-
07 Οκτωβρίου 2011
//
-
Χρυσόγελος Μανώλης
//
-
Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
-
Εμφανίσεις: 7227
Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές με μορφή «καταιγίδας»
Στόχος και πάλι οι οικογένειες με παιδιά, μας εξοντώνουν… ΚΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ μετά το 4ο παιδί μειώνεται... αντί να αυξηθεί και να γίνει ως ποσοστό επί του βασικού Μισθού(Να σημειωθεί ότι τα οικογ. επιδόματα είναι σταθερά από το 1997!!!)
Το μόνο θετικό σημείο, σύμφωνα με το άρθρο 33 εξαιρούνται της Εφεδρείας οι πολύτεκνοι με προστατευόμενα τέκνα ή ο υπάλληλος που (η ή ο)σύζυγος μπαίνει σε εφεδρεία… Για να δείτε τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου,κάντε κλικ:http://www.aspe.gr/images/stories/kivernisi/polynom.pdf
Για να δείτε την αιτιολογική Έκθεση, κάντε κλικ: http://www.aspe.gr/images/stories/kivernisi/aitiol.pdf
---------------
Δείτε: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ... κάντε κλικ:
-------------
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011
ΕΦΕΔΡΕΙΑ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ
Φως στις γκρίζες ζώνες του πολυνομοσχεδίου
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Εναν οδηγό, με στόχο την αποσαφήνιση στις... γκρίζες ζώνες του νέου μισθολογίου και βαθμολογίου, αλλά και στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, δίνουμε σήμερα, με τη μορφή των ερωταπαντήσεων. Η πρώτη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου αφήνει θολό το τοπίο σε αρκετές διατάξεις, εκείνο όμως που γίνεται σαφές με την πρώτη ματιά είναι οι δραματικές αλλαγές στη ζωή και την εργασία χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.
Δραματικές αλλαγές στη ζωή χιλιάδων εργαζομένων του Δημοσίου επιφυλάσσει το πολυνομοσχέδιο Με την προϋπόθεση ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε όταν όλα αυτά συζητηθούν στη Βουλή, παραθέτουμε 15 ερωτήσεις-απαντήσεις, που αφορούν τα σημαντικότερα σημεία των νέων δεδομένων.
1 Ποιοι και πόσοι είναι οι υπάλληλοι που θα βγουν τελικά στην εφεδρεία;
ΑΠ.: Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα και μέσα στο τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος θα έχουν απομακρυνθεί με ηλικιακά κριτήρια γύρω στους 30.000 υπαλλήλους. Η πρώτη φουρνιά περιλαμβάνει όσους μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και θα είναι 55 χρόνων, δηλαδή όσοι σήμερα είναι τουλάχιστον 53 ετών και έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας. Αυτοί οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων που γνωρίζουν τα δημοσιοϋπαλληλικά, πρέπει να είναι παραπάνω από 30.000, μάλιστα ορισμένοι τους υπολογίζουν σε 40.000 υπαλλήλους. Επίσημο νούμερο δεν υπάρχει, παρά την απογραφή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο και θα έπρεπε σε αυτή τη φάση να έχουν δοθεί συγκεκριμένοι αριθμοί από τις κατηγορίες των υπαλλήλων που μπαίνουν στην εφεδρεία.
2 Μαζί με τους 53άρηδες με 33χρονη προϋπηρεσία, μπαίνουν στην εφεδρεία και όσοι είναι μεγαλύτεροι ή έχουν περισσότερα χρόνια;
ΑΠ.: Ναι, διότι η συγκεκριμένη προϋπόθεση θεωρείται το ελάχιστο. Ετσι, στη λίστα της εφεδρείας θα είναι και αυτοί που είναι σήμερα 54 χρόνων και έχουν 34 χρόνια υπηρεσίας, άρα συμπληρώνουν το ηλικιακό όριο της εφεδρείας του χρόνου, δηλαδή το 2012. Το καθεστώς της εφεδρείας περιλαμβάνει εκείνους που τους επόμενους 12 έως 24 μήνες αποκτούν δικαιώματα εξόδου από την υπηρεσία με πλήρη σύνταξη.
3 Οσοι ενταχθούν στην εφεδρεία, θα απασχοληθούν στην υπηρεσία τους, έστω και με δευτερεύουσες εργασίες ή με κάποιον άλλο τρόπο;
ΑΠ.: Οχι. Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε εφεδρεία θεωρείται ότι βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και παύει συνολικά η οποιαδήποτε άσκηση των καθηκόντων που είχαν όταν εργάζονταν. Αυτό ισχύει και για τα κύρια και τα παρεπόμενα ή δευτερεύοντα καθήκοντα.
4 Πώς υπολογίζεται ο «μισθός» της εφεδρείας;
ΑΠ.: Ο «μισθός» της εφεδρείας υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό του υπαλλήλου πριν βγει στην εφεδρεία. Με βάση αυτό το μισθό, καταβάλλεται το 60%. Δεν ισχύουν οι συνολικές αποδοχές του εργαζομένου, που συμπεριλαμβάνουν και άλλες πρόσθετες αμοιβές ή επιδόματα. Τα χρήματα της εφεδρείας είναι μόνον το 60% του βασικού τελευταίου μισθού.
5 Τα χρόνια της εφεδρείας υπολογίζονται ως συντάξιμα;
ΑΠ.: Ναι, ο χρόνος της εφεδρείας είναι συντάξιμος χρόνος και θα προσμετρηθεί στην υπόλοιπη συντάξιμη υπηρεσία. Αυτό αναμένεται να τραβήξει στον υπολογισμό της τελευταίας πενταετίας τη σύνταξη προς τα κάτω, καθώς τα χρήματα της εφεδρείας θα υπολείπονται αρκετά των αποδοχών που θα είχε ο υπάλληλος αν έμενε στην εργασία του. Επίσης και το 2011 και το 2010 ως σύνολο αποδοχών, με τις μειώσεις που επιβλήθηκαν κάθετα σε όλο το δημόσιο τομέα θα κατεβάσει ακόμα περισσότερο το ύψος της σύνταξης του υπαλλήλου.
6 Οι γιατροί εξαιρούνται συνολικά ως κλάδος από την εφεδρεία;
ΑΠ.: Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί, καθώς το νομοσχέδιο ορίζει ως εξαίρεση τους γιατρούς του ΕΣΥ και μόνον, δηλαδή τους νοσοκομειακούς γιατρούς, και δεν αναφέρει τίποτα για εκείνους που εργάζονται στα ασφαλιστικά ταμεία, π.χ. ΙΚΑ.
7 Οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται συνολικά ως κλάδος από την εφεδρεία;
ΑΠ.: Ναι, έχουν εξαιρεθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δηλαδή νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές σε Γυμνάσια και Λύκεια, καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μάλιστα, ειδικά στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν καταργούνται και οι κενές οργανικές θέσεις. Ομως, η εξαίρεση των εκπαιδευτικών έχει οριστεί χρονικά μόνον για το τρέχον σχολικό έτος. Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και μετά...
8 Από την εφεδρεία εξαιρούνται οι γενικοί διευθυντές στη δημόσια διοίκηση;
ΑΠ.: Ναι, και πρόκειται περίπου για 1.000 στελέχη που θεωρούνται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Υπήρχαν σκέψεις να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία και οι διευθυντές που θα ανέβαζαν τον αριθμό σε περίπου 5.000 στελέχη. Καραδοκεί πάντα ο φόβος υπάλληλοι σε εφεδρεία να προσβάλουν αυτήν την εξαίρεση με βάση την ίση μεταχείριση υπαλλήλων με ομοειδή προσόντα και αν υπήρχε διεύρυνση στον αριθμό των υπαλλήλων που θα έμπαιναν στην εξαίρεση ο κίνδυνος αυτός θα ήταν μεγαλύτερος. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ορισμένοι θα καταφύγουν στα δικαστήρια με αφορμή αυτήν την εξαίρεση.
9 Τι θα γίνει με τα δάνεια, στεγαστικά και άλλα, που έχουν πάρει οι υπάλληλοι που θα βγουν στην εφεδρεία; Αυτοί οι άνθρωποι αυτόματα θα μείνουν περίπου με το ένα τρίτο των αποδοχών τους.
ΑΠ.: Ευτυχώς έχει ληφθεί πρόνοια για τα δάνεια των εφέδρων. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων θα γίνει μέσω προγραμμάτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που θα οργανωθούν με στόχο την αναχρηματοδότηση των δανείων από τράπεζες στις οποίες είναι υπόχρεος ο υπάλληλος που βγαίνει σε εφεδρεία.
10 Οσοι βγουν στην εφεδρεία συνεχίζουν να έχουν υγειονομική περίθαλψη; Τι γίνεται με τις ασφαλιστικές τους εισφορές;
ΑΠ.: Οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου για κύρια και επικουρική σύνταξη καταβάλλονται κανονικά από το φορέα από τον οποίο προέρχεται ο υπάλληλος. Αν ο φορέας αυτός καταργηθεί, τότε αυτές οι εισφορές καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Οι υπάλληλοι σε εφεδρεία έχουν κανονικά υγειονομική περίθαλψη.
11 Τι θα γίνει με την αποζημίωση όσων βγουν στην εφεδρεία;
ΑΠ.: Η εργασιακή εφεδρεία λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης. Αυτό έχει ως συνέπεια κατ' αρχήν ο εργαζόμενος να δικαιούται αποζημίωση, όμως ακριβώς επειδή υπάρχει προαναγγελία, και μάλιστα ένα ή δύο χρονια πριν, η αποζημίωση που δικαιούται ο υπάλληλος μειώνεται κατά 50%.
12 Σε ποιους φορείς θα έχει εφαρμογή η εφεδρεία και τι σύμβαση θα έχουν οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν σ' αυτήν;
ΑΠ.: Ο θεσμός της εφεδρείας θα εφαρμοστεί σε όλο το δημόσιο τομέα, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, αφορά και μόνιμους και όσους έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, μόνο που σε αυτούς δεν υπάρχει όριο ηλικίας, αλλά προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση της 35ετίας.
13 Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που εργάζονται στους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται με άλλους (π.χ. τους 151 φορείς που έχουν ήδη κατονομαστεί);
ΑΠ.: Αυτοί βρίσκονται στο χειρότερο καθεστώς διότι πρέπει άμεσα -και πάντως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου- να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς τους. Στη συνέχεια το σύνολο του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκει στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Απόφοιτοι Λυκείου) θεωρείται πλεονάζον και εντάσσεται σε καθεστώς εφεδρείας από 1-1-2012. Κριτήριο για την ένταξη σε εφεδρεία σε αυτούς τους εργαζομένους είναι η αρχαιότητα, δηλαδή οι πρώτοι που θα ενταχθούν θα είναι οι νεότεροι.
14 Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους υπαλλήλους που δεν θα αγγίξει η εφεδρεία;
ΑΠ.: Δεν σημαίνει ότι είναι σίγουρος στη θέση του όποιος γλιτώσει σε πρώτη φάση την ένταξη σε εφεδρεία. Από την 1/1/2012 αρχίζει η επιχείρηση αξιολόγησης υπαλλήλων και αναδιάρθρωσης υπηρεσιών σε όλο το δημόσιο τομέα. Η αξιολόγηση αυτή θα πραγματοποιηθεί από εξωτερικούς συμβούλους και αυτό σύμφωνα με νομικούς κύκλους αποτελεί ένα ζήτημα, όμως η κυβέρνηση απαντά ότι αυτοί οι σύμβουλοι θα επιλέξουν με επιστημονικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά, όπως και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, θα γίνουν γνωστά στο μέλλον με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πρέπει οπωσδήποτε να έχει εκδοθεί έως το τέλος του χρόνου (31/12/2011). Η διαδικασία αξιολόγησης θα διενεργηθεί μέσα στο 2012 και, όπως αναφέρει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, το αργότερο μέχρι 31-12-2013 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν συνταχθεί τα νέα οργανογράμματα, θα έχουν καταργηθεί υπηρεσίες που θα κριθεί ότι έχουν περιορισμένο αντικείμενο και αρμοδιότητες, θα έχουν καταργηθεί οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις και θα έχει μετατεθεί το προσωπικό που θα κριθεί ότι πλεονάζει.
15 Οι μισθοί που αναφέρονται στο ενιαίο μισθολόγιο είναι καθαρές ή μικτές αποδοχές;
ΑΠ.: Οι μισθοί αυτοί αποτελούν μικτές αποδοχές. Για να βρει κάποιος τον καθαρό μισθό πρέπει να αφαιρέσει τις λεγόμενες κρατήσεις. Ομως σε αυτούς τους μισθούς δεν συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα, που είναι το οικογενειακό -όχι στην περίπτωση γάμου, αλλά μόνον αν υπάρχουν παιδιά- και τα επιδόματα θέσης και απόδοσης. Πάντως πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ότι το επίδομα απόδοσης θα το πάρουν τουλάχιστον το 2013, αφού προϋποθέτει την επίτευξη στόχων στις υπηρεσίες που δεν έχουν καν τεθεί σήμερα, ενώ επίδομα θέσης θα πάρουν όσοι με το νέο καθεστώς καταλάβουν θέσεις ευθύνης με δεδομένη τη... δυσκολία που δημιουργεί η ποσόστωση στις προαγωγές. *
------------
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή
, 7 Οκτωβρίου 2011
Νέα «φοροκαταιγίδα» χτύπησε χθες αιφνιδιαστικά, για μια ακόμη φορά, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αφού μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης, κόβονται κατά 50% όλες οι φοροαπαλλαγές ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης η επιβάρυνση φθάνει μέχρι και 820 ευρώ, ενώ το γεγονός ότι η έκπτωση φόρου από τις φοροαπαλλαγές μειώνεται από το 20% στο 10% για όλα τα εισοδήματα, και όχι για αυτά που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ όπως είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι, μειώνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, προβλέπεται μείωση του φόρου της κλίμακας κατά ποσοστό 10% των ακόλουθων δαπανών:
α) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,
β) των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του,
γ) της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα,
δ) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας,
ε) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων,
στ) των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας,
ζ) της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο,
η) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.
θ) της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων,
ι) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς,
ιβ) των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου,
ιγ) των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%. Ειδικώς, ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση, ενώ ο φόρος που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.
Χαμένοι οι πολύτεκνοι - νέα αλλαγή για τις αποδείξεις
Σημαντική μείωση Σημαντική μείωση στα μηνιαία εισοδήματα φέρνει η νέα κλίμακα παρακράτησης, με βάση το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, που ωστόσο δεν ισχύει για τους νέους ηλικίας έως και τριάντα ετών, για τους συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ειδικά για τους συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από 9.000 ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την ανωτέρω κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των εννιά χιλιάδων (9.000) ευρώ.
«Χαμένοι» πάντως βγαίνουν για μια ακόμη φορά οι πολύτεκνοι, αφού με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογούμενου που τον βαρύνουν και κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο που τον βαρύνουν.
Πάντως το κατά περίπτωση αφορολόγητο ποσό ισχύει, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγος του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται αυτές για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως και οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά, καθώς και οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.
Παρακράτηση
Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 5 προβλέπεται η παρακράτηση ποσού που αντιστοιχεί στις μηνιαίες αποδοχές (χορηγία, αποζημίωση, μισθό, αντιμισθία), σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, στους εξής: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόεδρο, αντιπροέδρους και μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς Δημοσίων Υπηρεσιών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αιρετούς των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και στους βουλευτές κατά τον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής. Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία, ως συμπλήρωση των λοιπών δημοσιονομικών μέτρων για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και τη μείωση του ελλείμματος. Το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που παρακρατείται από τη Βουλή, αποδίδεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης ορίζεται ότι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν την υποχρέωση να αποδώσουν υπέρ του Δημοσίου ποσό ίσο με το μηνιαίο μισθό τους.
Οι αποδείξεις
Επισημαίνεται ότι το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γ. Παπανδρέου: Δεν καταργείται η ΕΓΣΣΕ
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν καταργείται, αποφάσισε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου.
Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε η επέκταση και διευκόλυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ακόμη και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα και δόθηκε έγκριση για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, η επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να υπογραφεί είτε από σωματείο, είτε από ένωση προσώπων εφόσον αυτή εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Επίσης αποφασίσθηκε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα «παγώσει» η επέκταση της κλαδικής σύμβασης, ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη και υπογραφή της.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των κατώτερων μισθών-δεν αφορά ως προϋπόθεση την καταβολή της 6ης δόσης- έγινε γνωστό ότι η τρόικα ζήτησε να υπάρξει μια συζήτηση που θα καταλήξει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης αντέτεινε στους συνομιλητές του ότι μια γενικευμένη μείωση μισθών θα έχει πολλαπλές, αρνητικές, συνέπειες στην οικονομία της χώρας και σημείωσε ότι υπ΄ αυτήν την έννοια το θέμα αυτό άπτεται της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής.
Μείωση συντάξεων
Στο μεταξύ κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις που αφορούν τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και του εφάπαξ. Συγκεκριμένα για την κύρια σύνταξη :20% μείωση για ποσό άνω των 1.200 ευρώ και 40% μείωση για ποσό άνω των 1.500 ευρώ (για τους κάτω των 55 ετών, με επάνοδο μετά τα 55). Για το Ταμείο Σύνταξης Δημοσίων υπαλλήλων η μείωση είναι 25% μείωση για τους αιτούντες σύνταξη το 2010 και 20% μείωση για τους αιτούντες σύνταξη το 2011.
Μείωση αποδοχών μέχρι 50% στο Δημόσιο
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011
Τελευταία Ενημέρωση : 07/10/2011 09:35
Προωθήθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο- μισθολόγιο, για την εργασιακή εφεδρεία και για την ευρύτερη αναδιάρθρωση του Δημοσίου τομέα.
Το νέο σχέδιο φέρνει ουσιαστικές αλλαγές εισάγοντας την αξιολόγηση των υπαλλήλων και σε ό,τι αφορά τις αποδοχές του μεγαλύτερου μέρους αυτών, μειώσεις τόσο για τους εργαζομένους στο στενό όσο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Με το νέο μισθολόγιο επέρχεται συνολικά μείωση στη δαπάνη μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων (όχι μόνο του στενού Δημοσίου τομέα, αλλά και των εργαζομένων σε ΝΠΙΔ, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και δημοτικές επιχειρήσεις, εκτός των εισηγμένων) κατά 2,8 δισ. ευρώ, καθώς προβλέπεται κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας των υφιστάμενων επιδομάτων.
Οι νέοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο, θα έχουν ως ανώτατο όριο τα 2.200 ευρώ και ως κατώτατο τα 780 ευρώ, έναντι 1.666 ευρώ και 711 ευρώ που ισχύουν σήμερα.
Μέσω της αναπροσαρμογής των βασικών μισθών και της κατάργησης των ειδικών επιδομάτων, θα υπάρξει μείωση έως και 50% σε περίπου 100.000 δημοσίους υπαλλήλους που ελάμβαναν υψηλά επιδόματα και μέχρι και 40% στους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, ανεξάρτητες αρχές, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου.
Μετακινούμενοι υπάλληλοι
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε διαφορετικά υπουργεία και διαφορετικές αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Πρόκειται για μια διάταξη, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ουσιαστική διαφοροποίηση στις σημερινές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, αφού θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κενών θέσεων σε μια υπηρεσία και την υπερκάλυψη σε άλλη.
Κατάταξη σε έξι βαθμούς
Όλοι οι υπάλληλοι κατατάσσονται σε έξι συνολικά βαθμούς, κατά φθίνουσα σειρά, από τον Α' Βαθμό έως και το ΣΤ' Βαθμό.
Οι θέσεις του προσωπικού της κατηγορίας «Ειδικών θέσεων» κατατάσσονται στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό και αμείβονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Εισαγωγικός βαθμός για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης προσωπικού είναι ο βαθμός ΣΤ και καταληκτικός, ο βαθμός Α για την κατηγορία πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ο βαθμός Β για την κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο βαθμός Γ για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, εισέρχονται απευθείας ως δόκιμοι στο Δ' βαθμό.
Στον ίδιο βαθμό, κατατάσσονται, με καθεστώς μονιμότητας ωστόσο, οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Ε' βαθμό.
Τονίζεται ότι αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία -με βαθμολογική και μισθολογική ένταξη - σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, με μέγιστο ωστόσο χρόνο αναγνώρισης τα 7 χρόνια κι αυτό ύστερα από ουσιαστική κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Όλοι οι υπάλληλοι, ανεξάρτητα από την κατηγορία που ανήκουν και από το βαθμό στον οποίο εισάγονται είναι υποχρεωτικό να διανύσουν μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών.
Στη συνέχεια για την προαγωγή τους από βαθμό σε βαθμό, η οποία αποφασίζεται από το υπηρεσιακό συμβούλιο μία φορά το χρόνο, θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράγοντες.
Συγκεκριμένα η απόδοσή τους με βάση το βαθμό επιτυχούς ή μη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί, καθώς και με βάση τις διοικητικές ικανότητες, αλλά και τη συμπεριφορά τους στην υπηρεσία. Επίσης βάσει του ανώτατου ποσοστού επί τοις εκατό, προαγωγής στον επόμενο βαθμό, των κρινόμενων υπαλλήλων και βέβαια βάσει του ελάχιστου προβλεπόμενου χρόνου παραμονής στον κάθε βαθμό.
Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, η απόδοση του κρινόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 70% τουλάχιστον επί του συνόλου, που αφορά στα λοιπά κριτήρια αξιολόγησης των ουσιαστικών και άλλων προσόντων, όπως ορίζονται στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ τονίζεται ότι ειδικότερα για την προαγωγή από το Β βαθμό στον Α βαθμό, το προαναφερθέν ποσοστό διαμορφώνεται στο 80% τουλάχιστον.
Επισημαίνεται ότι η επιλογή για τις θέσεις των προϊσταμένων θα γίνεται με προκήρυξη.
Διατηρούνται τα σημερινά επιδόματα εορτών - αδείας
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα αυτά διαμορφώνονται ως εξής: Επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στα 150 ευρώ και απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών στα 100 ευρώ.
Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ορίζεται στα 500 ευρώ, των εορτών του Πάσχα στα 250 ευρώ, όπως και το επίδομα αδείας. Παραμένουν τα επιδόματα οικογενειακών παροχών, καθώς και τα επιδόματα θέσεων ευθύνης.
Ειδικότερα για τις περιπτώσεις αυτές στους προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης, καταβάλλεται, για όσο χρόνο ασκούν τα καθήκοντά της, μηνιαίο επίδομα θέσης επτακόσια ευρώ, Διευθύνσεων Διοίκησης, 400 ευρώ, Τμημάτων Διοίκησης 250 ευρώ, Παιδικών Σταθμών, 100 ευρώ.
Οι προϊστάμενοι διοίκησης των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δικαιούνται τα ποσά που προαναφέρθηκαν σε ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).
Επίσης και σε ό,τι αφορά του προϊσταμένους εκπαίδευσης δικαιούνται οι Περιφερειακοί Διευθυντές 700 ευρώ, οι Σχολικοί Σύμβουλοι προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 400 ευρώ, οι Προϊστάμενοι Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Φυσικής Αγωγής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, 370 ευρώ, οι Διευθυντές Ενιαίων Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ, 350 ευρώ, οι Διευθυντές Γυμνασίων, Επαγγελματικών Σχολών, Τετραθέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, 250 ευρώ, οι Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων, Υπεύθυνοι Τομέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, Προϊστάμενοι Τμημάτων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 150 ευρώ και οι Προϊστάμενοι Μονοθέσιων, Διθέσιων και Τριθέσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 70 ευρώ.
Στους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες, που έχουν πετύχει πάνω από 80%, τους ποσοτικοποιημένους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το σύστημα αξιολόγησης είναι δυνατή η καταβολή Κινήτρου Επίτευξης Στόχων.
Το Κίνητρο υπολογίζεται ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους.Στους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες που έχουν ως κύρια αρμοδιότητά τους την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΟΚΑ, καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντιστοίχων δαπανών καταβάλλεται, αντί του ΚΕΣ Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) Το κίνητρο έχει τη μορφή ποσοστιαίας προσαύξησης του βασικού μηνιαίου μισθού.
Ενταξη 30.000 εργαζομένων σε εφεδρεία
Στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας θα ενταχθούν, έως το τέλος του 2011, περίπου 30.000 εργαζόμενοι.
Το μέτρο αφορά υπαλλήλους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, όσους υπηρετούν σε φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, καθώς και δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις οι οποίες θα καταργηθούν.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου, οι θέσεις όσων ενταχθούν στο καθεστώς καταργούνται ή σταματούν να υπάρχουν (περιπτώσεις συγχωνεύσεων) πράγμα που αποτελεί το Δούρειο Ίππο για τις διατάξεις του Συντάγματος σχετικά με τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό που θα ενταχθεί στην εργασιακή εφεδρεία, θα συνεχίσει να λαμβάνει για 12 μήνες -και σε ειδικές περιπτώσεις μέχρι και 24 μήνες- αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που είχε κατά το χρόνο εισόδου στο καθεστώς εφεδρείας.
Στο σχέδιο προβλέπεται αναδιοργάνωση και ανακατανομή των οργανικών θέσεων η οποία θα γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού.
Η καθιέρωση με αμοιβή εργασίας πέρα από τις ώρες της υποχρεωτικής απασχόλησης των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-----------------------
Τιμωρία και θηλιά η νέα φορολογία
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε», λένε οι πολύτεκνες οικογένειες
http://img.protothema.gr/38FFC9AECE89DC89AD217DC6A27E5281.jpg
Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες έπειτα από τα νέα σκληρά μέτρα. Η νέα φορολογική κλίμακα με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ «τιμωρεί» περισσότερο τις οικογένειες και κυρίως τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.
Οσο πιο πολλά παιδιά και όσο πιο χαμηλά εισοδήματα έχει ένας φορολογούμενος τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πρόσθετοι φόροι που θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία το 2012. Οι έξτρα φόροι εισοδήματος που θα καταβάλλουν οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες φθάνουν μέχρι και τα 2.750 ευρώ, ενώ οι επιπλέον φόροι για τους φορολογούμενους με ένα ή δύο παιδιά θα φθάσουν μέχρι και τα 1.040 ευρώ.
Ο κ. Πουλάκης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, είναι πατέρας τριών ανήλικων κοριτσιών πέντε (δίδυμα) και τριών ετών. Η σύζυγός του αναγκάστηκε να αφήσει τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία σε κάποιο παιδικό σταθμό γιατί έπρεπε να εργαστεί. Οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί στην περιοχή των Αμπελοκήπων όπου η οικογένεια διαμένει δεν δέχτηκαν κανένα από τα κοριτσάκια γιατί δυστυχώς οι θέσεις είχαν καλυφθεί. Τα παιδιά πήγαν σε ιδιωτικό σταθμό που το κόστος του για την οικογένεια έφτανε τα 600 ευρώ.
«Διαλύουνε την ελληνική οικογένεια. Οι τρίτεκνοι πλήγονται. Φορολογούμαστε κανονικά και πολύ περισσότερο από τους άτεκνους ή όσους έχουν μέχρι δύο παιδιά. Δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος. Η σύζυγός μου άφησε τα παιδιά τεσσάρων και πέντε μηνών σε ξένα χέρια για να πάει να δουλέψει. Οχι φυσικά από χόμπι αλλά από ανάγκη. Από τις 22.500 που ήταν για εμάς το αφορολόγητο μέχρι το 2010 με τα νέα δεδομένα καλούμαστε τώρα να καταβάλλουμε 2500-3000 ευρώ παραπάνω φόρο. Πού θα τα βρούμε; Τα φέρνουμε βόλτα πολύ δύσκολα. Πριν από λίγο καιρό εμείς χρειαζόμασταν 300 ευρώ μόνο για πάνες. Η δουλειά μου έχει ελαττωθεί αισθητά και αυτά που βγάζουμε τώρα μας τα παίρνουν»,αναφέρει στο «protothema.gr».
Η κυρία Θεοδώρα Δάγλα είναι μητέρα επίσης τριών κοριτσιών 23, 19 και 2,5 ετών. Η μεγαλύτερη κόρη της λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας δεν μπορεί να εργαστεί ενώ η δεύτερη πέρασε σε σχολή στην Κοζάνη και δεν πήγε αφού η μητέρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Η ίδια λέει: «Πληρώνω ενοίκιο, κεφαλικό φόρο, χαράτσι στη ΔΕΗ, το επίδομα πολυτέκνων έχει μειωθεί καθώς τα δύο παιδιά είναι πλέον ανήλικα και αδυνατώ πλέον να ζήσω. Τώρα επειδή η κόρη μου έκλεισε τα 23 θα πάρω για το δίμηνο λιγότερα από 300 ευρώ. Βοηθάει και ο σύζυγος αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική. Δεν θέλω να σκέφτομαι τους φόρους που θα κληθώ να πληρώσω».