Ενημέρωση
- 18 Νοεμβρίου 2010 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 6345
Αρ. Πρωτ. 289 | Αθήνα, 18/11/2010 |
Εξοχότατο
Κύριο Γιώργο Παπανδρέου
Πρωθυπουργό
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674
Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ.
Στο κύριο άρθρο του το περιοδικό Economist(2/10/2010) συγκρίνει τις οικονομίες των δύο μεγαλύτερων σε πληθυσμό χωρών του κόσμου, της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, αναπτύσσονται με ρυθμούς που πλησιάζουν το 10% τον χρόνο. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι, παρόλο που σήμερα η Κίνα αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από εκείνον της Ινδίας, το 2013 η Ινδία θα την υποσκελίσει στον ρυθμό ανάπτυξης. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που, πάντοτε κατά το περιοδικό, θα βοηθήσει την Ινδία στο να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης ταχύτερους από εκείνους της Κίνας είναι ο κατά πολύ νεότερος σε ηλικία πληθυσμός της σε σύγκριση με εκείνον της Κίνας, ο πληθυσμός της οποίας γηράσκει εξαιτίας της εδώ και πολλά χρόνια εφαρμοζόμενης πολιτικής του ενός παιδιού.
Στη χώρα μας κ. Πρωθυπουργέ, προκειμένου να καλυφθούν οι αναγκαίες δαπάνες για τους ηλικιωμένους είναι ανάγκη να αυξηθούν οι νέοι, προκειμένου να ενισχυθεί η σχέση νέων/ηλικιωμένων, δηλαδή να μειωθεί ο δείκτης γήρανσης του πληθυσμού. Αυτό μπορεί να γίνει (και γίνεται σε ορισμένες χώρες) με μέτρα ενίσχυσης των οικογενειών που θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά αλλά δεν μπορούν για λόγους οικονομικούς.
Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε ασφαλώς πως οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν την κατηγορία εκείνη του πληθυσμού που ασκεί τις πλέον ευεργετικές επιδράσεις σε όλες τις εκφάνσεις της Εθνικής και Κοινωνικής μας ζωής, αφού συμβάλλουν στην προστασία του Ελλαδικού χώρου, στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, στον πολλαπλασιασμό της κατανάλωσης αγαθών, στη δημογραφική ανάκαμψη και στη διατήρηση της βιολογικής ακμής του Έθνους.
Κύριε Πρωθυπουργέ, στο μήνυμά σας, με την ευκαιρία εορτασμού της πολύτεκνης οικογένειας, στις 31 Οκτωβρίου 2010, μεταξύ των άλλων, διακηρύξατε το ιδιαίτερο προσωπικό σας ενδιαφέρον για την τάξη των πολυτέκνων, επισημαίνοντας ότι: «…θα ήθελα να ξέρετε, να ξέρει κάθε γονιός και κάθε παιδί ξεχωριστά, ότι δεν προτίθεμαι να διαπραγματευτώ τα δικαιώματά σας. Οφείλω προσωπικά και οφείλουμε ως κοινωνία να ανταμείψουμε την πολύτεκνη οικογένεια για την προσφορά της, να τη στηρίξουμε, και να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί ως θεσμός. …».
Θέλουμε να πιστεύουμε, Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι η παραπάνω διακήρυξή σας θα τηρηθεί στο ακέραιο από εσάς και την Κυβέρνησή σας και τούτο διότι διαρρέουν και πάλι φήμες στον τύπο και τα ΜΜΕ ότι σχεδιάζεται η «ανακατανομή» των οικογενειακών επιδομάτων, του επιδόματος του τρίτου παιδιού, του πολυτεκνικού επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να ενισχυθούν δήθεν οι οικονομικώς ασθενέστεροι.
Σας επισημαίνουμε, ότι οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες, με τη συγκυρία μάλιστα της σημερινής οικονομικής κρίσεως και η χορήγηση του επιδόματος του τρίτου παιδιού, του πολυτεκνικού επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, θεσπίσθηκε για να ανακουφισθεί κάπως ο οικογενειακός προϋπολογισμός των πολυτέκνων οικογενειών και να ενθαρρυνθούν οι Έλληνες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Τόσο οι μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όσο και η αύξηση του ΦΠΑ, έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στο εισόδημα κάθε οικογένειας, χωρίς δυστυχώς να έχει ληφθεί η παραμικρή μέριμνα για το πλήθος των προστατευόμενων τέκνων σε μια οικογένεια.
Με βάση το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος «οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος», η Κυβέρνηση δε, στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, όχι μόνο διατήρησε σε ισχύ την παραπάνω διάταξη, αλλά τη διεύρυνε έτι περαιτέρω, αφού με την παρ. 5 του ιδίου άρθρου, προβλέπεται ότι: «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους».
Επί του προκειμένου, σας επισημαίνουμε, Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι το μέτρο των εισοδηματικών κριτηρίων εφαρμόσθηκε και το 1997, πλην όμως απέτυχε παταγωδώς, γιατί πέραν της αισθητής συρρικνώσεως που προκάλεσε στις γεννήσεις κατά το διάστημα της εφαρμογής του, τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 1095/2001 απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματική τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των παραπάνω επιδομάτων, ενώ το ίδιο αποφάνθηκαν και όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αυτή.
Με τα παραπάνω δεδομένα, σας παρακαλούμε, Κύριε Πρωθυπουργέ, για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να αποτραπεί η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των παραπάνω επιδομάτων, προκειμένου να ηρεμήσει ο πολυτεκνικός κόσμος της χώρας που ανέρχεται σε 182.000 και πλέον πολύτεκνες οικογένειες και βρίσκεται σε αναβρασμό, με το ενδεχόμενο να εμπλακεί για μια εισέτι φορά σε πολυδάπανους και ατέρμονους δικαστικούς αγώνες.
Είναι γνωστή επίσης, η ρήση του μεγάλου Γάλλου δημογράφου Alfred Sauvy: «Τα προβλήματα του πληθυσμού είναι τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν και καμιά χώρα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν πιστεύει στη ζωή».
Κύριε Πρωθυπουργέ, οι πολύτεκνοι περιμένουν την άμεση παρέμβαση σας…
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος