ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Αρ. Πρωτ. 278                  Αθήνα, 21/12/2012
           
Προς
Τη Ναυτιλιακή Εταιρεία
BLUE STAR FERRIES
 

ΘΕΜΑ: Έκδοση εισιτηρίων μειωμένων κατά 50% επί της τιμής τους σε πολύτεκνους (γονείς και παιδιά) με την επίδειξη της ταυτότητας – κάρτας πολυτέκνων που βρίσκεται σε ισχύ

 
           

Αγαπητοί Κύριοι, αφού πρώτα σας ευχηθούμε χρόνια πολλά για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σας θέτουμε υπόψη τα παρακάτω, για το προκείμενο θέμα:

1.         Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), που εκπροσωπεί στο σύνολό του τον πολυτεκνικό κόσμο της χώρας (182.000 και πλέον πολύτεκνες οικογένειες), έγινε αποδέκτης της αλληλογραφίας στην οποία έχουν εμπλακεί αρκετοί φορείς και η οποία αναφέρεται στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις τις οποίες απαιτεί ο Γενικός πράκτορας και εκπρόσωπος της εταιρείας σας, «SKEVOS TRAVEL – Γραφείο Γενικού Τουρισμού – Πρακτορεύσεις Πλοίων», για να εκδώσει, στα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών τα οποία είναι εφοδιασμένα με βιβλιάριο – κάρτα πολυτέκνων που βρίσκεται σε ισχύ, μειωμένα κατά 50% εισιτήρια.

2.         Η ΑΣΠΕ ειλικρινά δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη διελκυστίνδα της αλληλογραφίας αυτής, όμως επικαλούμενη την κοινωνική σας ευαισθησία έναντι των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στις οποίες ανήκουν και οι πολύτεκνες οικογένειες και στο έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την τάξη των πολυτέκνων, επιθυμεί να θέσει υπόψη σας, τα παρακάτω:

3.         Ασφαλώς, Κύριοι, θα έχετε ακούσει για χιλιάδες «μαϊμού» αναπήρους, χιλιάδες «μαϊμού» συνταξιούχους του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, αλλά και του Δημοσίου που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις.

            Όμως, δεν ακούσατε ποτέ κάτι τέτοιο για πολυτέκνους και τούτο γιατί η ΑΣΠΕ, η οποία είναι κατά νόμο αρμοδία για την αναγνώριση και απονομή της πολυτεκνικής ιδιότητας, από της ιδρύσεώς της το έτος 1931, εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα τη σχετική νομοθεσία.

4 α.     Με βάση την παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006:

«3 Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α’), όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα»,

ενώ με βάση την  παρ. 1 του άρθρου 6 του ίδιου ως άνω νόμου, οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα παιδιά για την απονομή της πολυτεκνικής ιδιότητας στις οικογένειές τους και στα ίδια, αλλά και να εφοδιαστούν τα ίδια από την ΑΣΠΕ με ταυτότητα – κάρτα πολυτέκνων, συνοψίζονται:

·         Σε κάθε περίπτωση να είναι άγαμα και να μην έχουν υπερβεί το 23ο έτος της ηλικίας τους.

·         Σε περίπτωση που σπουδάζουν σε Σχολές της Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής να μην έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους.

·         Σε περίπτωση που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία να μην έχουν υπερβεί επίσης το 25ο έτος της ηλικίας τους και

·         Σε περίπτωση αναπηρίας σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαιρέτως ηλικίας και οικογενειακής καταστάσεως.

β.         Κατ’ ακολουθία των παραπάνω, οι πολύτεκνοι γονείς και τα παιδιά των πολυτέκνων, που έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, εφοδιάζονται από την ΑΣΠΕ με ταυτότητα – κάρτα πολυτέκνων στην οποία, εκτός των στοιχείων των κατόχων, αναγράφεται και η ημερομηνία ισχύος της.

            Κατά συνέπεια με μόνη την επίδειξη της ταυτότητας – κάρτας πολυτέκνου, οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει να τυγχάνουν εκπτώσεως στα ναύλα κατά 50% επί της τιμής του εισιτηρίου, χωρίς ν’  απαιτείται η επίδειξη οιουδήποτε άλλου δικαιολογητικού.

            Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που τελικά ακυρώνει τη δυνατότητα των παιδιών των πολυτέκνων να τυγχάνουν της παραπάνω εκπτώσεως και οδηγούμεθα στον παραλογισμό το παιδί της πολύτεκνης οικογένειας, σε κάθε ειδική περίπτωση που είναι άγαμο και πάνω από 23 ετών, εκτός από την ταυτότητα – κάρτα πολυτέκνου, να έχει μαζί του και να επιδεικνύει:

·         Ο φαντάρος το πιστοποιητικό στρατολογίας

·         Ο φοιτητής – σπουδαστής το πιστοποιητικό σπουδών

·         Το τέκνο με ειδικές ανάγκες τη γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις να έχει μαζί του και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως του Δήμου που να φαίνεται η ηλικία του.

5.         Φρονούμε ότι είναι περιττό να επικαλεσθούμε επί του προκειμένου:

α.        Την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, με βάση την οποία:

«Οι πολύτεκνες οικογένειες  … έχουν δικαίωμα ειδικής προστασίας από το κράτος»

 β.        Τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε, και των Διοικητικών Εφετείων, με βάση τις οποίες 

 «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

(Δ.Ε. Αθηνών: 2762/1998, 2764/1998, 2767/1998, 2160/1989, 2161/1989 κ.α.).

(Σ.τ.Ε.: 2216/1975, 4062/1990, 4069/1990, 4070/1990, 2773/1991, 2781/1991, κ.α.).

6.         Για το εν θέματι αντικείμενο σας γνωστοποιούμε και τα παρακάτω:

α.        Κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2932/2001 (ΦΕΚ 145 Α΄) εκδόθηκε η αριθμ. 3324.1/15/03/03-04-2003 Κοινή Απόφαση Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου «Καθορισμός υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας σε Επιβατηγά και Επιβατηγά–Οχηματαγωγά συμβατικά και ταχύπλοα πλοία» (ΦΕΚ 438 Β’), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. 3324.1/20/03/15-05-03 (ΦΕΚ 643 Β’) Κοινή Απόφαση Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία καθορίσθηκαν οι κατηγορίες εκείνων των ομάδων ατόμων, μεταξύ των οποίων οι Άποροι και οι Πολύτεκνοι, οι οποίες δικαιούνται, για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος, να ταξιδεύουν με έκπτωση στα εισιτήρια όλων των κατηγοριών των δρομολογημένων πλοίων που εκτελούν ενδομεταφορές και χωρίς διακρίσεις ως προς τους πλοιοκτήτες.

β.         Συγκεκριμένα στην ως άνω Κ.Υ.Α. προβλέπεται ότι: α)οι πολύτεκνοι δικαιούνται έκπτωση 50% στην οικονομική θέση με την επίδειξη του ειδικού βιβλιαρίου ταυτότητας πολυτέκνων (ν. 1910/44 αρθ.10, ΦΕΚ 229 Α’) και β) οι Άποροι δικαιούνται έκπτωση 100% στην οικονομική θέση με την επίδειξη Πιστοποιητικού της οικείας Υπηρεσίας, Νομαρχίας, Δελτίου Ταυτότητας και Υπηρεσιακού σημειώματος της Λιμενικής Αρχής κατά περίπτωση, (μέχρι 10 άτομα ανώτατο όριο κατά πλοίο και για κάθε δρομολογιακή γραμμή, Αρθ.5 Ν. 6059/34 Α΄/71).

            Η εν λόγω έκπτωση δεν ισχύει για μετακινήσεις με Ταχύπλοα/ Δυναμικά Υποστηριζόμενα πλοία κατά τις ημέρες ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ , με τον όρο ότι οι συγκοινωνιακές ανάγκες εντός της ίδιας ημέρας (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ) καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο. Η εξαίρεση αυτή έχει εφαρμογή σε όλες τις ομάδες πολιτών που δικαιούνται έκπτωσης κατά την διακίνησή τους με τα ακτοπλοϊκά πλοία.

7.         Κατόπιν όλων των παραπάνω, σας παρακαλούμε να παρέμβετε άμεσα για να ρυθμισθεί το θέμα αυτό, ώστε το πρακτορείο SKEVOS TRAVEL,  που πρακτορεύεται την εταιρεία σας, να ενεργεί σύννομα και να μην προβάλλει προσκόμματα στην έκδοση μειωμένου εισιτηρίου στα παιδιά των πολυτέκνων, αλλά να εκδίδει μειωμένα εισιτήρια, μόνο με την επίδειξη της ταυτότητας – κάρτας πολυτέκνων (εφ’ όσον βρίσκεται σε ισχύ), για να αποφεύγεται έτσι η ταλαιπωρία των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών και να μην ακυρώνεται με τον τρόπο αυτό, το έμπρακτο ενδιαφέρον σας, για την τάξη των πολυτέκνων, το οποίο επιδεικνύετε σταθερά.

 
Κοινοποιείται:
Πρακτορείο SKEVOS TRAVEL
 
 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

        Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας                  Ο Διευθυντής

Βασίλειος Θεοτοκάτος            Εμμανουήλ Χρυσόγελος         Χαραλ. Παύλος

 
 
 
 
 
 

Πρόσφατα άρθρα