Η Α.Σ.Π.Ε. (Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1931 και από τότε έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Πολυτέκνων, τη μελέτη και την προώθηση των αιτημάτων τους, και γενικά την προαγωγή των ηθικών και υλικών συμφερόντων τους. περισσότερα εδώ

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. 

 

  aspe90  

Κυρίες και Κύριοι,

Η επέτειος των 90 ετών κοινωνικής δράσης και προσφοράς της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος δεν αποτελεί απλώς μια στιγμή στο χρόνο. Σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για την Συνομοσπονδία μας, ορόσημο το οποίο προσπαθεί να καταδείξει το συνέδριό μας.

Ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς αναμένουμε 500.000 λιγότερους Έλληνες στην απογραφή του πληθυσμού που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Οι προβλέψεις της EUROSTAT για το 2050 είναι τόσο εφιαλτικές για τη χώρα μας που δεν τολμώ να πω καν τους αριθμούς.

Ορόσημο για την Ευρώπη, καθώς αναζητεί τα βήματά της στον 21ο αιώνα και γιαυτό οργάνωσε τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία φιλοδοξούμε να βρουν τη θέση που τους αξίζουν τα θέματα της δημογραφίας και την οικογένειας. Και να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία των πολύτεκνων οικογενειών.

Ορόσημο για την Συνομοσπονδία μας, διότι στα 90 πρώτα χρόνια ζωής της εύρισκε ευήκοα ώτα στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου. Άτομα με πολιτική βούληση που υλοποιούσαν νομοθετικά τις περισσότερες από τις προτάσεις της ΑΣΠΕ. Η αξία της πολυτεκνίας ήταν αυταπόδεικτη και η συνεισφορά της στην κοινωνία πολιτικά, επιστημονικά και δημοσιογραφικά αναγνωρίσιμη.

Διαβαίνοντας στην 2η δεκαετία του 21ου αιώνα, η κοινωνική αποστασιοποίηση των ατόμων που επιτάθηκε δραματικά από την πανδημία, οι οικονομικές συνθήκες, η κατάργηση νομοθετικών διατάξεων υπέρ της οικογένειας και ο αφανισμός όλων των θετικών πλεονεκτημάτων υπέρ των πολυτέκνων, σε συνδυασμό με την επικράτηση απόψεων που αποσυνδέουν τα ζητήματα της οικογένειας από τους γενικότερους κοινωνικούς στόχους της αλληλεγγύης, της ανειδιοτέλειας, της ανάπτυξης και τελικά της κοινωνικής προόδου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχεία γήρανση και συνεχή μείωση του πληθυσμού.

Συνέδρια όπως αυτό, έχουν σκοπό να επαναφέρουν τη συζήτηση των κοινωνικών και αναπτυξιακών ζητημάτων στην ανθρωποκεντρική τους διάσταση.

Δεν μπορεί να αγνοεί ο νομοθέτης ότι

-                  οι ανάγκες των παιδιών κινούν την οικονομία,

-                  οι οικογενειακές σχέσεις είναι η βάση της κοινωνικής συνοχής και

-        η πολύτεκνη οικογένεια πρέπει να αποτελεί το στόχο κάθε οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής.

Σε μια εποχή που η ποιότητα της ζωής των πολύτεκνων οικογενειών βρίσκεται σε απόλυτη δυσαναλογία με την προσφορά τους στη χώρα, το Συνέδριο ευχόμαστε να αποτελέσει την απαρχή της προσπάθειας της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολύτεκνων αλλά και των λοιπών οικογενειών, υπενθυμίζοντας ότι προνοιακές πολιτικές αφορούν στην στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ενώ η δημογραφική πολιτική αποσκοπεί στην αύξηση των γεννήσεων και δεν σχετίζεται με την φτώχεια.Άλλωστε, αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και των Διοικητικών Δικαστηρίων έχουν αποφανθεί ότι η στήριξη των πολυτέκνων οφείλει να είναι καθολική, χωρίς να αποκλείονται ομάδες πολυτέκνων λόγω εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων, όπως π.χ. τα τεκμήρια δήθεν πολυτελούς διαβίωσης που αποκλείουν τους πολύτεκνους από το επίδομα θέρμανσης, από το κοινωνικό μέρισμα, κ.ά.

Καθήκοντης ΑΣΠΕ είναι να μελετά, να προτείνει, να αφυπνίζει, να εισηγείται. Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να διαβουλεύεταιουσιαστικά και να νομοθετεί αποτελεσματικά, δημιουργώντας συνθήκες νομοθετικής σταθερότητας και ένα πλαίσιο ασφάλειας ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ότι το κράτος αναγνωρίζει, ενισχύει και ανταμοίβει την απόφασή του να αναθρέψει παιδιά, τους αυριανούς πολίτες της χώρας.

Πολύτιμοιαρωγοί και συμπαραστάτες στη διοργάνωση του Συνεδρίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Μεγάλων Οικογενειών, η οποία μεταφέρει τις απόψεις και τα αιτήματά μας στις Βρυξέλλες και στις άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ευχαριστούμε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή για την ευγενή παραχώριση του αμφιθεάτρου και την παροχή όλων των απαραίτητων για την σημερινή εκδήλωση. Τον Καθηγητή Γαβριήλ Αμίτση, Διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης που είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της ΑΣΠΕ, για την επιστημονική συνεισφορά του στο Συνέδριο.

Ευχαριστούμε επίσης όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Μεγάλων Οικογενειών που ταξίδεψαν από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Λετονία για να μετάσχουν στο Συνέδριό μας και να το μεγενθύνουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τους συγχαίρουμε για την προσπάθεια και τη συνεχή συνεργασία με την ΑΣΠΕ. Η πρωτοβουλία τους για το Ευρωπαϊκό Δίκτυων των φιλικών προς την οικογένεια πόλεων, στο οποίο η ΑΣΠΕ είναι ο εθνικός συντονιστής, είναι περισσότερο από αξιέπαινη.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους μας της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων καθώς και την Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ουγγρικής Οργάνωσης Μεγάλων Οικογενειών, ΝΟΕ,που βρίσκονται σήμερα εδώ, τιμώντας το Συνέδριό μας.

Ευχόμαστε στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της ΑΣΠΕ, το 2031, η Ελλάδα, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις, να είναι η καλύτερη χώρα της Ευρώπης για τη δημιουργία οικογένειας, την απόκτηση παιδιών και την ποιοτική διαβίωση των πολύτεκνων οικογενειών.

Μια χώρα που θα ανθίζουν τα παιδικά χαμόγελα σε κάθε μεριά της χώρας διαιωνίζοντας τον Ελληνικό πολιτισμό σε αυτή την ιστορική γωνιά του πλανήτη.-

Πρόσφατα άρθρα