ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ. 90

Αθήνα,  3/2/2017

Αξιότιμη

Κυρία Έφη Αχτσιόγλου                                                                          

Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σταδίου 29, Τ.Κ. 101 10 Αθήνα

ΘΕΜΑ: Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του Προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

 

 Αγαπητή Κυρία Υπουργέ.

        Για το προκείμενο θέμα, σάς γνωρίζουμε τα παρακάτω και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προς αποκατάσταση της νομιμότητας. 

1.         Όπως γνωρίζετε το Έθνος μας οδεύει ολοταχώς στον αφανισμό, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία για το δημογραφικό στην Ελλάδα.

Την τελευταία εξαετία οι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις κατά 114.789 όπως αυτό προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί:

Α/Α

ΕΤΟΣ

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

ΘΑΝΑΤΟΙ

1

2011

106.428

111.099

2

2012

100.371

116.668

3

2013

94.134

111.794

4

2014

92.149

113.740

5

6

2015

2016

91.847

93.418

121.212

118.623

ΣΥΝΟΛΑ

578.347

693.136

Σε μια 6ετία δηλαδή, εντελώς αθόρυβα δύο πόλεις του μεγέθους της Βέροιας και Κοζάνης εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της γης χωρίς να μεσολαβήσει πόλεμος ή φυσική καταστροφή!!!

Στην πραγματικότητα η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της δημογραφικής κατάρρευσης!!

2 .        Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι οι μόνες που αντιστέκονται σθεναρά στον κατήφορο της υπογεννητικότητας, γι’ αυτό η πολιτεία αναγνωρίζουσα τη συμβολή τους στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος, με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος παρέχει ειδική προστασία στις οικογένειες αυτές, αφού η διάταξη αυτή ορίζει:

α.        «Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος»

β. «Περαιτέρω η παρ. 5 του ίδιου άρθρου του Συντάγματος ορίζει πως:

«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»

γ.         Επίσης το Σ.τ.Ε. και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με  σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως: 

 «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

δ.         Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του στις 6/11/2016 με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας των πολυτέκνων δήλωσε:

«Η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας – συνιστά κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος – υποχρέωση του κράτους. Και η υποχρέωση αυτή, πάντα κατά το Σύνταγμα κατοχυρώνει, αντιστοίχως, στην πολύτεκνη οικογένεια δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος στο πλαίσιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

Είναι πρωτίστως η οικογένεια – και ιδίως η πολύτεκνη οικογένεια – η οποία έχει αποτρέψει ως τώρα τη ρήξη του κοινωνικού ιστού μέσα στη βαθιά και παρατεταμένη οικονομικοκοινωνική κρίση που πλήττει τον τόπο μας και το λαό μας. Αυτές οι δύο επισημάνσεις αρκούν αφενός για να καθορίσουν το μέτρο ευθύνης όλων μας απέναντι στην πολύτεκνη οικογένεια και αφετέρου, για να δώσουν τη δέουσα απάντηση σε όσους υποτιμούν την ανάγκη στήριξης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, κυρίως υπό τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες».

3.     Με τα παραπάνω δεδομένα, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, που εκπροσωπεί τις πολύτεκνε οικογένειες της χώρας, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 208.000, μετ’ εκπλήξεως διαπίστωσε  πως από την εν θέματι ΚΥΑ, που αναφέρεται στον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αποκλείονται οι πολύτεκνες οικογένειες, λόγω εισοδήματος, γιατί στο συνολικό δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, προσμετράται τόσο το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων όσο και το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων, τη στιγμή κατά την οποία σύμφωνα με τις διατάξεις:

α)    Της παρ. 7 του άρθρου ΙΑ 2 του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α/12-11-2012) Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και

β)     Της παρ. 7 α της υποπαρ. Β.2 του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ 85/Α/7-4-2014) το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

4.         Κατόπιν των ανωτέρω σάς παρακαλούμε, Κυρία Υπουργέ, να αποκαταστήσετε την αδικία που γίνεται σε βάρος των πολυτέκνων οικογενειών, γιατί αυτές αποκλείονται από το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος  Αλληλεγγύης.

Με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

     Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας                     Ο Διευθυντής

Βασίλειος Θεοτοκάτος      Εμμανουήλ  Χρυσόγελος      Χαράλαμπος Παύλος

 

 

-

Όμοια στάλθηκε στον Υπ. Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και Υπ. Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο.

Πρόσφατα άρθρα