιακών μέσων ή δαπάνη χρήσης ιδιόκτητου ή μισθωμένου μεταφορικού μέσου, έξοδα διανυκτέρευσης και ημερήσια αποζημίωση για το έργο της αξιολόγησης) καλύπτονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, το ποσό των δαπανών αυτών, η διαδικασία κάλυψής τους, τα αναγκαία δικαιολογητικά και κάθε σχετική λεπτομέρεια».
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του ν. 3374/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει την 31 Δεκεμβρίου 2013, η ΑΔΙΠ δύναται να προσλαμβάνει, κατά το πρώτο στάδιο λειτουργίας της, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό με σύμβαση έργου, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου αυτού, το οποίο αποχωρεί μετά τη λήξη των συμβάσεων. Οι εν λόγω συμβάσεις εξαιρούνται της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (ΦΕΚ Α΄ 206), όπως εκάστοτε ισχύουν, οι δε όροι και διαδικασία ανάθεσής τους καθορίζονται με σχετικές αποφάσεις της ΑΔΙΠ. Η σχετική χρηματοδότηση βαρύνει το εκάστοτε ισχύον Επιχειρησιακό Πρόγραµµα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.».
3. α) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του ν. 3374/2005 προστίθεται εδάφιο, ως εξής: «Τα καθήκοντα των μελών της ΑΔΙΠ των περιπτώσεων δ, ε και ζ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου περιορίζονται στη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της ΑΔΙΠ».
β) Στο τέλος του πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του ν. 3374/2005 προστίθεται εδάφιο, ως εξής: «Ειδικά για τα μέλη των περιπτώσεων δ, ε και ζ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δεν καταβάλλονται αποδοχές, αλλά αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της ΑΔΙΠ, η οποία ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από γνώμη της Αρχής».
Άρθρο 30
Θέματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ)
1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 3685/2008 προστίθεται περίπτωση δ΄ που έχει ως εξής: «δ) Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) δύναται να οργανώνει και να λειτουργεί Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) σε Σχολές του, ακόμη και αν δεν παρέχονται σε αυτές προπτυχιακές σπουδές».
2. Στο τέλος της περίπτωσης β΄ του άρθρου 2 του ν. 3685/2008 προστίθεται εδάφιο, ως εξής: «Όπου στις διατάξεις του παρόντος νόμου προβλέπεται Γενική Συνέλευση ή Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος, για το Διεθνές Πανεπιστήμιο νοείται η Γενική Συνέλευση της Σχολής».
3. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του ν. 3391/2005 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι επί μέρους κλάδοι και θέσεις κάθε κατηγορίας καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου, μέχρι την κύρωση του Οργανισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με διάταγμα και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»
Άρθρο 31
Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών
1. Η διεθνής συνάντηση μαθητών από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παράλληλες αθλητικές, εκπαιδευτικές, πολιτισμικές, ψυχαγωγικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της «Μαθητιάδας Πρώτης Σερρών» τελούν υπό την αιγίδα, την εποπτεία και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι εκδηλώσεις και το πρόγραμμα διοργάνωσής τους προσδιορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Για τη διοργάνωση της «Μαθητιάδας Πρώτης Σερρών» συνιστάται Οργανωτική Επιτροπή Μαθητιάδας Πρώτης Σερρών, με διετή θητεία, τα μέλη της οποίας ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. α. Η Οργανωτική Επιτροπή Μαθητιάδας Πρώτης Σερρών αποτελείται από δεκατρία μέλη, ως ακολούθως:
i) Τον Δήμαρχο Πρώτης Σερρών, ως Πρόεδρο.
ii) Ένα μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Σερρών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ως Αντιπρόεδρο.
iii) Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρώτης Σερρών ως ταμία.
iv) Έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ11 που υπηρετεί στο Γυμνάσιο ή Λύκειο του Δήμου Πρώτης Σερρών, ως Συντονιστή, κατόπιν εισηγήσεως του Διευθυντού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών.
v) Έναν ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, κατόπιν εισηγήσεως του Διοικητού του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.
vi) Έναν εκπρόσωπο των ερασιτεχνικών συλλόγων κλασσικής κατεύθυνσης του Νομού Σερρών.
vii) Έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, Πολιτικό Μηχανικό ή Αρχιτέκτονα Μηχανικό ή Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, κατόπιν εισηγήσεως του εκάστοτε Νομάρχη Σερρών.
viii) Έναν μαθητή από τη Μαθητική Κοινότητα του Λυκείου του Δήμου Πρώτης Σερρών, κατόπιν εισηγήσεως του Προεδρείου της εν λόγω Μαθητικής Κοινότητας.
ix) Έναν μαθητή από τη Μαθητική Κοινότητα του Γυμνασίου του Δήμου Πρώτης Σερρών, κατόπιν εισηγήσεως του Προεδρείου της εν λόγω Μαθητικής Κοινότητας.
x) Έναν εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου ή Γυμνασίου του Δήμου Πρώτης Σερρών, κατόπιν εισηγήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του ανωτέρω αντίστοιχου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
xi) Τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών.
xii) Έναν Νομαρχιακό Σύμβουλο του Νομού Σερρών.
xiii) Έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ02 που υπηρετεί στο Γυμνάσιο ή Λύκειο του Δήμου Πρώτης Σερρών.
β. Χρέη Εκτελεστικής Γραμματείας εκτελεί:
i) Ο Δήμαρχος Πρώτης Σερρών, που μετέχει στην ανωτέρω Επιτροπή.
ii) Το μέλος ΔΕΠ του ΤΕΦΑΑ Σερρών, που μετέχει στην ανωτέρω Επιτροπή.
iii) Ο εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ11 που υπηρετεί στο Γυμνάσιο ή Λύκειο του Δήμου Πρώτης Σερρών και μετέχει στην ανωτέρω Επιτροπή.
iv) Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών που μετέχει στην ανωτέρω Επιτροπή.
v) Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νομού Σερρών που μετέχει στην ανωτέρω Επιτροπή.
γ. Χρέη Γραμματέως της Οργανωτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Μαθητιάδας Πρώτης Σερρών εκτελεί ο Γραμματέας του Δήμου Πρώτης Σερρών.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διευκολύνεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η μετακίνηση σχολικών ομάδων, αποτελούμενων από μαθητές και καθηγητές, προκειμένου να λαμβάνουν μέρος στη «Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών». Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται όλα τα διαδικαστικά θέματα για την ομαλή, ασφαλή και άρτια διοργάνωση της «Μαθητιάδας Πρώτης Σερρών» και λαμβάνεται μέριμνα για την τυχόν απόσπαση εκπαιδευτικών, προς ενίσχυση του έργου της Οργανωτικής Επιτροπής της «Μαθητιάδας Πρώτης Σερρών».
5. Η «Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών» πραγματοποιείται ανά διετία στο Δήμο Πρώτης Σερρών, με έτος πρώτης πραγματοποίησης το 2010.
Άρθρο 32
Σύστημα διαχειριστικής επάρκειας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)
1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 2158/1993 (ΦΕΚ Α΄ 109) προστίθεται περίπτωση ε΄ ως εξής:
«ε) Η ανάληψη και υλοποίηση έργων-ενεργειών, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους (συγχρηματοδοτούμενα έργα-ενέργειες) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, και κάθε άλλου έργου, συγχρηματοδοτούμενου ή μη, που εντάσσεται στο πλαίσιο των σκοπών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).».
2. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ ορίζονται τα όργανα, μονάδες ή στελέχη που είναι αρμόδια για το σχεδιασμό και προγραμματισμό, την ωρίμανση, τη διενέργεια διαγωνισμών και ανάθεση συμβάσεων, την παρακολούθηση και οικονομική διαχείριση έργων-ενεργειών, την πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου αυτών και τον εσωτερικό έλεγχο. Με όμοια απόφαση ορίζεται, επίσης, ο εκπρόσωπος της Διοίκησης που είναι αρμόδιος για την επικοινωνία με τα εξωτερικά μέρ η, την παρακολούθηση των διεργασιών και την ενημέρωση της Διοίκησης για τα ζητήματα που αφορούν στο Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας του ΙΚΥ.
Άρθρο 33
Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ)
1.Το εδάφιο α της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του ν. 3685/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα Ε.Π.Ι. μπορούν να χρηματοδοτούνται, για βασική έρευνα στο γνωστικό αντικείμενό τους καθώς και για έρευνα που εξυπηρετεί την ανάπτυξη τομέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, από οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, να συμμετέχουν σε χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) και να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις οικονομικής ενίσχυσης των ΕΠΙ καθώς και κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».
2.Στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του ν. 3685/2008 προστίθενται υποπεριπτώσεις ως εξής:
«αε) Σε περίπτωση που συμμετέχει σε ΕΠΙ μόνο ένα Τμήμα, στο ΔΣ συμμετέχουν τέσσερα μέλη ΔΕΠ.
αστ) Για τις θέσεις του Διευθυντή και των μελών του ΔΣ των ΕΠΙ μπορεί να επιλέγονται και ομότιμοι ή αφυπηρετήσαντες καθηγητές του συμμετέχοντος ή συμμετεχόντων τμημάτων του ίδιου ή του συγγενέστερου γνωστικού αντικειμένου που καλύπτει το ΕΠΙ.»
3.Στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 11 του ν. 3685/2008 προστίθεται, αφ’ ής ίσχυσε, εδάφιο ως εξής:
«Η θητεία όλων των μελών των ΔΣ και των διευθυντών και αναπληρωτών διευθυντών των υφιστάμενων ΕΠΙ παρατείνεται μέχρι το τέλος της διετίας που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της περίπτωση α΄ της παραγράφου αυτής, εκτός αν έχουν εκλεγεί νέα ΔΣ.»
4.Στο άρθρο 12 του ν. 3685/2008 προστίθεται παράγραφος 6, η οποία έχει ως εξής:
«6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται κάθε αναγκαία για την εφαρμογή και συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 11 λεπτομέρεια, καθώς και κάθε ζήτημα προσαρμογής των υφιστάμενων ΕΠΙ προς τις διατάξεις αυτές.»
Άρθρο 34
Πρόσθετες αποδοχές μελών ΔΕΠ και ΕΠ
Η παράγραφος 16 του άρθρου 28 του ν. 2083/1992 (ΦΕΚ Α΄ 159) αντικαθίσταται ως εξής:
«16. Μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, τα οποία μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα ΑΕΙ, ΕΠΙ ή άλλων ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων δικαιούνται να εισπράττουν από τους επί μέρους φορείς πρόσθετες αποδοχές ή αποζημίωση ή οποιαδήποτε φύσης απολαβές, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν κατά μέσο μηνιαίο όρο, σε ετήσια βάση, το σύνολο των πάσης φύσεως τακτικών αποδοχών τους. Το ύψος των πρόσθετων αυτών αποδοχών καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών ή του διοικούντος το φορέα του προγράμματος συλλογικού οργάνου, λαμβανομένου υπόψη και του ύψους του συνολικού κόστους του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος.».
Άρθρο 35
Μετεγγραφές
1.Οι παράγραφοι 9 και 10 του άρθρου 1 του ν. 3282/2004 (ΦΕΚ Α΄ 208) αντικαθίστανται ως εξής:
«9. Οι μετεγγραφές πραγματοποιούνται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής. Η απόφαση αυτή αποστέλλεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Τμήματος ή στο Συμβούλιο του ΤΕΙ για έλεγχο νομιμότητας. Με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης οι υποψήφιοι που μετεγγράφονται απαλλάσσονται από την εξέταση σε μαθήματα ή ασκήσεις που εξετάστηκαν με επιτυχία στο Τμήμα προέλευσης. Με την ίδια απόφαση οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές ή σπουδαστές υποχρεώνονται να εξεταστούν σε μαθήματα ή ασκήσεις, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος υποδοχής κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα προέλευσης.
10α. Οι μετεγγραφές πραγματοποιούνται το αργότερο μέχρι 31 Ιανουαρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Για τους μετεγγραφόμενους κατά το εαρινό εξάμηνο σπουδαστές των ΤΕΙ, οι μετεγγραφές πραγματοποιούνται μέχρι 15 Ιουνίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Κατάλογος με τις μετεγγραφές που πραγματοποιήθηκαν και την αντιστοιχία των Τμημάτων προέλευσης και αποδοχής αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του Τμήματος προέλευσης και του Τμήματος υποδοχής και κοινοποιείται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι 15 Φεβρουαρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους και για τους μετεγγραφόμενους κατά το εαρινό εξάμηνο σπουδαστές των ΤΕΙ μέχρι 30 Ιουνίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Κατά τον έλεγχο νομιμότητας εάν διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκε μετεγγραφή χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή καθ υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού ή χωρίς να υφίσταται αντιστοιχία μεταξύ των Τμημάτων προέλευσης και υποδοχής που δεν οφείλεται σε υποβολή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών ή αναληθούς υπεύθυνης δηλώσεως εκ μέρους του ενδιαφερομένου, η αναπεμπτική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου ή του Συμβουλίου του ΤΕΙ είναι δεσμευτική για το Τμήμα υποδοχής. Στην περίπτωση αυτή η μετεγγραφή ανακαλείται υποχρεωτικά με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του Τμήματος και ο μετεγγραφόμενος φοιτητής ή σπουδαστής διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος υποδοχής και επανεγγράφεται στα μητρώα του Τμήματος προέλευσης.
10β. Κατά της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ΤΕΙ αντίστοιχα μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, για τον έλεγχο της νομιμότητάς της. Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί επίσης, αυτεπαγγέλτως, εντός ενός (1) έτους, να ελέγξει τη νομιμότητα της πράξης του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ΤΕΙ. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη νομιμότητας σε οποιονδήποτε από τους ανωτέρω ελέγχους, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ακυρώνει την πράξη του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ΤΕΙ και αναπέμπει την υπόθεση στο οικείο ΑΕΙ.»
2. Στο τέλος της παραγράφου 11 του άρθρου 1 του ν. 3282/2004, όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 4 του άρθρου 14 του ν. 3404/2005 προστίθενται οι λέξεις «καθώς και στις περιπτώσεις των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και Εσπερινών Λυκείων».
Άρθρο 36
Ξένα Σχολεία
1. Στις τάξεις ξένου σχολείου ιδρυθέντος και λειτουργούντος στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4862/1931 (ΦΕΚ Α΄ 2), στο οποίο ακολουθείται πρόγραμμα σπουδών, χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ή συνδυαστικού προγράμματος όπου μια από τις εμπλεκόμενες χώρες είναι χώρα μέλος της Ε.Ε., επιτρέπεται η φοίτηση μαθητών, υπηκοότητας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς περιορισμούς.
2. Στα σχολεία της προηγούμενης παραγράφου, στα οποία ακολουθείται πρόγραμμα σπουδών τρίτης χώρας, επιτρέπεται η φοίτηση Ελλήνων μαθητών, μετά από προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του αρμόδιου Διοικητικού Τομέα, η οποία χορηγείται μετά από αίτηση του έχοντος την επιμέλεια του μαθητού γονέως ή κηδεμόνα, με τα αναγκαία για κάθε περίπτωση δικαιολογητικά.
Η άδεια χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Ο μαθητής έχει διπλή υπηκοότητα.
β) Ο μαθητής έχει ελληνική υπηκοότητα αλλά έχει αλλοδαπό ένα εκ των δύο γονέων.
γ) Ο μαθητής έχει άλλο συγγενικό του πρόσωπο 2ου βαθμού το οποίο ήδη φοιτά στο εν λόγω σχολείο.
δ) Ο μαθητής έχει συγγενικό του πρόσωπο 1ου βαθμού το οποίο διδάσκει στο εν λόγω σχολείο.
ε) Είναι τέκνο Διπλωμάτη υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών, ή υπαλλήλου ο οποίος υπηρετεί σε Διεθνή Οργανισμό ή σε Οργανισμό με Διεθνείς προσφερόμενες υπηρεσίες ή προϊόντα.
στ) Έχει φοιτήσει ένα από τα προηγούμενα έξι έτη σε ξένο σχολείο στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, οποιασδήποτε βαθμίδας.
ζ) Όταν αποδεδειγμένα ο μαθητής θα μετοικήσει εντός της επόμενης τριετίας εκτός Ελλάδος και θα υποχρεωθεί να φοιτήσει σε σχολείο τρίτης χώρας.
η) Σε κάθε άλλη περίπτωση που ορίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Για την διαπίστωση της υπαγωγής του μαθητή, προσκομίζονται στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠ.ΕΠΘ. τα δικαιολογητικά τα οποία καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και εφ’ όσον η εκάστοτε διεύθυνση του Σχολείου προσκομίσει πρόγραμμα σπουδών όπου στην αντίστοιχη 1η Δημοτικού ακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση 5ωρη υποχρεωτική φοίτηση ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού.
3. Εφ’ όσον μαθητής έχει φοιτήσει σε σχολείο της ανωτέρω παραγράφου, η υπαγωγή και η φοίτησή του στις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν στις τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
4. Στις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν στις τάξεις μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως εκάστοτε καθορίζονται και ισχύουν, επιτρέπεται η εγγραφή και μετεγγραφή μαθητών, ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας, στα σχολεία του άρθρου 1 του ν. 4862/1931, χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό.»
5. Το άρθρο 2 του ν. 4862/1931 καταργείται.
6. Το άρθρο 8 του ν. 4862/1931 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι τίτλοι σπουδών, που εκδίδονται από το ξένο σχολείο, θεωρούνται ισότιμοι και αντίστοιχοι των τίτλων που εκδίδονται από τα ελληνικά σχολεία της αυτής βαθμίδας.
2. Οι προϋποθέσεις μετεγγραφής μαθητών από ξένο σχολείο σε Ελληνικό ιδιωτικό ή δημόσιο ενεργείται υπό τους όρους και προϋποθέσεις, που εφαρμόζονται στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης σε αντίστοιχη τάξη, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Η διαπίστωση της γνώσης της Ελληνικής γλώσσας δεν συνιστά προϋπόθεση για την εγγραφή.»
7. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 2413/1996 (ΦΕΚ Α΄ 124) προστίθεται περίπτωση η ως εξής:
«η) ελληνόγλωσσης ή δίγλωσσης εκπαίδευσης οι οποίες παρέχουν κάθε είδους επαγγελματική κατάρτιση, αρχική ή συμπληρωματική και εξασφαλίζουν στους εκπαιδευομένους αντίστοιχα προσόντα με την διδασκαλία επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια ανάλογων δεξιοτήτων.»
8. Οι χορηγούμενοι στους αποφοίτους των μονάδων της προηγούμενης παραγράφου, τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του ΟΕΕΚ, ως ισότιμοι με τους τίτλους αντιστοίχου διάρκειας φοίτησης ινστιτούτων και σχολών επαγγελματικής κατάρτισης της ημεδαπής.»
Άρθρο 37
Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις
1.Οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερομένων κατηγοριών εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5% εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής : τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%), κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (shunt), συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά αγγειακή δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους), από το σύνδρομο του Bund Chiari, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος, πνευμόνων), από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, πάσχοντες από συγγενική αιμορραγική διάθεση - αιμορροφιλίες και υποβαλλόμενοι σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως, υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνος, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1, πάσχοντες από σύνδρομο Evans, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής δια βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο GAUCHER, πάσχοντες από σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργηθείσες ή μη με πνευμονική υπέρταση άνω των 50mm Hg), από μονήρη κοιλία, από κοινό αρτηριακό κορμό, από παθήσεις του μυοκαρδίου οποιασδήποτε φύσης που προκαλούν μόνιμη διαταραχή της λειτουργίας της καρδιάς (κλάσμα εξώθησης<35%), από υπερτροφικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, από πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση, από σοβαρή πνευμονική ίνωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, από το σύνδρομο Brugada, από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία με τοποθέτηση απινιδωτή, πάσχοντες από γλυκογονιάσεις, από κίρρωση ήπατος, από πυλαία υπέρταση λόγω υποπλασίας πυλαίας φλέβας, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, πάσχοντες από τη νόσο Wilson, από το σύνδρομο πολλαπλής νευρινωμάτωσης (Recklinchausen), από πολλαπλούν μυέλωμα, από χρόνια σαρκοείδωση (μορφές μεγάλης βαρύτητας με πνευμονική εντόπιση), από αυτοάνοση ηπατίτιδα, από τραυματική απώλεια και των δυο όρχεων ή αμφίπλευρη ορχεκτομή, υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική, από κρανιοφαρυγγίωμα του εγκεφάλου καθώς και από διάσπαρτο ερυθυματώδη λύκο ή σκληροδερμία με προσβολή των πνευμόνων (πνευμονική ίνωση, πνευμονική αγγειίτιδα), ή των νεφρών (κρεατινίνη ορού >3 ή clearance κρεατινίνης <4) ή της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα) και οι υποβληθέντες σε ολική ή μερική κολεκτομή.
2.Οι πάσχοντες από τις αναφερόμενες παθήσεις δεν εισάγονται σε Τμήματα στα οποία λόγω της φύσης της επιστήμης είναι δυσχερής γι’ αυτούς η παρακολούθηση σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του τμήματος, που εγκρίνεται από τη σύγκλητο και ανακοινώνεται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο γίνεται η επιλογή. Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 30 Σεπτεμβρίου 2009.
3.Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων για κάθε Τμήμα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό 5%, η εισαγωγή γίνεται με κριτήριο το μέσο γενικό βαθμό απόλυσης από το Λύκειο κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν προγενέστερη σειρά προτίμησης και σε περίπτωση ίδιας προτίμησης για το συγκεκριμένο τμήμα προηγούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία με βάση το έτος γέννησής τους. Αν ταυτίζεται και το έτος γέννησης εισάγονται ως υπεράριθμοι.
4.Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα δικαιολογητικά, ο τόπος, ο χρόνος και τρόπος υποβολής τους, τα αναγκαία συλλογικά όργανα για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και εγγραφής των εισαγομένων στα Α.Ε.Ι.. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται η αποζημίωση των αναγκαίων συλλογικών οργάνων.
5. Μετά τη δημοσίευση του παρόντος καταργούνται οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 1351/1983, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο VII του άρθρου 46 του ν. 1946/1991, και του άρθρου 12 του ν. 2640/1998 και της παραγράφου 8 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (ΦΕΚ Α΄ 152).
6.Όπου στο ν. 3282/2004 γίνεται αναφορά στο άρθρο 12 του ν. 2640/1998, νοείται εφεξής το παρόν άρθρο.
Άρθρο 38
Κύρωση της ΚΥΑ 679/1996 (ΦΕΚ Β΄ 826)
Κυρώνεται δια του παρόντος η ΚΥΑ 679/1996 (ΦΕΚ Β΄ 826) «Τροποποίηση και αντικατάσταση της απόφασης με αρ. Β1/819 «σύσταση Ειδικών Λογαριασμών για τη χρηματοδότηση Ερευνητικών Έργων και σχετικών Υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων που εκτελούνται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας», ως ισχύει σήμερα και αναδρομικά από την έκδοσή της.
Άρθρο 39
Μετακινήσεις μαθητών ΑμεΑ
Η παράγραφος 6 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ Α΄ 199), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «6. Η μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑΕ γίνεται είτε με κοινά δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων τα οποία ανήκουν στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή του Συγκροτήματος είτε με μεταφορικά μέσα μισθωμένα από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ειδικά για τις ΣΜΕΑΕ επιτρέπεται η αγορά ή μίσθωση σχολικών λεωφορείων εξειδικευμένων προδιαγραφών που τάσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τη μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑΕ συνιστώνται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θέσεις οδηγών και συνοδών των μαθητών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, που κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις ΣΜΕΑΕ. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις αυτών. Η αντιμετώπιση των δαπανών κίνησης, συντήρησης, επισκευής και ασφάλισης των αυτοκινήτων που έχουν κατανεμηθεί στις ΣΜΕΑΕ γίνεται από τις οικείες Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες επιχορηγούνται για το σκοπό αυτόν από πιστώσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.»
Άρθρο 40
Κατάργηση - Τροποποίηση άλλων διατάξεων
1. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν. 1268/1982 (ΦΕΚ Α΄ 87), που προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 28 του ν. 2083/1992, καθώς και η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του ν. 1404/1983, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 2188/1994 (ΦΕΚ Α΄ 18), καταργούνται.
2. Στο άρθρο 10 του π.δ. 165/2000 (ΦΕΚ Α΄ 149) προστίθεται παράγραφος 13 που έχει ως εξής: «13. Σε περίπτωση που οι φορείς των εδαφίων α) και β) της προηγούμενης παραγράφου του άρθρου αυτού δεν ορίσουν εκπρόσωπο εντός δέκα (10) ημερών από τη σχετική ειδοποίηση, τα μέλη των ανωτέρω τριμελών επιτροπών ορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι τριμελείς επιτροπές οφείλουν να περαιώνουν το έργο τους εντός μηνός από την έκδοση της απόφασης συγκρότησής τους».
3. Η παράγραφος 8 του άρθρου 1 του ν. 2083/1992 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Επιτρέπεται στα Α.Ε.Ι. η σύναψη συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες καθαριότητας και φυλάξεως των κτιρίων και εν γένει εγκαταστάσεων, ιδιόκτητων ή μη, των ιδρυμάτων, καθώς και συντήρησης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων και των εξωτερικών χώρων που περιβάλλουν τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ). Οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος.».
4. α) Το παράβολο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 3696/2008 (ΦΕΚ Α΄ 177) για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ.
β) Το παράβολο της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 3696/2008 για την ανανέωση άδειας λειτουργίας Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ορίζεται σε εξακόσια (600) ευρώ.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 1 και 2 του ν. 3696/2008.
Άρθρο 41
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.
Οι Υπουργοί
Εσωτερικών
Προκόπιος Παυλόπουλος Οικονομίας και Οικονομικών
Ιωάννης Παπαθανασίου
Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Αριστόβουλος Σπηλιωτόπουλος