Ενημέρωση
- 23 Φεβρουαρίου 2021 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 6834
Αθήνα, 23/2/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
20/2/2021
ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ;
Η παγκόσμια ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο αναγνώρισης της ανάγκης για εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες, ανισότητες οι οποίες απειλούν με διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων» είπε ο Αριστοτέλης και αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για τον τρόπο που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει το Κράτος τις πολύτεκνες οικογένειες, παρά τα λίγα βήματα που έχουν γίνει από την αυτή την Κυβέρνηση προς την σωστή κατεύθυνση.
Οι εκκρεμότητες όμως είναι ακόμη μεγάλες, προκειμένου το Κράτος να μπορεί να ισχυρισθεί ότι μεταχειρίζεται τους πολύτεκνους με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, παρά τη ρητή κατεύθυνση που δίνει το Σύνταγμα για τις υποχρεώσεις του Κράτους προς τις πολύτεκνες οικογένειες.
Οι πολύτεκνες οικογένειες, που καλοπροαίρετα ανταποκρίθηκαν στα δημογραφικά μέτρα των δεκαετιών 1990 και 2000, προσέφεραν μεγάλο αριθμό παιδιών στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό οι γεννήσεις αυξήθηκαν από το 1999 ως το 2009, για πρώτη φορά από το 1976.
Στη συνέχεια όμως, οι Κυβερνήσεις από το 2009 ως το 2019 κατάργησαν σταδιακά το σύνολο σχεδόν των μέτρων στήριξης των πολυτέκνων οικογενειών, τιμωρώντας τους πολύτεκνους με τραγική υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, λες και έφταιγαν οι πολύτεκνοι για την δημοσιονομική κρίση στη χώρα!
Και αυτό, όταν άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, κι αυτές με μνημόνια, δεν δέχθηκαν να συζητήσουν περικοπές στην οικογενειακή τους πολιτική, και συνεχίζουν να ηγούνται δημογραφικά στην Ευρώπη, με νεανικό πληθυσμό και υψηλότερους ρυθμούς γεννητικότητας.
Στην Ελλάδα, οι πολύτεκνοι:
Δεν έχουν δει ακόμη ένα Εθνικό σχέδιο στήριξή τους, όπως έκανε η Κυβέρνηση για άλλες κοινωνικές ομάδες (αναπήρους και Ρομά).
Φορολογούνται ακόμη για εισοδήματα που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, όπως τα ορίζει η ΕΛ. ΣΤΑΤ.
Βλέπουν το Κράτος να μην τηρεί εν ισχύ νόμους υπέρ τους, όπως η στεγαστική συνδρομή για οικογένειες με επτά (7) ή περισσότερα παιδιά.
Αναμένουν ακόμη να επανέλθει το καθεστώς των ελεύθερων μετεγγραφών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ίσχυε επί 30 έτη χωρίς κανένα πρόβλημα στα Πανεπιστήμια.
Πληρώνουν υπέρογκα, για το εισόδημά τους, ποσά φορολογίας (ΕΝΦΙΑ, τέλη αυτοκινήτων, κ.λπ.) επειδή έτυχε να έχουν ένα μεγάλο σπίτι ή ένα μεγάλο αυτοκίνητο, τα οποία έχουν ανάγκη λόγω του πλήθους των παιδιών τους.
Δεν λαμβάνουν το πολυτεκνικό επίδομα, το οποίο, όταν ίσχυε, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια επιστροφή του Φ.Π.Α. που καταβάλλουν οι πολύτεκνοι για τις αυξημένες καταναλωτικές τους δαπάνες, οι οποίες όμως κινούν την οικονομία.
Αναμένουν ακόμη να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος, όπως ίσχυε τόσα χρόνια, καθώς οι πολύτεκνοι είναι προφανώς οι μεγαλύτεροι οικιακοί καταναλωτές.
Επειδή φέτος ο ΟΗΕ αποφάσισε να αφιερώσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα στην κοινωνική δικαιοσύνη στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας (“A Call for Social Justice in the Digital Economy”) σημειώνουμε ότι η ΑΣΠΕ έχει ζητήσει από το Νοέμβριο του 2020 την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης, προκειμένου όλες οι οικογένειες των πολυτέκνων να τύχουν εξοπλισμού πληροφορικής και δωρεάν τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων, για να διευκολυνθούν οι πολύ αυξημένες ανάγκες των πολυτέκνων σε τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.
Είναι ευκαιρία, με τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας κοινωνικής δικαιοσύνης, ο Πρωθυπουργός (που προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια και πρόσφατα έλαβε μια ιστορική απόφαση να ιδρύσει Υφυπουργείο Δημογραφίας και Οικογένειας), να εξαγγείλει Εθνικό Σχέδιο στήριξης των πολυτέκνων για να αρθούν επιτέλους οι προϋποθέσεις δημιουργίας κοινωνικών αποκλεισμών για τους πολύτεκνους.
Η παγκόσμια ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης είναι μια σπουδαία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για τις πολύπαθες πολύτεκνες οικογένειες της χώρας! Αναμένουμε...
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ