Ενημέρωση
- 09 Ιουνίου 2023 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 5792
Στις 8/6 συναντήθηκε το Προεδρείο της ΑΣΠΕ με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Μετά τη συνάντηση η ΑΣΠΕ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ν.Δ. για τη συνάντηση και απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό στις 10/6/2023.
9 Ιουνίου 2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε νέα βάση οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας και των πολυτέκνων μετά τη συνάντηση της ΑΣΠΕ με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το διαχρονικό αίτημα της ΑΣΠΕ για την ενίσχυση της θεμελιώδους συμβολής της οικογένειας στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα. Αξιοποιώντας τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις της ΑΣΠΕ και του Επιστημονικού Συμβούλου της (Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ), ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε κατά την διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής μας και τον Διευθυντή του ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ την Πέμπτη 8/6/2023 την θεσμοθέτηση Υπουργείου Οικογένειας σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μία εμβληματική πρωτοβουλία που αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της προστασίας της οικογένειας, στην δημογραφική αναζωογόνηση της χώρας και στην εκπλήρωση της Συνταγματικής ρήτρας για ειδική μέριμνα υπέρ των πολυτέκνων.
Η ΑΣΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την δέσμευση αυτή και επιβεβαιώνει ότι θα σταθεί αρωγός στην αποτελεσματική υλοποίηση της σχετικής πρωτοβουλίας. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο νέος φορέας δεν αρκεί μόνο η ίδρυσή του. Πρέπει να συνδυασθεί με άλλες κρίσιμες θεσμικές, επιχειρησιακές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής πολιτείας για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής. Ενδεικτικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή, είναι η ανακοίνωση για την επαναθεσμοθέτηση του ειδικού μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος(κατηγορία ΚΟΤ Γ) σε συμμόρφωση προς σχετική απόφαση του ΣτΕ, όπως ίσχυε επί σειρά ετών.
Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε σήμερα και μία νέα δέσμη εισηγήσεων, αναμένοντας ότι θα αποτελέσουν προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης και πεδίο διακομματικής συναίνεσης της νέας Βουλής:
1. Μέτρα άμεσης νομοθέτησης, που θα προσφέρουν ένα βασικό επίπεδο στήριξης στις πολύτεκνες οικογένειες όπως η θεσμοθέτηση του 16% των θέσεων των πολυτέκνων στην παιδεία και στην υγεία, δικαίωμα των παιδιών των πολυτέκνων να σπουδάζουν στο τόπο ή πλησίον του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, επαναφορά της τιμητικής ισόβιας σύνταξης προς την πολύτεκνη μητέρα, του πολυτεκνικού επιδόματος κ.α.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράστηκε θετικά για το θέμα των μετεγγραφών των πολυτέκνων στα ΑΕΙ χωρίς περιορισμούς – όπως ίσχυε επί δεκαετίες στο παρελθόν, καθώς, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε, δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος για το κράτος. Είναι πολύ σημαντικό για τις πολύτεκνες οικογένειες να γίνει πραγματικότητα από τη νέα Κυβέρνηση από το τρέχον έτος.
2. Εκπόνηση μίας Εθνικής Στρατηγικής για την Οικογένεια και την Δημογραφική Αναζωογόνηση, με εξειδικευμένες δράσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και τις οικογένειες με ένα ως τρία παιδιά, με στόχο την ενθάρρυνση της απόκτησης παιδιών και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των οικογενειών, αναλόγως των αναγκών τους.
Στο θέμα αυτό, ο κ. Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την «από κοινού χάραξη Εθνικής στρατηγικής για την οικογένεια και το δημογραφικό ζήτημα της χώρας».
3. Σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Οικογένειας και Κοινωνικής Φροντίδας
4. Αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία του ρόλου της ΑΣΠΕ, ως του πλέον αντιπροσωπευτικού κοινωνικού εταίρου στον τομέα των οικογενειακών πολιτικών, και ενδυνάμωση της σε διαχειριστικό επίπεδο προκειμένου να ανταπεξέρχεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά στο θεσμικό ρόλο της.
Η συνάντηση έκλεισε με την διαβεβαίωση για τη συνέχιση της συνεργασίας μετά τις εκλογές προς όφελος των πολυτέκνων αλλά και του συνόλου των οικογενειών της χώρας.
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ
_________________________________
Ακολουθεί το ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (https://nd.gr/enimerotiko-simeioma-gia-ti-synantisi-toy-proedroy-tis-neas-dimokratias-kyriakoy-mitsotaki-me-ta)
Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος - 08/06/2023 - 16:33
«Η δημιουργία νέου, ξεχωριστού Υπουργείου για Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό Ζήτημα και τη Στέγαση τέθηκε στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το νέο Υπουργείο, το οποίο έχει ήδη προαναγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες για την επομένη των εκλογών, συζητήθηκε και η από κοινού χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Οικογένεια και το δημογραφικό ζήτημα της χώρας.
Τα μέλη της Συνομοσπονδίας παρέδωσαν τις προτάσεις τους στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος στην έναρξη της συνάντησης ανέφερε:
«Ξέρετε ότι έχουμε ενσωματώσει αρκετές από τις προτάσεις σας ήδη στο σκεπτικό μας για την επόμενη μέρα, όπως φυσικά και για τα μέτρα τα οποία ήδη έχουμε πάρει.
Μερικές φορές τα ξεχνάει ο κόσμος και καλό είναι να το θυμίζουμε, ότι και τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα ήταν μια δική μας πολιτική πρωτοβουλία, όπως και η συνολική πολιτική, θα έλεγα, για τη στήριξη της οικογένειας. Αλλά προφανώς η πολυτεκνία είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση, η οποία απαιτεί να σκεφτούμε λίγο «έξω από το κουτί».
Εμείς θα εξετάσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία θα μας καταθέσετε. Νομίζω ότι έχουμε μία πειστικότητα όταν συνομιλούμε, ξέρετε ότι δεν πρόκειται ποτέ να σας πούμε πράγματα τα οποία γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη, αλλά καταφέρνουμε και βρίσκουμε πάντα κοινούς τόπους και νομίζω ότι και την επόμενη τετραετία, με το καλό, μπορούμε να κάνουμε καλά πράγματα».
Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τα μέλη της ΑΣΠΕ και για τη δημιουργία νέου ειδικού Τιμολογίου Ηλεκτρικής Ενέργειας για τις Πολύτεκνες Οικογένειες, η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο συμμόρφωσης της Πολιτείας στην απόφαση 430/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας και απομένει η υλοποίησή της από την επόμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα, τρίτη κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ), για τις πολύτεκνες οικογένειες, ένα νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Νέα Δημοκρατία ο Εκπρόσωπος Τύπου Άκης Σκέρτσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος και από την πλευρά της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος ο Πρόεδρος Βασίλειος Θεοτοκάτος, οι Αντιπρόεδροι Θωμάς Γιαννιώτης και Δημήτρης Σταμούλης, η Γενική Γραμματέας Δήμητρα-Ινές Αγγελή, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Σολδάτος και Ιωάννα Φωτοπούλου, ο Διευθυντής Χαράλαμπος Παύλος και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης Γαβριήλ Αμίτσης».
______________________________________
(23ο λεπτό ως 35ο λεπτό)
Γιώργος Αυτιάς: Πάμε καθημερινότητα; Υπουργείο Οικογένειας. Είχα επικοινωνία με τους πολύτεκνους και ξεκινώ από εκεί γιατί νομίζω ότι αυτή η είδηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπουργείο Οικογένειας. Τι σημαίνει αυτό, κ. Μητσοτάκη; Διότι είναι κάτι καινούριο. Προφανώς θα μπει γυναίκα σε αυτό το Υπουργείο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω ακόμα.
Γιώργος Αυτιάς: Προφανώς. Μετά από 35 χρόνια ας κάνω και εγώ μία εκτίμηση, εν πάση περιπτώσει. Υπουργείο Οικογένειας σημαίνει υπουργείο καθημερινότητας, μαζί με όλα τα υπόλοιπα θέματα; Στήριξη της οικογένειας, όσο μπορείτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει ότι ουσιαστικά παίρνουμε, σπάμε το Υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο Υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό. Ποιος είναι ο συνομιλητής μας; Μπορεί να είναι μια Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά θέλουμε ένα αυτοτελές Υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι ορισμοί της πολυτεκνίας δεν είναι ίδιοι, ανάλογα με τα Υπουργεία και ανάλογα με τα επιδόματα.
Γιώργος Αυτιάς: Όχι, δεν είναι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν είναι λογικό αυτό το πράγμα.
Γιώργος Αυτιάς: Έτσι είναι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα χρειαζόμαστε να έχουμε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα της οικογενειακής πολιτικής και με τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής, της κοινωνικής στήριξης δηλαδή και της ισότητας. Το Υπουργείο Εργασίας έκανε μία εξαιρετική δουλειά επί των ημερών μας, αλλά είναι ένα Υπουργείο πάρα-πάρα πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και η απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το καινούριο Υπουργείο, το οποίο θα δώσει και έμφαση και θα είναι ουσιαστικά το Υπουργείο - πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα…
Γιώργος Αυτιάς: Το δημογραφικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Που είναι το δημογραφικό και η συρρίκνωση…
Γιώργος Αυτιάς: Ναι, αυτό θέλει κίνητρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο, θέλει πολλά πράγματα. Η δημογραφική πολιτική δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Εξ ου και βλέπετε ότι πάρα πολλές χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς ήμασταν αυτοί που δώσαμε 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού στην πατρίδα μας, αλλά δεν επαρκεί μόνο αυτό. Το πιο βασικό είναι να μπορούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά και αυτό χρειάζεται μια πολιτική σε πολλά επίπεδα. Από την αύξηση -γιατί έβλεπα ότι το δείχνατε και πριν- του οικογενειακού επιδόματος στο δημόσιο. Πολύ σημαντικό…
Γιώργος Αυτιάς: Μητρότητα, εννέα μήνες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.
Γιώργος Αυτιάς: Και φθηνό ρεύμα έμαθα για τους πολύτεκνους, ειδικό τιμολόγιο εν πάση περιπτώσει, αληθεύει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει και αυτό.
Γιώργος Αυτιάς: Θα γίνει, θα το κάνετε, κ. Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει και αυτό, αλλά και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που έχει να κάνει με την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή θέλουμε οι γυναίκες να μην αισθάνονται ότι θυσιάζουν την καριέρα τους για να κάνουν παιδιά και πολλές δεν είναι -και καλά να κάνουν σε ένα επίπεδο- δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν, προγράμματα όπως το ολοήμερο Δημοτικό, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς».
Προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, παιδικοί - βρεφονηπιακοί σταθμοί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να μπορεί μια μητέρα, ένας πατέρας να παίρνει το παιδί μαζί στην επιχείρηση και να μην αισθάνεται ότι πρέπει να παρατήσει τη δουλειά του για να κάνει παιδί ή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει παιδί.
Γιώργος Αυτιάς: Σωστό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Μην κοροϊδευόμαστε, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίον σήμερα νέα ζευγάρια δεν προχωράνε να κάνουν περισσότερα παιδιά έχει να κάνει με το κόστος. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που δίνει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ένα σπίτι με πολύ ευνοϊκό στεγαστικό δάνειο είναι κι αυτό με τον τρόπο του μία απάντηση σε αυτό το ζήτημα.
Γιώργος Αυτιάς: Θα αναγκαστείτε να διπλασιάσετε τα κονδύλια για το φθηνό σπίτι, γιατί τρέχει το πρόγραμμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα θα τα διπλασιάσουμε, γι’ αυτό έχω ήδη δεσμευθεί.
Γιώργος Αυτιάς: Ότι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 10.000 σπίτια θα πάμε στα 20.000 σπίτια.
Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, άλλη μεγάλη είδηση λοιπόν για την καθημερινότητα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλες αυτές είναι πολιτικές που, προσέξτε, κ. Αυτιά, δεν θα αποδώσουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως πιστεύω ότι έχοντας πια ένα Υπουργείο το οποίο ασχολείται συστηματικά με αυτά τα ζητήματα της…
Γιώργος Αυτιάς: Θα αρχίσετε να χτίζετε δηλαδή.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Της οικογένειας, της στεγαστικής πολιτικής, τα ζητήματα της πραγματικής ισότητας, για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε ακόμα στην ελληνική κοινωνία. Όλοι μιλούν για τις γυναίκες αλλά ας αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα, ότι σήμερα γυναίκες και άντρες δεν αμείβονται με τις ίδιες αμοιβές για την ίδια δουλειά. Αυτές είναι πολιτικές που έχουν να κάνουν με την πραγματική ισότητα στην πράξη. Τώρα πια θα έχουμε ένα Υπουργείο το οποίο θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εκπόνηση και στην παρακολούθηση τέτοιων πολιτικών.
Γιώργος Αυτιάς: Αυτό το θέμα το είχε βάλει πριν από καιρό ο κ. Μητρόπουλος, ότι οι αμοιβές είναι διαφορετικές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και χαίρομαι σήμερα που βάζετε στόχο να πάμε σε ίδιους μισθούς. Τον μισθό όμως τον τρώει η ακρίβεια. Κύριε Πρόεδρε, εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος τους γόρδιους δεσμούς τους έκοβε, δεν τους έλυνε. Εδώ πρέπει να κόψετε τον γόρδιο δεσμό. Είδατε τα τελευταία στατιστικά. 11% οι τιμές στα τρόφιμα πάνω, 2,8% ο πληθωρισμός. Εδώ πρέπει να σπάσετε και άλλα αυγά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, πάμε να τα δούμε. Κατ’ αρχάς η ακρίβεια -δεν το κρύψαμε ποτέ- είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, αναγνωρίζοντας όμως απόλυτα ότι τα επιδόματα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Είναι μια ανακούφιση -καλοδεχούμενη, διότι οι πολίτες έσπευσαν και αξιοποίησαν το Market Pass- αλλά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.
Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι μόνο, από τη μία, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αυτή καθαυτή. Γιατί αυτό ήδη βλέπετε ότι αρχίζει και συμβαίνει, έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς πια στην Ευρώπη. Όταν ένα νοικοκυριό κάνει το συνολικό ταμείο, ναι, τα τρόφιμα είναι ακόμα ακριβά. Αλλά όταν η ενέργεια έχει πέσει πολύ, γι’ αυτό και ο συνολικός πληθωρισμός έχει πέσει τόσο πολύ.
Όμως, περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά για να αποτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» βοήθησε ακριβώς στο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Αλλά το πιο βασικό από όλα: καλύτεροι μισθοί. Τι σημαίνει καλύτεροι μισθοί στην πράξη; Διότι έχει γίνει πολύ κουβέντα για αυτό. Πέραν του κατώτατου μισθού ο οποίος καθορίζεται από το κράτος.
[...]
Γιώργος Αυτιάς: Και περαιτέρω μείωση φόρων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήσεις του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Γιατί πράγματι πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά. Σταδιακή μείωση και κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος. Όμως, προσοχή, με έναν αστερίσκο, καθώς βελτιώνουμε και τη φορολογική συμμόρφωση.