Ενημέρωση
- 13 Σεπτεμβρίου 2019 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 5427
Αθήνα, 13/9/2019
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοίνωσε στις 10 Σεπτεμβρίου η υποψήφια Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν, μητέρα επτά (7) παιδιών, είναι καλός οιωνός για φιλικές προς την οικογένεια Ευρωπαϊκές πολιτικές και έμφαση στη δημογραφία. Άλλωστε η υποψήφια Πρόεδρος, ως Υπουργός Οικογένειας τότε, της Γερμανίας, ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Οικογένεια το 2007, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την Ευρώπη που πρέπει να συνεχισθεί.
Παρότι δεν υπάρχει χαρτοφυλάκιο κοινωνικών υποθέσεων, υπάρχουν τέσσερις νέοι τομείς που θα ανατεθούν σε Επιτρόπους, τα θέματα των οποίων σχετίζονται με την οικογένεια και τη δημογραφία.
- Η υποψήφια Επίτροπος κα Dubravka Šuica (Κροατία) θα αναλάβει για πρώτη φορά ένα χαρτοφυλάκιο δημογραφίας, καθώς οι αμιγώς οικογενειακές πολιτικές δεν εμπίπτουν στις αποκλειστικές αρμοδιότητες της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να ρυθμίζονται από τα Κράτη Μέλη. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει τις πολιτικές εξισορρόπησης εργασίας και ζωής, ενεργού γήρανσης και προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.
- Ο υποψήφια Επίτροπος κος Valdis Dombrovskis (Λετονία) θα έχει το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.
- Ο υποψήφιος Επίτροπος κος Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο) θα έχει το χαρτοφυλάκιο των πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, που περιλαμβάνει και την υλοποίηση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Δράσης για το Παιδί ως εργαλείου για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
Στην επικείμενη ακρόαση των μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, καλούμε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να θέσουν τα εξής ερωτήματα στους υποψηφίους Επιτρόπους:
α) Θα προωθήσουν μία ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική στους τομείς των οικογενειακών και δημογραφικών πολιτικών, ενισχύοντας τις σχετικές εθνικές πολιτικές;
β) Θα εντάξουν την ανάπτυξη των οικογενειακών και δημογραφικών πολιτικών στις προτεραιότητες της νέας Πολιτικής Συνοχής 2021-2027;
γ) Θα χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα μια οικογένεια να αποκτήσει όσα παιδιά θέλει, χωρίς διακρίσεις ως προς το πλήθος των παιδιών;
δ) Θα θεσμοθετήσουν μόνιμο Συμβούλιο Υπουργών Οικογενειακών και Δημογραφικών υποθέσεων, καθώς στα περισσότερα Κράτη Μέλη της ΕΕ, υπάρχει τέτοια Κυβερνητική δομή;
Η ΑΣΠΕ ελπίζει ότι η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σηματοδοτήσει μια Ευρώπη πιο φιλική προς την οικογένεια, που δεν θα αγνοήσει της σημαντικές προκλήσεις της δημογραφικής κατάρρευσης και θα εξασφαλίσει σε Κράτη, όπως η Ελλάδα, νέα εργαλεία για την άσκηση αποτελεσματικής οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής.
Επισημαίνεται ότι η ΑΣΠΕ ζητά από το 2011 την ίδρυση Υπουργείου Οικογένειας και φέτος κατέθεσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ΑΣΠΕ) συγκεκριμένη πρόταση για την αποστολή και τη δομή του.
Αναμένουμε να γίνουν πραγματικότητα οι προσδοκίες που έχουν συσσωρευθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την προάσπιση της οικογένειας ως βασικού πυλώνα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.
Η ΑΣΠΕ, ως επίσημος κοινωνικός εταίρος με μεγάλη τεχνογνωσία στα θέματα οικογένειας και δημογραφίας, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανατροπή της δημογραφικής κατάρρευσης της Χώρας μας.
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ